Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Η Τράπεζα της Ελλάδος ποιους εκπροσωπεί;

Τόσα χρόνια διαβάζουμε για την Τράπεζα της Ελλάδος που πήρε τα χρήματα των αποθεματικών των ταμείων για τις συντάξεις των εργαζόμενων και τα έδωσε άτοκα στις τράπεζες.
Τι είναι όμως αυτή η τράπεζα , γιατί έκανε όλες αυτές τις ενέργειες , γιατί δεν της ζητήθηκε ποτέ ευθύνη, γιατί σήμερα πάλι θέλουν να δώσουν σε αυτήν την διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων;
Ας δούμε καταρχάς στην Ιστοσελίδα της, είναι μια ιδιωτική τράπεζα που ιδρύθηκε το ... 1927, βάσει ενός Παραρτήματος του Πρωτοκόλλου της Γενεύης

Ας δούμε ποιοί είναι στο διοικητικό συμβούλιο και τι βρήκαμε για τον καθένα από αυτούς:
Προβόπουλος A. Γεώργιος Διοικητής Τραπεζικό στέλεχος
Δενδρινού-Λουρή Δ. Ελένη Υποδιοικητής οικονομολόγος
Παπαδάκης Μ. Ιωάννης Υποδιοικητής
Γοζαδίνος Γ. Ιωάννης Σύμβουλος.
Δημόπουλος Δ. Γεώργιος Σύμβουλος.
Θωμόπουλος Α. Παναγιώτης-Αριστείδης Σύμβουλος. Τραπεζίκό στέλεχος
Κασιμάτης Ν. Γεώργιος Σύμβουλος Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
Κυριακόπουλος Π. Οδυσσέας Σύμβουλος. Ο γνωστός μας Κυριακόπουλος
Μυλωνάς Α. Γεώργιος Σύμβουλος. Ο γνωστός απο την απαγωγή βιομήχανος ΒΙΟΜΥΛ και πρόεδρος βιομηχανικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
Οικονόμου Ε. Γεώργιος Σύμβουλος.
Πολυζωγόπουλος Σ. Χρήστος Σύμβουλος. Ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ σε ρόλο ακριβοπληρωμένου μαϊντανού. Παναγόπουλε πως σου ξέφυγε η θέση;
Χανδρής Δ. Μιχαήλ Σύμβουλος. Είναι πλοιοκτήτης αλλά και στο Real Estate. Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Ομίλου ΧΑΝΔΡΗΣ, Ιδρυτής της CELEBRITY CRUISE LINE και σήμερα ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ CARIBBEAN CRUISE LINE, είναι επίσης μέλος του COMMITTEE ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ στο Λονδίνο
Nτζιούνης Σ. Χρήστος Επίτροπος του Κράτους

Αυτή η ιδιωτική τράπεζα
  • Συμμετέχει στη χάραξη της ενιαίας νομισματικής πολιτικής της ζώνης του ευρώ και την εφαρμόζει στην Ελλάδα.
  • Διαχειρίζεται για λογαριασμό της ΕΚΤ μέρος των σε συνάλλαγμα και χρυσό διαθεσίμων της τελευταίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΚΤ.
  • Ασκεί την επίβλεψη των συστημάτων και των μέσων πληρωμών, με σκοπό τη διασφάλιση της σταθερότητας, της αξιοπιστίας και της αποδοτικότητάς τους. Στο πλαίσιο της αρμοδιότητας αυτής, παρακολουθεί και επιβλέπει, μεταξύ άλλων, το σύστημα πληρωμών ΔΙΑΣ και το Γραφείο Συμψηφισμού Αθηνών. Από τις 19 Μαΐου 2008, συμμετέχει στο Target2 , το νέο διευρωπαϊκό σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων και διακανονισμού σε συνεχή χρόνο.
  • Προωθεί ρυθμίσεις για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την αποτελεσματική διαχείριση χρηματοπιστωτικών κρίσεων.
  • Συλλέγει στατιστικά στοιχεία από νομισματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (δηλαδή, τις τράπεζες και τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων).
  • Εκδίδει τραπεζογραμμάτια ευρώ, τα οποία κυκλοφορούν ως νόμιμο χρήμα, μετά από έγκριση της ΕΚΤ, και είναι αρμόδια για την κυκλοφορία και διαχείριση των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ στην Ελλάδα.
  • Φροντίζει για την προμήθεια των αναγκαίων ποσοτήτων ανά αξία, είτε από το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ), είτε από διασυνοριακές χρηματαποστολές, καθώς και για την ασφαλή αποθήκευση, διακίνηση και την επανακυκλοφορία ή την καταστροφή τους και μεριμνά για τον ομαλό εφοδιασμό της οικονομίας.

2. Άλλες Αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος

  • Εποπτεύει τα πιστωτικά ιδρύματα καθώς και ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα της οικονομίας.
  • Έχει την ευθύνη για τη διαχείριση και τη λειτουργία του Συστήματος Παρακολούθησης Συναλλαγών επί Τίτλων με Λογιστική Μορφή (Άυλοι Τίτλοι).
  • Έχει την ευθύνη της λειτουργίας της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ).
  • Έχει αναλάβει το χρηματικό διακανονισμό των συναλλαγών της ΕΧΑΕ μέσω του συστήματος SMART (System for Money Settlement of Athex Reconciled Transactions).
  • Κατέχει και διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας στα οποία περιλαμβάνονται τα σε συνάλλαγμα και χρυσό διαθέσιμα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Εξυπηρετεί το Ελληνικό Δημόσιο ως ταμίας και εντολοδόχος τού.
  • Καταρτίζει και δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία που αφορούν την ελληνική οικονομία και διενεργεί εξειδικευμένες στατιστικές έρευνες.
  • Δημοσιεύει εκθέσεις και διεξάγει ερευνητικό έργο στο πλαίσιο της παρακολούθησης και ανάλυσης της οικονομικής συγκυρίας και της νομισματικής πολιτικής.
Δηλαδή οι ενωμένοι τραπεζίτες της Ευρώπης έφτιαξαν την ιδιωτική Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην Ελλάδα την ιδιωτική Τράπεζα της Ελλάδος που διοικείται με συμβούλιο από τραπεζίτες, βιομηχάνους και εφοπλιστές για να κάνουν την δουλειά τους.
Τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβουμε την αιτία των δεινών μας, γιατί η πολιτική εξουσία πληρώνεται μόνο για να εξυπηρετεί την οικονομική εξουσία.
Γιατί το κράτος δίνει τζάμπα χρήματα στις τράπεζες για να τα δανείσουν κατόπιν με 7% , γιατί δεν τολμάει να ζητήσει τα κλεμμένα από τις τράπεζες αποθεματικά των ταμείων.
Γιατί οι τραπεζικές συναλλαγές δεν έχουν ΦΠΑ, γιατί οι τράπεζες φορολογούνται με 10% όταν εμείς φορολογούμαστε πολλαπλάσια;
Γιατί ζητάει όλα τα χρήματα από τους εργαζόμενους και ούτε ένα ευρώ απο τις τράπεζες.
Γιατί η διαφθορά, η διαπλοκή και η διασπάθιση του Δημόσιου χρήματος είναι δομική συνέπεια αυτής της λειτουργίας του κράτους.

7 σχόλια:

  1. καλό, πολύ καλό

    αλλά πολύ συμπυκνωμένο για τόσο σοβαρό ζήτημα ενημέρωσης και αφύπνισης των μαζών.

    πρέπει να αναπτυχθεί το θέμα σε 2-3 συνέχειες.

    ας πούμε για παράδειγμα, η ίδρυση και ο ρόλος της τράπεζας δόθηκαν σαν αντάλλαγμα στους ξένους τραπεζίτες για ένα δάνειο 9 εκ. λιρών. πριν την ΤτΕ, το νόμισμα το έκοβε μια άλλη ιδιωτική τράπεζα, η γνωστή μας εθνική.

    το καταστατικό της, απαγορεύει τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, έμμεσα ή άμεσα, να υπερβαίνει το 30%. αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του Χ.Α. είναι μόλις στο 20%.

    γενικά και στην προ ευρώ εποχή, αρχίδια νομισματική πολιτική ασκούσαν οι κυβερνήσεις μας. οι μέτοχοι της, μέσω των ανδρείκελων του ΔΣ της ΤτΕ κάναν ότι θέλαν για τα συμφέροντά τους.

    αν διαβάσετε στο καταστατικό, που είναι νόμος του κράτους παρεμπιπτόντως, πως επιλύονται οι διαφορές που προκύπτουν μεταξύ τράπεζας και κυβέρνησης, θα γελάτε όλη μέρα.

    μάγκες, όποιος έχει όρεξη για διάβασμα και ψάξιμο, ας βάζει εδώ ότι πληροφορίες έχει να ενημερωνόμαστε και οι λοιποί.

    γαμάτη προσπάθεια iteanet,

    κράτα το όμως ψηλά το θέμα, μην πάει στα αζήτητα μέχρι αύριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φίλε subutai ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια
    Κι εμείς έχουμε απαιτήσεις γα περισσότερα.
    Αφού όμως βλέπουμε οτι έχεις κι εσύ γνώσεις, γράψε την δεύτερη συνέχεια εσύ.
    θα ήταν πολύ βοηθητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τo παρακατω :

    "είναι μια ιδιωτική τράπεζα που ιδρύθηκε το ... 1927"

    πρεπει να υπαρξει πρωτα μια διερευνηση,και στην συνεχεια ο λογος στους ... οικονομολογους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αγαπητέ ανώνυμε, αφού είσαι τόσο δύσπιστος γιατί δεν το ψάχνεις λίγο μόνος σου;

    για αρχή, δες εδώ:
    http://www.bankofgreece.gr/BoGDocuments/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%88%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7_%CE%98.pdf

    είναι το καταστατικό σε pdf. μόνο το εισαγωγικό σημείωμα είναι αρκετό για να βγάλεις κάποια πρώτα συμπεράσματα.

    α, δες και το άρθρο 5Α, σελίδα 12

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολοι αυτοι που ανεφερες διαχειριζονται μεσω της τραπεζας τα ΄΄άσημικα΄΄ της χωρας μας.Θα ηθελα αν ξερει καποιος πιο ειδικος να μας πει αν παρουσιαζουν ισολογισμο οπως οι αλλες τραπεζες κι αν οχι γιατι?Δυστυχως φιλε το παιχνιδι ειναι στημενο απο χρονια.Ο κοσμος εχει χασει τη χαρα.Πληρωνεις συνεχεια φορους,τοκους κι αλλους φορους,κι αλλους τοκους και παει λεγοντας.Δημιουργουν συνθηκες ασφυξιας ωστε να ελεγχουν την κοινωνια απολυτα.Δινουν μισθους της πεινας στο κοσμακη και μετα τους περνουν πισω αμμεσα και εμμεσα ωστε να τους εκμεταλευονται κονωνικα,πολιτικα,οικονομικα,και κυριως ψυχολογικα.ΝΕΑ ΣΚΛΑΒΙΑ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ.avalon.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ subutai
    η ...διερευνηση αφορα το Ιδιωτικη και μονο.
    κατα τ αλλα και βεβαιως συμφωνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. στο άρθρο 1 του καταστατικού μιλάει για Ανώνυμος Εταιρεία

    στο άρθρο 8, μιλάει για ονομαστικές μετοχές, βιβλίο μετόχων κλπ σχετικά με διατάξεις περί άυλων ονομαστικών μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α.

    και το γράφω ακριβώς όπως το λέει:

    "Το Δημόσιων και αι Δημόσιες επιχειρήσεις δεν δύνανται να κατέχωσιν αμέσως ή εμμέσως μετοχάς της Τραπέζης κατά ποσόν υπερβαίνον εν συνόλω τα τριανταπέντε εκατοστά του εκδιδομένου ονομαστικού κεφαλαίου"

    ιδιωτική, με την έννοια πως ανήκει σε 1 μεγαλομέτοχο δεν ξέρω αν είναι, αφού τέτοια στοιχεία τα κρατάνε οι τράπεζες γενικά σαν επτασφράγιστα μυστικά, αλλά πάντως δημόσια με την κλασσική έννοια που ξέραμε μέχρι πριν λίγα χρόνια, δεν είναι.

    ίσα ίσα που μετά τις αλλαγές του 1999-2001 στο καταστατικό της για να εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ), τα πράγματα έγιναν πιο πολύπλοκα και πλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). ο προβό είναι μέλος του δσ της ΕΚΤ. συναποφασίζει δηλαδή με τους άλλους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης για τις ξεγυρισμένες που μας ρίχνει κατά καιρούς ο τρισέ και η φρανκφούρτη. ειδικά αυτοί είναι που δε δίνουν λόγο σε καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση.

    ψάξτο λίγο εδώ αν θες, τώρα έχει ματσάκι, τα λέμε αύριο:
    http://www.ecb.int/home/html/index.en.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή