Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Το ΠΑΣΟΚ Ιτέας για το χωροταξικό του Καλλικράτη


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΤΕΑΣ ΚΙΡΡΑΣ ΤΡΙΤΑΙΑΣ

Πρόταση χωροταξικής μεταρρύθμισης στο σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Σύντροφοι,
Μετά από την Γενική Συνέλευση πού έγινε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010 και εφ όσον ακούσαμε και τις απόψεις των μελών μας καταθέτουμε την πρότασή μας και τα αντίστοιχα επιχειρήματα .
Η συνένωση αφορά τους Δήμους Γαλαξιδίου, Δελφών, Δεσφίνας και Ιτέας οι οποίοι Δήμοι έχουν ... γεωγραφικά σύνορα μεταξύ τους και τους συνδέουν κοινωνικά, αναπτυξιακά, και οικονομικά κριτήρια όπως απαιτεί και η Νέα Αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Γεωγραφικά η Ιτέα βρίσκεται στο κέντρο όλων των προς συνένωση Δήμων και η απόσταση από αυτούς δεν είναι μεγαλύτερη από τα 15 χιλιόμετρα, η επικοινωνία είναι καλή και είναι το εμπορικό κέντρο της ευρύτερης αυτής περιοχής.
Πληθυσμιακά το σύνολο των κατοίκων των Δήμων σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι πάνω από 15.000, αλλά ο σημερινός πληθυσμός υπερβαίνει τις 20.000 με αυξητικές τάσεις κυρίως στο Δήμο Ιτέας από οικονομικούς μετανάστες και ομογενείς που επιστρέφουν για μόνιμη κατοικία εδώ, και σε ετεροδημότες της γύρω περιοχής που προτιμούν να αγοράσουν διαμέρισμα. Ακόμη επισημαίνεται η ετοιμότητα πού πρέπει να έχουν οι υπό ένωση Δήμοι και το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών-τουριστών.
Παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις σε αγροτικούς- ημιαστικούς πληθυσμούς η κοινωνική συνοχή των Δήμων είναι δεδομένη με μόνη διαφορά ότι οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες συγκεντρώνονται στην Ιτέα.
Οι κάτοικοι έχουν συναφείς δραστηριότητες με μικτή απασχόληση τόσο στα γεωργικά επαγγέλματα , βιομηχανία αλλά και υπηρεσίες και παρόμοια ποσοστά ενεργού πληθυσμού / ανέργων και γενικά το μέσο εισόδημα δεν απέχει πολύ μεταξύ των.
Ο Δήμος Ιτέας προτείνεται για έδρα του Νέου Δήμου και διαθέτει ικανοποιητικές υπηρεσιακές δομές με πολλή ακόμη μελλοντική ανάπτυξη. Η εξέλιξη του υπό δημιουργία Δήμου είναι παρά πάνω από εμφανής γιατί αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο τουρισμού στη Φωκίδα.
Σύντροφοι,
Η πρόταση αυτή είναι η μοναδική πού κατατέθηκε στη Γενική Συνέλευση της Οργάνωσής μας το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010 και τα επιχειρήματα που αναφέρονται ελέχθησαν από τα μέλη μας.
Σαν επιστέγασμα όλων αυτών τελικά καταλήξαμε ότι αυτή η πρόταση
-Έχει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή
-Είναι σύμφωνη με το πνεύμα της επερχόμενης μεταρρύθμισης
-Ομαδοποιούνται περιοχές αρχαιολογικές και τουριστικές
και τέλος δεν βλέπουμε κανένα σοβαρό μειονέκτημα.

ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΤΕΑΣ- ΚΙΡΡΑΣ -ΤΡΙΤΑΙΑΣ

1 σχόλιο: