Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ιτέα , αγαπά ο Δήμος τον Πολιτισμό;

Τελικά τι γίνεται με τον Δήμο Ιτέας έχει τόσα πολλά χρήματα, ή έχει τόσο πολύ μεγάλη αγάπη για τον πολιτισμό και κάνει τόσες εκδηλώσεις και φέτος;
Αν είχε μεγάλη αγάπη με τον πολιτισμό θα χορηγούσε ένα ελάχιστο ποσό απο τις 400.000 ευρώ που ξόδεψε πέρυσι, και από το απροσδιόριστα μεγάλο που θα ξοδέψει φέτος, για να φέρει πραγματικά ...
τον πολιτισμό στους κατοίκους της πόλης μας.
Το χορευτικό τμήμα θα λειτουργούσε χωρίς προβλήματα, και με όλους των ειδών τους χορούς, ενώ οι γονείς δεν θα αναγκαζόντουσαν να πληρώνουν όπως τώρα  μέχρι και τις στολές για να συμμετέχουν τα παιδιά τους  στις εκδηλώσεις , στις οποίες φωτογραφίζονται καμαρωτοί οι επίσημοι.
Η μουσική δεν θα διδασκόταν επί πληρωμή στον Δήμο και η φιλαρμονική δεν θα χρησιμοποιούνταν μόνα για τις λιτανείες τις παρελάσεις και τις κηδείες.
Πολιτισμός είναι να μπορούν να ασχολούνται ελεύθερα με την μουσική τα παιδιά μας και οι μεγαλύτεροι στα ωδεία . Αυτό μετά θα μπορούσε να επιστραφεί πίσω στην κοινωνία παντού, από τις ιδιωτικές στιγμές μέχρι τις πλατείες των μεγάλων εκδηλώσεων.
Με το ίδιο σκεπτικό θα είχε ενισχυθεί η θεατρική ομάδα της πόλης μας και δεν θα έπεφτε στην πλάτη των μελών της ομάδας το οικονομικό βάρος της λειτουργίας της.
Τις προηγούμενες ημέρες οι κάτοικοι της Ιτέας χάρηκαν την πάρα πολύ καλού επιπέδου παράσταση του Πλούτου του Αριστοφάνη, απο την Θεατρική ομάδα ΑΡΟΔΟ της πόλης μας που έγινε στο παλιό Γυμνάσιο του Καψάλη.(ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ)
Η εκδήλωση αυτή δεν μπήκε ούτε στον πίνακα ανακοινώσεων ούτε στα προγράμματα του Δήμου.
Μπορεί ίσως για να μην ήθελαν να θυμίσει στους Ιτιώτες το Καψάλειο και ζητήσουν εξηγήσεις γιατί δεν χρησιμοποιεί εκεί λίγα απο τα χρήματα που ξοδεύει ασύστολα ο Δήμος μας, δήθεν για τον πολιτισμό.
Θα περιμένουμε να δούμε αν θα δώσουν ποτέ αναφορά για το κόστος των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνουν φέτος και με ποιόν τρόπο αυτές θα πληρωθούν.
Θα περιμένουμε να δούμε αν θα μας πουν γιατί αυτά τα χρήματα δεν χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη του πολιτισμού των Δημοτών μας
και τέλος θα περιμένουμε να δούμε τι θα έχουν αφήσει πίσω τους φεύγοντας.

Δείτε στην συνέχεια την παρουσίαση του Δημάρχου της επόμενης εκδήλωσης.
Εκτός από τον εισαγόμενο πολιτισμό εκείνων που έρχονται και φεύγουν, πρέπει να κοιτάξουμε με τον ίδιο τρόπο λίγο και τον πολιτισμό εκείνων που μένουν στην πόλη μας, δηλαδή εμάς των ίδιων.

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Sal.a.t.a.(Σαλταρισμένα Αγνώστου Ταυτότητας Ανθρωπάκια)
ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010, ΩΡΑ 22.00
ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΙΤΕΑΣ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Oι Sal.a.t.a. είναι μία μουσική μπάντα Variete, που συνδυάζει το θέαμα
τη μουσική, το τραγούδι, το χορό, τα ακροβατικά και πολύ, μα πολύ γέλιο!!!!
Δύσκολα βρίσκεις παραστάσεις σήμερα που να διαφέρουν από τα συνηθισμένα, να σε διασκεδάζουν και να σε ψυχαγωγούν ταυτόχρονα.
Δύσκολα βρίσκεις και μουσικά σχήματα με νέες προτάσεις στην αγορά και κέφι να τις υποστηρίξουν.
Όλα αυτά μέχρι να δείτε τους Sal.a.t.a. !
Τα υλικά της Salata είναι τα εξής:
Σοφία Κωνσταντινίδου (ζουμερή φωνή)
Ηλίας Καλίτσης (βραστή κιθάρα μαδημένη)
Giorgio Kaziani (προσούτο σαξόφωνο)
Τόλης Κλάην (αφράτα τύμπανα)
Captain Stavros (καυτερό μπάσο)
Κιούσης Θάνος (αλατοπίπερο)...!
Οι performers που την απαρτίζουν γράφουν τραγούδια και μουσική! Χορεύουν, χειρίζονται τον λόγο σαν μέσο επικοινωνίας (αμέ!), κάνοντας ζογκλερικά και ακροβατικά κολπάκια.
Επιμελώς διευθετούν και τα παρακάτω...:
* Εμπνέονται από την καθημερινότητα και όχι από την επικαιρότητα!
* Κάνουν σκετς κωμικά με το κοινό, αυτοσχεδιάζουν με τον κόσμο, ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα, αγκαλιάζουν το γέλιο και το κρατούν σφιχτά μέχρι να σκάσει.
* Υπό την μορφή συνταγής κατευθύνουν απόψεις , γαλουχίζουν συνειδήσεις , μαλακαίνουν και γλυκαίνουν τον λαιμό.
* Διοχετεύουν την ενέργεια τους σε μπουκαλάκια και την μοιράζουν σε συνεστιάσεις και κοσμικά τσάι’ς.
* Τρελαίνονται για συγκρατημένο, καθοδηγημένο και σκόπιμο χαβαλέ. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά υποκατάστατα του σουρεαλιστικού χιούμορ και της ανελέητης κωμικής βίας.....(?)
* Δεν ρωτούν πολλά, κρίνουν με το μάτι. Απεχθάνονται δε το μάτιασμα..
* Θα μπορούσαν να γράφουν για ώρες τέτοιου είδους αστερίσκους !
* Θέλουν, επί τέλους, η δουλειά τους να είναι αντικείμενο μελέτης και προσοχής βασισμένης πάνω στις αρχέγονες αντιλήψεις τις μετενσάρκωσης της κραταιής αντίληψης, ως επί το πλείστο στον δυτικό πολιτισμό, των ιδιαζόντων αστεϊσμών και ιλαρής διάθεσης για την ελαφρότητα του κοινωνικού γίγνεσθαι και παντελής [και Γιώργος] έλλειψης σοβαρότητας η οποία οδηγεί, η οποία οδηγεί λέγω, η οποία οδηγεί βεβαίως, βεβαίως στην οδό δια την περαιτέρω κατανόηση της προσωπικής τους κουλτούρας και άποψης, αμήν.
Για τον λόγο αυτό και χαρίζουν ένα πλυντήριο με ενσωματωμένη σκάφη σε όποιον καταφέρει να βγάλει τα κάστανα απ’ την φωτιά, να σκίσει την γάτα στα δυο, να πιάσει την ζωή και να την πιεί.. Να μην αφήσει ούτε στάλα ! (Αμέ ναι..) (τo κείμενο είναι από My Space των Sal.a.t.a.)

Οι performers που απαρτίζουν τους Sal.a.t.a. γράφουν τραγούδια και μουσική! Xoρεύουν, διασκευάζουν γνωστά τραγούδια από τη διεθνή μουσική σκηνή, κάνουν σκετς κωμικά, κάνουν ακροβατικά, αυτοσχεδιάζουν, ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα και προτρέπουν το κοινό να συμμετέχει!

Ξεκίνησαν από ένα ντουέτο των Θάνου και Σοφίας το 2006 και στη συνέχεια έγιναν 7, αφού προστέθηκαν ο Ηλίας Καλλίτσης στην κιθάρα, ο Γιώργος Κονής στο πιάνο, ο Σταύρος Λουμπαρδιάς στο μπάσο, ο Τόλης Μπουρνιάς στα κρουστά και ο Χρήστος Πολύδωρας στο σαξόφωνο.

Το χειμώνα του 2008 τους απολαύσαμε μαζί με τους Onirama στο Άνοδος Stage, όπου πήραν εκπληκτικές κριτικές. Το 2009 σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στο ΚοοΚοο στο Γκάζι και στο Casual Living στη Θεσσαλονίκη.

Ο Θάνος Κιούσης έχει σπουδάσει στη σχολή μοντέρνου τσίρκο “Espace Catastrophe”, στην ανώτερη σχολή χορού της Ραλλού Μάννου και ίδρυσε την ομάδα θεάτρου δρόμου “Tsirko Rentikolo”. Δίνει ατομικές παραστάσεις σε Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Γαλλία και σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ξεκινά διδασκαλία θεάτρου δρόμου και αυτοσχεδιασμού στη σχολή “Θέατρο των Αλλαγών”.

Γνωρίζοντας την Σοφία Κωνσταντινίδου ιδρύουν μαζί τους “Salata Latina” (το πρώτο όνομα του γκρουπ) και ξεχύνονται στον καλλιτεχνικό στίβο της πίστας και της showbiz, με μεγάλη επιτυχία!

Η Σοφία Κωνσταντινίδου στα 19 της ήταν ήδη δασκάλα flamenco και μέλος της ομάδας “Danza Flamencα”. Σπούδασε στην σχολή χορού «Ραλλού Μάνου» και τελείωσε την Κρατική σχολή χορού (Κ.Σ.Ο.Τ). Γράφει τραγούδια, πλάθει χορογραφίες και εξωτερικεύει το κρυφό της ταλέντο.

Οι Sal.a.t.a. είναι ένα φρέσκο και πολύ διαφορετικό νεανικό συγκρότημα που υπόσχεται πολλά…

Καλή Διασκέδαση!



Ο Δήμαρχος Ιτέας
Αριστείδης Ηλ. Παπαλάιος





ΠΡΟΣΟΧΗ!!
ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

Η Συναυλία της Ελένης Πέτα θα γίνει το Σάββατο 17 Ιουλίου στην Πλαζ «Βραχάκια» &
Η Συναυλία της Σοφίας Παπάζογλου Κυριακή 25 Ιουλίου στο «Σκάκι»

Έτσι το πρόγραμμα του Ιουλίου στον Δήμο Ιτέας διαμορφώνεται ως εξής:

ΙΟΥΛΙΟΣ

Σάββατο 10
Sal.a.t.a. Latino Band
Παράσταση Variete (τραγούδι, χορός, εύθυμα σκετς, που συνδυάζει το θέαμα μετά του ωφελίμου).
Ώρα 22:00
Προβλήτα
Είσοδος Ελεύθερη

Σάββατο 17
«Duende»
Ελένη Πέτα – Παναγιώτης Μάργαρης
Ένα μοναδικό, γεμάτο εκπλήξεις μουσικό τοπίο
Πλαζ «Βραχάκια»
Ώρα 22:00
Είσοδος Ελεύθερη

Κυριακή 18
Συναυλία: «Μ΄ ένα τραγούδι μου θα σου θυμίσω»
Ερμηνεύουν: Κώστας Καράλης, Σωτήρης Δογάνης, Αντιγόνη Μπούγα
Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα «Α. Μπιθικώτση»
Κείμενα -αφήγηση - επιμέλεια: Άννα Μπιθικώτση
Μουσική διεύθυνση: Ο συνθέτης και μαέστρος Νίκος Στρατηγός
Στο Α΄ μπουζούκι ο συνεργάτης της Β. Μοσχολιού Μανώλης Μιχαλάκης
Ώρα 22:00
Προβλήτα
Είσοδος Ελεύθερη


Σάββατο 24
«Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη»
Ερμηνεύει ο Πασχάλης Τόνιος
Ώρα 22:00
Προβλήτα
Είσοδος Ελεύθερη
Καλοκαιρινός Χορός του Συλλόγου Τριταίας «Ο Άγιος Βλάσης»
Τριταία







Κυριακή 25
Σοφία Παπάζογλου «Ένα Παράξενο Ταξίδι»
Ο Ντάσο Κούρτι στο ακορντεόν και ο Βασίλης Κετεντζόγλου στην κλασική κιθάρα. Στο μπουζούκι ο Μανώλης Καραντίνης
Από το έντεχνο και το ξένο τραγούδι έως το λαϊκό και την παράδοσή μας
Ώρα 22:00
Υπαίθριο Σκάκι
Είσοδος Ελεύθερη

Σάββατο 31
Θέατρο της Μεσογείου
Μουσική Κωμωδία «Τα Καραγκιόζικα»
Κείμενα: Βασίλη Ρώτα
Σκηνοθεσία: Αλμπέρτο Εσκενάζη
Πρωταγωνιστούν: Αλμπέρτο Εσκενάζη, Συμεών Τσάκας, Θοδωρής Λιμήτσιος, Δημήτρης Κοντοδήμος, Χριστίνα Δημητριάδη, Σάρα Αυγερινού κ.ά.
Ώρα 10:00
Προβλήτα
Είσοδος Ελεύθερη

4 σχόλια:

  1. 400.000 ευρώ ο Δήμος Ιτέας ????????? Και μη χειρότερα. Καλά ποιούς έφεραν? Την Αγνή Μπάλτσα? Μάλλον θα έφαγαν πολλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΝΑ ΚΤΙΙΡΙΟ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

    Το ιδιωτικό γυμνάσιο Ιτέας δημιουργήθηκε το 1939 εξαιτίας μιας διπλής αναγκαιότητας. Την αναγκαιότητα του ιδιοκτήτη και ιδρυτή του, Παναγιώτη Καψάλη, για εξεύρεση εργασίας, και την αναγκαιότητα του τόπου για σχολείο μέσης εκπαίδευσης. Στην Ιτέα του 1939 των 2400 κατοίκων δεν προβλεπόταν από τη νομοθεσία δημόσιο γυμνάσιο. Τα γειτονικά ημίγυμνάσια του Γαλαξιδιού και της Αράχωβας παρέμεναν κλειστά ελλείψει μαθητών. Όσο για το γυμνάσιο της Άμφισσας, δεχόταν συνολικά 300 περίπου μαθητές. Εκτός αυτού, η συγκοινωνία τότε ήταν αραιή και τα μαθήματα γίνονταν πρωί – απόγευμα, με αποτέλεσμα όποιος μαθητής από την Ιτέα ήθελε να φοιτήσει σε αυτό να πρέπει ή να γίνει οικότροφος ή να νοικιάσει δωμάτιο στην Άμφισσα.
    Το ιδιωτικό γυμνάσιο Ιτέας τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του στεγαζόταν στην οικία Κ. Λύτρα. Το προσωπικό του το αποτελούσαν τότε τρία άτομα : ο Παναγιώτης Καψάλης, μαθηματικός, διευθυντής, η Αφροδίτη Κωνσταντέλλου, καθηγήτρια ελληνικής και γαλλικής φιλολογίας, και μετέπειτα σύζυγος του πρώτου, και ο Παναγιώτης Μαυραϊδής, γυμναστής. Λειτούργησαν οι δύο πρώτες τάξεις του γυμνασίου και φοίτησαν συνολικά 41 μαθητές. Από το δεύτερο χρόνο, μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση, σε ένα χωράφι τριών περίπου στρεμμάτων ιδιοκτησίας του πατέρα του Παναγιώτη Καψάλη στο δυτικό άκρο της Ιτέας. Για τη στέγαση του αρχικά χρησιμοποιήθηκε η αγροικία που υπήρχε ήδη μέσα σ’ αυτό, αφού προηγουμένως τις έγιναν οι κατάλληλες τροποποιήσεις. Αυτό ήταν το πρώτο, το παλαιό διδακτήριο που δεν σώζεται σήμερα. Μετά τις ζημιές που έπαθε στο σεισμό του Αιγίου και με την πάροδο των χρόνων, το 2004 κρίθηκε αναγκαία η κατεδάφιση του λόγω επικινδυνότητας.

    Ακολουθεί συνέχεια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ...ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της κατοχής με το Καψάλειο να πορεύεται όπως όριζαν οι καιροί. Το 1945 ο Παναγιώτης Καψάλης και η Αφροδίτη Κωνσταντέλλου αρραβωνιάστηκαν και προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν αυτό που ο Παναγιώτης Καψάλης είχε οραματιστεί από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του ιδιωτικού γυμνασίου, την μετατροπή του σε δημόσιο. Το πλήρωμα του χρόνου όμως δεν είχε έρθει. Έτσι αποπειράθηκαν να το μετατρέψουν σε Δημοσυντήρητο, ιδιωτικό δηλαδή με ένδυμα δημοσίου, κάτι που τα χρόνια εκείνα συνηθιζόταν. Κατέθεσαν σχετική εισήγηση, που όμως, ενώ έγινε δεκτή από την Κοινότητα Ιτέας, απορρίφτηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. Αμέσως μετά την απόρριψη, ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας, Ευθύμιος Στοφόρος, συγκάλεσε στο Καψάλειο γενική Συνέλευση για ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων και του κοινού. Στη Συνέλευση αυτή ο Πρόεδρος αναγνώρισε το μέχρι τότε έργο του ιδιοκτήτη και τον παρακάλεσε να το συνεχίσει μέχρι το χρόνο δημιουργίας δημόσιου γυμνασίου, και έτσι το ζεύγος Καψάλη – Κωνσταντέλλου έδωσε υπόσχεση παραμονής. Τον επόμενο χρόνο παντρεύτηκαν, έχοντας ήδη ξεκινήσει οικοδομικές δραστηριότητες για τη δημιουργία δεύτερου διδακτηρίου δίπλα στο πρώτο, προκειμένου να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του γυμνασίου (λειτουργούσε πλέον και η τελευταία όγδοη Η΄τάξη). Τα σχέδια μεγαλεπήβολα και πολύ πιο μπροστά από την εποχή τους, προβλέποντας ακόμα και τη δημιουργία οικοτροφείου και βιβλιοθήκης – αναγνωστηρίου στον δεύτερο όροφο.
    Το 1948, μετά από 13 χρόνια αδιοριστίας, έρχεται στον Παναγιώτη Καψάλη χαρτί διορισμού σε δημόσιο γυμνάσιο, που όμως τον αρνείται μη θέλοντας να αθετήσει την υπόσχεση που έδωσε στην Ιτέα το 1945. Οι οικοδομικές εργασίες διακόπτονται το 1949 αφήνοντας ημιτελές το δεύτερο διδακτήριο. Παρόλα αυτά, η περίοδος 1950-1955 αποτέλεσε σταθμό στη ζωή του Καψάλειου. Οι επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις και οι θεαματικές γυμναστικές επιδείξεις μένουν στην μνήμη στης Ιτέας σαν ανεπανάληπτες. Σε αυτή τη δημιουργική πενταετία γεννιούνται και τα δύο παιδιά του ζεύγους. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Παναγιώτης Καψάλης, αποκαμωμένος ψυχικά κυρίως, δοκίμασε απόπειρες φυγής με αίτηση διορισμού στο δημόσιο και προσπάθειες ίδρυσης ιδιωτικού γυμνασίου σε άλλα μέρη, που όμως δεν ευδοκίμησαν. Πες το πεπρωμένο ...

    ... ακολουθεί συνέχεια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ...ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Η περίοδος 1960-1965, όπως ο ίδιος γράφει στο βιβλίο του «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΤΕΑΣ 1939-1966» υπήρξε περίοδος φθοράς, απόρροια της κόπωσης και της αναμονής από μήνα σε μήνα της ίδρυσης δημόσιου γυμνασίου. Για να βοηθήσουν την ίδρυση δημόσιου γυμνασίου, κάθε χρόνο έκοβαν και μια τάξη, μέχρις ότου το σχολικό έτος 1965-1966 λειτούργησε μόνο μια τάξη. Το σχολικό έτος 1966-1967 η Ιτέα έμεινε χωρίς σχολείο. Τον Μάρτιο του 1966 ο Παναγιώτης Καψάλης διορίζεται στο λύκειο Άμφισσας. Το σχολικό έτος 1967 ιδρύεται στην Ιτέα παράρτημα του γυμνασίου Άμφισσας τριών τάξεων , το οποίο στεγάστηκε στο Καψάλειο έναντι ενοικίου 3.000 δρχ. μηνιαίως. Στο παράρτημα παραχωρήθηκε ολόκληρος ο εξοπλισμός δωρεάν για χρήση. Ο Παναγιώτης Καψάλης από την αρχή δημιουργίας του παραρτήματος αποσπάστηκε σ’ αυτό τελώντας μάλιστα από το 1969 μέχρι το 1972 χρέη διευθυντή. Ως ιδιώτης τελειοποίησε την ημιτελή πτέρυγα και ως διευθυντής εισηγήθηκε την ίδρυση ανεξάρτητου εξατάξιου γυμνασίου. Το εξατάξιο γυμνάσιο λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 1972-1973 στο ολοκληρωμένο πλέον κτίριο. Το Δεκέμβριο του 1976 το γυμνάσιο και το λύκειο πλέον μεταφέρονται στα δικά τους δημόσια κτίρια, που βρίσκονται και σήμερα. Το 1977 στεγάζεται στο Καψάλειο έναντι ενοικίου το 2ο δημοτικό αρχικά και του νεοϊδρυθέν 3ο δημοτικό σχολείο στην πορεία.
    Η Αφροδίτη Κωνσταντέλλου, μετά το κλείσιμο του ιδιωτικού γυμνασίου, περιορίστηκε στα οικιακά, μέχρις ότου έφυγε από τη ζωή το 1979 από την επάρατη νόσο. Ο Παναγιώτης Καψάλης συνταξιοδοτήθηκε το 1973 και το 1992 έφυγε σε ηλικία 81 ετών, ήταν και η τελευταία χρονιά που το κτίριο λειτούργησε σαν σχολείο. Το 2005 ο Δήμος Ιτέας αγόρασε το Καψάλειο και τον προαύλιο χώρο από τους κληρονόμους του ζεύγους, με προοπτική να το κάνει ΤΕΙ.

    ... ακολουθεί συνέχεια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή