Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες, Αγώνες μουσικής 5 και 6 Μαρτίου στην Άμφισσα

Με θέμα «Η Παιδεία δυναμώνει τους Έλληνες – Η Παιδεία αλλάζει την Ελλάδα» το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προκήρυξε και φέτος, για 15η συνεχή χρονιά, τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες. Λειτουργώντας ως επίσημος σχολικός θεσμός που αγκαλιάζει τις έννοιες της Τέχνης, της Παιδείας και του Πολιτισμού, με τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες επιδιώκεται ο μετασχηματισμός του σημερινού σχολείου σε χώρο δημιουργικής έκφρασης και συνεργασίας.
Μέσα από τη σύνθεση των γνώσεων, τη φαντασία, και την αγάπη του ωραίου, ενθαρρύνουν το ενδιαφέρον των μαθητών για τις τέχνες και κάνουν το σχολείο χώρο έκφρασης, δημιουργικής επικοινωνίας και έτσι ανοίγεται δυναμικά στην κοινωνία.
Μαθητές από όλη την Ελλάδα και από ελληνικά σχολεία του ... εξωτερικού ανταποκρίνονται θετικά στην σπουδαία αυτή πολιτισμική πρόκληση. Τόσο η ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή τους, όσο και ο ενθουσιασμός τους, δείχνουν ξεκάθαρα πως οι Καλλιτεχνικοί Αγώνες διαθέτουν τεράστια δυναμική και υπόσχονται μια μεγάλη προοπτική.
Σχολική κοινότητα και κοινωνία αντιμετωπίζουν τους Αγώνες αυτούς ως δράση αγωγής της ψυχής (ψυχαγωγία), ως μείζον πολιτιστικό γεγονός που καλλιεργεί την ευγενή άμιλλα, την κριτική σκέψη, την πρόσβαση σε υψηλά νοητικά επίπεδα. Παρουσιάζοντας τα επιτεύγματά τους –μεγάλα ή μικρά, ατομικά ή ομαδικά-, τις δεξιότητες, το μεράκι, την ευαισθησία τους κα την αγάπη τους στη Μουσική, το Χορό, τη Ζωγραφική, το Αρχαίο Δράμα και το Σύγχρονο Θέατρο, οι νέοι έχουν την ευκαιρία να βγουν έξω από το σχολείο, να βγουν μπροστά στην κοινωνία, να καταθέσουν την ψυχή τους, να δημιουργήσουν πολιτισμό.
Η αξία αυτής της δράσης αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία στις μέρες μας, όπου οι εικόνες πολιτισμού γύρω μας μοιάζουν συχνά γκρίζες, καθοδηγούμενες, εγκλωβισμένες στις οθόνες της τηλεόρασης, του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του Διαδικτύου, στα μοντέλα των reality shows, στην ύπουλη διαπόμπευση της Τέχνης και της ανθρώπινης υπόστασης, στα είδωλα και όχι στην πραγματική εικόνα του εαυτού μας και των πραγμάτων.
Οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες οργανώνονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας ενώ παράλληλα σημαντικό ρόλο παίζει η συμμετοχή της νομαρχιακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Περιλαμβάνουν δύο φάσεις: την Περιφερειακή και την Πανελλήνια. Οι Αγώνες διοργανώνονται αρχικά σε περιφερειακό επίπεδο (σε κάθε εκπαιδευτική περιφέρεια διοργανώνονται όλες οι κατηγορίες Αγώνων και απονέμονται, σύμφωνα με την κρίση των Κριτικών Επιτροπών, Βραβεία, Ειδικές Διακρίσεις και Έπαινοι), αντίθετα, η Πανελλήνια φάση δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα.
Η διοργάνωση της Μαθητικής Εβδομάδας Καλλιτεχνικής Έκφρασης, η οποία έχει ως στόχο να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές που έχουν διακριθεί σε Περιφερειακό επίπεδο να προβάλλουν το έργο τους σε συμμαθητές τους από όλη την Ελλάδα, μέσα σε κλίμα χαράς και συμμετοχής, απαλλαγμένοι από το άγχος της πανελλήνιας βράβευσης.
Μια αλλαγή στο θεσμό είναι η προσθήκη των Αγώνων Ελληνικής Γλώσσας, κατηγορία που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.
Με αυτό τον τρόπο, ο θεσμός των Πανελλήνιων Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων ενισχύεται σε επίπεδο περιφέρειας, ενώ ταυτόχρονα, προχωρά και εξελίσσεται, ανταποκρινόμενος στα εκάστοτε κοινωνικά και παιδαγωγικά δεδομένα.
Οι Περιφερειακοί Αγώνες έχουν προγραμματιστεί για το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, ενώ η Εβδομάδα Καλλιτεχνικής Έκφρασης από 30 Μαρτίου έως 3 Απριλίου στην Κομοτηνή.
Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεννόηση με την Περιφερειακή Οργανωτική Επιτροπή, επιλέγει τους νομούς και τις πόλεις στις οποίες διεξάγονται οι Αγώνες με βασικά κριτήρια το ενδιαφέρον και τη συμβολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του τοπικού Δήμου στις δαπάνες των Περιφερειακών Αγώνων, καθώς επίσης και στην υπάρχουσα υποδομή για την όσο το δυνατόν αρτιότερη διοργάνωσή τους.
Έτσι λοιπόν φέτος οι Αγώνες για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα διεξαχθούν στις παρακάτω πόλεις: Αγώνες Εικαστικών στην Χαλκίδα, Αγώνες Θεάτρου στην Λαμία, Αγώνες Μουσικής στην Άμφισσα, Αγώνες Ελληνικής Γλώσσας στo Καρπενήσι και Αγώνες Χορού στην Λιβαδειά.
Πέρα από τους ίδιους τους Αγώνες, μεγάλη σημασία δίνεται επίσης στην τελετή απονομής των βραβείων των Περιφερειακών Αγώνων –με επίσημο, δημόσιο χαρακτήρα- στην οποία προσκαλούνται να συμμετέχουν εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών, οι αρχές της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι γονείς, προσωπικότητες της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου και το ευρύ κοινό.
Στη δημόσια αυτή προβολή των δράσεων και του έργου των μαθητών είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή τω Μέσων Ενημέρωσης, και τα οποία καλούμε δίπλα μας στην προσπάθειά μας να κάνουμε πράξη το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία.
Τα σχολεία σήμερα είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός χώρος παροχής γνώσεων. Στα σχολεία σήμερα οι μαθητές μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές τους εκφράζονται και δημιουργούν υπέροχα πράγματα που αξίζουν πραγματικά να βγουν προς τα έξω.
Οι νέοι άνθρωποι, το μέλλον αυτού του τόπου, έχουν πάντα κάτι καλό κι ελπιδοφόρο να πουν.
Οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία και σ’ αυτούς να το πράξουν, και σε όλους εμάς να το διαπιστώσουμε.
Σας καλούμε λοιπόν στις 5 & 6 Μαρτίου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο της Άμφισσας να παρακολουθήσετε μαζί μας τους Αγώνες Μουσικής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου