Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Έναν ισχυρό κεντρικό Δήμο προτείνει ο Ασημακόπουλος

ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ Άμφισσα 27-01-2010
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
_____________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόψεις του Δημάρχου Άμφισσας κ. Ασημάκη Ασημακόπουλου για το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ σε επίπεδο Νομού

Επιτέλους ένα κείμενο διαβούλευσης για το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
Στον Νομό μας, για μεγάλο χρονικό διάστημα ασχοληθήκαμε με τα θέμα, με τις εντάσεις μας, την διαφορετικότητα των απόψεων μας, χωρίς να έχουμε το τελικό κείμενο, όπου υπάρχει τώρα, προκειμένου να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις μας.
Σήμερα υπάρχει ένα κείμενο για την τοπική αυτοδιοίκηση τους ισχυρούς Δήμους και την αιρετή περιφέρεια που προβλέπεται να λειτουργήσει από 1-1-2011 και ονομάζεται «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Δεν θα αναφερθώ στο σχέδιο, που άλλωστε ως προσχέδιο έχει και ατέλειες και ασάφειες που τίθενται για ... διαβούλευση, αλλά και αρκετά σημεία άριστα και ορθότατα καταγεγραμμένα που μας βρίσκουν άπαντες σύμφωνους.
Δεν ασχολούμαστε με την γεωγραφική κατανομή των Δήμων αλλά για προϋποθέσεις, προδιαγραφές και κριτήρια και σε αυτά θα αναφερθώ.
Η κεντρική εξουσία ανακοίνωσε ότι θα λάβει υπόψη την Μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) που προέβλεπε 4 Δήμους στον Νομό και βέβαια δεν διαφοροποιούνται τα όρια του Νομού.
Τι όμως θα έπρεπε να εξετάσουμε, αν πράγματι θέλαμε να είμαστε συνεπείς με τους εαυτούς μας και όχι με τις καρέκλες μας ή με ουτοπικά όνειρα κάποιων;
Δεν ισχυρίζομαι ότι κακώς ο κάθε Δήμαρχος ασχολήθηκε με τον Δήμο του και ότι θα έπρεπε αλλιώς να λειτουργεί. Είμαι σίγουρος όμως ότι μέσα μας λίγο πολύ και εμείς και οι πολίτες γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει και αυτό θα ήταν το άριστο και συνετότερο να γίνει.
Το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» γίνεται για απλούς λόγους, διότι θέλει ισχυρούς βιώσιμους Δήμους με επαναθεμελίωση της Αυτοδιοίκησης, με οικονομική αυτοτέλεια και Διοικητική επάρκεια, με αποτελεσματικούς διαχειριστές έργων και υπηρεσιών.
Βεβαίως εξετάζει την ανθρωπογεωγραφία και τον κοινωνικό ιστό της περιοχής ως πρωταρχικά μελήματα, με δεύτερα κριτήρια την έκταση του Δήμου τις συγκοινωνιακές συνθήκες, τον πληθυσμό κλπ.
Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς καμία υστεροβουλία προτείνω .
Βεβαίως και υπάρχουν Ορεινοί Δήμοι που σίγουρα θα πρέπει να εξεταστούν με άλλα επ’ ωφελή κριτήρια και εκεί προσωπικά εξαιρώ τον πλυθησμιακό παράγοντα.
Όμως σε ένα είμαι απολύτως βέβαιος, να μην σπάσουμε Δήμο που προκύπτει από όλα τα κριτήρια ισχυρός, για να διανείμουμε τα πληθυσμιακά κριτήρια.
Τέλος δηλώνω ότι ας μην ανησυχούν οι φίλοι μας διπλανοί Δημότες διότι αν και τα χρέη του Δήμου σε κάποιες περιόδους ήταν δυσβάσταχτα, σήμερα υπερηφανευόμαστε για την τακτοποίησή τους, ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου Άμφισσας είναι από τις καλλίτερες δυνατές και το κυριότερο άρτια εξοπλισμένες με το ISO και ΕΠΑΡΚΕΙΑ που λίγοι Δήμοι πανελλαδικά κατέχουν.
Να υπενθυμίσουμε, ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, από τους σημερινούς 1034 Δήμους, οι 238 έχουν ISO και ΕΠΑΡΚΕΙΑ, προκειμένου να διεκδικήσουν έργα από το ΕΣΠΑ. Και ένας από αυτούς είναι ο Δήμος Άμφισσας.
Ότι όμως και να γίνει, ας θυμηθούν κάποιοι τα έργα που ως Αντινομάρχης το έτος 2000 με επικεφαλής τον Νομάρχη κ. Καραχάλιο Απόστολο και εμένα προσωπικά ως Αντινομάρχη έργων πόσα έργα πραγματοποιήσαμε σε όλη τη Φωκίδα και περισσότερα στους διπλανούς Δήμους. Αυτήν τη διαφορά επικαλούμαι και την σχέση μου με τους πολίτες των διπλανών Δήμων που και τότε και σήμερα σέβομαι και εκτιμώ.

10 σχόλια:

  1. ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ, ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΚΗ Η ΕΜΜΟΝΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΕΑ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΤΕΙ. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΟΤΙ Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ (50.000 + ΚΑΤΟΙΚΟΙ) ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ (ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟΝ ΠΛΥΘΗΣΜΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ), ΕΙΝΑΙ ΔΕ ΣΧΕΔΟΝ ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΔΟΜΗΣΗ. ΠΩΣ Η ΑΜΦΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ!!! ΝΑ ΕΝΩΘΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ. ΜΗΝ ΑΝΥΣΗΧΕΙΤΕ ΚΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΑΠΛΩΣ ΞΕΧΑΣΤΕ ΜΑΣ ΕΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δελφοι,Ιτεα,Γαλαξιδι,Δεσφινα ενας δημος.Το ονομα υπο συζητηση και εδρα ισως η Ιτεα λογω θεσης.Ας γινει λοιπον ο γαμος αφου ολοι τον θελουν και συμφερει και τους τεσσερις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. oute 20 xronia den yparxete san dimos, exete miden istoria kai sigkrinomenoi me tin ellada, eiste ena megalo xorio.
    thelete dimo iteas? pate kala?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ιτέα έχει το ίδιο πληθυσμό με την Άμφισσα και συνεχώς αυξάνεται από τους Σαλωνίτες που έρχονται και αγοράζουν σπίτια και οικόπεδα για να μείνουν σε μια ανθρώπινη πόλη δίπλα στην θάλασσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να αποφύγουμε ένα νέο Ιερό Πόλεμο στη Φωκίδα μπορούμε να συμβιβαστούμε δεχόμενοι την πρόταση των Αμφισσέων, που από τα αρχαία χρόνια ποτέ δεν έβλεπαν με αρπακτική διάθεση τις γύρω περιοχές, αρκεί να δεχτούν κι αυτοί την Ιτέα σαν έδρα του δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απο όσο γνωριζω η Κιρρα έχει σημαντικοτερη αξία και ιστορια κατα τους αρχαιοελληνικούς χρονους από την Άμφισσα. Αλλά μάλλον θα πρέπει να κοιτάμε και λίγο προς το μέλλον. Και η αλήθεια είναι οτι τα παιδιά του φίλου με τα "20 χρόνια", αν δεν μείνουν στην Αθήνα, το πιο πιθανό είναι να μείνουν στην Ιτέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Παπαλαιος απο χρονια ελεγε πως επρεπε να γινει μια συμπολιτεια αποτελουμενη απο Δελφους,Δεσφινα,Γαλαξιδι και Ιτεα. Αυτο πρεπει να γινει και τωρα σαν δημος Δελφων με εδρα την Ιτεα. θα ειναι ενας πανισχυρος δημος οικονομικα πολυ δυνατος, σφραγιζοντας τις μεχρι τωρα στενες σχεσεις μεταξυ αυτων των πολεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σίγουρα το καλύτερο είναι να γίνει ένας δήμος με όλους τους οικισμούς της ανατολικής φωκίδας συμπεριλαμβανομένης και της Άμφισσας. η έδρα πρέπει να είναι στην Ιτέα για πάρα πολούς λόγους όπως :είναι πλέον πληθυσμιακά μεγαλύτερη από όλα τα γύρω μερη και με συνεχή αυξανόμενο ρυθμό, άλλωστε αυτό το βλέπουμε σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που οι πιο πολλοί υπάλληλοι είναι Ιτιώτες.βρίσκεται στο κέντρο και πιο κοντά σε 'ολους τους μεγάλους οικισμούς και έχει πολύ καλύτερη ρυμοτομία και άνεση για την εξυπηρέτηση του κόσμου.αυτό θα είναι πολύ καλό και για την Άμφισσα η οποία θα μπορέσει να αξιοποιηθεί ως παραδοσιακό χωριό χωρίς τα προβλήματα της κυκλοφοριακής συμφόρησης που δημιουργούνται ακόμα και με λίγα αυτοκίνητα.έτσι θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και ανθρώπινο κέντρο για την εξυπηρέτηση του τόπου που θα αναδείξει και την εικόνα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανωνυμε 28 1 2010 7΄΄16 εισαι ο μονος εμπαθης εδω μεσα.Η Ιτεα θες δεν θες και την ονομασια να μην παρει, θα ειναι εδρα δημου λογω πληθυσμου, τοποθεσιας, ρυμοτομιας και αυξανομενης δυναμικης.Ειναι στο κεντρο των 4 πολεων και σαν ανεξαρτητος δημος εχει αριστη λειτουργια σε θεματα οργανωσης, εκδηλωσεων, εξυπηρετησης, καθαριοτητας κτλ.Ανημερα Χριστουγεννων ξημερωματα μαζευαν τα σκουπιδια και 7 το πρωι δυο ατομα του δημου ρυθμιζαν τα νερα στους αγιους Αναργυρους.Ετεροχρονισμενα μπραβο τους. θ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. GIA TI TOSO AGAPI KIPIH TIS AMFISSAS GIA SINENOSI ME TIN ITEA ME TI PROSONTA H ITEA ΕΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΙΜΟΤΙΚΟ ΣΙΜΒΟΥΛΙΟ/ ΙΜΟΥΝ ΠΑΡΟΝ /ΕΔΟΣΕ ΑΠΑΝΤΙΣΙ ΣΕ ΠΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΕ ΠΑΡΟΝ ΑΛΑ ΔΕΝ ΙΧΑΝ ΧΡΟΝΟ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΣΕ ΕΚΔΙΛΟΣΙΣ ΣΑΛΟΝΙΤΙΚΕΣ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΛΟΚΛΙΡΕΣ ΕΦΙΜΕΡΙΔΕΣ ΕΔΟΣΕ ΟΜΟΦΟΝΑ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΙΤΕΑ ΔΕΛΦΟΙ ΔΕΣΦΙΝΑ ΓΑΛΑΞΙΔΗ ΝΑ ΤΟ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΙΣΑΣ . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή