Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ενημέρωση από την διεύθυνση του Αλουμινίου στην συνάντηση που προκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς

Η ενημέρωση έγινε από τον διευθυντή της ΑτΕ Δημήτρη Στεφανίδη.

Η ποιο δύσκολη χρονιά, στην ιστορία της ΑτΕ και του αλουμινίου, που χαρακτηρίστηκε από την ποιο χαμηλή τιμή του μετάλλου από την ύπαρξη του.

Όσο αφορά την ΑτΕ, η χρονιά συμπληρώνετε με τα πολύ άσχημα αποτελέσματα στην ασφάλεια.

Το θετικό αλλά και ελπιδοφόρο αποτέλεσμα τον τεχνικών αποτελεσμάτων είναι το βασικό ... πλεονέκτημα της ΑτΕ.

Παρόλα αυτά, η χρονιά έκλεισε με κέρδη της τάξεως των 34εκ Ε, χάριν της διασφάλισης τιμής με την συμφωνία (Hedging). Χωρίς την συμφωνία αυτή η χρονιά θα έκλεινε με -100εκ Ε παθητικό.

Η καινούρια χρονιά χαρακτηρίστηκε από μια παροδική αύξηση των τιμών μέχρι και 2500$/Τ. Τώρα έχει πέσει στα 1900$/Τ. Η αύξηση αυτή ήταν τεχνητή δημιουργήθηκε από αγορές μετάλλου για στοκ και όχι από αύξηση ζήτησης για την παραγωγική δραστηριότητα. Το στοκ στις αποθήκες του ELM έφτασαν τους 4,5εκ/Τ και σε παρόμοια ψηλά κυμαίνονται και αλλά στοκ εκτός ELM.

Τα καλά τεχνικά αποτελέσματα είναι η εχέγγυο για την εμπιστοσύνη της αγοράς και αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε και να συνεχίζουμε το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας ελπίζοντας οι τιμές να μην πέσουν κάτω από το λειτουργικό κόστος της ΑτΕ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής.

Λειτουργεί ήδη η δεύτερη φιλτροπρεσα και το 70% της λάσπης δεν αποτίθεται πλέων στην θάλασσα. Η τρίτη θα είναι έτυμη τέλος της χρονιάς με αρχές της άλλης. Κατά την προσωπική του γνώμη ώμος θα χρειαστεί και η τέταρτη για να τελειώνει το θέμα της απόθεσης των λασπών στην θάλασσα. Όσο για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην απόθεση στον Άγιο Αθανάσιο είναι προσωρινά και οφείλονταν στην έλλειψη εμπειρίας και στις πολλές βροχές.

Η τροφοδοσία και του υπόλοιπου εργοστασίου με φυσικό αέριο είναι στα σχέδια του 2011, εκτός του φούρνου ανόδων που υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας.

Ήμαστε έτυμοι για αύξηση της παραγωγής στην αλουμίνια πιάνοντας τους 1.050.000Τ και στην ηλεκτρόλυση σε 172.000Τ. Αυτές όμως η δυνατότητες θα εξαρτηθούν από την τιμή του ρεύματος ,την εύρεση ετέρου για την αύξηση της ποσότητας εισαγωγής τροπικού βωξίτη, την τιμή του μετάλλου και τις παραγγελίες των πελατών.

Με την ΔΕΗ για την προμήθεια και τιμολόγηση του ρεύματος η συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ προχωρημένων στάδιο.

Με τις ενεργειακές μονάδες αν και δεν είναι στην δικαιοδοσία μας σας ενημερώνω ότι τα τεχνικά προβλήματα της μονάδας συμπαραγωγής έχουν ξεπεραστεί και σύντομα θα μπει σε εμπορική λειτουργιά. Όσο για την νέα μονάδα από τον Αύγουστο θα είναι σε λειτουργία δοκιμών.

Από την μεριά του το ΕΚ τοποθετήθηκε εκδηλώνοντας την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στης εργολαβικές επιχειρήσεις όσο αφορά την εκπαίδευση την τεχνική κατάρτιση του νέου προσωπικού που προσλαμβάνουν και είναι κύρια ανειδίκευτο. Και ζήτησε την παρέμβαση της διεύθυνσης του αλουμινίου για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής αλλά και την απαίτηση για εκπαίδευση ώστε να μην κινδυνεύουν από άγνοια κινδύνου. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα τραγικά γεγονότα των προηγούμενων χρόνων. Ακόμα ζήτησε την βοήθεια για των σεβασμό των συμβάσεων εργασίας από τους εργολάβους.

Η διεύθυνση απάντησε ότι προσανατολίζετε να απαιτήσει από τις εργολαβίες που συνεργάζεται την απόκτηση ενός πιστοποιητικού πρότυπου που προς το παρόν έχει μόνο μια από τις εργολαβικές επιχειρήσεις. Με αυτή την πολίτικη πιστεύει πως θα λυθούν τα προβλήματα που τέθηκαν ως αφορά την τεχνική κατάρτιση και την ασφάλεια στην εργασία. Ως αφορά την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων θεωρεί ότι η τήρηση τους θεωρείτε δεδομένη για την συνεργασία.

Στην συζήτηση που ακολούθησε η διεύθυνση διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για τον απεγκλωβισμό από την παραγωγή αλουμινίου και την δραστηριοποιήσει της σε άλλες επενδύσεις. Αντίθετα η επενδύσεις που γίνονται στο εργοστάσιο της ΑτΕ πρέπει να πείθουν για την σημασία της μεταλλουργίας στον όμιλο.

Στην ερώτηση για ποιο λόγο οι εργαζόμενοι της συμπαραγωγής αφού αυτή ανήκει στην ΑτΕ δεν πληρώνονται και αυτοί με βάση την συλλογική σύμβαση που πληρώνονται και οι εργαζόμενοι της ΑτΕ. Αλλά και ενώ πληρώνονταν σαν εργάτες της Αλουμίνιον της Ελλάδος ΑΒΕΕ από τον Μάρτιο πληρώνονται σαν υπάλληλοι ΜΕΒΑΛ.

Δεν έχει κανέναν ρόλο η διεύθυνση της ΑτΕ στην λειτουργία της συμπαραγωγής. Και δεν μπορούμε να σας ενημερώσουμε για θέματα που δεν ελέγχουμε.

Όσο αφορά την επιστροφή του ονόματος της ΑτΕ που σήμερα κατέχει η μονάδα συμπαραγωγής αυτή θα γίνει αφού πρώτα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της μονάδας της συμπαραγωγής στην νέα μορφή εταιρίας που θα πάρει η EDESA ELLAS. Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν με αρχή την 1/7/2010 και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΑΣ:

Ο Όμιλος συνεχίζει το παιχνίδι με την επωνυμία Αλουμίνιο της Ελλάδος και συνεχίζει την στρατηγική του που δεν είναι άλλη από την ενέργεια. Όσο αφορά το εργοστάσιο αλουμινίου, οι επενδύσεις εδώ και καιρό είναι μόνο στα χαρτιά.

Εμείς έχουμε τοποθετηθεί, να επιστραφεί η επωνυμία Αλουμίνιο της Ελλάδος στο εργοστάσιο αλουμινίου, είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα συμφέροντα του εργαζομένου, η γη είναι απαλλοτριωμένη για την παραγωγή αλουμινίου και των βοηθητικών εγκαταστάσεων.

Η μονάδα της συμπαραγωγής ανήκει στην Αλουμίνιο της Ελλάδος (σήμερα Αλουμίνιο), πρέπει να παραμείνει. Η ενέργεια που παράγει είναι για το εργοστάσιο αλουμινίου, όπως και ο ατμός. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται όπως οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του αλουμινίου και ν’ ανήκουν στο σωματείο μας.

Το ΄΄κόλπο΄΄ να πληρώνει το εργοστάσιο αλουμινίου τον ατμό στον Όμιλο και την ενέργεια, ουσιαστικά αποδυναμώνει το αλουμίνιο. Όλοι μας αναγνωρίζουμε την απαξίωση. Όπως και το έννομο δικαίωμα που έχει το Σωματείο μας και ακόμα δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει.

Εμείς γι’ αυτό στην τελευταία Γενική Συνέλευση είπαμε πως, ε αν, η πολιτεία και η Ε.Ε. επιτρέψουν την απόσχιση της συμπαραγωγής, να επιστραφεί το αποθεματικό στο εργοστάσιο του αλουμινίου σε επενδύσεις. Σε αυτή την τοποθέτηση μας μέλος της ΑΣΚΕ, είπε, για μας το αποθεματικό είναι για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων.

Συνάδελφοι, ποιοι είναι αυτοί που θέλουν το κακό του εργοστασίου;

Εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ θέλουμε η συμπαραγωγή να είναι ενσωματωμένη με το εργοστάσιο αλουμινίου, αν όχι, το αποθεματικό που ξεπερνάει τα 140 εκατομμύρια ευρώ να επενδυθούν στο αλουμίνιο, γιατί μόνο τότε θα έχουμε βιωσιμότητα. Όσο για τις αποζημιώσεις όλοι ξέρουμε πως οι τελευταίοι που αποζημιώνονται είναι οι εργαζόμενοι και τις περισσότερες φορές οι εργοδότες την ΄΄κάνουν΄΄.

Πρέπει και είναι πια αναγκαίο η πρόταση που έχουμε κάνει. Μία ημερίδα, για το μέλλον του Αλουμινίου, όπου ο εργοδότης, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, όλοι οι τοπικοί άρχοντες, οι τοπικοί βουλευτές, τα αρμόδια υπουργία, οι κάτοικοι της περιοχής και οι εργαζόμενοι, φυσικά όλα αυτά να καταγραφούν από δημοσιογράφους.

Εμείς έχουμε προτάσεις, η ΑΣΚΕ έχει;
Από anexartitoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου