Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Για να δανείσει το κράτος 28 δισ. Ευρώ τις Τράπεζες, πρέπει να δανειστεί το ίδιο 35 δισ. Ευρώ! αποπληρωτέα με 78 δισ. Ευρώ

Τι έπαθαν οι καλοί συνάδελφοι στον «Κόσμο του Επενδυτή» και μας θύμισαν (το περασμένο Σάββατο 28.ΙΙ.2009) το κατόρθωμα του κυρ Σημίτη να πουλήσει 20 τόνους χρυσάφι από τα αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Αύγουστο του 2003 -νύχτα- έναντι 207 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σήμερα ο χρυσός αυτός θα άξιζε 476,6 εκατομμύρια ντόλαρς -μεγάλη επιτυχία, μία απ' τις πολλές εκείνης της εποχής, όπου οι φωστήρες καταύγαζαν το στερέωμα του εκσυγχρονισμού της χώρας με φαεινές ιδέες του τύπου: «ο χρυσός είναι πλέον μια ξοφλημένη υπόθεση».

Διοικητής τότε της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν ο κ. Γκαργκάνας, όστις διέπρεψε και επί Καραμανλή, όσον είχε διαπρέψει κι επί Σημίτη. (Σταθερές αξίες, χρυσές!)...

Όσο για τα λεφτά που προσπορίσθηκε τότε για το κράτος ο κυρ διοικητής πουλώντας το χρυσάφι μας, οπωσδήποτε, κάπου θα επενδύθηκαν, ώστε να επιτευχθούν οι ... καλύτερες κατά το δυνατόν αποδόσεις -σε «ευρωπαϊκά ομόλογα» πιθανόν (αν έλεγε αλήθεια η ανακοίνωση που έβγαλε τότε με το ζόρι η Τράπεζα) ήτοι με απόδοση 2% έως 5%.

Άρα στα έξι χρόνια από τότε το κεφάλαιο αυτό απέδωσε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ και ταυτοχρόνως... έχασε 239,6 εκατομμύρια από τα 476,6 που θα άξιζε σήμερα αν είχε μείνει ακίνητο στη θέση του.

Ο κ. Γκαργκάνας, ο κ. Προβόπουλος, ο κ. Βγενόπουλος, αυτοί είναι η Ελλάδα - ποιος θα ήταν; η θεία Φωτούλα ή ο Μήτσος που παράγει δέκα, του δίνουν τρία και του κρατάνε το ένα φόρο; Μπορεί η θεία η Φωτούλα ή ο Μήτσος ή εσείς να πουλήσετε 20 τόνους χρυσάφι, να ζημιώσετε 240 εκατομμύρια ευρώ το κράτος, και να μη σας πάνε μέσα μπαούλο στο ξύλο και μπαλαούρο για τα επόμενα είκοσι έτη; (ώσπου να περάσει και η κρίση)! Οχι! είναι θέμα ευνομίας.

Οπως και παρρησίας!

Οχι! ρωτήστε και τον κ. Γκαργκάνα που η γνώμη του είναι χρυσάφι. Οπερ έδει δείξαι

και καταλήγουμε εκεί απ' όπου αρχίσαμε! Η ζωή κάνει κύκλους και για να δανείσει το κράτος 28 δισ. Ευρώ τις Τράπεζες, πρέπει να δανειστεί το ίδιο απ' τους Γερμανούς (με την ευρεία έννοια του όρου) 35 δισ. Ευρώ! αποπληρωτέα με 78 δισ. Ευρώ στο εγγύς μέλλον - κακούργα κοινωνία

σκάσε και πλήρωνε...

Την κρίση.

http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=8510852

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου