Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Δώρον-άδωρον τα φωτοβολταϊκά στα σπίτια

Η μία παράγραφος νομοσχεδίου του ΥΠΑΝ άνοιξε τον δρόμο για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών στις κατοικίες και η επόμενη τον έκλεισε. Το αναμενόμενο εδώ και καιρό νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές κατατέθηκε επιτέλους στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή. Με αυτό, επιχειρείται να μπει μια τάξη στο χάος των περίπου 7.500 αιτήσεων που κατατέθηκαν για φωτοβολταϊκές μονάδες και σε κάποιο βαθμό ο στόχος επιτελείται.


Με τα όσα προβλέπει, θα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και οι «ηλιακές» στέγες, δηλαδή η εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες και κάθε είδους κτίρια, χωρίς να απαιτείται οικοδομική άδεια ή έναρξη επιτηδεύματος για τον εκμεταλλευτή τους. Ωστόσο, αφ' ενός οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθείται παραπέμπεται σε υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, ενώ από την άλλη, παρ' ότι καταργείται η οικοδομική άδεια, και για το μικρότερο φωτοβολταϊκό, θα απαιτείται έγκριση εργασιών υπογεγραμμένη από μηχανικό με πληθώρα σχεδίων, δικαιολογητικών κ.λπ., των οποίων το κόστος σε κάποιες περιπτώσεις θα υπερβαίνει και το κόστος του ίδιου του ... φωτοβολταϊκού.

Από τη μία ανοίγουν τον δρόμο στις «ηλιακές στέγες» από την άλλη βάζουν φραγμούς
Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ, θα επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες και προσόψεις κτιρίων. Για την απορρόφηση της ενέργειας των φωτοβολταϊκών, «μπορεί να προβλέπεται ο συμψηφισμός της παραγόμενης και της καταναλισκόμενης ενέργειας». Στην ουσία το νομοσχέδιο υιοθετεί το σύστημα που ακολουθείται σε πολλές χώρες, με αποτέλεσμα να εγκατασταθούν χιλιάδες φωτοβολταϊκά σε κατοικίες και κάθε είδους κτίρια, συμβάλλοντας έτσι στην παραγωγή καθαρής ενέργειας με μηδενικούς ρύπους.

Ωστόσο, η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτά που θα προβλέπει η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, καθώς θα καθορίζει την τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας, το περιεχόμενο των συμβάσεων και το πώς θα γίνεται ο συμψηφισμός της αξίας του ρεύματος που παράγεται με αυτό που καταναλώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παραπάνω θα ισχύουν για φωτοβολταϊκά μέχρι 5 κιλοβάτ.

Την ευνοϊκή αυτή εξέλιξη αναιρεί η επόμενη παράγραφος του νομοσχέδιου, η οποία αν και εξαιρεί τα φωτοβολταϊκά από την έκδοση οικοδομικής άδειας, επιβάλλει την έγκριση εργασιών από την πολεοδομία. Για την έκδοσή της, προβλέπει το νομοσχέδιο υπεύθυνες δηλώσεις αναθέσεων και αναλήψεων μελετών και επιβλέψεων του... έργου, τοπογραφικό διάγραμμα με σαφές οδοιπορικό, διάγραμμα κάλυψης, σχέδια κατόψεων, τομών και όψεων, προϋπολογισμό του έργου, αποδεικτικά πληρωμής φόρων, εισφορών και αμοιβών μηχανικών.

Οπως λέει στην «Ε» ο Στέλιος Ψωμάς, διευθυντής του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Εταιρειών, «οι ρυθμίσεις αυτές μπορεί να ακούγονται λογικές για μεγάλα έργα. Αγγίζουν όμως τα όρια του παραλόγου στα μικρά έργα». Ως παράδειγμα, αναφέρει ότι «για έργα μικρότερα των 20 κιλοβάτ, το ΤΕΕ κοστολόγησε τις υπηρεσίες αυτές, που πρακτικά δεν χρειάζονται, σε πάνω από 12.000 ευρώ. Ετσι, στην περίπτωση ενός μικρού οικιακού συστήματος, υπερδιπλασιάζεται ο προϋπολογισμός».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από τα αρμόδια υπουργεία, οι παραπάνω διατάξεις θα επιδιωχθεί να γίνουν περισσότερο ήπιες, καθώς το κόστος για φωτοβολταϊκά πάνελ του 1 κιλοβάτ ανέρχεται σε περίπου 5.500-6.000 ευρώ. Δεν είναι δυνατό δηλαδή μια επένδυση των 18.000-20.000 ευρώ να επιβαρύνεται πάνω από 50% του κόστους της, από την αμοιβή του μηχανικού.

Πάντως κατά τα άλλα, ο Σύνδεσος Φωτοβολταϊκών αξιολογεί θετικά τις διατάξεις του νομοσχέδιου, που θα επιτρέψει την προώθηση των μεγαλύτερων επενδύσων, για τις οποίες έχουν κατατεθεί αιτήσεις. Ταυτόχρονα ωστόσο ζητεί να επιτραπεί η κατάθεση νέων αιτήσεων αδειών και εξαιρέσεων και να μην τεθεί πλαφόν. Οπως σημειώνεται, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι όπου εφαρμόστηκε «πλαφόν», η αγορά αντιμετώπισε προβλήματα, ενώ επιπλέον η κατάθεση νέων αιτήσεων μειώνει δραστικά φαινόμενα εμπορίας αδειών.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ
Απο Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου