Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Πανσέληνος στην Άμφισσα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Λαμία, 05 –08 – 2009
24Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009
Το φεγγάρι κάνει βόλτα με τους μουσικούς Ιχνηλάτες
τον Πύρρο Πουλίτσα και τη Σελήνη Φιλιππιτζή

Στο θέατρο του Μεσαιωνικού Κάστρου της Άμφισσας
(Πέμπτη 6 Αυγούστου, 9:00 μ.μ.)

Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει και φέτος πολιτιστικές εκδηλώσεις τη νύχτα της Πανσέληνου του Αυγούστου, σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα παραμείνουν ανοικτοί στο κοινό γι’ αυτό το σκοπό. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η εξοικείωση του κοινού με την πολιτιστική κληρονομιά, μέσα στο ξεχωριστό περιβάλλον των μνημείων και τη μοναδική ατμόσφαιρα της αυγουστιάτικης πανσέληνου.
Η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση με μία εκδήλωση στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Άμφισσας. Την Πέμπτη 6 Αυγούστου, στις 9:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Άμφισσας εκδήλωση με σύμπραξη μουσικής, λόγου και εικόνας, όπου θα συμμετέχει το συγκρότημα Ελληνικής εναλλακτικής μουσικής «Ιχνηλάτες». Επίσης στην εκδήλωση θα ακουστούν τραγούδια για το φεγγάρι και την ......Πανσέληνο που θα ερμηνεύσουν οι Σελήνη Φιλιππιτζή, με τη συνοδεία στα πλήκτρα του Παναγιώτη Μαγκλάρα, και η Μαρία Ψειροπούλου και μουσικό τρίο με επικεφαλής τον Πύρρο Πουλίτσα.
Κατά τη διάρκεια του πολυθεάματος θα παιχτεί θεατρικό αναλόγιο έργων με αναφορά στο φεγγάρι, όπου θα αναγνωστούν αποσπάματα από έργα των Γ. Ρίτσου, Φ. Γκ. Λόρκα, Ο. Ελύτη, Δ. Σολωμού, Γ. Σεφέρη, Δ. Σανιδά καθώς επίσης και από τη δημοτική μας ποίηση. Την επιμέλεια έχει η καταξιωμένη σκηνοθέτις Τότα Σακελλαρίου και τα έργα ερμηνεύουν οι Σοφία Ζύρμπα και Σωτήρης Χούπας.
Το Κάστρο της Άμφισσας, ή της Ωριάς ή αλλιώς το Κάστρο των Σαλώνων, στέκεται επιβλητικό σε βραχώδη λόφο πάνω από την πόλη της Άμφισσας και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της. Αποτελεί έναν φυσικό εξώστη με θέα την πόλη της Άμφισσας και τον προστατευόμενο παραδοσιακό Ελαιώνα, με τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρά του. Η σύνθεση αυτή του Δελφικού τοπίου αποτελεί έναν ιδανικό χώρο για τη βραδιά της Πανσέληνου.
Οι Ιχνηλάτες αποτελούν μια νέα δυναμική μπάντα που δίνει το παρόν της τον τελευταίο καιρό στο χώρο της Ελληνικής εναλλακτικής μουσικής σκηνής και ασχολείται με το «ψάξιμο» της μουσικής του είδους που υπηρετεί. Την Πρωταπριλιά του 2009, κυκλοφόρησε το cd τους «Είμαι ό,τι δεν είμαι». Έχουν δώσει συναυλίες σε σημαντικές μουσικές σκηνές της Αθήνας (Αλάβαστρον, Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, Σταυρός του Νότου), της Θεσσαλονίκης (Νο Bar) και της επαρχίας. Σημαντική θεωρείται η συνεργασία τους με τον Μίλτο Πασχαλίδη και η συνύπαρξη τους επί σκηνής τον Απρίλη του 2009 στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Βόλου. Οι Ιχνηλάτες κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ακροατών με την απλότητα αλλά και την έντονη δυναμικότητα της μουσικής τους καθώς και την επικοινωνία τους με τον κοινό. Αποτελούνται από τους Νίκο Μεργιαλή, συνθέτη, στιχουργό, τραγουδιστή και κιθαρίστα του συγκροτήματος, Νίκο Βαΐου στο μπάσο, στα τύμπανα Νέστορα Κόκκαλη, στην ηλεκτρική κιθάρα Δημήτρης Δεμίρη και στο ηλεκτρικό βιολί τον Ιάσονα Τουφεξή.
Στην παράσταση συμμετέχει ο Πύρρος Πουλίτσας, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά για περισσότερο από είκοσι χρόνια στο χώρο του δημοτικού και λαϊκού τραγουδιού. Το 1990 απέσπασε το πρώτο βραβείο ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος τραγουδιστής της Αλβανίας. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με τη Σύγχρονη Ορχήστρα της ΕΡΤ, σε αφιέρωμα στο πολυφωνικό ηπειρωτικό τραγούδι, ενώ δεν είναι λίγες οι συμμετοχές του σε σχήματα καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών του έντεχνου και του λαϊκού πενταγράμμου. Τα τελευταία χρόνια είναι μέλος ενός μουσικού τρίο, που αποτελείται από τον ίδιο στα φωνητικά και την κιθάρα, τον Γιώργο Στεφανή στο πιάνο και το Θανάση Λάτα στο μπουζούκι.
Το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς θα πλαισιώνεται από ένα σύνολο οπτικοακουστικού υλικού, με ταυτόχρονη προβολή έργων τέχνης, με θέμα το φεγγάρι. Την ηχητική και φωτιστική κάλυψη της παράστασης έχουν οι Αγγελική Τζαμτζή και Ευθύμιος Ξηρός.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας, με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Άμφισσας.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Το Κάστρο της Άμφισσας βρίσκεται εντός της πόλης. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22310 47628 (24η ΕΒΑ) 2265350671- 2265350507 (Ν. Α. Φωκίδας, Γραφείο Γενικού Γραμματέα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου