Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Δεν υπερασπίστηκε τη θέση της στο ΣΤΕ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώνει τους πολίτες, ενάντια στην Νομαρχία και την πρακτική της να μην ελέγχει και να μην επιβάλει κυρώσεις για περιβαλλοντικές παραβάσεις.
Κανένας Νομάρχης δεν θα αισθάνεται χαλαρός πλέον απέναντι στα καθήκοντά του.

Οινόφυτα 3-12-2009
Εκδικάστηκαν χθες στην επταμελή Σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ακυρώσεως του «Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού», του συλλόγου «Πολίτες για την Αειοφορία. Περιβάλλον-Υγεία-Πολιτισμός» και του πρεσβύτερου κ. Ιωάννη Οικονομίδη με τις οποίες στρέφονται κατά της άρνησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας να διακόψει την λειτουργία και να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας πέντε ... βιομηχανιών της περιοχής του Ασωπού (Οινόφυτα Βοιωτίας). Πρόκειται για τις βιομηχανίες «ΕΠΑΛΜΕ Α.Ε.», «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε.», «ΜΑΪΛΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ», «EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε.» και «ALUMINCO Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ». Οι βιομηχανίες αυτές είχαν ελεγχθεί το 2007 από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και, στη συνέχεια, ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. τους επέβαλλε πρόστιμα για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Στην αρχή της διαδικασίας, τόσο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, όσο και ορισμένες από τις βιομηχανίες επεδίωξαν την αναβολή της συζήτησης, αίτημα που βρήκε αντίθετους τους δικηγόρους των περιβαλλοντικών οργανώσεων και του πρεσβ. Ιωάννη, την κυρία Ελ. Κιουσοπούλου και τον κ. Γ. Κτιστάκι, και που τελικώς απερρίφθη από το δικαστήριο που προχώρησε κανονικά στην εκδίκαση των υποθέσεων. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, αφού απερρίφθη το αίτημά της για αναβολή, δεν παρέστη τελικώς στην εκδίκαση για να υπερασπιστεί την θέση της.

Η εισηγήτρια, Σύμβουλος Επικρατείας, κ. Αικ. Σακελλαροπούλου εισηγήθηκε την αποδοχή των αιτήσεων ακυρώσεως με το σκεπτικό ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας έπρεπε να είχε ελέγξει αν η λειτουργία των εν λόγω βιομηχανιών ήταν νόμιμη και, κατά περίπτωση, να είχε διακόψει την λειτουργία τους.

Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού
Σύλλογος «Πολίτες Για την Αειφορία»
Από Συμπαράταξη Βοιωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου