Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Η νύχτα των στοιχειών στην Άμφισσα

Η χθεσινή βραδιά στην Άμφισσα

Έγινε το Σάββατο το βράδυ η εκδήλωση της νύχτας των στοιχειών στην Άμφισσα, χωρίς βροχή αλλά με κρύο και απρόοπτα που δεν μείωσαν καθόλου το κέφι.
Οι πάγκοι είχαν στρωθεί από νωρίς από τον Δήμο, με κρασί, στραγάλια, φυλλάδια για το στοιχείο , σουβλάκια Σαλωνίτικα και δημιουργίες απο το καλλιτενικό τμημα του Δήμου.
Όλα μοιράζονταν δωρεάν στους συμμετέχοντες της βραδιάς που παρακολουθούσαν και ζεσταίνονταν από τις φωτιές που είχε ανάψει ο... Δήμος στους δρόμους.



Η νεολαία εκείνη την ώρα δεν είχε εμφανιστεί στον χώρο γιατί συμμετείχαν μαζικά στα δρώμενα, που ακολουθούσαν.
Άλλοι ακόλουθοι στα στοιχειά, άλλοι με λαμπάδες στα χέρια, άλλοι επάνω στα μπαλκόνια εμφανίζονταν στον χώρο σαν κομμάτι του δρώμενου.
Οι λαμπαδηφόροι πήραν τις θέσεις τους επάνω στην εξέδρα της μάχης των στοιχειών και άρχισαν να εμφανίζονται τα στοιχειά με τους ακολούθους τους.
Τα στοιχειά ήταν τρομερές κατασκευές φτιαγμένες από φτωχικά υλικά, ενώ οι ακόλουθοι φορώντας κουδούνια ντυμένοι με δέρματα ζώων και χτυπώντας ντενεκέδες γέμισαν την πλατεία.
Η μάχη έγινε σε σκοτάδι που έσπαγε από απόκοσμους φωτισμούς φωτισμούς, κεριά και βεγγαλικά, ενώ στον χώρο κυριαρχούσε μια απόκοσμη μουσική.
Η φετινή μάχη των στοιχειών είχε και ένα ατύχημα, μιας και το στοιχειό της Χάρμενας χρειάστηκε να αντικατασταθεί γιατί κάηκε στην κάθοδο του.
Τα πάντα συνεχίστηκαν όμως με αρκετό κέφι, και οι ακόλουθοι των στοιχειών με τον κόσμο που παρακολουθούσε το δρώμενο, άρχισε κανονικά το γλέντι στους δρόμους της Άμφισσας.
Ολόκληρη η πόλη ήταν στον ρυθμό του Καρναβαλιού και σε διάφορα σημεία οι μασκαράδες γλέντησαν ως αργά την μάχη των στοιχειών, ελπίζουμε και την Κυριακή να είναι καλός ο καιρός για να περάσουμε καλά και στην παρέλαση των αρμάτων.
Δείτε αν θέλετε τι γράφαμε πέρυσι μαζί με φωτογραφίες της περυσινής γιορτής.

1 σχόλιο: