Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ

Tο χιούμορ είναι αυταξία. Ακόμα και όταν είναι υπερβολικό, ακόμα και όταν είναι κακοπροαίρετο. “Λέγε ό,τι θες για μένα, αρκεί να γράφεις σωστά το όνομά μου” είναι άλλωστε ένα από τα αξιώματα του πολιτικού μάρκετινγκ. Από αυτή τη σκοπιά, η ειρωνική έστω συζήτηση γύρω από τους “11 αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ” έχει κάτι το θετικό. Δείχνει ότι το ενδιαφέρον για μια πολιτική δύναμη που πολλοί βιάστηκαν να διαγράψουν ήδη από την περασμένη άνοιξη είναι έντονο.

Πέρα από την πλάκα όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει 11 αρχηγούς. Για την ακρίβεια, δεν έχει κανέναν αρχηγό. Και μόνον η πρωτοβουλία του Τσίπρα να παραιτηθεί της δυνατότητάς του να εκλεγεί χωρίς σταυρό ... αποδεικνύει την υποχώρηση του προσωπικού προς όφελος του συλλογικού καλού. Αυτό δηλαδή που πρεσβεύει η αριστερά. Να θυμηθούμε ότι στις προηγούμενες εκλογές ο Αλαβάνος δεν κατέβηκε σε περιφέρεια όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλισμένη έδρα, αλλά προτίμησε να διεκδικήσει έδρα στο Ηράκλειο ή τις Σέρρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν δεν έχει “αρχηγό”, δεν έχει δηλαδή κάποιον που να έχει κληρονομήσει το κόμμα από τον μπαμπά του ή από τον θείο του και μπορεί να διορίζει βουλευτή τον κηπουρό του ή να βάζει στα όργανα τους κολλητούς του. Τέτοια θέση, παρά το γεγονός ότι στην τηλεδημοκρατία είναι εκ των ων ουκ άνευ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει. Ούτε ο Συνασπισμός, ούτε το ΚΚΕ.

Εκ των πραγμάτων, στη διάδρασή του με το πολιτικό σύστημα αναγκαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιλέξει κάποιο στέλεχός του ως επικεφαλής, με κάποια συγκεκριμένα τυπικά χαρακτηριστικά της θέσης και τα συνακόλουθα καθήκοντα και αρμοδιότητες. Είναι επίσης φυσιολογικό το πιο προβεβλημένο στέλεχος της μεγαλύτερης συνιστώσας να έχει κάποιο προβάδισμα, ως πρώτος μεταξύ ίσων.

Αυτό πάλι δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σχήμα χωρίς ηγεσία. Έχει άλλωστε συζητήσει και σε μεγάλο βαθμό ήδη δρομολογήσει την ανάδειξη ηγεσίας, μέσα μάλιστα από διαδικασίες δημόσιες, τις οποίες δεν είναι βέβαιο ότι θα τις άντεχαν άλλα κόμματα και άλλοι αρχηγοί.

Έτσι απο τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσθηκε:
- ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, να λάβει μέρος στο “ντιμπέιτ” των πολιτικών αρχηγών
- ο Γ. Δραγασάκης (ΣΥΝ) και ο Αντ. Νταβανέλος (ΔΕΑ) εκπρόσωποι Τύπου
- Στην διακαναλική συνέντευξη θα είναι, εκτός από τον Αλ. Τσίπρα, άλλα 3 άτομα. Στη συνέντευξη της ΝΕΤ θα συμμετέχουν οι Γ. Θεωνάς, Αντ. Νταβανέλος και Μ. Φριαγκιαδάκη. Στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ομιλητές θα είναι οι Φ. Κουβέλης, Γ. Μπανιάς και Χρ. Κατσούλας.
- Επιτροπή Επικοινωνίας απο τους Αλ. Φλαμπουράρη, Μ. Μπαλαούρα, Τ. Γιαννόπουλο, Αλ. Μπίστη κ.α. Στην Επιτροπή Πολιτικού Προγράμματος και Τεκμηρίωσης θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Γ. Δραγασάκης, Δ. Τσακνιάς, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Ν. Βούτσης κλπ

9 σχόλια:

  1. ΩΡΑΙΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΚΡΑΣΑΚΙ.ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΟΜΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί σταματάει εκεί;
    Τί αρχίζει μετά;
    Γιατί ανταλλάσσεις τα όνειρα της νεότητας με την αλλοτρίωση και τις υποχωρήσεις;
    Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο υποχωρήσεων σήμερα.
    Οι εκλογές γίνονται έκτακτα γιατί τα χρήματα τελείωσαν, παρόλο που μας φάγανε τα ταμεία των συντάξεων , παρ όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός.
    Αν δεν υπάρξει κοινωνική αντίσταση, ο λογαριασμός για τους εργαζόμενους θα μεγαλώνει κάθε ημέρα που περνάει.
    Η ενότητα των εργαζομένων σε αντίσταση σε αυτά τα σχέδια είναι η μόνη ελπίδα.
    Αυτήν την ενότητα θέλει να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και να λειτουργήσει το κίνημα όπως τις ημέρες που σταματούσε το άρθρο 16.
    Αν δεν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές έπρεπε να εφευρεθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΡΑΜΑ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΕΤΣΙ.ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΡΩΝΕΥΟΝΤΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ. ΟΤΑΝ Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΣΥΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Αν δεν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές έπρεπε να εφευρεθεί."

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    σωστό, γιατί πως αλλιώς;

    ψηφίζεις Κατσούλα και βγαίνει Παπαδημούλης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην αριστερά υπάρχουν πολλοί και διάφοροι, και αυτοί που ψηφίζει ο κόσμος και αυτοί που δεν τους ψηφίζει.
    Το ζήτημα δεν είναι να βάλουμε ταμπέλα και να βρίζουμε , όσους δεν συμφωνούν με τις απόψεις μας , αλλά να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις κοινής δράσης.
    Κανένας δεν είναι τόσο ιδεολογικά καθαρός, όσο χρειάζεται και επιβάλουν οι συνθήκες. Όλοι έχουν τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους.
    Αυτό που επιβάλουν οι οικονομικές συνθήκες που οδηγούν στις πρόωρες εκλογές είναι η κοινή δράση της αριστεράς.

    Όσοι με την στάση τους βοηθάνε σε αυτήν την κατεύθυνση είναι θετικοί, όσοι επιλέγουν την καθαρότητα τους δεν τους ενδιαφέρει αυτή η μάχη αλλά ο μικρόκοσμός τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. που είναι οι 11 αρχηγοί οέο;

    στους συνδυασμούς που κατατέθηκαν στον άρειο πάγο φαίνεται μόνο ο τσίπρας, τουλάχιστον όπως υποστηρίζουν τα ρεπορταζ των μμε
    πχ: (http://www.tvxs.gr/v21019)

    σας την έφερε ο τσίπρας ή μου φαίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει στο μάτι πολλών, αλλά η άποψη της κοινής δράσης ήταν αυτή που θριάμβευσε.

    Ο Τσίπρας και όλοι οι εκπρόσωποι των συνιστωσών θα εκλεγούν με βάση τον αριθμό των ψήφων και όχι με βάση την αρχηγία.

    Η επόμενη ημέρα των εκλογών πρέπει να είναι τέτοια που να καταλάβουν όλοι ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε πάλι εμείς για την οικονομική κρίση.
    Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να στρατολογηθεί ο κόσμος στο όραμα της απόλυτης αλήθειας, χρειάζεται την επόμενη ημέρα να αγωνιστούμε όλοι μαζί.
    Η ενωτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη ελπίδα.
    Όσο πιο δυνατή βγει από τις εκλογές τόσο πιο φανερή θα είναι η πρότασή του, στην συνάντηση με την μεγάλη μάζα του κόσμου μετά τις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μπλα μπλα μπλα αριστερα
    μπλα μπλα μπλα ελπιδα
    μπλα μπλα μπλα αγωνας
    μπλα μπλα μπλα καπιταλισμος
    συριζα συριζα συριζα

    και από ουσιαστικες προτασεις μηδεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπλα μπλα μπλα όχι στον ΣΥΡΙΖΑ
    μπλα μπλα μπλα όχι στους αγώνες
    μπλα μπλα μπλα όχι στην ελπίδα

    και από ουσιαστικές προτάσεις καμία.

    Εκτός από την ειρωνεία υπάρχει και η δική σου πρόταση, που πρέπει να καταθέσεις.

    Η απογοήτευση είναι η λύση;
    ελπίζεις εσύ σε κάτι καλύτερο;

    Υπάρχει και η θετική πλευρά που πρέπει να προτείνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή