Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

«Το σύστημα έχει ουσιαστικά καταρρεύσει»

Με μία συνέντευξη του στο Bloomberg, ο 81χρονος επενδυτής Τζορτζ Σόρος τόνισε πως «το σύστημα έχει καταρρεύσει», παρομοιάζοντας την κρίση που βιώνει η παγκόσμια οικονομία από το 2008 με αυτή των τελευταίων- πριν την κατάρρευσή της- χρόνων της Σοβιετικής Ένωσης.
«Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στη Δύση. Είχαμε μια χρηματοπιστωτική κρίση που η αγορά στην πραγματικότητα κατέρρευσε, αλλά διατηρήθηκε ζωντανή από τις αρχές. Πολλοί ...
δεν αντιλαμβάνονται ότι στην πραγματικότητα το σύστημα έχει καταρρεύσει», δήλωσε.
Παράλληλα, ανέφερε πως ακόμη κι ο ίδιος δεν είναι σίγουρος για το ποια είναι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους εντός της Ευρωζώνης. «Δεν είναι εύκολο. Υπάρχει πολύ σύγχυση, είμαι κι εγώ μπερδεμένος», είπε.
Μάλιστα, για την απελευθέρωση των αγορών τόνισε: «Η απελευθέρωση είναι πολύ δύσκολο ζήτημα και δεν το έχουμε λύσει σε καμία περίπτωση. Είμαστε πολύ πίσω στη διαδικασία και δεν κάνουμε και μεγάλη πρόοδο».
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά


Υποβάθμιση Ιταλίας και Ισπανίας από Fitch

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας στο Α+, από ΑΑ-, με αρνητικές προοπτικές προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, λίγες μέρες μετά την υποβάθμιση από τη Moody's.

 O oίκος επικαλείται τις συνέπειες της επιδείνωσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, χωρίς να αποκλείει περαιτέρω υποβάθμισή του ιταλικού χρέους, σε περίπτωση που η χώρα αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για τη μείωση του ελλείμματος.

 Λίγα λεπτά αργότερα ο Fitch ανακοίνωσε της υποβάθμιση και της Ισπανίας, κατά δύο βαθμίδες, στο AA-, επίσης με αρνητικές προοπτικές.

 Στην ανακοίνωσή του για την Ισπανία, ο οίκος σημειώνει πως «η υποβάθμιση αντανακλά την επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη και τους κινδύνους για τη δημοσιονομική προσαρμογή».

 Ο οίκος διατήρησε σταθερή την αξιολόγησή του για το χρέος της Πορτογαλίας στο BBB-, επισημαίνοντας πως θα ολοκληρώσει την εξέταση της αξιολόγησης αυτής στο τέταρτο τρίμηνο.

 Είχε προηγηθεί την Τρίτη η υποβάθμιση του κρατικού χρέους της Ιταλίας κατά τρεις βαθμίδες, στο Α2 από Aa2, με αρνητικές προοπτικές προχώρησε από τη Moody's, ο οποίος ανακοίνωσε πως διαβλέπει κινδύνους στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του ιταλικού χρέους αλλά και επικαλούμενος την «ατονία» της ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου