Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Επιστολή προς τον κ. Ραγκούση, υπουργό εσωτερικών, αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Το παρακάτω είναι ένα κείμενο που μας έστειλε ο Στέργιος Μπακολουκάς και δημοσιεύθηκε στον Ντελάλη της Αράχωβας.


Σήμερα (σ.σ. χθες) ημέρα Πέμπτη 20/5/2010 με αφορμή ένα παλιότερο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, που είχα δημοσιεύσει στον Ντελάλη και εκπροσωπώντας μόνο τον εαυτό μου και κανένα άλλο, έστειλα στον κ. Ραγκούση, την πιο κάτω επιστολή. Σας την παραθέτω αυτούσια....

Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση που έστειλα στο προσωπικό του e- mail και που αφορά το σχέδιο Καλλικράτης.
Κ. Ραγκούση την 6/4/2010 στο τοπικό blog της Αράχοβας Ντελάλης, δημοσίευσα ένα οικονομικό κείμενο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αράχοβας και των Δελφών. ntelalis-arahovas.blogspot.com/2010/04/blog-post_4807.html
Διάβασε αυτό το κείμενο, μπας και σε βοηθήσει ο θεός της οικονομίας, που απ’ ότι βλέπω στο βιογραφικό σου σπούδασες και μας δώσεις κάποια λύση στο τεράστιο πρόβλημα που δημιούργησες, με την κακή εφαρμογή του πνεύματος του σχεδίου «Καλλικράτης».
  • Αφορά, την ανάπτυξη της χώρας.
  • Αφορά, την ανάπτυξη της περιοχής μου.
  • Αφορά την βασική ανάπτυξη του μέρους, που είναι ο θεμέλιος λίθος του όλου.
  • Αφορά, το όραμα που εμείς οι απλοί εργαζόμενοι, αλλά πάνω απ’ όλα ΠΟΛΙΤΕΣ κ. Ραγκούση, έχουμε όχι μόνο για την ιδιαίτερη Πατρίδα μας αλλά και για την γενική Πατρίδα όλων, την Ελλάδα δηλαδή.
  • Αφορά, την προσπάθεια, την «πλάτη» που πρέπει να βάλουμε δηλαδή, για να πληρώσουμε όλα αυτά τα χρέη που εσείς οι πολιτικοί και ΔΕΝ σας εξαιρώ κ. Ραγκούση, συσσωρεύσατε εν αγνοία μας στις πλάτες τις δικές μας και των παιδιών μας.
Με μία ματ’ αρχήν, ερώτηση κ. Υπουργέ: Εσύ, ως πρώην Δήμαρχος της Πάρου, θα ένωνες σε ένα Δήμο την Πάρο με το Πέραμα; Ελπίζω πώς όχι.
Τότε γιατί ενώνεις την Τουριστική Αράχοβα με την βιομηχανική ζώνη των χωριών του Αλουμινίου της Ελλάδος;
Τότε γιατί αποκόπτεις την Αράχοβα από την φυσική της θέση που είναι το πνευματικό ιερό των Δελφών, με τους οποίους καθώς και τις παραθαλάσσιες πόλεις της Ιτέας και του Γαλαξιδίου, θα μπορούσαν να γίνουν ένας Δήμος Πρότυπο για τα τουριστικά δεδομένα της χώρας;
Τότε γιατί στέλνεις τους Δελφούς την Ιτέα και το Γαλαξίδι...

στην Άμφισσα και τη ορεινή Παρνασσίδα που καμία οικονομική –παραγωγική σχέση δεν έχουν μαζί τους και την Τουριστική Αράχοβα στον εργοστασιακό κυκεώνα του Διστόμου και του Αλουμινίου της Ελλάδος;
Σας ρωτώ: Κάποιοι κακοί ή υστερόβουλοι συμβουλάτορες, σε έπεισαν για τη δημιουργία αυτών των δύο εκτρωματικών Δήμων σε Βοιωτία και Φωκίδα; Ή έκανες χρήση των γνώσεων που απεκόμισες από το πανεπιστήμιο όταν σπούδαζες οικονομικά;
Γιατί αν συμβαίνει το πρώτο, έχεις τη δυνατότητα να διορθώσεις τώρα στα στερνά το λάθος των κακών συμβούλων και των επίβουλων κανθάρων της πολιτικής καμαρίλας που σε πλαισιώνουν και να αποκαταστήσεις την τάξη και την αρμονία της ανάπτυξης της περιοχής, εφαρμόζοντας το Σύνταγμα που ορκίστηκες να σέβεσαι και να υπηρετείς, δημιουργώντας ένα Δήμο με τις Πόλεις: Δελφοί, Χρισσό, Αράχοβα, Ιτέα, Δεσφίνα, Γαλαξίδι.
Αν όμως αυτή σου η απόφαση στηρίζεται σε δική σου οικονομική γνώση, πολύ φοβάμαι ότι τα λεφτά του πατέρα σου για τις όποιες οικονομικές σπουδές σου ΔΕΝ έπιασαν τόπο, γιατί το αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτού του οικονομικού μοντέλου που πας να επιβάλλεις στην περιοχή μας είναι πέραν οποιασδήποτε απλοϊκής οικονομικής γνώσης. Αυτό καθ’ εαυτό το εγχείρημα με αναγκάζει να σκεφτώ, ότι μάλλον με... μερικούς ντενεκέδες λάδι αγόρασες το πτυχίο σου ή ίσως – ίσως και με κάποια κομματική βοήθεια, γιατί απ’ ότι βλέπω στο βιογραφικό σου, έχεις τελειώσει το οικονομικό τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Για το μεταπτυχιακό σου στην οικονομική ανάπτυξη, που απ’ ότι βλέπω στο βιογραφικό σου το έκανες στο Εξωτερικό, η απορία μου και η έκπληξή μου είναι χαώδης. Δεν μου είναι δυνατόν να φανταστώ ότι διδάχτηκες ποτέ, την συνύπαρξη αλληλοαναιρούμενων οικονομικών μονάδων σε ένα ενιαίο μοντέλο ανάπτυξης.
Ο επίσης οικονομολόγος νεαρός γιός μου και μάλιστα με πτυχίο από την ίδια σχολή με σένα και κατά δήλωσή του απολιτικός (έτσι τους καταντήσατε τους νέους) ως προς την περίεργη, όπως λέει, ιδεολογία που πρεσβεύετε, όπως δυστυχώς όλοι οι νέοι που σέβονται τον εαυτό τους και την επιστημονική τους επάρκεια σήμερα, σε ανάλογη συζήτηση, μου επιβεβαίωσε την άποψη ότι αυτή την εκτρωματική Δημοτική σύνθλιψη δεν την διανοείται ούτε πρωτοετής φοιτητής οποιασδήποτε οικονομικής σχολής.
Αν έχεις, ως οικονομολόγος, αντιληφθεί αυτή την οικονομική κατάντια, ξεφτίλα και Εθνική υποτέλεια, που εσείς οι πολιτικοί, οδηγήσατε τη χώρα, σκύψε στο πρόβλημα των εκτρωματικών Δήμων που κατασκεύασες στη περιοχή μας και ανασκεύασε επιτέλους τις λαθεμένες αποφάσεις που, για όποιους λόγους επήρες και δώστε μας την δυνατότητα να συμβάλουμε με την εργατικότητα τον μόχθο και την επιχειρηματική μας τόλμη, στην έξοδο του τόπου από την κρίση. Ακόμα ίσως προλαβαίνεις.
Μην καταδικάζεις, προς χάριν πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων κάποιων απαράδεκτων γνωστών συμφεροντολόγων της περιοχής, μια ολόκληρη περιφέρεια.
Επιτέλους πάρε ένα χάρτη στα χέρια σου και δες την περιοχή μας. Άνοιξε ύστερα το κομπιούτερ σου και αναζήτησε το όνομα ΔΕΛΦΟΙ. Είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβεις και θα ανατρέψεις όλη αυτή την οικονομική και Ιστορική αδικία που συντελείται στην περιοχή μας. Είμαι σίγουρος επίσης ότι όταν αντιληφτείς όλα αυτά που σου λέω, θα καταχεριάσεις όλους αυτούς τους περίεργους συμβουλάτορες που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Είμαι σίγουρος επίσης για το αποτέλεσμα. Εμείς μεν θα διαπρέψουμε οικονομικά ως τοπική κοινωνία, εσύ δε θα δικαιούσαι τιμητικής θέσης στην Ιστορία της περιοχής, θα δικαιούσαι ίσως και ανδριάντα. Το σίγουρο όμως είναι ένα, ο Πατέρας σου θα είναι υπερήφανος για σένα, γιατί θα γνωρίζει ότι ο κόπος του και οι στερήσεις του για τις δικές σου οικονομικές σπουδές, έπιασαν τόπο.

ΥΣ.
  1. Ομιλώ στον ενικό, όχι από έλλειψη σεβασμού, αλλά από συναδελφική (του οικονομολόγου) οικειότητα.
  2. Ομιλώ στον ενικό επίσης, νιώθοντας συντροφική ταύτιση μαζί σου, όχι μόνο γιατί κατά καιρούς υπήρξα ψηφοφόρος του κόμματος που υπηρετείς, αλλά σίγουρα ιδεολογικός συνοδοιπόρος σου.
  3. Ελπίζω ότι θα διαβάσεις το κείμενό μου και δεν θα επικαλεστείς έλλειψη χρόνου λόγω δουλειάς.
  4. Συγχώρησέ μου το σκωπτικό ύφος αυτής της επιστολής, αλλά είμαι θυμωμένος μαζί σου, όπως και πάρα πολλοί άλλοι συμπολίτες μου.
  5. Μην πιστεύεις, ότι επιβάλλοντας την κομματική πειθαρχία θα έχεις αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί. Αυτό αν συμβεί θα είναι πρόσκαιρο, διαχρονικά θα αποδειχτεί μπούμερανγκ.
  6. Και κάτι τελευταίο, δυστυχώς οι αντίστοιχοι βουλευτές της περιοχής μας δεν κατάφεραν να αφουγκραστούν τα προβλήματα του τόπου, ορισμένοι από πολιτική σκοπιμότητα και άλλοι από αδυναμία κατανόησης των δεδομένων. Όμως στην Πατρίδα μου λέμε την παροιμία: « Όποιος κατουράει στη θάλασσα, θα το βρει στο αλάτι»
  7. Δεν αναφέρομαι στο συνεργάτη σου υφυπουργό κ. Ντόλιο, γιατί αυτός είναι... οδοντίατρος και μάλλον δεν σκαμπάζει από οικονομική ανάπτυξη, άρα είναι περιττό να του αποδώσω ευθύνες.
  8. Την επιστολή αυτή που σου αποστέλλω, θα την δημοσιεύσω στο ίδιο blog που σας παραπέμπω.
Σ’ Ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Στέργιος Μπακολουκάς
Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου