Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Ο Δημήτρης Νανόπουλος επίτιμος δημότης Δελφών

Ο Δήμος Δελφών, πιστός όπως πάντα στην αναγνώριση του έργου όλων εκείνων των Ελλήνων που προσφέρουν με όλη τους την δύναμη στην προσπάθεια για την ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού απανταχού γης, τιμά τον Ακαδημαϊκό Δημήτρη Νανόπουλο και τον ανακηρύσσει Επίτιμο Δημότη της Πόλης των Δελφών.
Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009, στις 19:00, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Δελφών, θα λάβει χώρα η τελετή βράβευσης του Δημήτρη Νανόπουλου, και σε αυτό το μεγάλο γεγονός για την Φωκίδα, είναι καλεσμένοι όλοι οι πολίτες που θα έχουν και την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν από τους σπουδαιότερους έλληνες που με το έργο του έχει κάνει όλους εμάς να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Μία ιδιαίτερη στιγμή και για τον εκπαιδευτικό και πνευματικό κόσμο της Φωκίδας αλλά και της ευρύτερης Περιφέρειας.
Ο Δημήτρης Νανόπουλος είναι από τους βασικούς συντελεστές της προσπάθειας Αναβίωσης του Δελφικού Ιδεώδους και σημαντικός παράγοντας επιτυχίας του Θερινού Σχολείου Δελφών που διεξάγεται κάθε καλοκαίρι στην πόλη των Δελφών σε ... συνεργασία με το Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών. Το βιογραφικό του περιγράφει απλά το μέγεθος του ανδρός.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφικό σημείωμα
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου, 1948. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1971. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Sussex της Αγγλίας, όπου απόκτησε το διδακτορικό του (Ph.D) το 1973, στην Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών.
Διατέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του κέντρου. Διατέλεσε επίσης ερευνητής στη Ecole Normale Superieure, Παρίσι, Γαλλία και στο Πανεπιστήμιο Harvard, Cambridge, USA. Το 1989, εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος (distinguished) καθηγητής, και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα (chair) Mitchell-Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, προικοδοτούμενη (endowed) με το ποσόν του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ($ 1Million). Είναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Ηouston (HARC), στο Houston, Texas, USA, όπου επίσης διευθύνει ένα ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στην Λωζάνη της Ελβετίας.
Το 1997, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Κύρια ερευνητική του ασχολία είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών και η Κοσμολογία. Στόχος των ερευνών του αποτελεί η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων στην Φύση, η θεωρία του Παντός, όπου θα δίνεται μία επιστημονική ερμηνεία του Σύμπαντος, από το πως εμφανίστηκε, πως εξελίχθηκε και πως έχει την σημερινή μορφολογία του.
Έχει συγγράψει πάνω από 550 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό impact factor, συμπεριλαμβανομένων 13 βιβλίων. Έχει πάνω από 30.000 αναφορές και τον Νοέμβριο 2001 και τον Σεπτέμβριο 2004, ανεδείχθη 4ος στην κατάταξη Θεωρητικών Φυσικών όλων των εποχών, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Stanford. Από το 1988 είναι εταίρος (fellow) της American Physical Society και από το 1992 μέλος της Italian Physical Society. Το 1996, του απενεμήθη ο Ταξιάρχης του τάγματος της τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώ τον Μάιο του 2005, έτους αφιερωμένου στον Einstein τιμώντας τα 100 χρόνια της Θεωρίας της Σχετικότητας, απέσπασε για δεύτερη φορά (πρώτη φορά το 1999) το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητος, που εδρεύει στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α.
Από τον Ιανουάριο του 2005, είναι Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.), Εθνικός Εκπρόσωπος στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN), καθώς επίσης και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Το 2006 βραβεύτηκε με το διεθνές Βραβείο του Κοινοφελούς ιδρύματος Ωνάση. Από το 2007 είναι τακτικό μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου