Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Παραδοσιακά Ελληνικά Εθιμα της Αποκριας στο Δήμο Τολοφώνος

Την πληροφόρηση την αντλήσαμε από την Ιστοσελίδα των Πολιτών της Φωκίδας για το περιβάλλον και τον Πολιτισμό που κάνουν μια προσπάθεια καταγραφής των εθίμων της περιοχής.
Το άρθρο έχει επιμεληθεί η Μαρία Καραδήμα
16 ετών

Σπουδάστρια της Σχολής Πληροφορικής ExpertIn Ερατεινής
Στον Δήμο Τολοφώνος το Σάββατο και την Κυριακή πριν από την Καθαρά Δευτέρα γιορτάζουμε με ένα μοναδικό τρόπο το Καρναβάλι.
Το απόγευμα του Σαββάτου λοιπόν μικροί και μεγάλοι ντύνονται μασκαράδες και ανάβουν μια μεγάλη φωτιά στο μόλο της Ερατεινής. Εκεί με συνοδεία μουσικής χορεύουν όλοι μαζί γύρω από τη φλόγα. Σχεδόν σε όλα τα χωριά του Δ. Τολοφώνας πραγματοποιείται αυτό το έθιμο όπως η Γλυφάδα, ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Σπυρίδωνας.
Την επόμενη μέρα την Κυριακή της Αποκριάς ή ... Κυριακή της Τυρινής πραγματοποιείται η παρέλαση των αρμάτων σε όλα τα χωριά του Δήμου όπου έχουν κατασκευαστεί από τους ίδιους τους κατοίκους. Έτσι οι κάτοικοι μαζεύονται στο κέντρο του χωριού για να παρακολουθήσουν την παρέλαση και τους μασκαράδες. Στην αρχή βγαίνει ο βασιλιάς Καρνάβαλος που είναι έμπνευση και κατασκευή των κατοίκων κάθε χωριού όπως προαναφέραμε και στη συνέχεια ακολουθούν όλα τα άρματα. Τραγούδι, χορός και γλέντι επικρατούν εκείνη την μέρα. Μόλις τελειώσει η πομπή των αρμάτων ακολουθεί η καύση του βασιλιά Καρνάβαλου όπου και στη συνέχεια οι κάτοικοι ψήνουν σουβλάκια και τα σερβίρουν στον κόσμο.
Ένα ακόμα σημαντικό έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην διονυσιακή λατρεία είναι ο βλάχικος γάμος ο οποίος χωρίζεται σε δύο στάδια. Στην αρχή γίνονται αρραβωνιάσματα, και από κοντά τραγούδια και χορός μέχρι τα χαράματα της άλλης μέρας. Την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιείται το ψήσιμο της πίτας της νύφης και στην συνέχεια γίνεται η γαμήλια πομπή στο χωριό και τέλος η τέλεση του γάμου όπου ακολουθεί συμπόσιο.

Καρναβάλι Ερατεινής
Πριν από δύο χρόνια στο Καρναβάλι της Ερατεινής (Δ.Τολοφώνας) είδαμε, μεταξύ άλλων εύστοχων επιλογών της οργανωτικής ομάδας, ένα άρμα ελικόπτερο που προκάλεσε πολύ γέλιο και τα ανάλογα σχόλια. Διακωμωδούσε την πρώτη εναέρια απόδραση του κ. Παλαιοκώστα. Που να ΄ξεραν οι άνθρωποι να το φυλάξουν γιατί θα τους ξαναχρειαζόταν και σε σύντομο χρονικό διάστημα μάλιστα...
Για να δούμε τι θα δούμε φέτος και σε αυτή την όχι και τόσο γνωστή αλλά πολύ εύθυμη και καλοστημμένη προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου