Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Δωρεάν το έργο του Καπετάν Ζαχαριά απο την κοινότητα της Αντίκυρας

Η Κοινότητα Αντίκυρας εξέδωσε βιβλίο για τον Κ. Γεωργιάδη το θρυλικό καπετάν Ζαχαριά ιδρυτή του Εθνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού (ΕΛΑΝ).

Ο καπετάν Ζαχαριάς γεννήθηκε στο Χελιδόνι Ηλείας το 1922 και μεγάλωσε στη Σπάρτη. Υπηρέτησε στο Αλβανικό μέτωπο με το βαθμό του δεκανέα Μηχανικού και οργανώθηκε στην Αντίσταση το 1942 υπό τον καπετάν - Κρόνο, στην Κουκουβίτσα. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, ενώ αργότερα κατόπιν εντολής πήγε στην Αντίκυρα με σκοπό να οργανώσει το τοπικό ΕΛΑΝ, όπου και έδρασε μέχρι την απελευθέρωση.

Η πρωτοβουλία της Κοινότητας Αντίκυρας γίνεται ακόμα πιο σημαντική καθώς το βιβλίο διατίθεται εντελώς ΔΩΡΕΑΝ σε όποιον το ζητήσει.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ένα τηλέφωνο στο 22670-41474 (κα Δήμητρα Ντόσκα), να δώσετε στοιχεία και διεύθυνση και να περιμένετε να το παραλάβετε ταχυδρομικώς.

Στο βιβλίο μπορείτε να δείτε όλη την διαδρομή συγκρότησης του ΕΛΑΝ. Πως έγιναν οι πρώτες επιχειρήσεις , πως οι κάτοικοι ξεπέρασαν την επιφυλακτικότητα με την τακτική και τις επιτυχίες του Καπετάν Ζαχαριά.
Υπάρχει επίσης η αντιστασιακή ιστορία της περιοχής και οι κάτοικοι που συμμετείχαν σε αυτήν, από την Αντίκυρα, το Γαλαξίδι , την Ερατεινή την Ιτέα την Δεσφίνα, την Άμφισσα .
Η στρατηγική που οργανώθηκαν παρατηρητήρια και έτσι ελευθέρωσαν τον Κορινθιακό, αυτόν τον μικρό κλειστό κόλπο κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.
Θα μάθετε πως ο στόλος του ΕΛΑΝ εξαφανιζόταν από τους Γερμανούς με την τακτική της βύθισης και της ανέλκυσης . Πρόσωπα και καταστάσεις ζωντανεύουν με αυτό το βιβλίο που έγραψε μόνος του ο Καπετάν Ζαχαριάς.
Μαζί τους ξετυλίγονται και οι δύσκολες κατοπινές μέρες που η πολιτική ηγεσία του αντάρτικου σε κόντρα με τους Καπεταναίους τόσο με τον¨Αρη Βελουχιώτη όσο και με τον Ζαχαριά , δεν κατάφερε να φέρει την απελευθέρωση αλλά οδήγησε αυτόν τον κόσμο, στην υποχώρηση, με αποτέλεσμα οι Εγγλέζοι να μας οδηγήσουν στον εμφύλιο και καταστροφή.
Οι περιγραφές που δίνει με αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΛΑΝ να πίνουν καφέ μαζί με τους Εγγλέζους στις πόλεις της Πελοποννήσου, την στιγμή που οι Αγγλικές και Ινδικές δυνάμεις σκότωναν στην Αθήνα, μαζί με τους απελευθερωμένους συνεργάτες των Γερμανών ταγματασφαλίτες, είναι χαρακτηριστικές.

Ο λαός μας απελευθερώθηκε μόνος του, αλλά έπρεπε να σκλαβωθεί πάλι από τους νέους "απελευθερωτές" , του.

Για το βιβλίο αυτό, κάναμε ένα βιντεάκι με τον Ύμνο του ΕΛΑΝ που μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Ευχαριστούμε την ιστοσελίδα του Akamas και του Αμετανόητου για την βοήθειά τους.

3 σχόλια:

  1. Σίγουρα είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που έκανε η κοινότητα Αντίκυρας και αυτό θα πρέπει να διαδίδεται με κάθε τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η προσπάθεια είναι όντως σημαντική και χρειάζεται την υποστήριξή μας . Ευχαριστώ και πάλι για τις αρχικές πληροφορίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα απο Πατρα, μολις ειδα αυτο το κειμενο σας, το βιβλιο μ ενδιαφερει παρα πολυ, ισχυει η επικοινωνια για να το παραλαβω?? Γρηγορης - Πατρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή