Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Ένα τεράστιο πρόβλημα. Χιλιάδες έλατα ξεραίνονται στην Φωκίδα

Χιλιάδες έλατα ξεραίνονται στην Φωκίδα. Η φωτογραφία είναι απο το 51χιλιόμετρο και δείχνει την τεράστια καταστροφή που έχει ήδη επέλθει. (Πατήστε επάνω στην Φωτογραφία να δείτε ακόμα μεγαλύτερη ανάλυση) Το χειρότερο είναι οτι, δεν είναι η μοναδική περιοχή που υπάρχει αυτό το πρόβλημα, χιλιάδες έλατα να έχουν ήδη ξεραθεί στην Φωκίδα.
Το Δασαρχείο που έχει την κύρια αρμοδιότητα για την προστασία του Δάσους σε τι ... ενέργειες έχει προβεί για να μειώσει το πρόβλημα;
Ποιες άλλες είναι οι αρμοδιότητες του Δασάρχη εκτός από την προστασία του Δάσους;
Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο είναι γενικευμένο και πέραν της περιοχής μας. Η ξηρασία των περασμένων ετών και η πιθανολόγηση κάποιας ασθένειας είναι αυτά που έχουν ακουστεί σαν αιτίες. Οι επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες για την περιοχή μας είναι η κακή χρήση του υπόγειου νερού (αποστράγγιση) από τις μεταλλευτικές εταιρείες.
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει να γίνεται τίποτα για αυτό το πρόβλημα απο την αρμόδια υπηρεσία, τίποτα δεν έχουμε δει να γίνεται για την προστασία των δασών.

Το πρόβλημα της ξήρανσης των Ελάτων έχει άμεση σχέση με ύπαρξη νερού και την προστασία των δένδρων από παθογόνους παράγοντες.
Ο καθαρισμός του δάσους από τα ξερά δένδρα είναι επιβεβλημένη, ενω μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η προσοχή της πολιτείας στην διαδικασία που ακολουθείται της στράγγισης των υπόγειων υδάτων από τις μεταλλευτικές εταιρείες.

2 σχόλια:

  1. Ο συνδυασμός παθογόνων, παρασίτων, κλιματικών συνθηκών και άλλων, ανάλογων φαινομένων, προκαλούν τη νέκρωση αρκετών δέντρων, που, όσο παραμένουν στο δάσος, αποτελούν εστία μόλυνσης και για τα υπόλοιπα δέντρα. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα των αρμοδίων υπηρεσιών σχετικά με το πρόβλημα της ξήρανσης δέντρων ελάτης που παρουσιάσθηκε σε αρκετά ελατοδάση του Νομού Τρικάλων.
    Το πρόβλημα παρουσιάστηκε με ένταση κυρίως σε δάση των περιοχών Καστανιάς, Ελαφίου (Κουρνιάτα-Φίλιππα), Κλεινού και Αηδόνας και λιγότερο έντονο στα δάση Βροντερού, Νεραϊδοχωρίου, Πύρρας και Δέσης.
    Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, η Διεύθυνση δασών και τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας δραστηριοποιήθηκαν άμεσα, γνωστοποιώντάς το στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠ.Α.Α.Τ. και στα Δασικά Ερευνητικά Ινστιτούτα, με την αποστολή δειγμάτων από τα προσβεβλημένα δέντρα. Όπως αναφέρει η Διεύθυνση Δασών Τρικάλων, ύστερα από τα εργαστηριακά αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε το ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης, η ξήρανση αποδίδεται στους εξής παράγοντες: ως πρωτογενής αιτία που καταπονεί τα δένδρα θα μπορούσε να θεωρηθεί η ξηρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ετών, που ευνόησε την υπεραύξηση του πληθυσμού των εντόμων.Τα φλοιοφάγα έντομα Pityokteines curvidens και Cryphalus picea που βρέθηκαν στα δείγματα, σε κανονικές συνθήκες λειτουργούν ως δευτερογενή, όμως σε περίπτωση έξαρσης του πληθυσμού τους, όπως στην παραπάνω περίπτωση, προσβάλλουν ακόμη και υγιή δένδρα. Το βέβαιον είναι- διαπιστώνεται από την έρευνα- ότι ο συνδυασμός παθογόνων, παρασίτων, κλιματικών συνθηκών κλπ. προκαλούν τη νέκρωση αρκετών δέντρων, που όσο παραμένουν στο δάσος αποτελούν εστία μόλυνσης και για τα υπόλοιπα δέντρα.Ως άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος προτάθηκε η απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων μέχρι το Μάρτιο ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνση των υπόλοιπων δέντρων και η επέκταση της μόλυνσης σε άλλες περιοχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για τα πληροφοριακά στοιχεία που παραθέτεις ανώνυμε φίλε.
    Το πρόβλημα είναι πιθανόν γνωστό, αλλά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και δεν υπάρχει κάποιο μέτρο που να έχει ληφθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή