Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Μαθητές μην ξεχνάτε εκτός απο Πανελλαδικές φέτος θα εξεταστείτε και στις ...Ευρωεκλογές

Νεολαία και εκλογές: Η πρώτη μας ψήφος να είναι αριστερή

Του Δημήτρη Μπάρκα

Μπροστά στις ευρωεκλογές του Ιούνη, χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι, όσοι γεννήθηκαν το ’91, καλούνται να ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα. Είναι οι μαθητές που έζησαν και πρωταγωνίστησαν στην εξέγερση του Δεκέμβρη. Όπως λέει και το κάλεσμα των νέων του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας αυτή τη νέα γενιά: «Στη φετινή χρονιά όμως πρωταγωνιστές ήμασταν εμείς. Βγάλαμε από τα σχολικά προγράμματα την παπαγαλία και την πειθαρχεία και τα αντικαταστήσαμε με την αλληλεγγύη, τον αγώνα, τη συλλογικότητα! Αλλάξαμε τη ρουτίνα που δεν ... αφήνει δυνατότητες αμφισβήτησης: σπίτι-σχολειό, φροντιστήριο-σπίτι, και βάλαμε ενδιάμεσα τη διαμαρτυρία και την αμφισβήτηση».
Οι ευρωεκλογές μπορεί να φαίνονται μακρινές από την καθημερινότητά μας, αλλά στην πραγματικότητα επηρεάζουν μια σειρά από ζητήματα που μας απασχολούν. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συντονίζονται οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών για το πώς θα ιδιωτικοποιήσουν την εκπαίδευση (συνθήκη Μπολόνιας), πώς θα καταργήσουν τα εργατικά δικαιώματα (συνθήκη Μάαστριχτ και Λισαβόνας). Επιπλέον συντονίζουν την επίθεση στους μετανάστες (ρατσιστικό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου) ή ακόμη προσπαθούν να συγκροτήσουν τον ευρωστρατό, ώστε να συμμετέχουν σε πολέμους για τα συμφέροντα των από πάνω. Αλλά συχνά και στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις επικαλούνται την πολιτική που ακολουθείται στην ΕΕ, για να καταργήσουν διάφορα δικαιώματα, να περάσουν την πολιτική τους ή για να δικαιολογήσουν γιατί δεν δίνουν λεφτά για υγεία και παιδεία. Στις ευρωεκλογές θα θελήσουν να δείξουν ότι όλα αυτά έχουν τη συναίνεση των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θέλουν να εκφραστεί η αγανάκτηση του κόσμου και ιδιαίτερα όσων κατεβήκαμε στους δρόμους το Δεκέμβρη, ο λόγος που προωθούν την αποχή και τη «φυγή στις παραλίες» την ημέρα των εκλογών. Γι’ αυτό και οι Μαθητές-τριες και οι Φοιτητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα προτείνουν: «Ας δούμε τις εκλογές σαν ένα μεγάλο δημοψήφισμα που μπορεί να στείλει πολλά μηνύματα προς πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις. Να μην τους χαρίσουμε ούτε μια ψήφο. Η αποχή, το άκυρο και το λευκό δεν έχουν φωνή. Εμείς όμως έχουμε και θέλουμε να ακουστεί!»

Στις 7 Ιούνη πρέπει να κάνουμε τους φόβους της κυβέρνησης πραγματικότητα. Πρέπει να στείλουμε μήνυμα αμφισβήτησης για τη ζωή που μας επιβάλλουν, μήνυμα αντίστασης στο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Να εκφράσουμε και μέσα από την κάλπη τους αγώνες μας, που είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. Τους αγώνες εκατομμυρίων νέων που βγαίνουν όλο και πιο συχνά στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη, φωνάζοντας: «Δεν θα πληρώσουμε εμείς τη δική σας κρίση!»
Μαυρίζουμε τη Νέα Δημοκρατία, την κυβέρνηση των δολοφόνων. Δεν δείχνουμε καμιά εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ. Απομονώνουμε το ρατσιστικό και κρυπτοφασιστικό ΛΑΟΣ. Τιμωρούμε το ΚΚΕ, γιατί προσπαθεί να απομονώνει τους αγώνες των μαθητών με τη δράση του ΣΑΣΑ (συντονιστικό ελεγχόμενο από την ΚΝΕ). Ψηφίζουμε και στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη μόνη δύναμη που στήριξε σταθερά μέσα στο κοινοβούλιο τους αγώνες της νεολαίας και υπερασπίστηκε την εξέγερση του Δεκέμβρη, που πρωτοστατεί στους αγώνες ενάντια στο ρατσισμό και τον πόλεμο, που είναι πιο σταθερά από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό χώρο στην πρώτη γραμμή των αγώνων για το περιβάλλον.
Οι ΜΕΣ και οι ΦΕΣ «σε καλούμε να στηρίξεις το ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στις εκλογές, αλλά και στη συνέχεια. Δεν ξεχνάμε ότι οι εκλογές κρατάνε μόνο μια μέρα. Πριν και μετά παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Δίνουμε τις μάχες στα σχολεία, στις σχολές, στις γειτονιές μας, στους δρόμους. Αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε τη ζωή μας σήμερα, με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Απέναντι στα αδιέξοδα του σημερινού γερασμένου συστήματος, που βουλιάζει όλο και πιο βαθιά στην κρίση, εμείς οραματιζόμαστε έναν κόσμο διαφορετικό. Μια κοινωνία με ελευθερία, χωρίς διακρίσεις, χωρίς κοινωνικές ανισότητες, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μια κοινωνία σοσιαλιστική!
Έλα να παλέψεις μαζί μας για να αλλάξουμε τον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου