Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2009

Η Βουλή των Ελλήνων και η ΓΣΕΕ προστάτες των Δουλέμπορων

Η φθορά του πολιτικού συστήματος είναι τέτοια που επιτρέπει να εργάζονται καθαρίστριες στην Βουλή των Ελλήνων σε καθεστώς δουλεμπορίας κατά παράβαση των νόμων που η ίδια η Βουλή Ψηφίζει.
Το χειρότερο όμως είναι ότι αποκαλύπτεται ότι η παρακμή αυτή του πολιτικού μας συστήματος έχει αγκαλιάσει και την ηγεσία του Συνδικαλιστικού Κινήματος.
Αυτοί που πρέπει να πρωτοστατούν στις εργατικές διεκδικήσεις απασχολούν και αυτοί καθαρίστριες από αυτές τις ίδιες δουλεμπορικές εταιρίες εργολάβων.
Η συνταγή είναι γνωστή και την ακολουθούν παντού, όχι μόνο στην Αθήνα, αφήνουν την 'βρομοδουλειά' να την κάνει ο εργολάβος για να μειωθεί το κόστος και αυτοί δήθεν δεν ξέρουν τίποτα.

Σας μεταφέρω το δημοσίευμα. απο TVXS
Νέα υπόθεση καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων με την προσφιλή, απ' ότι φαίνεται, μέθοδο των διπλών συμβάσεων, δημοσιεύεται σήμερα, για εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια. Ταυτόχρονα, έρχονται στο φως καταγγελίες για καταστρατήγηση των δικαιωμάτων εργαζομένων στη ΓΣΕΕ και τη Βουλή των Ελλήνων!
Η εταιρεία ανάγκαζε το προσωπικό της να υπογράφει δυο συμβάσεις: μια νόμιμη προς κοινοποίηση - αλλά όχι και εφαρμογή- και μια "κρυφή" που υποχρέωνε το προσωπικό να εργάζεται υπερωρίες, αργίες και Σαββατοκύριακα, χωρίς ... επιπλέον πληρωμή.
Ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Ρωμανιάς, τονίζει στην εφημερίδα "Έθνος" ότι η δεύτερη σύμβαση είναι φυσικά παράνομη ωστόσο ο εργοδότης εκμεταλλευόταν την άγνοια και το φόβο των εργαζομένων για να καταστρατηγεί τα δικαιώματά τους. Στο σπίτι του κρεμασμένου... Στο μεταξύ, παρόμοιο ζήτημα προκύπτει και για την ανάθεση του έργου καθαριότητας του κτιρίου της ΓΣΕΕ στην εταιρεία "Τεχνική Πάρνηθας", του Νίκου Κρημνιανιώτη, καθώς οι επτά καθαρίστριες που απασχολούνται στο εν λόγω έργο δεν λαμβάνουν τα πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Το θέμα έλαβε δημοσιότητα όταν η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) με ανακοίνωσή της κάλεσε την ΓΣΕΕ να "διώξει τον εργολάβο καθαρισμού που καθαρίζει τα γραφεία της". Η πρόεδρος της ΠΕΚΟΠ δήλωσε στην εφημερίδα "Η Αυγή" ότι " η σχέση εργολάβων - ΓΣΕΕ δεν είναι νέα, αλλά και στο παρελθόν η Συνομοσπονδία είχε εργολάβους που εκμεταλλεύονταν τις καθαρίστριες με τον ίδιο τρόπο, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του προηγούμενου εργολάβου, που κήρυξε πτώχευση και άφησε απλήρωτες τις καθαρίστριες”. Η πρόεδρος της ΠΕΚΟΠ τόνισε ότι "είναι απαράδεκτο μέσα στο κτίριο της η ΓΣΕΕ να επιτρέπει να ανθούν τέτοιου είδους εργασιακές σχέσεις" και ζήτησε την άμεση μονιμοποίηση των συναδέλφων της. Η κ.Παπαθανάση επεσήμανε ότι για αρκετά χρόνια το σωματείο της καλούσε την ΓΣΕΕ να ασχοληθεί με το θέμα των δουλεμπόρων- εργολάβων, αλλά εισέπρατταν μονίμως αδιαφορία. Χθες, μάλιστα, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, “εγκάλεσε στην τάξη” με υπόμνημά του την ΠΕΚΟΠ, γιατί, όπως ισχυρίζεται, δεν προσήλθαν στον διάλογο που τις κάλεσε. “Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε, ότι στην ερώτησή μας ποια θα είναι η θεματολογία της συζήτησης και στο αίτημά μας παρών να είναι και ο δικηγόρος μας, αντί για απάντηση εισπράξαμε την καταγγελία του προέδρου της ΓΣΕΕ”είπε η συνδικαλίστρια.

3,10 ευρώ η ώρα εργασίας στη Βουλή των Ελλήνων!
Χθες βράδυ στη Βουλή ο Αλέκος Αλαβάνος κατάγγειλε το εργασιακό καθεστώς των καθαριστριών της Βουλής, προκαλώντας εντύπωση αλλά όχι και απάντηση από τον πρόεδρο του σώματος, Δημήτρη Σιούφα. Η Βουλή, που διατηρεί μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητά της, έχει υιοθετήσει τις πρακτικές μίσθωσης ιδιωτικών εταιρειών, όπως όλος ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας, οι οποίες εταιρείες υποαμείβουν το προσωπικό τους. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι οι καθαρίστριες από τα ιδιωτικά συνεργεία πληρώνονται με 3,10 ευρώ την ώρα "δείχνοντας πόσο έχουν διεισδύσει στον δημόσιο τομέα οι πιο άγριες εργασιακές σχέσεις". Η καταγγελία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν σχολιάσθηκε ούτε από το προεδρείο ούτε από κανέναν άλλο πολιτικό αρχηγό. Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση της ανακαίνισης της αίθουσας της ολομέλειας, σχολιάζοντας ότι "όλοι θα χαίρεστε την ομορφιά αυτή που δίνει το νεοκλασικό αυτό κτίριο". Στη δευτερολογία του για το θέμα ο κ.Αλαβάνος σχολίασε ότι "Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτή την όμορφα ανακαινισμένη αίθουσα -και συγχαρητήρια- μπορούν να την καθαρίζουν γυναίκες οι οποίες παίρνουν 3,10 ευρώ την ώρα, νοικιασμένες από τις γνωστές εταιρείες που μας έδωσαν αυτά τα αποτελέσματα με την πρόοδο των καθαριστριών" και κάλεσε το προεδρείο της Βουλής "να αποκαταστήσει αυτές τις εργαζόμενες και μαζί το κύρος της Βουλής", λαμβάνοντας "άμεσα μέτρα".

Δείτε πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ήταν το κίνητρο για την δολοφονική επίθεση εναντίον την καθαρίστριας συνδικαλίστριας (πραγματικής συνδικαλίστριας και όχι διαπλεκόμενης) Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου