Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Απεργία πείνας μεταναστών στην Νομική σχολή στην Αθήνα.

Λυσσάνε σήμερα τα κανάλια. Όλο το μένος τους το ρίξανε ενάντια στους Μετανάστες απεργούς πείνας και τους συμπαραστάτες τους.
Τι άλλο να πουν άραγε, μήπως για την χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας με τα πορίσματα της Βουλής για την Siemens και το Βατοπέδι, αυτά δεν τους ...
συμφέρει να τα λένε μιας και τα αφεντικά είναι μπλεγμένα, χρειάζεται η παραπλάνηση για τους θεατές.
Η υπόθεση κλείνει με την εμφάνιση ενός νέου θέματος. Οι τηλεθεατές πρέπει γι αυτούς να κοιτάνε εκεί που τους δείχνουν και με τον τρόπο που το δείχνουν και όχι εκεί που πρέπει.

Όλα τα ψέματα ενορχηστρωμένα απο το πρωί στον δέκτη σας. Οι μετανάστες κατέλαβαν την Νομική, μια μειοψηφία καταλύει την Δημοκρατία κλπ (Δεν εννοούν σαν μειοψηφία τα αφεντικά τους και τους οικονομικά ισχυρούς βέβαια, αυτοί κατά την γνώμη τους εκπροσωπούν τα συμφέροντα όλου του κόσμου).

Σας παραθέτουμε όλες τις απόψεις για το θέμα για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Την αναστολή λειτουργίας της Νομικής του πανεπιστημίου Αθηνών έως και την Παρασκευή αποφάσισε η Πρυτανεία του ιδρύματος σε συνεννόηση με την Κοσμητεία της Σχολής, μετά την κατάληψη που πραγματοποίησαν περίπου 250 μετανάστες, οι οποίοι ζητούν να λάβουν άδεια παραμονής και ξεκινούν από σήμερα απεργία πείνας.Τόσο οι πρυτανικές αρχές όσο και οι φοιτητές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους μετανάστες, ωστόσο ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται και να τελούν υπό κατάληψη χώροι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για θέματα που δεν σχετίζονται με ακαδημαϊκά ζητήματα. Οπως έγινε γνωστό, λίγες ημέρες πριν είχε ζητηθεί να παραχωρηθεί ένας χώρος της Νομικής για τη «φιλοξενία» των μεταναστών, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Ολα ξεκίνησαν το Σάββατο, όταν ομάδες αριστερών φοιτητών που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αλληλέγγυων προς τους μετανάστες, εισήλθαν στον χώρο του ιδρύματος και προετοίμασαν το έδαφος για την άφιξη και φιλοξενία των μεταναστών. Την Κυριακή το βράδυ, περίπου 250 μετανάστες που είχαν φτάσει από την Κρήτη μπήκαν στο κτίριο της Νομικής σχολής και πλέον, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Νομικής, κ. Φορτσάκης, έχουν περιοριστεί στον χώρο του κτιρίου στη Σόλωνος, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα, δεν χρησιμοποιείται για μαθήματα, αλλά επρόκειτο να δοθεί προς χρήση τον Μάρτιο.

Ο πρύτανης του ιδρύματος, Θεόδωρος Πελεγρίνης, δήλωσε στο «Εθνος» ότι το πανεπιστήμιο εκφράζει τη συμπάθειά του προς τους συγκεκριμένους μετανάστες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προσθέτοντας όμως ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να κάνει τη δουλειά του και να μη γίνονται κανονικά τα μαθήματα». Ολοι πάντως διαβεβαίωσαν πως δεν έχουν γίνει ζημιές στο κτίριο.

Την ίδια στιγμή, έχει ξεσπάσει «εμφύλιος» μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων, με τη ΔΑΠ μάλιστα να εξαπολύει πυρά εναντίον της παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΝ ότι βοήθησε στο να πραγματοποιηθεί η κατάληψη.

Τόσο η ΠΑΣΠ όσο και η ΔΑΠ υποστηρίζουν ότι κατανοούν το δράμα των μεταναστών, αλλά δεν έπρεπε να καταληφθεί το κτίριο. Η ΠΑΣΠ αναφέρει πως «η διαμονή στον χώρο της Νομικής Σχολής δεν είναι η λύση στα χρόνια προβλήματά τους και πως οι καιροί επιβάλλουν μόνιμες λύσεις για τη στέγαση, τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη».

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταλαμβάνει χώρους του ιστορικότερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας, μετατρέποντάς το σε μια βόμβα για τη δημόσια υγιεινή και ασφάλεια» ήταν το σχόλιο της ΔΑΠ. Από την πλευρά της, η νεολαία του ΣΥΝ υποστηρίζει ότι ο χώρος στον οποίο βρίσκονται οι μετανάστες δεν χρησιμοποιείται για μία δραστηριότητα και δεν παρακωλύεται η λειτουργία της σχολής, ενώ ο φοιτητικός σύλλογος της Νομικής στέκεται στο πλευρό των μεταναστών.

Απόφαση ΔΣ Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής – 24 Ιανουαρίου

Σήμερα, η κοσμητεία ανακοίνωσε lock out για την τρέχουσα εβδομάδα στο ΝΟΠΕ με αφορμή την απεργία πείνας των μεταναστών που διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, στις 5 το πρωί, κατέφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά 220 μετανάστες εργάτες από την Κρήτη. Στις 25 Ιανουαρίου θα ενωθούν μ’ άλλους 50, αποφασισμένοι να ξεκινήσουν πανελλαδική απεργία πείνας αιτούμενοι μια ζωή αξιοπρέπειας κι όχι ενός ατέρμονου και στείρου αγώνα επιβίωσης.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση και η Ε.Ε. (βλ. Δουβλίνο), σ’ ένα πλαίσιο άγριας και βάρβαρης αντιμεταναστευτικής πολιτικής, εξαπολύει άγρια επίθεση κατά των μεταναστών και των προσφύγων. Μια πολιτική που λειτουργεί με σαφή στοχοθεσία: χρησιμοποιώντας την οικονομική-κοινωνική κρίση, ως εφαλτήριο συντηρητικοποίησης της κοινωνίας απέναντι σε κάθε κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα.

Οι πρακτικές του lock out είναι προσχηματικές και έχουν ως στόχο την κατασυκοφάντηση του ασύλου συντεταγμένα με το υπουργείο παιδείας και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ως σύλλογος αποφασίζουμε ότι τα μαθήματα θα διεξάγονται κανονικά, πολύ περισσότερο ότι οι σχολές θα έιναι ανοιχτές ενόψει κατάθεσης του ν/σ Διαμαντοπούλου για τη διενέργεια ΓΣ και κινητοποιήσεων. Η συνενοχή κοσμητείας και καλοθελητών της δε θα περάσει, κάτω τα χέρια από το άσυλο.

Ο Φοιτητικός σύλλογος νομικής στάθηκε από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυος και αρωγός του αγώνα αυτού. Με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου που υιοθετήθηκε σχεδόν παμψηφεί από το σώμα αποφάσισε να στεγάσει και να συνδράμει τον αγώνα των μεταναστών.



Αποφασίζουμε παράσταση διαμαρτυρίας για να ανακοινώσουμε την απόφαση του συλλόγου μας ότι δε δέχεται κανένα lock out στο χώρο του ασύλου.
Υπογράφεται από τις κάτωθι παρατάξεις:
Δ.Α.Π.
Π.Α.Σ.Π.
Ε.Α.Α.Κ.
ΑΡ.ΕΝ.



Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γιατί αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Πελεγρίνης, μέσω του «Εθνους» εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τους μετανάστες αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να λειτουργεί κανονικά.

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε τη λειτουργία της σχολής έως την Παρασκευή, προκειμένου να βρεθεί μία λύση για αυτούς τους ανθρώπους, ενώ την Πέμπτη η πρυτανεία θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα». Ο κ. Πελεγρίνης υπογράμμισε ότι είναι έξω από τις σκέψεις του ιδρύματος να τεθεί θέμα άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν έχουν γίνει ζημιές στο κτίριο. Μάλιστα με πρωτοβουλία του κ. Πελεγρίνη έφτασαν στον χώρο, όπου βρίσκονται οι μετανάστες, γιατροί από την Ιατρική σχολή του ιδρύματος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ
«Χωρίς χαρτιά όλες οι πόρτες είναι κλειστές»
Αποφασισμένοι να προχωρήσουν από σήμερα σε απεργία πείνας «μέχρι τελικής πτώσεως» δηλώνουν οι μετανάστες που βρίσκονται από προχθές το βράδυ στο ανακαινισμένο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών, στην οδό Σόλωνος. Οι 250 μετανάστες με τη βοήθεια των ανθρώπων από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και το Φόρουμ Μεταναστών έχουν συγκεντρώσει κουβέρτες και σόμπες που τους προσέφεραν εθελοντικά Ελληνες πολίτες που τους στηρίζουν και, όπως λένε, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθεί το αίτημά τους για νομιμοποίηση όχι μόνο των ίδιων αλλά όλων των μεταναστών στη χώρα.

Οι περισσότεροι έχουν δουλειά στην Ελλάδα και δεν εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις συνθήκες εργασίας τους, αλλά για το καθεστώς παραμονής τους στη χώρα. «Καλά είμαι στη δουλειά αλλά χωρίς χαρτιά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Υπάρχουν εδώ τόσοι άνθρωποι που έχουν οικογένειες και τα παιδιά τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Εγώ έχω ένα κοριτσάκι 1 έτους. Είμαστε εδώ τόσα χρόνια και περιμένουμε έναν νόμο και δεν γίνεται τίποτα», λέει ο Αμπντούλ που βρίσκεται 8 χρόνια στην Ελλάδα και εργάζεται ως μαρμαράς. Αποφασισμένος να εγκαταλείψει τη δουλειά του για να γίνει απεργός πείνας δηλώνει και ο Νουρντί: «Η δουλειά μου είναι εδώ. Χωρίς χαρτιά όλες οι πόρτες έξω είναι κλειστές. Είμαστε πέντε χρόνια στον δρόμο και δουλεύουμε. Θα μείνω εδώ μέχρι να πεθάνω», λέει και υποστηρίζει ότι ο κόσμος βρίσκεται στο πλευρό των μεταναστών.

«Όλοι οι ελεύθεροι είναι μαζί μας. Αυτός που βλέπει ότι κάποιος αγωνίζεται και δεν θέλει να βοηθήσει δεν είναι ελεύθερος. Οποιος είναι ελεύθερος είναι και αγωνιστής», υποστηρίζει ο Μουσταφά που ζει στην Ελλάδα 5,5 χρόνια και εργάζεται ως υδραυλικός.

Κανείς τους δεν δηλώνει την εθνικότητά του. Θέλοντας να δείξουν ποια είναι η βασική τους ιδιότητα, όταν τους ρωτάμε «από πού είναι» δίνουν όλοι την ίδια απάντηση: «μετανάστης».

Αργυρώ Λύτρα


Κείμενο Απεργών
Δεν έχουμε άλλο τρόπο για να ακουστεί η φωνή μας, για να μάθετε το δίκιο μας. Τριακόσιοι (300) από εμάς ξεκινάμε Πανελλαδική Απεργία Πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 25 του Γενάρη.

Είμαστε μετανάστες και μετανάστριες από όλη την Ελλάδα. Ήρθαμε εδώ διωγμένοι από τη φτώχια, την ανεργία, τους πολέμους, τις δικτατορίες. Οι πολυεθνικές της Δύσης και οι πολιτικοί υπηρέτες τους στις πατρίδες μας, δεν μας άφησαν άλλη επιλογή από το να ρισκάρουμε τις ζωές μας 10 φορές για να έρθουμε μέχρι την πόρτα της Ευρώπης. Η Δύση που καταληστεύει τον τόπο μας, με το απείρως καλύτερο βιοτικό επίπεδο από εκεί, είναι για μας η μοναδική ελπίδα να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Ήρθαμε (με κανονική ή όχι είσοδο) στην Ελλάδα και δουλεύουμε για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Βρισκόμαστε στην αναξιοπρέπεια και στο σκοτάδι της παρανομίας για να ωφελούνται οι εργοδότες και οι υπηρεσίες του κράτους από την άγρια εκμετάλλευση της εργασίας μας. Ζούμε από τον ιδρώτα μας και με το όνειρο κάποια στιγμή να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα με τους έλληνες συναδέλφους.

Το τελευταίο καιρό τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα για εμάς. Όσο κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις, όσο ακριβαίνουν τα πάντα, τόσο ο μετανάστης παρουσιάζεται ως φταίχτης, ως ο υπαίτιος για την εξαθλίωση και την άγρια εκμετάλλευση των ελλήνων εργαζομένων και μικροεπιχειρηματιών. Η προπαγάνδα φασιστικών και ρατσιστικών κομμάτων και οργανώσεων έχει πλέον γίνει η επίσημη γλώσσα του κράτους για το μεταναστευτικό. Η φρασεολογία τους αναπαράγεται πλέον αυτούσια από τα ΜΜΕ όταν μιλάνε για εμάς. Οι «προτάσεις» τους πλέον εξαγγέλλονται ως κυβερνητικές πολιτικές. Τείχος στον Έβρο, πλωτά στρατόπεδα και ευρωστρατός στο Αιγαίο, πογκρόμ και τάγματα εφόδου στις πόλεις, μαζικές απελάσεις. Πάνε να πείσουν τους έλληνες εργαζόμενους, πως συνιστούμε ξαφνικά απειλή για αυτούς, πως εμείς φταίμε για την πρωτοφανή επίθεση που δέχονται από τις ίδιες τους τις κυβερνήσεις.
Η απάντηση στο ψέμα και στη βαρβαρότητα πρέπει να δοθεί τώρα και θα την δώσουμε εμείς οι μετανάστες και μετανάστριες. Μπαίνουμε μπροστά με τη ζωή μας για να σταματήσουμε τώρα την αδικία σε βάρος μας. Ζητάμε την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών/τριών, ζητάμε ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους έλληνες εργαζομένους και εργαζόμενες. Ζητάμε από τους έλληνες συναδέλφους μας εργαζομένους, από κάθε άνθρωπο που τώρα υποφέρει κι αυτός από την εκμετάλλευση του ιδρώτα του, να σταθεί δίπλα μας. Να στηρίξει τον αγώνα μας, για να μην αφήσει να επικρατήσει και στο δικό του τόπο το ψέμα και η αδικία, ο φασισμός και η απολυταρχία των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Αυτό δηλαδή που έχει επικρατήσει και στις δικές μας πατρίδες και μας ανάγκασε να ξενιτευτούμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, εμείς και τα παιδιά μας.
Δεν έχουμε άλλο τρόπο για να ακουστεί η φωνή μας, για να μάθετε το δίκιο μας. Τριακόσιοι (300) από εμάς ξεκινάμε Πανελλαδική Απεργία Πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 25 του Γενάρη.Βάζουμε την ζωή μας σε κίνδυνο, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν είναι ζωή αυτή για ένα αξιοπρεπή άνθρωπο. Προτιμούμε να πεθάνουμε εδώ, παρά τα παιδιά μας να ζήσουν αυτά που περάσαμε εμείς.
Ιανουάριος 2011
Η Συνέλευση των μεταναστών απεργών πείνας

2 σχόλια:

  1. ΣΕ ΛΙΓΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΤΑΛΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ <> ΘΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ.ΡΕ ΔΕ ΝΤΡΕΠΟΣΑΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την ακρόπολη και την χώρα ολόκληρη την έχουν κατακλύσει οι άνθρωποι των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στα οποία η ακροδεξιά σου ήταν πάντα συνοδοιπόρος.
    Μην ψάχνεις στα θύματα της κρίσης την αιτία της.
    Στα πιο ψηλά σκαλοπάτια είναι οι φταίχτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή