Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Λειτουργία του εργοστασίου ενέργειας: προς όφελος της Αλουμίνιον ΑΕ η επιστροφή του αποθεματικού από το οποίο δημιουργήθηκε

Αλουμίνιο της ΕλλάδοςΤο παραπάνω αίτημα που ψήφισε η Γεν. Συνέλευση των εργαζομένων στο εργοστάσιο του αλουμινίου στα Άσπρα Σπίτια στης 04/03/2010 είναι καίριας σημασίας για την συνέχιση της δραστηριοποίησης στην περιοχή της μεγαλύτερης βαριάς βιομηχανίας της χώρας.

Συγκεκριμένα :

α) αρκετοί οικονομικοί αναλυτές λόγο της οικονομικής κρίσης λένε πως η τιμή του μετάλλου είναι τεχνητά υψηλή και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα σημειώσει πτώση.

β) το γεγονός ότι λήγει η συμφωνία χετζιγκ (διασφάλισης της τιμής πώλησης του αλουμινίου της ΑΤΕ στα 2400$),

γ) η στροφή του ομίλου προς τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Όλα αυτά δημιουργούν έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους για την συνέχιση της λειτουργίας... του εργοστασίου και την διασφάλιση τον θέσεων εργασίας.

Είναι σαφές πως για να μπορέσει να επιβιώσει η ΑΤΕ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να βρεθούν κεφάλαια ώστε να την συντηρήσουν την περίοδο κάμψης τον τιμών αλλά και να επενδύσουν ώστε να παραμείνει βιώσιμη.

Συνήθως γι αυτό το σκοπό οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν κεφάλαια που κρατούν από τα κέρδη και τα ονομάζουν αποθεματικά.

Τα κεφάλαια που παλαιότερα είχε σαν αποθεματικά η ΑΤΕ επενδύθηκαν στην δημιουργία εταιρίας παραγωγής ρεύματος, μάλιστα της έδωσαν τελευταία και το όνομα Αλουμίνιον της Ελλάδος για να έχει νομικά δικαιώματα στα απαλλοτριωμένα οικόπεδα.

Και εξηγούμαι. Ας θυμηθούμε τις ενημερώσεις της Διεύθυνσης όταν μας εξηγούσαν την πρόθεση κλεισίματος ή πώλησης, της ΑΤΕ από την ΑΛΚΑΝ, έλεγαν: Δεν συνέφερε η ΑΛΚΑΝ λόγο μεγέθους και μακρόπνοων προοπτικών να επενδύσει στην ΑΤΕ γιατί θα επένδυε τα χρήματα των αποθεματικών της ΑΤΕ (που κάλυπταν τις αποζημιώσεις του προσωπικού και την αποκατάσταση του χώρου σε περίπτωση κλεισίματος) χωρίς να είναι δυνατόν η επένδυση να αποδώσει στο ύψος των απαιτήσεων που έχουν οι μέτοχοι της ΑΛΚΑΝ.

Έτσι έχοντας επενδύσει άσκοπα θα αναγκαζόταν να ξαναβάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει με δικά της καινούρια κεφάλαια το κλείσιμο της επιχείρησης.

Γι αυτό προσανατολίστηκε να βρει επιχειρηματία που να αναλάβει έναντι ενός τιμήματος την επιχείρηση. Το μικρό τίμημα οφειλόταν ακριβώς στον κίνδυνο που αυτός αναλάμβανε. Πουλήθηκε στα 76 εκ $ ενώ μόνο τα αποθεματικά ήσαν 120 εκ $. Με την υποχρέωση να αναλάβει αυτός να εκτελέσει την επένδυση στο εργοστάσιο ενέργειας που κρίνονταν άμεσα αναγκαίο για την συνέχιση της λειτουργίας της ΑΤΕ.

Όμως τα χρήματα που επενδύθηκαν στο εργοστάσιο ενέργειας προήρθαν από το αποθεματικό της ΑΤΕ. Ήταν παρακρατημένα μερίσματα που δεν αποδόθηκαν, με σκοπό επενδύσεις η αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις περιβάλλοντος σε τυχόν κλείσιμό της.

Η επένδυση όμως του εργοστασίου ενέργειας τελικά δεν είναι ενσωματωμένη στην δραστηριότητα της ΑΤΕ για την οποία έγινε αρχικά. Με διάφορες δικαιολογίες ο επιχειρηματίας την ανεξαρτητοποίησε. Και τα κέρδη από την επένδυση αυτή δεν μετρούν προς όφελος της ΑΤΕ που εκτέλεσε αυτήν την επένδυση.

Αντίθετα το εργοστάσιο ενέργειας γίνετε προίκα στο ψάρεμα νέων επενδυτικών κεφαλαίων στον τομέα της ενέργειας. Σε ένα επικίνδυνο και ανταγωνιστικό παιχνίδι με την ΔΕΗ και άλλους ιδιώτες για την είσοδο στην αγορά της ενέργειας, τελικά ενέχει πρόσθετους κινδύνους για την επιβίωση της ΑΤΕ, από την έκθεση της σε αθέμιτους ανταγωνισμούς για την επικράτηση και την πρωτιά στην νέα χρυσοφόρο αγορά ενέργειας.

Γι αυτό οι εργαζόμενοι έκαναν λοιπόν τώρα άμεσα απαιτητό από τον επιχειρηματία το εργοστάσιο ενέργειας να λειτουργήσει προς όφελος της ΑΤΕ η διαφορετικά να επιστραφεί το αποθεματικό για να διασφαλίσει την συνέχιση της ύπαρξης του εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου και των θέσεων εργασίας τους.

Το αίτημα αυτό δεν αφορά μόνο όσους δουλεύουν στην ΑΤΕ. Αφορά όλη την περιοχή. Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής έχασαν τις περιουσίες τους με αναγκαστική απαλλοτρίωση για να κατασκευαστεί στο χώρο εργοστάσιο Αλουμινίου και υποστηρικτικών επιχειρήσεων που χρειαζόταν για την λειτουργία του. Και το ανταποδοτικό όφελος που είχαν είναι έμμεσα από τις υπηρεσίες που δημιούργησαν οι ανάγκες για την λειτουργία του εργοστασίου και του προσωπικού που εργάζεται σε αυτό.

Το σενάριο να μείνουν στην περιοχή μόνο οι καμινάδες των εργοστασίων ενέργειας με καμία 100/τοστη θέσεις εργασίας από τις 1700 που είναι σήμερα δεν βρίσκει βέβαια σύμφωνο κανένα. Γιατί μια αρνητική εξέλιξη στην λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού θα είχε άμεσα αρνητικές επιπτώσεις και στην ζωή των κατοίκων όλης της περιοχής.

Γι αυτό θα πρέπει να φέρουμε στο πλευρό μας όλους αυτούς που ζουν γύρο μας και έχουν συμφέρον να διατηρήσουν την δραστηριότητα που δίνει την δυνατότητα να υπάρχει και να διατηρηθεί η ζωή που γνωρίσαμε. Η ενημέρωση τους σε ανοικτές συνελεύσεις κατοίκων είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε την αμέσως επόμενη περίοδο για να δημιουργήσουμε επιτροπές που θα συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα μας.

Η βοήθεια τους είναι απαραίτητη ώστε να κοπεί η όρεξη αυτών που σκέφτονται πονηρά και ελπίζουν ότι με τερτίπια αλλαγής ονομάτων στις εταιρίες θα μπορέσουν να καρπωθούν περιουσιακά στοιχεία που έχουν παραχωρηθεί για άλλες χρήσεις.
Από anexartitoi.gr

21 σχόλια:

  1. Το εργοστασιο αυτο,περασε πολλες φουρτουνες στο παρελθον και επιβιωσε
    με την συμβολη των εργαζομενων και της διευθυνσης ,ας μην ανυσηχουμε για το μελλον λοιπον , ο Βαγγελης ειναι σωστος επιχειρηματιας , μην ξεχναμε ,πριν την κριση καταφερε και πηρε δανειο 400 εκ.( απο εξωτερικο) με παρα πολυ χαμηλο επιτοκιο, και το περιφημο "χενζινγκ" το οποιο διασφαλιζε τιμη ακομη και σε μη παραγομενο προιον,με αυτες τις κινησεις επιβιωσε και θα επιβιωσει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμεις πιστεύουμε πως ειναι μαλλον αρπακτικό, γιατι εχει συμπιεσει το κοστος τοσο πολύ που εχει ενα καρο παρανομη εργασια στους εργολαβους του και πολλα ατυχηματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχεις στοιχεια για παρανομη εργασια στους εργολαβους ?
    οσο για τα ατυχηματα, η ασφαλεια ειναι υποθεση ολων,απο πλευρας εργοδοσιας να παρεχει τους αναγκαιους πορους για την ασφαλεια των εγκαταστασεων και απο πλευρας εργαζομενων να εφαρμοζουν τους κανονες και τις διαδικασιες ασφαλους επεμβασης στις εγκαταστασεις
    Υ.Γ
    και μην ξεχναμε οτι το Αλουμινιο ειχε και παγκοσμια πρωτια στα θεματα ασφαλειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κανείς δεν το ομολογεί για ευνόητους λόγους όμως εκει που χτυπιούνται τα έργα είναι κατω από το κόστος και το μόνο που μπορεί να κάνει ενας εργολάβος ειναι να προσλαμβάνει ημερομίσθιους και να δηλώνει λιγότερα μεροκάμματα. Επίσης η ΜΕΤΚΑ που συντονίζει εργολαβίες με την κακή νοοτροπία εργολάβου δημοσίων εργων εχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στην ποιότητα των εργασιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα τρία πρόσφατα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα δεν πιστεύω να τα ξεχάσατε, ούτε και οτι δούλευαν σε εργολάβους που τους είχαν βάλει σε διαφορετικές θέσεις απο ότι έπρεπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τα τρία θανατηφόρα τα δύο ήταν σε εργολάβους. Ενας Αλβανός και ένα παιδί από το Στείρι. Μόνο το πρώτο ατύχημα (το παιδι που έπεσε από το σιλό) αφορούσε υπάλληλο του Αλουμινίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο συντονισμος των εργολαβιων δεν γινεται πλεον απο την ΜΕΤΚΑ,υπαρχει Μηχανικος-υπαλληλος της ΑΛ,και κανεναν δεν συμφερει να υπαρχει μη καλη ποιοτητα στην προσφερομενη εργασια κατασκευης,τιμες κατω του κοστους δεν υπαρχουν ,συμπιεσμενες ναι,αλλωστε αυτος ηταν και ο σκοπος διαχειρισης,κατ αρχην των εργολαβιων απο ΜΕΤΚΑ.
    @ΙΤΕΑΝΕΤ
    οσο αφορα τα ατυχηματα διαβασε παλι με προσοχη τον
    ΑΝΩΝΥΜΟ 14 Μαρτίου 2010 4:41 μ.μ.
    παντα εχουμε τον ανθρωπινο παραγοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επειδή αγαπητέ ανώνυμε του τελευταίου σχολίου ειναι ολοφάνερο πως υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα του Ομίλου που εργάζεσαι - και καλά κάνεις- θα πρέπει να ξέρεις πολύ καλά την γνώμη που έχουν οι κατοικοι των Ασπρων Σπιτιών για εσας συγκρίνοντας σας με τους Γάλλους.

    Θα πρέπει επίσης να ξέρεις ότι διατήρηση της τεχνογνωσίας γίνεται με σωστές μακροχρόνιες συνεργασίες και όχι με συμπεριφορές του "αμα γουστάρεις δούλευε ειδάλλως υπάρχουν πεντακόσιοι".

    θα πρέπει επίσης να ξέρεις ότι το εργοστάσιο είναι σε ικανοποιητικό βαθμό σήμερα γιατι ακόμα και με φθίνουσα πορεία διατηρεί την νοοτροπία της Πεσινέ με την οποία συγκρινόμενοι μοιάζετε απλά ερασιτέχνες.

    Οσο για το θέμα της ασφάλειας υπάρχει η ενεργή ασφάλεια η οποία εμπλέκει εργοδοσία και εργαζομένους σε μία επικοδομητική συνεργασία και η ασφάλεια χαρτούρας που συνίσταται στην κάλυψη της εργοδοσίας σε περίπτωση ατυχήματος. Πιστεύω πως πριν από δέκα χρόνια είσασταν στον πρώτο τύπο, τώρα όμως είστε στον δεύτερο.

    Δεν θα μπω φυσικά στον κόπο να απαντήσω στο πλέον βλακώδες επιχείρημα σας ότι "αμα δεν ήταν ο Ευάγγελος το εργοστάσιο θα είχε κλείσει σε μία νύχτα"

    Στη διάθεση σου για οποια αντιπαράθεση θελεις.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμε 15/03/10 7:38 πμ μου αρέσει που επικαλείσαι τον ανώνυμο 14/03/10 4:41 μμ δηλαδή τον εαυτό σου.

    Είναι ολοφάνερο πως το Αλουμίνιο έχει εντεταλμένο που μπλογκάρει για προάσπιση των συμφερόντων του.

    Εξυπνη τακτική από τον Ευάγγελο και στα ψηλά και στα χαμηλά.

    Ανώνυμος 15/03/10 07:30

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και φυσικα ειμαι εργαζομενος στο ΑΛ,και ειμαι πολυ υπερηφανος γι αυτο,γιατι εχω και εγω συμβαλλει μαζι με τους εκατονταδες συναδελφους μου για την βιωσιμοτητα αυτου του εργοστασιου,και ΕΑΝ ο εργοδοτης περνει μετρα και κανει επενδυσεις για την βιωσιμοτητα του εργοστασιου που ειναι προς οφελος των εργαζομενων
    και της ευρυτερης περιοχης,ΠΑΝΤΑ θα ειμαστε διπλα του ,εαν ομως οι ενεργειες του στρεφονται εναντια στα συμφεροντα των εργαζομνων θα ειμαστε ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ,οπως καναμε και στο παρελθον με πολυημερες απεργιες διαρκειας.Δεν χαριζομαστε σε κανεναν,ολα τα εχουμε κερδισει.
    Το προσωπικο της ΑΛ ολα αυτα τα χρονια εχει υψηλη εξειδικευση,στον τομεα του , που ιδεες του και καινοτομιες εχουν υιοθετηθη απο εργαστασια της πρωην Pechiney.
    Πολλοι ειναι αυτοι που κατηγορουν
    το εργοστασιο ,ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ θα ηθελαν να εργαζονται εκει.
    Υ.Γ
    Ενημερωθητε σωστα ( οχι απο μενα )
    να εχετε αποψη και στην συνεχεια να κανετε την κριτικη σας , το σχολιο σας - αλλα να ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΨΗ ,και οχι κουβεντες καφενειου.
    Αυτα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ εργαζομενε του Αλουμινίου.

    Σε λίγο θα μας πείς ότι τώρα το Εργοστάσιο έχει μεγαλύτερη τεχνογνωσία απ΄ότι επί Πεσινέ ή οτι λειτουργεί καλυτερα. Δικαίωμα σου να λές και να νομίζεις ότι θέλεις, δικαίωμα μας να θεωρούμε τα σχόλια σου γελοία.

    Τα εργοστάσια στο εξωτερικό φίλε είναι σαλόνια, και το δικό σας αρχίζει να κοκκινίζει επικίνδυνα τώρα τελευταία.

    Επίσης πολύ θα ήθελα να δω τις επενδύσεις του Ευάγγελου αφού οι τελευταίες επενδύσεις (συμπαραγωγή) δουλευουν με 10 άτομα.

    Οσο για τον τελευταίο χαρακτηρισμό ως καφενείο με χαρα τον αποδεχόμαστε, σας προσκαλούμε δε εις μία παρτίδα πρέφα αλλά με νούμερα τα οποία με μεγάλη χαρά θα αντικρούσωμεν.

    Τελευταία θα ήθελα να πω πως είναι αν μη τι άλλο ανήθικο να σχολιάζεις σχόλιο σου με την εν λόγω πρακτική να ορίζεται με τον ελληνοποιημένο όρο προβοκάτσια.

    Πιστεύω ακράδαντα δε ότι μάλλον είσαι σε κάποιο γραφείο στο Μαρούσι και μπλογκάρεις από εκεί απ'οπου άνετα μπορείς να παρατηρείς και τα άλογα της Χάννας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ενας σοφος ειπε:
    O Εξυπνος...παραδεχεται
    Ο Πονηρος...δικαιολογηται
    Ο Βλ@κ@ς....επιμενει.
    Μην επιμενεις σε πραγματα τα οποια δεν γνωριζεις και δεν εχεις αποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ακριβώς,

    επιμένει να υποστηρίζει πως στο Αλουμίνιο όλα είναι τέλεια.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οχι ο,τι λεω εγω παρα πεντε..
    να το λες εσυ ..και δεκα.
    μην με αντιγραφεις..
    πες κατι με δικα σου λογια.
    GO ON ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα σας βάλω άρθρο για το πριμ οικονομικών αποτελεσμάτων για να αποκτήσετε νέο ενδιαφέρον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Για σενα δουλευω ΙΤΕΑΝΕΤ !!!!!
    ανεβαζω τα ποσοστα αναγνωσιμοτητας
    και συμμετοχης στην ιστοσελιδα.
    Υ.Γ
    Δεκτον και η κουβεντα για τα οικ.αποτελεσματα του 2009 -πηραμε το
    Α' τμημα της συμφωνιας, το Β' στο μελλον.
    Παντως πολυ καλλιτερα απο περσυ.
    Συμφωνεις ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλε ανώνυμε, η αναγνωσιμότητα δεν είναι το ζητούμενο, είναι το μέσο.
    Δεν θέλουμε να πουλάμε φύλλα και διαφημίσεις, θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε συλλογικότητες και συνειδήσεις.

    Για το συγκεκριμένο επειδή είδαμε οτι μπορεί να κόλλαγε η κουβέντα, σαν οικοδεσπότες προτείναμε ένα νέο θέμα που θα ανέβει σε λίγα λεπτά.

    Δεν θα τα πούμε φυσικά όλα στην πρώτη ανάρτηση , σιγά σιγά θα αρχίζουμε να καταλαβαινόμαστε από το πως αντιλαμβανόμαστε τα διάφορα θέματα που θα έρχονται στο προσκήνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ιτεανετ,

    δώσε άρθρο γιατι ο φίλος ειναι πορωμένος. Πληροφορησε μας για bonus διευθυντών, EBIDTA, hedging, CAPEX, OPEX, Policies, mergers, acquisitions, klp. Ισως ειναι καλύτερα να τα δημοσιευσεις και στα γαλλικά να δούμε αν ειναι παλιος του Αλουμινίου.

    Πάντως μπράβο βρε παλικάρι μου, τέτοια αφοσίωση στο αφεντικό ειναι προς μίμηση.

    Sincerely yours,
    Some stupid people

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παιδιά εμπνευσθείτε και κανένα ονοματάκι για να μην μπερδευόμαστε με τους ανώνυμους τόν ένα κάτω από τον άλλο στην σειρά.
    Θα βοηθήσει την κουβέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κυριε Ιτεανετ,

    αυτος εμενα με ειπε βλάκα οποτε θα υπογραφω ο βλακας.

    Για τον φίλο του Αλουμινίου προτεινω το προβοκατορας

    (το επομενο μηνυμα θα ειναι κατι κεραυνακια και μπουνιες σαν κι αυτα που ελεγε ο Σεραφινο με τον Τιραμολα οταν εβριζαν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εγω,δεν ειπα κανεναν "βλακα"
    SCRIPTA MANENT

    ΑπάντησηΔιαγραφή