Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Το ρέμα Σκίτσα

Τις φωτογραφίες και το κείμενο μας έστειλαν κάτοικοι της Ιτέας.
Όχι, μην απατάστε, δε βρέθηκε πετρέλαιο στην Ιτέα!
Είναι εικόνες από τη ...Σκίτσα, το ρέμα που χωρίζει Ιτέα και Κίρρα, δίπλα στο πρώην Ξενία.
Το ρέμα, συνήθως ξερό, κάπου κάπου σε περίοδο βροχοπτώσεων κατεβάζει νερό στον κόλπο, αλλά όχι μόνο.
Τις τελευταίες μέρες, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν, κατεβαίνουν από το λόγγο και βιομηχανικά λύματα επεξεργασίας ελιάς (από πού άραγε;).
Τις προηγούμενες μέρες λόγω της βροχής κατέληξαν στη θάλασσα (όπου κάνουμε μπάνιο το καλοκαίρι), ωστόσο τα τελευταία λύματα παρέμειναν στάσιμα, καθότι, όπως φαίνεται και από τις φώτο, η εκβολή του ρέματος προς τη θάλασσα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος φραγμένη!
Το αποτέλεσμα είναι ένας ... βάλτος δυσώδης και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία, για τον οποίο οι αρχές δεν κάνουν τίποτα, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και καταγγελίες που έχουν γίνει από τους πολίτες.
Ούτε ποιος μολύνει το περιβάλλον βρέθηκε για να τιμωρηθεί (και συνεχίζει ανενόχλητος τη ‘δουλειά’ του), ούτε το ρέμα καθαρίστηκε, ούτε η εκβολή ανοίχτηκε για υπάρχει φυσιολογική ροή των υδάτων και να μη βαλτώνουν.
Μόνη μας ελπίδα πλέον είναι η βροχή…

12 σχόλια:

  1. Για να ξέρουν μερικοί εκεί μέσα στον ελαιώνα η περιοχή παρακολουθείται από το άγρυπνο μάτι της Φωκίδας. Θα επανέλθουμε με video's....και νέες photo's από την περιοχή. Και αν η πολιτεία και τοπική κοινωνία δεν κάνει κάτι γι' αυτό κακό δικό τους...

    ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΗΣΥΧΟΙ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΑΡΑΓΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ Η ΟΧΙ ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΞΕΝΙΑ...ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...και ξέχασα να πω συγχαρητήρια στο iteanet που έβγαλε το θέμα στην φόρα. Μαζί σου είμαστε συνοδοιπόροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλήθεια, εκείνο το "υπερπρόγραμμα" το ΠΑΝΦΩΚΙΣ, που τόσο μας διαφήμισαν οι εδώ κλακαδόροι του Αλογοσκούφη, τι γίνεται; Δεν μπορεί να βρει πέντε φράγκα από τα 120 εκ. euro που δίνει για την ανάπτυξη της Φωκίδας και για την διευθέτηση των εκβολών του ρέματος αυτού; Ας μας απαντήσουν οι συντοπίτες μας Ιτιώτες που εμπλέκονται σε αυτό το project παρακαλώ, που σκοπεύουν να ξοδέψουν αυτά τα λεφτά; Αν και το site το οποίο έφτιαξαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος για να το διαφημίσουν (ήταν συμβατική τους υποχρέωση στο Υπ. Οικονομικών για να πάρουν το παραδάκι), κάνει κάτι "νερά" τώρα τελευταία και προβληματίζομαι.
    Μην μαζί με τον Αλογοσκούφη, έκανε φτερά και αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά θα κάνουν κάποιοι να σταματήσουν να μολύνουν την όμορφη πόλη μας. Τί να πω αν είναι δυνατόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε παιδιά. Τί χάλι είναι αυτό που βλέπω στις φωτογραφίες; Είχα ακούσει ότι κατεβάζει κάτι περίεργα κατά καιρούς το ρέμα αλλά όχι και έτσι!!!!! Το λιμενικό ταμείο τί κάνει γι' αυτό; Η Υπηρεσία Υγιεινής της Νομαρχίας; Απαράδεκτοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο εργοστασιάρχης περιμένει την βροχή για να εξαφανιστούν τα πειστήρια, οι υπεύθυνοι ίσως το ίδιο, οι απελπισμένοι κάτοικοι το ίδιο επίσης.
    Δεν ξέρω αν ισχύει το σύνθημα που φωνάζουν " μια βροχή μας σώζει " γιατί σε λίγο ούτε η βροχή δεν θα μας σώζει ούτε τίποτα . Εκτός αν είναι τόσο μεγάλη η βροχή που μας στείλει και μας στην θάλασσα και ησυχάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ξερω αν περιμενει τη βροχη ο εργοστασιαρχης,
    παντως καποιος εργοστασιαρχης μοναδας συσκευασιας ελιας τσεκαρε το ποταμι σημερα το πρωι στο ιδιο σημειο που 'ναι παρμενες οι φωτογραφιες.
    Ο κρατικος μηχανισμος φαινεται πως κινητοποιειται σιγα σιγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να συμπληρώσω στα τελευταία σχόλια για τα πειστήρια, τις βροχές, τον εργοστασιάρχη κλπ:
    Στη δεύτερη φωτογραφία, το μπάζωμα που φαίνεται στην έξοδο του ρέματος που εμποδίζει την έξοδο των νερών στη θάλασσα, έγινε το καλοκαίρι που μας πέρασε και ήταν μια "ευγενική χορηγία" δημόσιου φορέα της περιοχής μας στους κατοίκους της περιοχής. Και φυσικά πληρώθηκε με δημόσιο χρήμα.
    Ύστερα αναρωτιέται κανείς τι κάνει το λιμενικό ταμείο, η υπηρεσία υγιεινής και δεν ξέρω ποιοι άλλοι φορείς.
    Μούγκα-στρούγκα όπως όλοι οι υπεύθυνοι της περιοχής σε όσες καταγγελίες και οχλήσεις υπήρξαν κατά το παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε παιδιά γιατί δεν κάνουμε μια καταγγελία στον συνήγορο του πολίτη; Δεν θα ξέρουν από που να φύγουν...και που να κρυφτούν...οι υπεύθυνοι της αθλιότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και η βροχή που εξαφανίζει σιγά - σιγά τα πειστήρια ήρθε...Ave εργοστασιάρχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η φύση τράβηξε τα καζανάκι.
    Ραντεβού με τα λύματα στο καλοκαιρινό μπανάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΌΧΟΙ ΠΟΥ ΓΕΙΤΝΙΆΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΡΈΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ; ΑΠ' ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΡΧΗ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΧΑΝΟΥΝ ΠΕΛΑΤΕΣ ΕΤΣΙ; Η ΤΕΛΕΙΑ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή