Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Ο Δήμος Ιτέας για τον Καλλικράτη

Με μόνο θέμα το χωροταξικό συζήτησε για τον Καλλικράτη ο Δήμος Ιτέας. Η πλήρη συμφωνία του Δημάρχου αλλά και της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου με τον νέο Νόμο δεν άφηνε περιθώρια συζήτησης για την ουσία του θέματος. Η προσπάθεια κάποιων ομιλητών να εκθέσουν την ουσία των μεταρρυθμίσεων εμφανίστηκαν σαν άσχετες με την συνεδρίαση.
Το βασικό θέμα που τους απασχολούσε ήταν να παρθεί απόφαση που να λέει οτι θέλουμε Δήμο με ... έδρα την Ιτέα και να είναι σε αυτόν τον Δήμο και οι Δελφοί η Δεσφίνα και το Γαλαξίδι. Το γεγονός οτι ο Καλλικράτης "αποσκοπεί στην εξοικονόμηση πόρων των φορολογούμενων πολιτών μέσω του περιορισμού του αριθμού των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων" Το γεγονός οτι ο Δήμοι και οι Περιφέρειες αποκτούν μεγαλύτερη απόσταση απο τους πολίτες και οι φωνές των πολιτών χάνουν την αξία τους δεν απασχολεί. Η δημιουργία ισχυρών περιφερειαρχών και Δημάρχων έχει ανοίξει την όρεξη των αιρετών που παραβλέπουν έτσι την ουσία του Καλλικράτη και προσπαθούν να πλασαριστούν με τους καλύτερους όρους στην επόμενη ημέρα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιτέας με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης «Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση και η θέση του Δήμου Ιτέας».

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου με την παρουσία όλων των φορέων αρχών και συλλόγων του Δήμου, Νομαρχιακών Συμβούλων, πλήθος Δημοτών της Ιτέας και κατοίκων της περιοχής.

Τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή στην προηγούμενη μεταρρύθμιση επισημαίνοντας τα πολλά θετικά αλλά και τα σημαντικά λάθη της, τα οποία η καινούργια μεταρρύθμιση πρέπει να διορθώσει. Τόνισε ότι είναι απόλυτα σύμφωνος με τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» παρόλες τις αδυναμίες και ασάφειες που προς το παρόν παρουσιάζει και κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους τους παριστάμενους να στηρίξουν το εγχείρημα αυτής της νέας Διοικητικής δομής που στοχεύει στο αποκεντρωμένο κράτος και την ισόρροπη ανάπτυξη νέων ισχυρών Δήμων για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα διαβουλεύσεις που έχουν γίνει σχετικά με την χωροταξική κατανομή των Δήμων του Νομού Φωκίδας και στις δύο προτάσεις της ΤΕΔΚ του Νομού Φωκίδος στις οποίες ο Δήμος Ιτέας μαζί με τους Δήμους Δελφών Δεσφίνας και Γαλαξειδίου αποτελούν έναν ενιαίο Δήμο και εξήγησε πως το σχήμα αυτό ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια (πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, γεωμορφολογικά, πολιτιστικά) που θέτει το Σχέδιο «Καλλικράτης». Οι τέσσερις (4) αυτοί Δήμοι έχουν παράλληλους ρυθμούς ανάπτυξης και προοπτικής, με επίκεντρο την Ιτέα ένα εκ των δύο ημιαστικών κέντρων της Φωκίδας, μια «Ανοιχτή Πόλη», που και αυτό είναι σημαντικότατο κριτήριο του Σχεδίου.

Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, τόνισε ο Δήμαρχος, ότι με αυτή την πρόταση έχουμε ένα ιδανικό σχήμα, που συνενώνει παραλιακούς τουριστικούς Δήμους που βρέχονται από τον κόλπο της Ιτέας, ιστορικούς από την Αρχαιότητα (Δελφοί – Κίρρα) και με μια ιδιαίτερη κοινωνική συνοχή, με την ονομασία «Δήμος Δελφών» ή «Δήμος Κρισσαίου Κόλπου» ή όπως αλλιώς συμφωνηθεί.

Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να συμφωνήσουμε και με την πρόταση του Δημάρχου Γαλαξειδίου (σε περίπτωση που οι Δελφοί αποτελέσουν για ειδικούς λόγους ξεχωριστό Δήμο) για έναν ενιαίο Δήμο με το Γαλαξείδι και την Δεσφίνα και με όνομα «Δήμος Γαλαξειδίου» με έδρα την Ιτέα και όπου σωστό είναι να προταθεί στην ονομασία το όνομα του Γαλαξειδίου.

Η πρόταση αυτή είναι σύμφωνη και με την δεύτερη πρόταση του Ι.Τ.Α. που έστω και χωρίς τους Δελφούς πληροί τα κριτήρια του «Καλλικράτη». Πιστεύω όμως ότι οι Δελφοί πρέπει να είναι μαζί με τους παραλιακούς Δήμους για τους λόγους που έχω ήδη αναφέρει. Προς επίρρωση του επιχειρήματός μου σας διαβάζω απόσπασμα από τοποθέτηση του Δημάρχου Δελφών: «Λόγοι λοιπόν ωφέλιμοι Ιστορικά, Εθνικά και Πολιτισμικά είναι να μην θυσιαστεί η Δελφική Ιδέα στην επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση, οι Δελφοί με το από την αρχαιότητα επίνειο τους πρέπει να είναι ένας Δήμος, τούτο θα είναι ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ».

Τώρα σχετικά με την αρχική πρόταση του Ι.Τ.Α. που μιλά για τέσσερις (4) Δήμους στην Φωκίδα με ένα από αυτούς (της Άμφισσας – Ιτέας – Δελφών – Γαλαξειδίου – Δεσφίνας), είμαστε κάθετα αντίθετοι.

Αυτό το σχήμα είναι εντελώς έξω από την φιλοσοφία και τα κριτήρια του Σχεδίου:

§ δημιουργείται ένας τεράστιος, για τα δεδομένα της Φωκίδας, Δήμος και τρεις ελάχιστα μικροί Δήμοι συγκριτικά με αυτόν,

§ καταστρατηγείται κάθε αρχή ισόρροπης ανάπτυξης και ισοδύναμων ανταγωνιστικά Δήμων με διαφορετικές προοπτικές και χωρίς κοινωνική συνοχή (τα παραλιακά με τα ορεινά Διαμερίσματα).

§ Επιπλέον, συνενώνει τα μοναδικά ημιαστικά κέντρα «Ανοιχτές Πόλεις» του Νομού (Άμφισσα & Ιτέα), οι οποίες ακόμα και μόνες τους έχουν τα κριτήρια και τις υποδομές για ανεξάρτητο Δήμο.

§ Τέλος, ένα ακόμα μειονέκτημα του σχήματος αυτού είναι ότι δημιουργεί σοβαρές κοινωνικές αναταραχές στους κατοίκους και Δημότες της Ιτέας, Δελφών, Γαλαξειδίου και Δεσφίνας οι οποίοι δεν επιθυμούν αυτό το σχήμα για όλους τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω.

Είμαι σίγουρος, κατέληξε ο Δήμαρχος, ότι οι αρμόδιοι έχουν εντοπίσει το παραπάνω ατόπημα και ότι το αρμόδιο Υπουργείο και η πολιτική ηγεσία δεν έχουν κανένα λόγο να πάρουν το ανάλογο κόστος εάν τελικά επικρατήσει μια τέτοια ατυχής και αντίθετη με τις αρχές και τα κριτήρια του «Καλλικράτη» πρόταση.

Μετά από διαλογική συζήτηση και τοποθετήσεις επί της εισηγήσεως του Δημάρχου από τους Δημοτικούς Συμβούλους, εκπροσώπους φορέων και Δημοτών, άπαντες (πλην του Δημοτικού Συμβούλου κ. Ανάγνου Βασιλόπουλου ο οποίος τάχθηκε συνολικά κατά της μεταρρυθμίσεως) συμφώνησαν με την πρόταση του Δημάρχου και ζήτησαν η απόφαση αυτή να αποσταλεί αρμοδίως και να ληφθεί υπ΄όψη στην νέα πρόταση επί του χωροταξικού που θα δοθεί προς διαβούλευση.

2 σχόλια:

  1. Θα έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση και ενημέρωση για την αναγκαιότητα του ίδιου του "Καλλικράτη", γιατί η σπουδή επιβολής όπως και το προηγούμενο του προκατόχου του "Καποδίστρια" δείχνουν ότι είναι ένα μέσο απομονώσεως του απλού πολίτη από τα κέντρα εξουσίας.
    Όσο αφορά το χωροταξικό, χαρακτηριστικό δείγμα του ενδιαφέροντος της Άμφισσας για τις άλλες περιοχές είναι και το πόσο βοήθησε στον καθαρισμό της παραλίας παρά το γεγονός πως τα σκουπίδια είχαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέλευση από το Δήμο Αμφίσσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενας δήμος και πολύς ήτανε για τη φωκίδα,ποιά είναι τα μεγάλα έργα τους τόσα χρόνια αλλά φοβούνται μη χάσουν τις καρέκλες,χρεοκοπημένοι δήμοι κέντρα διαφθοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή