Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Στην ίδια κατοικημένη περιοχή θα γίνει και φέτος το παζάρι της Λιβαδειάς

Παρά τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες των κατοίκων που μένουμε στην περιοχή Λιβαδάκια και παρά την έκκληση να μεταφερθεί εκτός κατοικημένων περιοχών το παζάρι της Λιβαδειάς, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε στις 28/9, την παραμονή του και φέτος στον ίδιο χώρο με το αιτιολογικό ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για την μεταφορά του.

Ωστόσο το αίτημα των κατοίκων μαζί με τις πάνω απο 150 υπογραφές είχε κατατεθεί απο τον Ιούλιο στον Δήμο, ενώ έγινε σαφές ότι όλοι γνώριζαν πολύ καλά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται απο πέρυσι, όταν οι καταγγελίες των περιοίκων στο Δήμο, την Αστυνομία, τον εισαγγελέα και τη Δ/νση Υγιεινής της Νομαρχίας ήταν συνεχείς.

Στην απόφαση συμπεριλήφθηκε η υποχρέωση να ληφθούν πρόσθετα μέτρα αστυνόμευσης ώστε ... να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι που οδηγούν στα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής, μέτρα υγιεινής καθώς και να αναζητηθεί εναλλακτικός χώρος για το 2010.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ιδιαίτερα ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αναγνώριζαν ότι τα μέτρα που εξήγγειλαν ήταν σχεδόν αδύνατο να τηρηθούν. Οι κ. Αποστόλου και Καλογήρου μίλησαν για "μαφίες και εκτελεστές!" που λυμαίνονται το παζάρι. Ο κ. Αποστόλου μάλιστα ομολόγησε ότι και ο ίδιος πέρυσι αισθανόταν φόβο και ότι μετά απο δυο-τρεις ημέρες παραιτήθηκε απο την προσπάθεια να ελέγξει το χώρο του παζαριού. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι οι δρόμοι που δεσμεύτηκαν ότι θα παραμείνουν ανοιχτοί (ανάλογη δέσμευση είχε αναληφθεί και πέρυσι χωρίς επιτυχία) θα είναι δύκολο να ελεγχθούν γιατί πολλοί ενοικιάζουν τα ισόγεια στους εμπόρους της πανήγυρης. Ο κ. Αυγέρης, αρμόδιος αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι όσες χημικές τουαλέτες και αν τοποθετηθούν δεν θα λύσουν το πρόβλημα της υγιεινής.

Κανείς δημοτικός σύμβουλος δεν έδωσε απάντηση στο ζήτημα της μετάδοσης της γρίππης Η1Ν1, σε συνθήκες συνωστισμού, με διανομή τροφών και ποτών σε συνθήκες που δεν ελέγχονται και ενώ πάνω απο 1000 άνθρωποι θα ζουν επί μια εβδομάδα, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες διαβίωσης (παρασκευή φαγητού, προσωπική υγιεινή κλπ) σε μια γειτονιά με σχολεία στα οποία φοιτούν 750 παιδιά, νήπια, έφηβοι, παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Κανείς δεν έδωσε απάντηση τι θα γίνει αν χρειαστεί να μπεί Πυροσβεστική ή Ασθενοφόρο.

Κανείς δεν έδωσε απάντηση για τους κινδύνους που θα διατρέξουν και φέτος μικρά παιδιά και έφηβοι που αναγκάζονται να διασχίζουν το παζάρι.

Και βέβαια κανείς δεν έδωσε απάντηση με ποιό ηθικό δικαίωμα καλούν για πέμπτη χρονιά τους επαγγελματίες και τους κατοίκους, να αποκλειστούν επί περίπου δέκα μέρες χωρίς να μπορούν να δουλέψουν ή να μετακινηθούν, σε ένα χώρο με ηχορύπανση, βρωμιά και σκουπίδια, σε μια γειτονιά που παραδίδεται στην ευθύνη των "εκτελεστών και της μαφίας";

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ. Α. Μητάς και Ν. Κοτσικώνας, επέμειναν στην ανάγκη να απομακρυνθεί απο φέτος το παζάρι και μειοψήφισαν.

Οι κάτοικοι της περιοχής πάντως δηλώνουμε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε πιο δυναμικά εφέτος την τήρηση των δεσμεύσεων του δημοτικού συμβουλίου και βέβαια την έγκαιρη προετοιμασία για την εξεύρεση νέου χώρου διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης.

Δέσποινα Σπανούδη
Από Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου