Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Πιστοληπτική υποβάθμιση και για την Πορτογαλία από τη Fitch , ενώ η Δανία αναβάλει την αγορά αεροσκαφών

Τα συμπτώματα της Οικονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή ένωση αυξάνονται.

Μετά την Ελλάδα και η Πορτογαλία μπήκε στο στόχαστρο των διεθνών αξιολογητικών οίκων εξαιτίας του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος. Χθες η Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, προκαλώντας πιέσεις στα κρατικά ομόλογα της χώρας και στο τοπικό χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, η βαθμολογία για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναθεωρήθηκε σε «ΑΑ-» από «ΑΑ». Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με την εταιρεία είναι αποτέλεσμα των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει... η πορτογαλική κυβέρνηση, καθώς και των προβλέψεών της για μικρότερου βαθμού σε σχέση με την ΕΕ των «15» ανάκαμψη. Παράλληλα η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την εκτόξευση του ελλείμματος του περυσινού προϋπολογισμού στα επίπεδα του 9,3% του ΑΕΠ έναντι 6,5% που προέβλεπε η Fitch.

Αμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης της Πορτογαλίας στην ανακοίνωση της εταιρείας αξιολόγησης, διά του υπουργού Οικονομικών κ. Φερνάντο Τεϊξέιρα ντος Σάντος, ο οποίος δήλωσε προσηλωμένος στον στόχο του περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αμεση ήταν η αντίδραση των αγορών, με τις αποδόσεις των ομολόγων του πορτογαλικού Δημοσίου να καταγράφουν άνοδο. Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ 10ετούς πορτογαλικού τίτλου και του αντίστοιχου γερμανικού αναρριχήθηκε πάνω από τις 125 μονάδες βάσης (μ.β.) έναντι 104 μ.β. στις αρχές του μήνα.

Δανία: Αναβολή προμήθειας νέων αεροσκαφών

Η Δανία ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

H απόφαση πλήττει τις εταιρίες πώλησης αμυντικού υλικού, καθώς ήδη έχουν μειωθεί οι παραγγελίες που δέχονται λόγω της περικοπής των δαπανών που κάνουν οι κυβερνήσεις λόγω της κρίσης.

Η απόφαση βασίζεται στην ανάλυση του υφιστάμενου στόλου της δανικής πολεμικής αεροπορίας, που διαθέτει 46 μαχητικά F16 της Lockheed Martin >

«Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι δυνατό να πετούμε για άλλα 2 έως 4 χρόνια με τα F-16», ανακοίνωσε το υπουργείο.

«Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση κρίνει ότι είναι λογικό να αναβληθεί η προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών», προστίθεται στην ανακοίνωση. Το θέμα θα επανεξεταστεί το αργότερο έως το 2014, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Δανίας.

Ο υπουργός Άμυνας, Γκίτε Λίλελουντ Μπεκ δήλωσε ότι είναι «κοινή λογική» να εξετασθεί το θέμα της νέας αγοράς αεροσκαφών σε λίγα χρόνια.

Πηγές: ΑΠΕ -ΜΠΕ Reuters


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου