Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Οι καλοί μας κερδοσκόποι

Πολλοί αναρωτιούνται τελευταία γιατί φτάσαμε σε τέτοια εξωφρενικά επίπεδα spreads, ανάλογα η χειρότερα από χώρες όπως η Τζαμάικα κ.α.
Πώς μέσα σε μερικούς μήνες η οικονομία έφτασε σε τέτοια χάλια. Και μάλιστα κάποιοι δείχνουν σαν υπεύθυνους κάποιες κοινωνικές ομάδες οπως πχ. τους ΔΥ ψάχνοντας δήθεν τον ένοχο.
Επίσης πολλοί μένουν έκπληκτοι βλέποντας πως πρώτη φορά η Ελλάδα έγινε πρωτοσέλιδο για τόσο πολύ καιρό στις περισσότερες μεγάλες ξένες εφημερίδες και ΜΜΕ, ενώ και άλλες οικονομίες και μάλιστα μεγάλες έχουν ανάλογα προβλήματα.
Και βέβαια μεγάλη κουβέντα γίνεται από παντού για την οικονομία των αγορών και των οίκων, που τραβάνε το σχοινί αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις η το πέραν του τριμήνου η εξαμήνου μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.
Βλέποντας όμως όλα αυτά μαζί φτάνεις στην απάντηση.
Πίσω από την άνοδο των .........spreads (σαν μοχλός δηλαδή), βρίσκονται τα γνωστά μας πια CDS (Credit Default Swaps). Aυτά είναι συμβόλαια-ασφάλιστρα κινδύνου από χρεωκοπία. Δηλαδή κάποιος που αγοράζει π.χ. Ελλ.Ομόλογα αγοράζει και CDS , έτσι ώστε σε περίπτωση κινδύνου χρεωκοπίας και άρα πτώσης των ομολόγων να αποζημιωθεί από τα κέρδη των cds. Γιατι όσο αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο ανεβαίνουν τα επιτόκια των CDS. Μέχρι εδώ καλά, αφού όλα φαίνονται λογικά. Μόνο που προσθέτοντας 2-3 ακόμη στοιχεία στο κοκτέιλ αρχίζει και θολώνει το τοπίο όσο ακριβώς χρειάζεται για να αρχίσει η κερδοσκοπία.
Το πρώτο βασικό στοιχείο είναι ότι η αγορά των Ελληνικών CDS ελέγχεται απόλυτα κατά κύριο λόγο από τις τράπεζες δανειστές μας που είναι η DB, η Goldman Sachs , η J.P.Morgan και μερικές άλλες.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι τα CDS δεν διαπραγματεύονται στις ελεγχόμενες από νόμους και κανόνες αγορές αλλά σε εξωχρηματιστηριακές πλατφόρμες που είναι αδιαφανείς όσο χρειάζεται, για να διαμορφώνεται το παιχνίδι με όρους που να συμφέρουν τους μεγάλους παίκτες.
Και το παιχνίδι αρχίζει.
Τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ(πχ Financial Times, Der Spiegel κλπ), αρχίζουν τη φημολογία και το θόρυβο περί κινδύνων χρεωκοπίας, ενώ η όλη κουβέντα μεταφέρεται στις τηλεοράσεις όλης της Γης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές των ασφαλίστρων κινδύνου, δηλ. των CDS. Επειδή μιλάμε για τζόγο και κερδοσκοπία, αμέσως σπεύδουν κι αγοράζουν CDS και αυτοί που δεν έχουν Ελλ.Ομόλογα μόνο και μόνο για να επωφεληθούν από την όλη ωραία "ατμόσφαιρα".Φυσικά όσο αυξάνονται οι ενδιαφερομενοι να αγοράσουν Eλλ.CDS τόσο αυξάνεται και η τιμή τους. Μόνο που αυτό δεν μπορεί παρά να επηρεάζει και τις τιμές των Ελληνικών Ομολόγων(στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά), αφού η αύξηση των επιτοκίων των cds μεταφράζεται ως αβεβαιότητα και κινδυνος για την Ελληνική οικονομία και όχι σαν κερδοσκοπική κίνηση σε μια θολή αγορά όπως είναι στην πραγματικότητα. Βάζοντας στο παιχνίδι και άλλες τακτικές όπως το short shelling το πράγμα αγριεύει πολύ, αλλά ας το αφήσουμε αυτό για την ώρα.Έτσι στην ουσία κλείνοντας τον κύκλο "επιβεβαιώνεται" η αρχικά αστήριχτη φημολογία και ο φαύλος κύκλος αρχίζει από την αρχή.Και λέω αστήριχτη όχι γιατί όλα είναι ρόδινα, αλλά γιατί τα κράτη δεν χρεωκοπούν όπως οι επιχειρήσεις(πόσο μάλλον εντός ΕΕ και Ευρώ), η τουλάχιστον έτσι ήταν μέχρι τώρα που άρχισε αυτό το τρελό κερδοσκοπικό παιχνίδι με τα χρέη των κρατων, αφού μας τελείωσε περσι η κερδοσκοπία με το πετρέλαιο η τα προϊόντα, που έσωζε ως τότε τους τραπεζίτες από την κρίση στην οποία είχαν βυθιστεί παίζοντας με τις "τοξικές" επενδύσεις τους.
Κερδισμένοι βέβαια είναι οι δανειστές αφού το 3% που δάνειζαν έχει φτάσει στο 7%. Και πίσω από αυτό έρχεται το ΔΝΤ, τα μέτρα "στήριξης","εξυγίανσης", το κόψιμο μισθών κλπ, το στέγνωμα της αγοράς, η πτώση των εσόδων και του ΑΕΠ και τα προβλήματα γενικά στην πραγματική οικονομία. Με λιγότερα λόγια, η άλωση της ζωής μας, της κρατικής και ιδ.περιουσίας, και η απώλεια της Ανεξαρτησίας μας . Η αλλιώς η προσπάθεια να μετατραπεί το εικονικό χρήμα από την κερδοσκοπία, σε πραγματικές αξίες.
Τόσο απλά κι ωραία.
Θα μου πείτε τι προτείνεις. Εχω πολλά στο μυαλό μου αλλά σήμερα σκέφτομαι αλλιώς και προτείνω. Παλούκωμα, λιθοβολισμό, απαγχονισμό, εικονικές εκτελέσεις κ.α. ευγενικές μεθόδους αντιπαράθεσης ανάλογες με τις δικές τους. Αυτές που στην άκρη τους έχουν παιδάκια που πεθαίνουν από την πείνα στους δρόμους χωρίς να φταίνε και χωρίς να ξέρουν γιατί.
Διαλέγουμε και παίρνουμε.Οταν απαλλαγούμε απο δαύτους μετά τα πράγματα είναι απλά.Θα δείτε...



Γράφει ο Γιώργος Σαρρής

1 σχόλιο:

  1. ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ. ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΛΟΓΙΚΟ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΜΗΔΕΝΙΣΟΥΝ.ΜΟΝΟ ΜΗΝ ΠΑΛΟΥΚΩΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΞΩ. ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΕΣΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή