Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Από την Πρωτοβουλία για την Σωτηρία του Κορινθιακού.
Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου, συνάντηση επικοινωνίας και συντονισμού δράσης επτά οικολογικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού, στην οποία συζητήθηκαν τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, που απειλούν με ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση τον Κορινθιακό Κόλπο.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία ... της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ», η οποία εκπροσωπεί 15 συλλόγους του Κορινθιακού, και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία του Κορινθιακού (ν. Κορινθίας), του Παναιτωλοακαρνανικού Μετώπου, της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον, της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, και της κίνησης Πολίτες της Φωκίδας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό.

Στο γόνιμο διάλογο που έγινε αναδείχθηκαν, για μια ακόμη φορά, τα κρίσιμα προβλήματα της λεκάνης του Κορινθιακού, που εκπορεύονται από την έλλειψη κοινής διοικητικής δομής και αντίληψης, την ανυπαρξία καθεστώτος προστατευόμενης κλειστής θάλασσας, την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη πλήθους βιομηχανικών δραστηριοτήτων, με αιχμή αυτές του ενεργειακού τομέα, την υπεραλίευση, τη δραματική έλλειψη βιολογικών καθαρισμών και τη θαλάσσια ρύπανση, την παράνομη αμμοληψία και την αλλοίωση των εκβολών ρεμάτων και μικροποτάμων, τη διαρκή οικιστική ανάπτυξη κλπ.

Διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών, για την προώθηση του αιτήματος δημιουργίας θαλάσσιων καταφυγίων και προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, για τη συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης του Κορινθιακού και των μεταβολών που συντελούνται, για την επιστημονική στήριξη και τεκμηρίωση των δράσεων και για την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής για την περιοχή.

Η, κατά γενική συμφωνία, θετική αποτίμηση των μέχρι τώρα κοινών δράσεων του τελευταίου χρόνου μας επιβάλλει τη συνεχή εγρήγορση και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα της θάλασσας που μας ενώνει, απέναντι στην επέλαση της «άγριας» ανάπτυξης, που θα εντείνει το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση δικτύου των οργανώσεων και κινήσεων πολιτών του Κορινθιακού, που σε σύντομο χρόνο θα δώσει στη δημοσιότητα πρόγραμμα δράσεων για το προσεχές διάστημα. Το σχήμα θα είναι ανοιχτό σε νέες συμμετοχές, θα λειτουργεί με τακτικές ανοιχτές συναντήσεις και θα συντονίζεται από ολιγομελές συντονιστικό όργανο.

ΨΗΦΙΣΜΑ
12 Ιανουαρίου 2008

Οι οργανώσεις και οι κινήσεις των πολιτών του Κορινθιακού, που αγωνιζόμαστε ενωμένοι για τη διάσωση της θάλασσας και των ακτών και την αειφορία, ενώνουμε τη φωνή μας με τους ενεργούς πολίτες του Αστακού, της Ελλάδας και της Παλαιστίνης ενάντια στην αποστολή στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ από ελληνικά λιμάνια και μάλιστα της περιοχής μας.
Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 15/1/2009 στο λιμάνι του Αστακού. Καλούμε όλους τους πολίτες του Κορινθιακού να δώσουν δυναμικό παρόν και να μην επιτρέψουν να περάσουν από τις θάλασσες και τα λιμάνια μας, τα όπλα της γενοκτονίας των Παλαιστινίων.

Δίκτυο Περιβαλλοντικών κινήσεων και οργανώσεων του Κορινθιακού

Στο δίκτυο συμμετέχουν:
ΑΛΚΥΩΝ Ομοσπονδία οικολογικών συλλόγων Κορινθιακού
Παναιτωλοακαρνανικό Μέτωπο
Οικολογική Κίνηση Πάτρας
Πολίτες της Φωκίδας
Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

5 σχόλια:

  1. Συριζαίοι της Φωκίδας. Άσχετο με τη συγκεκριμένη ανάρτηση αλλά, σχετικά με την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ (οι πληροφορίες στα ΜΜΕ μιλάν για αναστολή εργασιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, υπόθεση 2 χρόνων και βάλε) σχετικά με τις εργασίες στο χώρο του Βοτανικού των Βωβαίων για το γήπεδο των βάζελων, κατόπιν της προσφυγής των "Ψαριαναίων σας". Μπορείτε να μου πείτε που ήταν οι "αγανακτισμένοι πολίτες σας" όταν καταστρεφόταν η Αθήνα ενόψει 2004 να προσφύγουν στο ΣτΕ (θυμίζω: Γουδή, Γαλάτσι, Ελληνικό κ.α.), που ήταν όταν ο Κόκκαλης ιδιοποιούταν το Καραΐσκάκη (το μόνο χώρο κλασικού αθλητισμού σε όλο τον Πειραιά) τσάμπα και βερεσέ, όταν ο Σουφλιάκος χάριζε τους οδικούς άξονες της Ελλάδας στους Μπομπολαίους κλπ και πληρώνουμε Αθήνα-Θεσ/νίκη τα κέρατά μας; Τότε κάνατε την "πάπια", τώρα παίζετε τους "οικολόγους" και βάζετε τον Τσιπράκο να κάνει κωλοτούμπες (θέλουμε το γήπεδο αλλά όχι τα εμπορικά κέντρα και άλλα χαζά). Έχω δουλέψει στη "Βωβούπολη" και ξέρω τι εστί βερίκοκο. Αλλά όταν βλέπω πολιτικό σχηματισμό της αριστεράς να βλέπει μόνο το δέντρο και όχι το δάσος, όταν βλέπει τα πράγματα αποσπασματικά, για την τηλεθέαση και όχι 'the big picture', τότε κάτι μου βρωμάει. Γι' αυτό, εσείς τα χαμηλόβαθμα στελέχη του Σύριζα, δείτε τι παίζεται, ενημερώστε τον κόσμο για να μην βρεθούμε στην Φωκίδα σε παρόμοιες καταστάσεις, γιατί αλλιώς ο κόσμος θα σας γειώσει και σας κανονικά και από το 7-8% των γκάλοπ θα πάτε κάτω από το 5% των εκλογών του 2007.
    Λειτουργήστε λογικά και όχι ιδεοληπτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Συριζαίοι της Φωκίδας έχουν δική τους Ιστοσελίδα για να τους κάνεις ερώτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Συριζα και την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων κατηγορήθηκε για την παρέμβασή του υπέρ του περιβάλλοντος λόγω της δράσης του.
    Η εμμονή σου βέβαια ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και η αποσιώπηση της στάσης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θυμίζει ΚΚΕ εν υπηρεσία.
    Στη Φωκίδα Το ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που πήρε θέση ενάντια στις επιφανεικές εξορύξεις όταν το "εργατικό Κέντρο" στήριζε τις εταιρείες τωνβ μεταλείων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μειοψηφίες του 2-3% δεν μπορουν να δημιουργουν συνθηκες ομηρίας στο υπόλοιπο 97-98%.
    Σε τοσο μικρό τόπο δε όπως η φωκίδα που γνωριζόμαστε αφηστε το ρε παιδιά καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μειοψηφίες είναι οι Δικαστές και αυτοί πο θέλουν να εφαρμόσουν τους νόμους που προστατεύουν το περιβάλλον.
    Και πλειοψηφίες αυτοί που καταπατούν και καταληστεύουν το περιβάλλον . Ωραίες απόψεις έχεις μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή