Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Μια πολυδιαφημισμένη διαβούλευση που δεν έγινε

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή αναβλήθηκε η πολυαναμενόμενη “δημόσια διαβούλευση” της 18ης Δεκεμβρίου στην Ιερισσό για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Έτσι ενημέρωσε με φαξ σήμερα το μεσημέρι στις 12:00 η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Μαργαρίτα Καραβασίλη το Δήμαρχο Σταγείρων-Ακάνθου Μιχάλη Βλαχόπουλο, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή της.
Ωδυνεν όρος και έτεκε μυν το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μόλις την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου η κα Καραβασίλη είχε στείλει επιστολή στο Δήμαρχο σχετικά με τη διοργάνωση της διαβούλευσης στην Ιερισσό, σκοπός της οποίας, σύμφωνα με την κα Καραβασίλη, θα ήταν “μετά από τη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, να γνωμοδοτήσει και ο λαός”!

Φαίνεται ότι τελικά το ΥΠΕΚΑ δεν ήθελε να ακούσει τη “γνωμοδότηση του λαού”. Γιατί οι ...
πληροφορίες τους ήταν ότι χιλιάδες λαού με επικεφαλής τις Δημοτικές Αρχές Σταγείρων-Ακάνθου και Παναγίας θα έσπευδαν το Σάββατο στην Ιερισσό για να γνωμοδοτήσουν ομόφωνα “ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΚΑΒΟ, ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΙΣ ΒΙΛΛΕΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ”! Και η διαβούλευση αναβλήθηκε.

Η προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ να “νομιμοποιήσει” τις προειλημμένες αποφάσεις σχετικά με την επένδυση με μια παρωδία δημόσιας διαβούλευσης, στην οποία θα συμμετείχε – υποτίθεται – η τοπική κοινωνία, απέτυχε. Η τοπική κοινωνία αρνήθηκε να συμμετέχει σε αυτην την κοροϊδία. Η πρώτη “δημόσια διαβούλευση” έγινε στις 26 Νοεμβρίου στον Πολύγυρο, πολύ μακριά από την περιοχή των Μεταλλείων Κασσάνδρας, με τη συμμετοχή μόνο των μεταφερόμενων οπαδών της εταιρείας και απόντες τους Δήμους Σταγείρων-Ακάνθου και Παναγίας που κατήγγειλαν τη διαδικασία ως παράνομη και αντιδημοκρατική.

Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής στις 10 Δεκεμβρίου, δόθηκε η επίσημη ομόφωνη θετική γνωμοδότηση για το Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Πανηγύρισε για την απόφαση αυτή η μητρική εταιρεία EUROPEAN GOLDFIELDS που με ανακοίνωσή της στις 14 Δεκεμβρίου τονίζει ότι “Η επίσημη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που απαιτεί ο Νόμος έχει πλέον ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ. Ακολουθεί η τελική έγκριση της ΜΠΕ”. Οτιδήποτε άλλο γίνει από εδώ και πέρα, οποιαδήποτε συζήτηση που θα βαφτιστεί “διαβούλευση”, είναι κατόπιν εορτής, εκτός θεσμοθετημένης διαδικασίας και χωρίς νομική ισχύ. Η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου εξαργυρώθηκε καταλλήλως από την εταιρεία η οποία στις 16 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε την συμφωνία δανειακής σύμβασης ύψους 300 εκατ. δολαρίων με Όμιλο Τραπεζών, για τη χρηματοδότηση των Προγραμμάτων “Σκουριές” και “Ολυμπιάδα”.

Όμως η κα Καραβασίλη εξακολουθεί να προσπαθεί να μας πείσει ότι υπάρχει κάποιο νόημα στη συνέχιση της διαβούλευσης, παρά το ότι έχει από το Νόμο τελειώσει. Με το σημερινό φαξ προς το Δήμαρχο, ανακοινώνει ότι “η δημοσια διαβούλευση θα συνεχιστεί με διημερίδες που κατ’αρχήν ανακοινώνουμε με το παρόν και είναι οι ακόλουθες:

* 15-16 Ιανουαρίου 2011 στην Ιερισσό
* 22-23 Ιανουαρίου 2011 στη Μεγάλη Παναγία
* 29-30 Ιανουαρίου 2011 στην Ολυμπιάδας
* 12-13 Φεβρουαρίου 2011 στο Στρατώνι

Εαν απαιτηθεί επιμήκυνση της δημόσιας διαβούλευσης θα καθοριστούν επιπρόσθετες συνεδριάσεις”.

Μερικές μέρες νωρίτερα, στις 13 Δεκεμβρίου, η κα Καραβασίλη είχε διαβιβάσει προς το Νομάρχη κ. Ζωγράφο “ερωτήματα προς ενημέρωση δική σας και των υπηρεσιών της Νομαρχίας τα οποία κοινοποιώ στους εμπλεκόμενους Δήμους, καθώς και στην εταιρεία. Τα ερωτήματα αυτά έχουν διαβιβαστεί ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς του ΥΠΕΚΑ καθώς και στο ΤΕΕ, στο ΓΕΩΤΕΕ και στο ΙΓΜΕ…”. Το έγγραφο αποτελείται από 10 σελίδες με ερωτήματα σε 23 ενότητες, για τα κρισιμότερα θέματα που άπτονται του Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Αλλά από το 2006 που υποβλήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ η Μελέτη του “Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας” μέχρι τον Αύγουστο 2010 που υποβλήθηκε στο ΥΠΕΚΑ η τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όλη η διαδικασία ήταν κάτω από την επίβλεψη, συμμετοχή και συντονισμό της ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ και της “Ομάδας Συντονισμού” που συγκροτήθηκε ειδικά γι’αυτό το σκοπό. Οι δέκα σελίδες με το πλήθος των ερωτημάτων, τι θέλουν τελικά να πουν; Ότι η κα Καραβασίλη δεν έχει άποψη για κρισιμότατα κεφάλαια της ΜΠΕ;

Και αν οι απαντήσεις “των υπηρεσιών της Νομαρχίας, των φορέων και υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ και του ΙΓΜΕ “ προς τους οποίους απευθύνονται, οδηγούν σε διαφορετικές από την ΜΠΕ απόψεις ή εκτιμήσεις, τι θα πράξει η Ειδική Γραμματέας; Τι θα πράξει αν από τη διαβούλευση προκύψει ότι το Επενδυτικό Σχέδιο ή μέρος αυτού είναι ανεπιθύμητο από την τοπική κοινωνία; Θα επιστρέψει την ΜΠΕ στην εταιρεία για συμμόρφωσή της με τα νέα δεδομένα; Θα την αναπέμψει στην Ομάδα Συντονισμού; Θα θεωρήσει ως έγκυρη τη θετική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που δόθηκε…για λάθος μελέτη ή θα απαιτήσει επανάληψη της σχετικής συνεδρίασης; Αλλά οι Νομαρχίες έχουν πλέον καταργηθεί. Και τα Καλλικράτεια όργανα της Αυτοδιοίκησης (Δήμοι-Περιφέρειες) δεν έχουν ακόμα θεσμοθετημένες σχετικές αρμοδιότητες.

Αλλά αυτή είναι η αβάσταχτη ελαφρότητα της Δημόσιας Διαβουλευσης στην οποία στριμώχθηκε “το συμπαθές πρόσωπο της κεντρικής εξουσίας”, όπως προσφυώς χαρακτήρισε τη Μαργαρίτα Καραβασίλη ο κοινός μας φίλος Θανάσης Παντελόγλου. Η ερμηνεία αυτού του “στριμώγματος” δίνεται από τον οικονομικό τύπο (http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=251941&nt=108〈=1#):

“Η μπίζνα της Χαλκιδικής ενδιαφέρει άμεσα τον εισηγμένο όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Οι αναλυτές ξένων και εγχώριων χρηματιστηριακών υπογραμμίζουν ότι η Χαλκιδική μπορεί να αποδειχθεί “χρυσός” για το γκρουπ, σε μια περίοδο που το αμιγώς κατασκευαστικό αντικείμενο έχει χάσει τη δυναμική του και ακόμα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προχωρούν με αργό ρυθμό, ενώ κάμψη υπάρχει και στα έσοδα από τις οδικές συμβάσεις παραχώρησης (Αττική Οδός κ.λπ.)”.

“Πολλά τα λεφτά”. Όχι βέβαια για την εθνική και την τοπική οικονομία. Για τους Μπόμπολα-Κούτρα με το 23% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, τις Τράπεζες και τους μετόχους της Καναδικής εταιρείας.
antigoldgreece.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου