Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Ο Δήμος Δελφών προτείνει για το Ιερό των Δελφών και τις πτώσεις βράχων

ΞΑΝΑΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΦΑΙΔΡΙΑΔΕΣ ΠΕΤΡΕΣ
Κλειστός είναι σχεδόν ο μισός αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, καθώς πριν από ένα μήνα περίπου έντονη βροχόπτωση προκάλεσε κατολισθήσεις. Σε αντάλλαγμα οι επισκέπτες δεν πληρώνουν εισιτήριο μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα και να είναι ασφαλής η έλευση τους στα αρχαιολογικά μνημεία.


Δήμος Δελφών: Αρωγός στη βιώσιμη λύση των βραχοπτώσεων στο Ιερό των Δελφών

Στο διάβα της ιστορίας, η σχέση της φύσης με τον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ίδια τα στοιχεία που η φύση επέλεγε να «χαρίσει» σε έναν ιερό τόπο.
Το φαινόμενο των βραχοπτώσεων στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών δεν είναι καινούργιο και οι τελευταίες δυνατές βροχοπτώσεις το έφεραν ξανά στο προσκήνιο. Ένα προσκήνιο που σίγουρα αποζητά κάποιες απαντήσεις ώστε να ... καταφέρει να δώσει ένα σταθερό μακροχρόνιο αποτέλεσμα.
Ο Δήμος Δελφών, αναμένοντας το τελικό πόρισμα της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης της σημερινής κατάστασης, θα ήθελε να τονίσει την αναγκαιότητα εξεύρεσης της πιο σωστής λύσης έτσι ώστε να διατηρηθεί μία από τις σταθερές πολιτιστικές και τουριστικές αξίες της Ελλάδας και να εξομαλύνει το μένος της φύσης. Είναι σίγουρο ότι αυτός είναι και ο στόχος όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Ο Δήμος Δελφών έχει κατά καιρούς τονίσει την αναγκαιότητα της ενοποίησης του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών και την δημιουργία της «Πομπής των Επισκεπτών» που με σωστή μελέτη και σχεδιασμό, θα μπορούν να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των επισκεπτών σε κάθε ενδεχόμενο και κάτω από όλες τις συνθήκες. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνούμε και το σοβαρό πρόβλημα της ολισθηρότητας της υφιστάμενης πορείας των επισκεπτών που –ίσως- είναι το ίδιο επικίνδυνη με τις βραχοπτώσεις. Επανερχόμαστε έτσι σε παλαιότερα σχετικά έγγραφά μας για την ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών έμπροσθεν & εντός του Αρχαιολογικού Χώρου:
*Σύντομη αποβίβαση έμπροσθεν του Μουσείου Δελφών & μετακίνηση των λεωφορείων στο οργανωμένο πάρκινγκ του Δήμου Δελφών – Ροή επίσκεψης εντός του Μουσείου και κατόπιν εντός του Χώρου διαμέσου του υφιστάμενου πεζοδρόμου – Άνοδος της σχετικής πομπής με τις υπάρχουσες δυνατότητες εξόδου από τους ήδη διαμορφωμένους πεζοδρόμους α) Μουσείου Σικελιανού/Αλώνια & β) Αρχαίου Σταδίου – Μεταφορά των εξερχόμενων επισκεπτών με τα οχήματα ήπιας κυκλοφορίας του Δήμου Δελφών στον χώρο πάρκινγκ των λεωφορείων.
Η γεωμορφολογία των Δελφών και ειδικά του Αρχαιολογικού Χώρου, αναγκάζει σίγουρα τους ειδικούς επιστήμονες στο να επικεντρώσουν στις ανάγκες του επισκέψιμου Χώρου, αλλά μην ξεχνούμε ότι και η ροή της κίνησης στην υποκείμενη εθνική οδό υφίσταται ανάλογες συνέπειες από την κατά καιρούς φυσική δραστηριότητα. Στις ώρες αιχμής, περισσότερα από 2.000 άτομα και διερχόμενα οχήματα συναντούνται έμπροσθεν του Αρχαιολογικού Χώρου με τα θανατηφόρα παραδείγματα του παρελθόντος να σκιάζουν ήδη το σήμερα.
Ο Δήμος Δελφών είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και προς αυτήν την κατεύθυνση, θα βρίσκεται πάντα δίπλα στις πρωτοβουλίες και δράσεις της επιστημονικής κοινότητας που αφουγκράζεται τις ανάγκες της εποχής και βεβαίως της Φύσης.

1 σχόλιο: