Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Επιστολή Δρακάκη για το χωροταξικό

«Βράζει» ο Δήμος Ιτέας - όπως και οι περισσότεροι Δήμοι στην Φωκίδα, πρωτοστατούντος του Λιδωρικίου - εν μέσω διεργασιών για το χωροταξικό.
Η τύχη της Ιτέας αποτελεί βασική εστία αντιπαράθεσης ενόψει της κατάρτισης του τελικού χάρτη.
Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, όλο το προηγούμενο διάστημα η διαβούλευση δεν έγινε σωστά. Και δεν έγινε σωστά διότι κάποιοι Αυτοδιοικητικοί στην άκρη του μυαλού τους έχουν την «καρέκλα» και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα επανεκλεγούν ή θα εκλεγούν Δήμαρχοι.
Με τις αλλεπάλληλες παλινωδίες τους,... έπαιξαν με τις διαδικασίες με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί ο ρόλος των συλλογικών οργάνων και να γελοιοποιηθεί το όλο εγχείρημα της διαβούλευσης.
Η εκπρόσωπος του Νομού μας στο Ελληνικό κοινοβούλιο η βουλευτής κυρία Αφροδίτη Παπαθανάση αντί να βοηθήσει την διαδικασία, όπως ίσως αφελώς θα περίμενε κάποιος, με την στάση της, με το να μην παίρνει θέση, δημιούργησε υπόνοιες ότι ενεργεί παρασκηνιακά.
Αυτή η υποψία ενδυναμώθηκε μετά την ανακοίνωση του χωροταξικού σχεδίου που ανερυθρίαστα μοιράζει την Φωκίδα σε δύο Δήμους στα όρια των πάλαι ποτέ επαρχείων.
Διότι διερωτάται ο πολίτης πως είναι να δυνατόν να προκρίνεται μία πρόταση για δύο δήμους, όταν αυτή η πρόταση δεν έχει συζητηθεί και δεν έχει ζητηθεί ποτέ από κανέναν.
Ποτέ, κανένα συλλογικό όργανο στον Νομό (Δημοτικά Συμβούλια, φορείς , ΤΕΔΚ κ.λ.π) δεν κατέθεσε ή ανέφερε ή έθεσε τέτοια πρόταση. Αντίθετα υπήρξαν προτάσεις για τρεις, τέσσερις ή πέντε Δήμους. Σημειώνω ότι η πρόταση της ΤΕΔΚ ήταν για τέσσερις ή πέντε Δήμους, καθώς και η επίσημη Εισηγητική Πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής στο Υπουργείο ήταν για τέσσερις Δήμους .
Η κοινωνική συνοχή σε ένα τόπο εξασφαλίζεται όταν όλοι μαζί κόμματα, πολιτειακοί, κοινωνικοί και θεσμικοί παράγοντες διαβουλεύονται με καθαρότητα και διαφάνεια άλλωστε για τον λόγο αυτό ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Ραγκούσης στις 10 Ιανουαρίου με την ανακοίνωση του θεσμικού πλαισίου του Καλλικράτη από την Ιπποκράτους, ανέφερε ότι όλοι μαζί Βουλευτές και Νομαρχιακές επιτροπές σε κάθε Νομό, θα πρέπει να βγουν στην κοινωνία και να αρχίσει η ουσιαστική διαβούλευση, με σκοπό την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής… πράγμα που στον Νομό μας από την πλευρά της κυρίας βουλευτού δεν έγινε. Συνεπώς, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τις επερχόμενες εξελίξεις αφενός και αφετέρου να σταματήσει την παραπληροφόρηση ότι δήθεν δεν υπάρχουν αντιδράσεις στον Νομό .
Είναι γεγονός ότι υπήρξαν καταγγελίες για βουλευτές που κυκλοφορούσαν στην βουλή με τους χάρτες της διοικητικής μεταρρύθμισης υπό μάλης. Και εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Το χωροταξικό προετοιμαζόταν βάσει των κριτηρίων που είχαν θεσπιστεί από το Συνέδριο της Κυλλήνης το 2007 ή σχεδιαζόταν στους διαδρόμους του υπουργείου και πίσω από κλειστές πόρτες;
Ένα είναι σίγουρο: σε ό,τι αφορά την Φωκίδα τα πράγματα δεν έγιναν σωστά και το Υπουργείο θα πρέπει να επανεξετάσει και να επανορθώσει το χωροταξικό και κυρίως την μεγάλη αδικία που έχει υποστεί ο Δήμος Ιτέας με την κατάργησή του .

Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε είναι σκληρή όσο και δεδομένη: ουσιαστικά καταργούνται οι υπηρεσίες στους Δήμους που δεν είναι έδρες, με αποτέλεσμα ολόκληρη η πόλη και τα γύρω χωριά να εξυπηρετούνται από ένα μικρό κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών ή από έναν ανταποκριτή, μεγάλη χάρη για τους ανήμπορους πολίτες!
Παράλληλα καταργούνται όλες οι υπηρεσίες που δεν έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη (π.χ. Λογιστήρια, γραφείο προσωπικού, Τεχνικές υπηρεσίες, κ.λ.π), διότι σαφώς και δεν χρειάζονται αφού θα λειτουργούν στην έδρα (δηλαδή στον κεντρικό Δήμο).
Σε δελτίο τηλεοπτικού σταθμού (LEPANΤO) η κυρία Παπαθανάση υπεραμύνθηκε της άποψης ότι οι υπηρεσίες δεν καταργούνται.
Και ερωτώ: θα παραμείνουν σε όλους τους καταργημένους δήμους όλες οι υπηρεσίες όπως σήμερα (π.χ. Οικονομικές Υπηρεσίες, Τεχνικές υπηρεσίες , Γραφεία Προσωπικού, Μισθοδοσίας κ.λ.π); Τότε για ποιό λόγο γίνεται ο Καλλικράτης ;
Eνας από τους λόγους που γίνεται δεν είναι και οι οικονομίες κλίμακος ;
Είμαστε και νοήμονες και γνώστες του αντικειμένου γι’ αυτό ας σταματήσει η παραπληροφόρηση και ο αποπροσανατολισμός για λόγους σκοπιμότητας και ας κοιτάξουμε όλοι μαζί το συμφέρον της ευρύτερης περιοχής. Είναι μονόδρομος για όσους έχουν συνείδηση…

Γ. ΔΡΑΚΑΚΗΣ
Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης
Δήμου Ιτέας .
Μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΦΩΚΙΔΑΣ

1 σχόλιο: