Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

64 χρόνια απο τον θάνατο του Άρη Βλουχιώτη

Ο Άρης Βελουχιώτης, κατά κόσμον Θανάσης Κλάρας, γεννήθηκε στη Λαμία και νέος ακόμη εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο πολέμησε ως λοχίας πυροβολικού, ενώ τον Ιανουάριο του 1942 κατόπιν έγκρισης του ΚΚΕ προωθήθηκε στο βουνό για τη συγκρότηση αντάρτικων ομάδων. Εξήντα τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του, η πολιτική του κληρονομιά, όπως και η υπερήφανη στάση που κράτησε μετά την «προδοτική» όπως τη χαρακτήρισε«Συμφωνία της Βάρκιζας», εξακολουθούν να εμπνέουν τη σύγχρονη Αριστερά. Την ημέρα που το ραδιόφωνο μετέδιδε την είδηση για το θάνατό του, ο Ριζοσπάστης δημοσίευε την διαγραφή του!
Από http://piazzadelpopolo.blogspot.com/

3 σχόλια:

  1. Όλα από χέρι καμένα και τα σπίρτα μας βρεγμένα.

    Όπως γράφει το δημοσίευμα, την ημέρα του θανάτου του το ΚΚΕ δημοσίευε την διαγραφή του.
    Γιατί έχει θαυμαστικό? Μήπως εννοείτε πως το ΚΚΕ δεν αναγνώρισε των αγώνα του?
    Πάλι με το ΚΚΕ τα έχετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την κρίσιμη στιγμή το ΚΚΕ τον αποκύρηξε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το ΚΚΕ δεν μπήκε στον πόλεμο με τους Γερμανούς παρα μόνο όταν ο Χίτλερ κύρηξε τον πόλεμο στη μαμά Ρωσία. Η στάση του απέναντι στον Άρη ήταν το μόνο μεμπτό?
    Η περιοχή μας πάντως καθότι στην επιρροή του Ελλάς έκανε αντάρτικό με τον Άρη και υπήρχαν πολλοί (ελπίζω να υπάρχουν κάποιοι ακόμα) που ήταν στα βουνά μαζί του ή με τα πρωτοπαλίκαρα του (πχ Νικηφόρος από Αγόριανη). Για όσους ενδιαφέρονται ο Χαριτόπουλος έχει γράψει ίσως την καλύτερη βιογραφία του Βελουχιώτη. Αν και όπως λέει και ο ιδιος δεν μπόρεσε να είναι τελείως αντικειμενικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή