Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Προβλήματα και πλημμύρες στην δυτική Φωκίδα

Ισχυρές καταιγίδες και χιονοπτώσεις πλήττουν από τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή όλη την Δυτική Ελλάδα.

Ο άγριος καιρός έχει δημιουργήσει έντονα πλημμυρικά προβλήματα τόσο στην περιοχή της Ναυπακτίας όσο και της Δωρίδας.

Συγκεκριμένα στο Δήμο Ευπαλίου, οι κάτοικοι της περιοχής αναστατώθηκαν όταν το ποτάμι Μαντήλω φούσκωσε, έγινε ορμητικό και επικίνδυνο.

Συνεργεία του δήμου και της Νομαρχίας Φωκίδας, με το πρώτο φως της ημέρας έπιασαν δουλειά καθώς τα αναχώματα γύρω από το ποτάμι, ένα μετά το άλλο άρχιζαν να πέφτουν. Τα μηχανήματα άδειαζαν συνεχώς την κοίτη από τα αδρανή υλικά έτσι ώστε να εκτονωθούν τα νερά και να μην κατακλύσουν τα αγροτεμάχια αλλά και τις κατοικίες.

Προβλήματα όμως παρουσιάστηκαν και στην περιοχή του Μαραθιά, όπου λόγω των μεγάλων ... όγκων του νερού έκλεισε η μια είσοδος του χωριού. Λίγες ώρες αργότερα, οχήματα της νομαρχίας και μηχανήματα ιδιωτών που είχαν μισθωθεί, απομάκρυναν τα νερά και τα αδρανή υλικά και άνοιξαν πάλι τον δρόμο.

Τα άλλα σημαντικά προβλήματα στο δημοτικό διαμέρισμα τα προξένησε ο ποταμός Τσερλής όπου τα ορμητικά νερά έσπασαν τα αναχώματα και χιλιάδες κυβικά μπάζα και νερά προξένησαν ζημιές σε ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο, αλλά και σε γήπεδο του μπάσκετ. Μάλιστα, όπως λέει ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου και του σπιτιού, εάν το ΙΧ δεν έμπαινε ανάμεσα στα νερά και στην αυλόπορτα του σπιτιού τότε θα υπήρχαν χειρότερες καταστάσεις.

Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού σημείωσε ότι η νομαρχία δεν προέβη στον καθαρισμό του χειμάρρου και στην απομάκρυνση των αδρανών υλικών, παρόλο που όπως μας είπε, έχει απευθυνθεί πολλές φορές στη δημοτική αρχή αλλά και στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Την απάντηση στα όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι δίνει ο νομάρχης, ο οποίος τόνισε ότι ευθύνη φέρουν και οι πολίτες οι οποίοι έκτισαν σε πολύ κοντινή απόσταση από τον χείμαρρο.

Προβλήματα όμως εντοπίστηκαν και στην περιοχή της Χιλαδούς στην Φανερωμένη, εκεί όπου τα έργα του αναδασμού μετέτρεψαν μεγάλες εκτάσεις σε λίμνες, αφού δεν λειτούργησαν τα αποστραγγιστικά κανάλια. Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι έβλεπαν τα σπίτια τους μέσα στη λάσπη και στα νερά.

Στο δημοτικό διαμέρισμα του Κλήματος ένα υπόγειο σπίτι πλημμύρισε όταν τα ορμητικά νερά έσπασαν τη μάντρα του σπιτιού, έτσι χρειάστηκε να εισέλθει η Πυροσβεστική για να κάνει απάντληση υδάτων.

Σε επιφυλακή έχει τεθεί όλη η δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ναυπάκτου με τους πυροσβέστες να δίνουν το παρών όπου καλούνται για την απομάκρυνση νερών από υπόγεια και ισόγεια.
Από Lepanto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου