Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Κώνοι στους δρόμους της Ιτέας

Το παρακάτω κείμενο και την φωτογραφία μας τα έστειλε ο "subutai" που από τον σχολιασμό των άρθρων πέρασε και στη συγγραφή.
Αυτό είναι το blogging.

Φίλοι του iteanet, αφού πιάσαμε το θέμα των πεζοδρομίων και οδοστρωμάτων δημοτικών ή κοινοτικών οδών, ας μου επιτρέψετε να καταθέσω και γω τον προβληματισμό μου για ένα θέμα που γίνεται όλο και πιο έντονο τον τελευταίο καιρό στην πόλη μας.
Αναφέρομαι σε αυτό της αυθαίρετης κατάληψης μέρος του οδοστρώματος από συμπολίτες μας και ιδιοποίησης του δημοσίου χώρου.

Και λέω αυθαίρετη διότι ανατρέχοντας στη βασική νομοθεσία που ορίζει τη χρήση του ... οδοστρώματος σε αστικές περιοχές, Ν.3542/2007 (ο γνωστός μας ΚΟΚ) διαβάζω:
άρθρο 1: O Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας εφαρμόζεται σε oδoύς και σε χώρους που χρησιμοποιούνται για δημόσια κυκλοφορία οχημάτων, πεζών και ζώων.
άρθρο 2: Για την εφαρμoγή τoυ παρόντoς Kώδικα νooύνται ως:
Oδός: Oλόκληρη η επιφάνεια πoυ πρooρίζεται για τη δημόσια κυκλoφoρία.
Oδόστρωμα: To τμήμα της oδoύ πoυ πρooρίζεται για την κυκλoφoρία των oχημάτων.
Πεζoδρόμιo: To υπερυψωμένo ή άλλως διαχωριζόμενo τμήμα της oδoύ πoυ πρooρίζεται για πεζoύς.
Στάθμευση: H ακινησία τoυ oχήματoς για oπoιoνδήπoτε λόγo, πλην της ανάγκης απoφυγής εμπλoκής τoυ με άλλo όχημα πoυ χρησιμoπoιεί την oδό ή σύγκρoυσης με εμπόδιo ή για τη συμμόρφωσή τoυ με τoυς κανoνισμoύς κυκλoφoρίας, εφόσoν η χρoνική περίoδoς ακινητoπoίησης τoυ oχήματoς δεν περιoρίζεται στoν απαιτoύμενo χρόνo για την επιβίβαση ή απoβίβαση επιβατών ή φόρτωση ή εκφόρτωση πραγμάτων.
άρθρο 34, παρ.1: H στάση και η στάθμευση επιτρέπoνται, αν δεν δημιoυργείται εξ αυτών κίνδυνoς ή παρακώλυση της κυκλoφoρίας και αν δεν υπάρχoυν σχετικές απαγoρευτικές πινακίδες ή διαγραμμίσεις.
και
άρθρο 34, παρ.12: Aπαγoρεύεται η κατάληψη με oπoιoδήπoτε μέσo και για oπoιoνδήπoτε λόγo μέρoυς ή oλόκληρoυ τoυ oδoστρώματoς των εθνικών, επαρχιακών, και δημoτικών ή κoινoτικών oδών δια των oπoίων διεξάγεται η κυκλoφoρία μηχανoκίνητων και μη oχημάτων.

Παράλληλα, μιας και δεν είμαι νομικός, έψαξα για κάτι σχετικό στον Συνήγορο του Πολίτη και βρήκα την παρακάτω πρότασή του προς τα συναρμόδια υπουργεία για ένα θέμα που άπταιται της χρήσης του οδοστρώματος:
http://www.synigoros.gr/docs/protasi_gia_provlepsi_xwrwn_stathmeusis.pdf
Στη σελίδα 3 με τις Επισημάνσεις αναφέρει: Το οδόστρωμα χρησιμεύει αποκλειστικά για την κυκλοφορία (άρθρο 2 ΚΟΚ) και την στάθμευση ή στάση των οχημάτων (άρθρο 34 ΚΟΚ) και όχι για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας (εκτός από τις περιπτώσεις που ρητά προβλέπονται από το νόμο, πχ. λαϊκές αγορές ΠΔ 51/2006).

Συμπερασματικά, περιπτώσεις όπως αυτή της φωτογραφίας, όπου δεν έχουμε σχετική απαγορευτική πινακίδα ή διαγράμμιση, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος όλων στην ελεύθερη πρόσβαση και χρήση δημόσιου χώρου.

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά με προβληματίζει κι ας μην την αντιμετωπίζω προσωπικά στη γειτονιά μου.

Κάτι πρέπει να γίνει με όλους αυτούς, φορείς, αρχές, ιδιώτες, που μας αντιμετωπίζουν λες και είμαστε βόδια.

Ίσως η δημοσιοποίηση και ο στιγματισμός τέτοιων αντικοινωνικών συμπεριφορών βοηθήσει.

4 σχόλια:

  1. Και μην ξεχνάμε και την οικιοποίηση του αιγιαλού από Μαιάμι μέχρι Απόλαυση το καλοκαίρι από τραπεζοκαθίσματα ταβερνών-καφετεριών.
    Μην πούμε για όλα τις αυθαίρετες κατασκευές των μαγαζιών από Μαιάμι μέχρι Μώλο και βάλε που καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο(μέχρι τα παρτέρια έχουν καταπατήσει οι αθεόφοβοι).
    Χαρακτηριστικά υπάρχει καφενείο στην αρχή της μαρίνας που με τραπεζοκαθίσματά του εμποδίζει την κυκλοφορία των πεζών!!!Ήμαρτον!
    Τα 'χουμε ξαναπεί από 'δω, έχουμε γκρινιάξει, τι να κάνουμε, μήπως ν' αρχίσουμε τις καταγγελίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα των δρόμων και των πεζοδρομίων είναι μια πονεμένη υπόθεση.
    Οι κάτοικοι δεν δέχονται ότι είναι δημόσιοι χώροι και προσπαθούν να τους οικειοποιηθούν, όπως και τόσους άλλους τόπους, που είναι καταπατημένοι .

    Έχουμε δει να τοποθετούν εμπόδια στους δρόμους και το οδόστρωμα, ή ακόμα χειρότερα ορισμένους κατοίκους της Ιτέας να χρησιμοποιούν ακόμα και τα πεζοδρόμια σαν ιδιωτικά πάρκινγκ.
    Το μήνυμα που εκπέμπει η νοοτροπία μας είναι να κάνουμε τους αδιάφορους και να καταλαμβάνουμε κι εμείς αύριο κάποια άλλη έκταση ,ελπίζοντας οτι κανένας άλλος δεν θα αντιδράσει.
    Αυτή η νοοτροπία δεν θα πάει τον τόπο μας μπροστά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή εαν εγώ πάω και αρχίζω και εκτοξεύω αριστερά δεξιά τους εν λόγο κώνους δεν μπορεί να μου κάνει απολύτως τίποτα...
    Μα καλά ο εν λόγω "άνθρωπος" έχει μυαλό..;;
    Δεν σκέφτονται τίποτα απολύτως..
    Ε ρε Γεώργιος Παπαδόπουλος που χρειάζεται...
    Θα με πείτε ακραίο το ξέρω αλλά δυστυχώς εκεί οδηγούμαστε αγαπητοί μου φίλοι..
    Να θέλουμε βούρδουλα..
    Για να μην πω βοιδο..... που λέμε και στην Άμφισσα που ούτως ή άλλως τα ίδια χάλια έχουμε...
    Ο καθένας βάζει ότι βρει μπροστά απο το σπίτι , το μαγαζί του για να μην παρκάρει άλλος..
    Λες και όταν έχτισε , ενοικίασε ή απόκτησε τον χώρο του είπαμε ότι η οδός που περνάει μπροστά είναι δική του...

    Ντροπή το λιγότερο που θα πώ...

    Και προτείνω το εξής...
    Να συνεχίσουμε να φωτογραφίζουμε τα κακώς κείμενα και να τα εκθέτουμε εδώ μήπως λέω μήπως και μερικοί ενοχληθούν αλλά δεν το βλέπω γιατί για να ενοχληθείς επειδή δεν εκθέτουν χρειάζεται κάτι βασικό...

    ΜΥΑΛΟ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ότι πρέπει να γίνει κάτι αυτό είναι σίγουρο, φίλε Βαγγέλη, στο ποιος θα το κάνει έχουμε μια διαφωνία.
    Ο οποιοσδήποτε Δικτάτορας ή ο οποιοσδήποτε μεσσίας δεν πρόκειται να δώσει λύση αν δεν δραστηριοποιηθούν οι ίδιοι οι πολίτες.
    Οι λύσεις που έρχονται έξω από τους πολίτες και την δράση τους έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα και δεν μας κάνουν περισσότερο συνειδητούς αλλά απλώς περισσότερο υπάκουους.
    Ο στόχος μας πρέπει να είναι να είμαστε συνειδητοί πολίτες αυτού του τόπου και θα έπρεπε οι ομάδες πολιτών να μην διστάζουν και να θέτουν τέτοια ζητήματα.
    Ζητήματα επανοικιοποίησης τους δημόσιου χώρου.
    Δεν χρειάζεται μόνο να χαϊδεύουν τα αυτιά πρέπει να φτιάχνουν και συνειδήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή