Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Στην “εντατική” ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού

“Παιχνίδια” με τη θεσμοθέτηση του Δρυμού Παρνασσού.

Μεταξύ Δήμων, Νομαρχιών, της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Στερεάς Ελλάδας και των Υπουργείων «ακροβατεί» η εκ νέου θεσμοθέτηση του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, τη στιγμή που το ασαφές καθεστώς ευνοεί τις… «επενδύσεις» παντός τύπου στην περιοχή προστασίας, μιας από τις ομορφότερες ορεινές περιοχές της χώρας.

Η ιστορία


Το 1985 η τότε κυβέρνηση διά του Υπουργού Κώστα Λιαλιώτη είχε δρομολογήσει την προστασία ... του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, εκπονώντας σχετική Περιβαλλοντική μελέτη και Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ). Για διάφορους λόγους το θέμα είχε «παγώσει» έως το 2004.

Το πρώτο τρίμηνο του 2004 η Κυβέρνηση Σημίτη επανέφερε το θέμα και είχε ετοιμάσει Σχέδιο ΚΥΑ για τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού. Την πρόλαβαν όμως οι εκλογές.

Ο Επτάλοφος

Ο Πρόεδρος του τότε Τοπικού Συμβουλίου Επταλόφου του Δήμου Παρνασσού, κ. Πάλλας προκάλεσε δύο Λαικές Συνελεύσεις στην Αγόριανη με την παρουσία του τότε Βουλευτή Γιάννη Μπούγα και εκπροσώπων των Αρμόδιων φορέων. Αντηλλάγησαν απόψεις για το θέμα και με συντριπτική πλειοψηφία οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν την συγκρότηση επιτροπής με σκοπό την δημιουργία αντιπρότασης επί του σχεδίου ΚΥΑ, το οποίο δεν είχε λάβει υπόψη του την τοπική κοινωνία και τα προβλήματα που θα δημιουργούσε για την οικονομική και οικιστική ανάπτυξη της περιοχής. Η επιτροπή άμεσα κατέθεσε τις προτάσεις της στο Τοπικό και Δημοτικό Συμβούλιο, τα οποία με ομόφωνη απόφασή τους αποδέχθηκαν πλήρως.

Στη συνέχεια στην δεύτερη Λαϊκή Συνέλευση στην Αγόριανη ενημερώθηκαν οι κάτοικοι παρουσία και του κυρίου Μπούγα, ο οποίος και ανέλαβε την υποχρέωση να θέσει το θέμα στην ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου. Ταυτόχρονα ο Δήμος Παρνασσού απέστειλε τις προτάσεις του σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η συνέχεια

Μετά από συντονισμένες ενέργειες και με την προσπάθεια του τότε βουλευτή, το αρμόδιο Υπουργείο πάγωσε το θέμα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009.

Τότε και παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου ότι θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις τις Τοπικής Κοινωνίας πριν ανακύψει το θέμα, απέστειλαν νέα ΚΥΑ στις Νομαρχίες Φωκίδας, Βοιωτίας και Φθιώτιδας ώστε να γνωμοδοτήσουν τα Νομαρχιακά Συμβούλια.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πριν φέρει το θέμα στο Συμβούλιο, ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους Δήμους ώστε να καταθέσουν τυχόν αντιρρήσεις ή προτάσεις.

Άμεσα συγκλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παρνασσού και με ομόφωνη απόφαση ζητήθηκε η αναβολή του θέματος, ώστε να υπάρξει ο χρόνος να υποστηριχθούν οι προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Παρνασσού που είχαν γίνει το 2004 νομικά και επιστημονικά.

Το ίδιο ζητήθηκε και από την Διοικούσα του ΤΕΕ Στερεάς Ελλάδας στην συνεδρίαση της Δευτέρας 7-12-09, που είχε θέμα την γνωμοδότηση επί του σχεδίου ΚΥΑ για τον Εθνικό Δρυμό.

Η Απόφαση του ΤΕΕ

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, αφού έλαβε υπόψη της τα στοιχεία, αποφάσισε τα παρακάτω:

1. Να αποστείλει έγγραφο στο αρμόδιο Υπουργείο και να ζητά το «πάγωμα» του θέματος ώστε να ληφθούν υπόψη και οι Τοπικές κοινωνίες.

2. Να συγκροτήσει επιτροπή Επιστημόνων ώστε να καταθέσει προτάσεις.

3. Να αναλάβει την πρωτοβουλία για διοργάνωση Ημερίδας με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του Υπουργείου για την από κοινού συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων-προτάσεων για το θέμα.

Οι μελλοντικές εξελίξεις

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παρνασσού είναι σε συνεχή επικοινωνία με την βουλευτή του Νομού κυρία Παπαθανάση, ώστε να διερευνήσει τις προθέσεις της νέας Κυβέρνησης για το θέμα. Παράλληλα είναι σε επαφή με όμορους Δήμους για την από κοινού δράση, καθώς είναι πολλές οι περιοχές που εμπλέκονται.

Επίσης, ομάδα δικηγόρων και ειδικών επιστημόνων επεξεργάζεται την ΚΥΑ σε συνάρτηση με τις προτάσεις του Δήμου Επταλόφου, ώστε να υποστηριχθούν νομικά και επιστημονικά οι θέσεις του, τις οποίες θα καταθέσουν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο αλλά και στο Υπουργείο.

Ο Δήμος Επταλόφου στη βασική φιλοσοφία για τον Εθνικό Δρυμό δεν διαφωνεί, αλλά υποστηρίζει ότι δεν μπορεί χωρίς δημόσια διαβούλευση να παίρνονται αποφάσεις για το μέλλον του τόπου και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα σημερινά δεδομένα στην περιοχή του Παρνασσού. Τονίζουν δε ότι θέλουν πρώτοι εκείνοι την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αυτό δεν είναι ανεξάρτητο της δεδομένης οικιστικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Την ώρα που το θέμα της εκ νέου θεσμοθέτησης και καθορισμού επιτρεπόμενων και απαγορευμένων χρήσεων στην Περιφερειακή ζώνη κάποιοι κερδοσκοπούν, χτίζοντας με εντατικούς ρυθμούς και καταστρέφοντας ότι έχει απομείνει.

Τι δουλειά και τι αρμοδιότητα έχει το ΤΕΕ Στερεάς Ελλάδος στη θεσμοθέτηση της περιοχής προστασίας; Ακόμη και το ΥΠΕΧΩΔΕ διασπάστηκε στον τομέα Περιβάλλοντος και σε αυτόν των Έργων.

Όταν επιτέλους θα θεσμοθετηθεί η… προστασία του Δρυμού, δεν θα έχει απομείνει τίποτα για να προστατέψουμε… Κύριοι αρμόδιοι ακούτε;;

Parnassos.co.nr

2 σχόλια:

  1. Ντροπή σ' όσους εξακολουθούν να πιπιλάνε την καραμέλα της "οικονομικής και οικιστικής ανάπτυξης" για τον πολύπαθο Παρνασσό και βάζουν και δίπλα και την "προστασία του περιβάλλοντος" για ξεκάρφωμα.
    Έχετε το θάρρος τουλάχιστο να πείτε τα πράματα με τ' όνομά τους:
    Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ούτε θα υπάρξει ποτέ καμία προστασία του δρυμού.Ο καθένας χτίζει όπου του καπνίσει, μια βόλτα στο δάσος το αποδεικνύει(μέσα στα όρια του δρυμού εννοείται).
    Πείτε μας ότι αυτό οραματίζεστε για τον Παρνασσό, γιατί αυτό θα φέρει ψωμί να φάει ο ντόπιος κόσμος.Αφήστε τις δήθεν οικολογικές ευαισθησίες.
    Δρυμός πραγματικός υπάρχει στην Οίτη, ο Παρνασσός είναι χειμερινό τουριστικό θέρετρο....

    ΥΣ:Σε τέτοια θέματα δεν έχω δει ποτέ παρόμοια ευαισθησία από κάποιους σχολιαστές όπως αυτή που δείχνουν για επεισόδια και τζαμαρίες.
    Μάλλον δεν είναι πιασάρικα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατι δυσανασχετουμε?...ποσοι "βγαζουν το ψωμι τους ",ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΗΜΑΣΤΕ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ,απο αυτο το πολυπαθο βουνο που λεγεται Παρνασσος,
    προσπαθουμε ολοι μας να παρουμε οσο το δυνατον περισσοτερα απο αυτο χωρις να σκεπτομαστε τις επιπτωσεις,
    αυθαιρετες δομησεις ,αυθαιρετη υλοτομηση,αυθαιρετη παρεμβαση στο αναγλυφο του βουνου (π.χ Χιονοδρομικα κεντρα - διανοιξη διαδρομων για να ευχαριστηθει ο νεοελληνας skier),αυθαιρετο κυνηγι,
    αυθαιρετο...αυθαιρετο.
    Ολοι αυθαιρετουμε,ποιος ειναι λοιπον αυτος που δυσανασχετει και θελει την προφυλαξη του βουνου,ειναι καποιος απο ΕΜΑΣ ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή