Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι του δήμου Παρανεστίου, στα ορεινά της Δράμας

Πλήθος επισκεπτών βρέθηκαν το Σάββατο στη 10η πανελλαδική γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών, που πραγματοποιήθηκε στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου, του νομού Δράμας, σε υψόμετρο 200 μ. στη “Γη του Πελίτι”.
Οι επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό ξεπέρασαν τις 2.500.

Η διαφορετική γιορτή, αποτελεί πλέον θεσμό, αλλά κι έναν ισχυρό δεσμό με τη φύση και την ιστορία μας. Και ολοκληρώθηκε με το φύτεμα του πρώτου φυτού στη “Γη του Πελίτι”, μιας τριανταφυλλιάς της προγιαγιάς του καλλιεργητή Μιχάλη Κασσιανού, από το Περαχώρι της Ιθάκης και τη σπορά ανοιξιάτικης σίκαλης από Γάλλο καλλιεργητή.


Το σήμα του “Πελίτι” είναι μια βελανιδιά και η φιλοσοφία της έκθεσης είναι: γι’ αυτά που χάθηκαν, δούλεψε γι’ αυτά που έμειναν. Από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά για να μη χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα.
Το “Πελίτι” ξεκίνησε την άνοιξη του 1995 από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, σημερινό συντονιστή των δράσεών του. Πιασμένοι χέρι- χέρι, χορεύουν σε κύκλο άντρες και γυναίκες. Είναι εμπνευσμένο από έναν ινδιάνικο μύθο. Πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά. Η επωνυμία “Πελίτι”, λοιπόν, είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά, που βρίσκεται στο Δασωτό του... Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.

Η “Γη του Πελίτι” είναι μια έκταση μέσα στην απαράμιλλη ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, όπου θα δημιουργηθεί- μεταξύ άλλων- η πρώτη Κοινοτική Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι, όπου σε ειδικές συνθήκες θα διατηρούνται σπόροι φυτών και δενδρυλλίων που τείνουν να εκλείψουν από τον ελλαδικό χώρο.

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης ξεκίνησε την προσπάθεια, χωρίς χρήματα, με μόνα εφόδια το μεράκι και τη θέληση να συγκεντρώσει σπόρους. Έπειτα από πολλά χιλιόμετρα, προσπάθειες και αγώνες κατάφερε, μέσα σε μια πενταετία, να συγκεντρώσει 1.200 διαφορετικές ποικιλίες απ’ όλη την Ελλάδα, που κινδύνευσαν να εξαφανιστούν. Σκοπός του είναι να τις διασώσει και να τις διαδώσει σε άλλους καλλιεργητές.

Ο Παναγιώτης, όμως παρά τις διάφορες διοργανώσεις ανά την Ελλάδα, αποφάσισε να επιστρέψει “στο κέντρο της καρδιάς του”, όπως λέει χαρακτηριστικά για το Μεσοχώρι. Ο δήμος Παρανεστίου του παραχώρησε μια έκταση έξι στρεμμάτων, που αποτελεί τη “Γη του Πελίτι” και στην οποία εκεί θα αναπτυχθούν όλες οι δράσεις της κοινότητας.

Στην 10η πανελλαδική γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών, η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από ποτέ. Οι περισσότεροι συνδύασαν την επίσκεψη στη γιορτή για την προμήθεια των σπόρων και φυτών, με τη γνωριμία με συλλόγους – φορείς που ασχολούνται με την προστασία της φύσης και τη διάσωση της χλωρίδας και πανίδας του τόπου μας, αλλά και με όσους εμπορεύονται είδη ζώων (άλογα και γαϊδουριά), απαραίτητα μέχρι και σήμερα για τις αγροτικές εργασίες της βιολογικής καλλιέργειας. Απόλαυσαν την ομορφιά της φύσης, μύρισαν την ευωδιαστή ανοιξιάτικη γη, περιηγηθήκαν στα περίπτερα και όλοι μαζί έφαγαν το σπιτικό φαγητό που ετοίμασαν οι δεκάδες εθελοντές από το Πελίτι.


Από tsouknida.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου