Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Πως τα πάμε απο Ανεργία στην Φωκίδα;

Διαβάζουμε ένα άρθρο που γράφηκε λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση και περιέγραφε τότε την υφιστάμενη ανεργία χωρίς να έχουν προκύψει τα προβλήματα με την Αλουμίνιον Α.Ε. και τη μείωση της παραγωγής.

ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Ανεργία: Ξεπερνά το 16%.

Κλάδοι που πλήττονται: Σε ύφεση οι ιχθυοκαλλιέργειες. Κρίση στον κλάδο των επισιτιστικών επαγγελμάτων. Κάμψη στην οικοδομή.

Δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος από τον μεγάλο ελαιώνα της Αμφισσας. Το παράρτημα του ΤΕΙ Λαμίας στην Αμφισσα, μετά το νόμο Γιαννάκου, κινδυνεύει να κλείσει λόγω του μικρού αριθμού εισαχθέντων.

Μαύρη εργασία: Κυρίως στις οικοδομές.

Προοπτικές: Στις ιχθυοκαλλιέργειες απασχολούνται περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι, αλλά το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο.
Από Ελευθεροτυπία

9 σχόλια:

  1. Από προσωπική εμπειρία βλέπω ότι ειδικά στην οικοδομή τα πράγματα είναι μη αναστρέψιμα πλέον. Μήπως να το ρίξουμε στο Blogging έτσι ρε φίλε μου και για να ξεχνιόμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα και στην Ιτέα;
    Βλέπουμε οικοδομές να χτίζονται και νομίζουμε οτι τα πράγματα κινούνται ακόμα. Τι συμβαίνει εσύ που ξέρεις και περισσότερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκτός από τη ανεργία μήπως το δημοσιογραφικό και ενημερωτικό σας δαιμόνιο μπορούσε να παραθέσει και άλλα στοιχεία καθώς και τις πηγές?

    1)κατακεφαλήν εισόδημα
    2)εσωτερική μεταναστευτικότητα
    3)δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
    4)αριθμούς τουριστικής ανάπτυξης
    5)αριθμό νέων επιχειρήσεων
    6)αριθμό παλαιών επιχειρήσεων που κλείσανε

    -Τα αποτελέσματα όπου χρειάζεται να προέρχονται από τα τελευταία έτη-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΩΣ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΠΟΛΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τον φίλο Ανώνυμο 12:44
    που θέλει να του κάνουμε την ...διπλωματική του, έχω να του προτείνω να κάνει και τίποτα μόνος του για να πάρει πτυχίο.
    Αν έχει τα στοιχεία ας μας τα δώσει, αν δεν τα έχει μπορεί να γράψει γράμμα στην Ελευθεροτυπία που ήταν η πηγή της αρχικής Δημοσίευσης, μήπως και του τα έχουν έτοιμα να τα πάρει.
    Αν θέλει να μας ειρωνευτεί για το θέμα της Ανεργίας καλύτερα να κοιτάξεις στα μάτια τα εκατοντάδες παιδιά του σκλαβοπάζαρου του STAGE που κοροϊδεύουν οι κομματάρχες και να τους πεις ότι δεν υπάρχει ανεργία.
    Η κρυφή ανεργία είναι τεράστια στην Φωκίδα και δεν φαίνεται από τους δείκτες αυτούς που ζητάς.

    Πιό αξιόλογος δείκτης είναι ο ...Παπάς της ενορίας, ρώτησέ τον πόσες βαπτίσεις έχει κάνει και πόσες κηδείες και θα καταλάβεις μόνος σου προς τα που πάει αυτός ο τόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Ιτέα είναι δέσμια κάποιων συμφερόντων που εκπροσωπούνται στην παράταξη του Δημάρχου .
    Αν δεν γίνει και το τελευταίο τους οικόπεδο πολυκατοικία, για να πουλήσουν και το τελευταίο τους διαμέρισμα, δεν θα αφήσουν να προχωρήσει το σχέδιο πόλης.
    Πρέπει αυτοί που θέλουν να προχωρήσει η πόλη να συγκρουστούν με αυτούς που την κρατάνε πίσω.

    Το νέο σχέδιο πόλης θα επιτρέψει στην Φωκίδα να αποκτήσει μια νέα δυναμική πόλη που θα αλλάξει τελείως τον χάρτη της περιοχής.
    Απο όλο τον Νομό όλοι έρχονται στην Ιτιά και χτίζουν και αγοράζουν διαμερίσματα. Αυτό χρειάζεται να το ενισχύσουμε και όχι να το μπλοκάρουμε για τα συμφέροντα πέντε οικοπεδούχων.
    Ακόμα και αυτοί δεν πρόκειται να χάσουν, το ρεύμα που θα δημιουργηθεί από το νέο σχέδιο θα παρασύρει δημιουργικά τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι στα 5 χρόνια 2003-2007 Φωκίδα έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση πληθυσμού από όλη τη Στερεά Ελλάδα.

    Συμφωνώ απόλυτα πως όλοι θα είναι κερδισμένοι, γιατί λόγω συντελεστού και υπόλοιπων όρων δομήσεως όχι μόνο δε θα χάσουν αλλά θα επωφεληθούν οι κάτοχοι οικοπέδων στο παλιό σχέδιο πόλεως μιας και η επέκταση θα δημιουργήσει καινούριες και ποικιλόμορφες ανάγκες.
    Το "νέο" σχέδιο πόλεως γέρασε πια μετά από τόσα χρόνια. Έχει σχεδιαστεί με βάση ανάγκες άλλων εποχών και κανονικά θα έπρεπε να αναθεωρηθεί. Αυτό βέβαια θα εξυπηρετούσε σε μέγιστο βαθμό όσους δε θέλουν την εφαρμογή του. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πιέσουμε για την υλοποίηση του και αν γίνει αυτό, οι ίδιες οι ανάγκες θα απαιτούν νέα επέκταση, που θα είναι ευκαιρία για να διορθωθούν κάποια από τα κακώς κείμενα (χρήσεις γης κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λοιπόν,

    Ο φίλος Ανώνυμος 12:44 καλά θα κάνει να αφήσει τις εξυπνάδες τύπου "δημοσιογραφικό και ενημερωτικό σας δαιμόνιο". Αυτά δεν χωράνε σε έναν Blogger. Κύριέ μου αν δεν σας αρέσουν αυτά που γράφονται εδώ μέσα τότε γιατί μπαίνετε στο iteanet; Γιατί ψάχνεστε; Δεν σας θέλουμε εδώ εκτός και αν τα σχόλιά σας είναι καλοπροαίρετα και μη ειρωνικά, εποικοδομητικά δε για τον τόπο μας... Αφού καταθέσετε λοιπόν την διπλωματική σας - συμφωνώντας με τον iteanet blogger - ελάτε και για ένα μεταπτυχιακό για να ενημερωθείτε και να επιμορφωθείτε ακόμη περισσότερο...Ίσως τότε ο τόπος μας δει μια άσπρη μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ολοι μιλάνε για οικονομική κρίση και ανεργία η έπέκταση του σχεδίου πόλεως θα είναι ανάσα για την οικοδομή, αλλά όπως και παραπάνω αναφέρθηκε τα συμφέροντα των δήθεν κατασκευαστών μηχανικών δεν εξυπηρετούνται με αυτό τον τρόπο. εχουν γεμίσει την ομορφη πόλη με τερατουργήματα και αυτά θέλουν να τα πουλήσουν πολύ ακριβα, καθώς ακριβά έκαναν τις συμφωνίες τους. Αλλά δεν βγαίνουν πάντα κερδισμένοι όσοι αισχροκερδούν σε βάρος των πολιτών που θέλουν να αποκτήσουν ένα σπίτι. Υπάρχουν τόσα οικόπεδα που εδώ και χρόνια βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες για να μην τα εντάξουν στο σχέδιο πόλης. Μιά δεν ταυτίζονται οι τίτλοι με τις συνταταγμένες (τα χρήματα όμως τα πήρε αυτός που εφτιαξε την ταυτηση), ανατέθηκε πάλι (αλλα χρηματα), τώρα να δούμε επιτέλους θα τελειώσει πρώτο "το γεφύρι της Αρτας" ή το σχέδιο πόλης. Επιτέλους Τελειώστε που λέει και η Πετρούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή