Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Φεύγουν τα ΟΠΑΑΧ απο τις Αναπτυξιακές.

Δύο έργα ΟΠΑΑΧ αφορούν τον νομό μας το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου Παραπαρνάσσιων Δήμων και το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου Ορεινής Δωρίδας . Τα προγράμματα αυτά μεταφέρονται στην Περιφέρεια απο τις Αναπτυξιακές εταιρίες.

Στον αέρα βρίσκονται εκατοντάδες επενδυτές των ΟΠΑΑΧ σε όλη την Ελλάδα, καθώς, ενώ δόθηκε παράταση στα πιο πολλά Περιφερειακά Προγράμματα, δεν διατέθηκαν οι απαραίτητοι πρόσθετοι πόροι στις Αναπτυξιακές Εταιρείες για να παραλάβουν τα έργα και να πληρωθούν οι επενδυτές την επιχορήγησή τους. Εν τω μεταξύ, απολύονται 300 επιστήμονες και απειλείται η θέση άλλων 400 μετά την ανάθεση στις Περιφέρειες, προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης όπως τα ΟΠΑΑΧ.
Ένα βήμα πριν την συρρίκνωση βρίσκονται οι 52 Αναπτυξιακές Εταιρείες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά την απόφαση του υπουργείου Γεωργίας να αναθέσει το Δ΄ ΚΠΣ στις Περιφέρειες. Ήδη έχουν ...
απολυθεί οι περισσότεροι από τους 300 εργαζόμενους στα ΟΠΑΑΧ, ενώ τις επόμενες ημέρες λήγουν οι συμβάσεις και των υπολοίπων οι οποίες δεν μπορούν φυσικά να ανανεωθούν αφού δεν υπάρχει αντικείμενο.

Τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) συνολικού προϋπολογισμού περί το 1 δις. ευρώ είχαν αναλάβει στο Γ΄ Κ.Π.Σ. να τα «τρέξουν» οι Αναπτυξιακές, για λογαριασμό του Υπουργείου Γεωργίας.

Στον αέρα
Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται όμως ήδη και στα προγράμματα που «τρέχουν» τώρα. Συγκεκριμένα βρίσκονται στον αέρα εκατοντάδες επενδυτές σε όλη την Ελλάδα, καθώς ενώ δόθηκε παράταση στα πιο πολλά Περιφερειακά Προγράμματα δεν διατέθηκαν οι απαραίτητοι πρόσθετοι πόροι στις Αναπτυξιακές Εταιρείες για να παραλάβουν τα έργα των επενδυτών και να πληρωθούν την επιχορήγησή τους. Στην Πελοπόννησο για παράδειγμα, η οποία μάλιστα ως πυρόπληκτη θα έπρεπε να είναι σε προτεραιότητα, περίπου 8 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί από τους μικρούς επενδυτές δεν έχουν υποβληθεί για πληρωμή καθώς «το σύστημα παρακολούθησης έχει καταρρεύσει με τους εργαζόμενους απλήρωτους για 6 μήνες και τους επενδυτές πάνω από ένα χρόνο» όπως υποστηρίζει ο κ. Μαρίνος Μπερέτσος, υπεύθυνος έργων ΟΠΠΑΧ Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου