Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Ανεξήγητες... εμμονές για τη δίκη του Κορκονέα

Oι... γκάφες της Δικαιοσύνης σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής της δίκης των αστυνομικών Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, διαδέχονται η μια την άλλη και «ανάβουν φωτιές», 20 ημέρες πριν από την τραγική επέτειο.

Ο προσδιορισμός της δίκης από την εισαγγελέα Εφετών αρχικά στη Χαλκίδα και στη συνέχεια από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου στην Αμφισσα, αναδύει... οσμή δίκης Καλαμπόκα (τότε μέλος της ΟΝΝΕΔ), που δικάστηκε και καταδικάστηκε (1992) στον Βόλο και μετέπειτα στη Λάρισα, για τη δολοφονία στην Πάτρα του καθηγητή Τεμπονέρα.
Ανεξήγητες... εμμονές για τη δίκη του Κορκονέα

Επιπλέον έχει ανοίξει έναν μεγάλο κύκλο αντιπαράθεσης, μεταξύ δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων των πόλεων που δεν θέλουν τη δίκη, ενώ μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ για όσους ισχυρίζονται ότι έτσι θα αποφευχθούν τα περυσινά επεισόδια...

Κάτι τέτοιο υπαινίχθηκε μεταξύ άλλων, τις προηγούμενες ημέρες, στην αίτησή της προς τον εισαγγελέα του ΑΠ η τραγική μητέρα του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, η οποία ζήτησε τη διεξαγωγή της δίκης στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, ο Αρειος Πάγος καλείται και πάλι τις επόμενες ημέρες να αποφανθεί οριστικά πού θα γίνει η δίκη.

Η κ. Τσαλικιάν υποστηρίζει στην αίτησή της για διεξαγωγή της δίκης στον ... Κορυδαλλό ότι σε αντίθετη περίπτωση φαλκιδεύονται βασικά δικαιώματά της και εκτιμά ότι ενδεχόμενη εμμονή για την Αμφισσα θα οξύνει την κατάσταση.

Παραλείψεις
Εκτός από τις αντιδράσεις των τοπικών παραγόντων των τριών πόλεων που έχουν εμπλακεί μέχρι στιγμής στο «γύρω γύρω όλοι» της δίκης και την αντίδραση της μητέρας του Αλέξη, που χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη τη μεταφορά της δίκης μακριά από την Αθήνα, πληθαίνουν οι φωνές που ισχυρίζονται ότι ίσως δεν ήταν μόνο λόγοι ασφαλείας που επέβαλαν... την Αμφισσα, αλλά ενδεχομένως και λόγοι σκοπιμότητας, που θα λειτουργήσουν σε βάρος της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης.

Για «ανεξήγητες παραλείψεις της Δικαιοσύνης στον τόπο και τον τρόπο προσδιορισμού του τόπου της δίκης» κάνουν εξάλλου λόγο στο «Εθνος της Κυριακής» δικαστικές πηγές.

Οπως τονίζουν, «δεν έγινε κανονισμός αρμοδιότητας δικαστηρίου από την αρχή, όπως ορίζει ο νόμος.

Εφόσον αρμόδιο για την εκδίκαση της δολοφονίας Γρηγορόπουλου είναι το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, εάν οι παράγοντες της Δικαιοσύνης έκριναν αυτεπάγγελτα (σ.σ. χωρίς αίτηση) ότι η δίκη έπρεπε για λόγους ασφαλείας να γίνει εκτός της πρωτεύουσας, θα μπορούσε να έχει οριστεί δικαστήριο σε οποιαδήποτε πόλη εκτός Αθηνών.

Με δεδομένο όμως ότι δεν ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία, οι επιλογές είναι τα κακουργιοδικεία περιφέρειας της πρωτεύουσας, δηλαδή Κορυδαλλός, Χαλκίδα, Αμφισσα».

Το πιθανότερο είναι ότι θα αλλάξει και η ημερομηνία της δίκης, που έχει οριστεί για τις 15 Δεκεμβρίου, καθώς η Εισαγγελία του τόπου του δικαστηρίου, που θα οριστεί ως αρμόδιο, θα στείλει κλήσεις σε όλους τους παράγοντες της δίκης (μάρτυρες, κατηγορούμενους κ.ά.), από την αρχή.

ΝΟΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ
Για τρεις λόγους δεν πρέπει να γίνει στην Αμφισσα

Εγκριτοι νομικοί και δικαστικοί τόνισαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «η διεξαγωγή της δίκης στο Κακουργιοδικείο της Αμφισσας, τόσο μακριά από την Αθήνα, μόνο την ανεύρεση της αλήθειας δεν βοηθάει» και επισημαίνουν τρεις λόγους, που οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό:

1 Ο πρώτος και κυριότερος είναι η μεγάλη απόσταση που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία μετάβασης των μαρτύρων στη δίκη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μήνες. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί ότι στους μάρτυρες συγκαταλέγονται και ανήλικοι που ζουν στην Αθήνα, οι οποίοι θα πρέπει να πηγαινοέρχονται ή να διαμένουν στην Αμφισσα όσο διαρκεί η εξέτασή τους από το δικαστήριο. «Οταν δεν υπάρχουν μάρτυρες, πώς θα γίνει δίκαιη δίκη;», αναρωτιούνται έγκριτοι νομικοί και συμπληρώνουν ότι «ο καθένας μπορεί να καταλάβει ποιον εξυπηρετεί το ενδεχόμενο να μην πάνε στη δίκη οι μάρτυρες και να μην καταθέσουν όσα γνωρίζουν».

2 Ο δεύτερος λόγος είναι ο περιορισμός της δημοσιότητας της δίκης. Μια δίκη που γίνεται στην Αμφισσα δεν καλύπτεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τον ίδιο τρόπο που θα συνέβαινε στην Αθήνα.

3 Και, τέλος, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, «τίποτα δεν εμποδίζει, ενώ διεξάγεται η δίκη στην Αμφισσα, να προκληθούν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας».

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ
Να γίνει στις Φυλακές Κορυδαλλού «Η διεξαγωγή μιας δίκης, όπως αυτή της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη, στην Αμφισσα είναι ανεξήγητη», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο εκ των συνηγόρων της μητέρας του 15χρονου, Αλέξανδρος Κατσαντώνης.

«Οι κυριότεροι μάρτυρες είναι παιδιά του σχολείου, που ζουν στην πρωτεύουσα και θα δυσκολευτούν να παρακολουθήσουν μια δίκη που μπορεί να κρατήσει και μήνες στην Αμφισα.

Το δικαστικό όργανο που αποφάσισε τη μετάθεση ασφαλώς πρέπει να μην το πολυσκέφτηκε το πράγμα. Στην αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψη του ότι με τους καμιά εικοσαριά αστυφύλακες της Αμφισσας μάλλον δυσχερέστερη θα ήταν η φύλαξη της έννομης τάξης, σε σύγκριση με την Αθήνα των χιλιάδων αστυνομικών.

Το εν λόγω όργανο μάλλον δεν σκέφτηκε απολύτως τίποτα σε σχέση με τη μετάθεση της ημερομηνίας της δίκης. Η 15η Δεκεμβρίου, προ των εορτών των Χριστουγέννων, ημέρα κατά την οποία έχει προσδιοριστεί η δίκη, μάλλον ήταν δύσκολο να φιλοξενήσει τη διαδικασία στην Αμφισσα, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών.

Πέρα από την ανάγκη διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης μιας τόσο τεράστιας σημασίας υπόθεσης, από την οποία οι αρμόδιοι μόνο σε πολύτιμα συμπεράσματα θα μπορούσαν να καταλήξουν, διερωτώμαι γιατί αυτή η δίκη δεν μπορεί να διεξαχθεί στην αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού».

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
Από Έθνος σκίστο απο Ιωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου