Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Μαριέτα Γιαννάκου, ή Παπακωσταντίνου;

Σίγουρα όλοι θυμούνται τη Γιαννάκου σαν την υπουργό που επιχείρησε με λύσα [τόση μεγάλη που σαγήνεψε και το Γιωργάκη τότε], να περάσει την κατάργηση του άρθρου 16 για τα δημόσια πανεπιστήμια και το νέο συντηρητικό θεσμικό πλαίσιο.
Σίγουρα πολλοί θυμούνται [αν δεν πήραν κιόλας μέρος] στις μαζικές διαδηλώσεις και ποικίλες διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική της.
Όλα αυτά τα πλήρωσε χάνοντας την βουλευτική έδρα στις εκλογές του 2007.
Τώρα την επαναφέρουν επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Σα να μην συνέβη τίποτα...
Επιχειρούν δηλαδή, τελείως τυχοδιωκτικά, να αξιοποιήσουν την συμπάθεια [που δημιουργήθηκε από το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε] προς το πρόσωπό της.

Πιστεύουμε πως κανείς δεν τα ξέχασε αυτά και γι' αυτό δεν θα τσιμπήσει τώρα.

Ας δούμε και τον Παπακωσταντίνου για να μην ξεχνιόμαστε:...
....ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μείνουμε λίγο στο άρθρο 16 και θέλω να σας ρωτήσω κ. Παπακωνσταντίνου, γιατί εσείς επιμένετε στη διασταλτική ερμηνεία;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν επιμένουμε στη διασταλτική ερμηνεία. Κάνετε λάθος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ήσασταν ξεκάθαρος προχθές.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εμείς λέμε το εξής: Έχουμε ταχθεί και είναι γνωστό αυτό, έχουμε πει ότι το άρθρο 16 πρέπει να αναθεωρηθεί υπό όρους και προϋποθέσεις, για να μπορέσει να ελεγχθεί ένας άναρχος χώρος ιδιωτικής παιδείας, ο οποίος λειτουργεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και ο οποίος δεν ελέγχεται από κανέναν, πλην του Υπουργείου Εμπορίου. Και έχουμε πει ότι αυτό θα θωρακίσει περαιτέρω το δημόσιο πανεπιστήμιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος φταίει γι' αυτό το ότι κολέγια ελέγχονται από το Υπουργείο Εμπορίου. Η δική σας κυβέρνηση το έκανε.....


Ευτυχώς που υπήρξαν οι Φοιτητές και οι μαθητές της χώρας μας που τους έδωσαν ένα γερό μάθημα.
Αυτό το ίδιο μάθημα πρέπει να πάρουν και στις Ευρωεκλογές.

Μια ωραία στήλη στην ιστοσελίδα των Καστελίων

Στην Ιστοσελίδα των Καστελλίων ανακαλύψαμε την στήλη του ανθολογίου των χρονογραφημάτων

Όπως γράφει:

Ο χώρος τούτος των "Χρονογραφημάτων" μπορεί να αποκαλεστεί από κάποιους ως η "Γωνιά της Νοσταλγίας". Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ιστορίες του χωριού μας τις οποίες έχουν βιώσει μεγάλοι και μικροί. Ιστορίες αστείες, χαρούμενες, λυπητερές, τραγελαφικές, αγνές, ιστορίες που προέρχονται από στιγμές που όλοι μας ζήσαμε στο χωριό το οποίο τόσο πολύ αγαπάμε...

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του χώρου αυτού είναι πως ... ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει τη δικιά του ιστορία, την οποία θα λάβουμε και θα δημοσιεύσουμε εν' ευθέτο χρόνο στο "Ανθολόγιο των Χρονογραφημάτων των Καστελλίων".
Σας ευχόμαστε
καλή ανάγνωση και καλό ταξίδι στη λεφόρο των αναμνήσεων...

Ανθολόγιο Χρονογραφημάτων

Σας προτείνουμε να διαβάσετε την τελευταία ανάρτηση, το νέο σπαρταριστό χρονογράφημα του Κώστα Στοφόρου από τα kastallia.gr

Δεν προχωράνε οι εργασίες στην Παιδική χαρά της Ιτέας

Έχουν περάσει πάνω από είκοσι ημέρες από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες στην παιδική χαρά της Ιτέας και όμως δυστυχώς τα έργα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
Ο χώρος στο μεγαλύτερο μέρος του έχει στρωθεί με τσιμέντο πριν την πρωτομαγιά και εξακολουθεί να μην είναι κατάλληλος για τα παιδιά . Υπάρχουν κομμάτια ξύλα από τις προηγούμενες κατασκευές, γωνίες από τσιμέντο επικίνδυνες να σπάσει κανένα παιδί το κεφάλι του και γενικά ο χώρος εξακολουθεί να έχει τα χαρακτηριστικά που είχαμε περιγράψει και στο προηγούμενο άρθρο μας.
Το βασικό πρόβλημα είναι η ... ανυπαρξία άλλης παιδικής χαράς και η αναγκαστική επιλογή να χρησιμοποιείται ο ημιτελής αυτός χώρος παρόλο που είναι επικίνδυνος.
Δεν ξέρω πόσο χρόνο κάνει συνήθως ο Δήμος για τις εργασίες του, αλλά έχουν περάσει πάνω από τρεις εβδομάδες και ο χώρος αργεί ακόμα να ολοκληρωθεί. Δεν έχουν κατασκευαστεί τα στέγαστρα τα παγκάκια ο ελαστικός τάπητας κλπ.
Ελπίζουμε να μην περιμένουμε να βγει και το ...καλοκαίρι για να τελειώσει αυτό το έργο, όχι τίποτα άλλο αλλά θα ξαναγράψουμε άρθρο και στο τέλος θα μας λέτε και ...γκρινιάρηδες.

Ανησυχία σεισμολόγων για τους σεισμούς στον Κορινθιακό;


Εντονο πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στις τάξεις των σεισμολόγων το ξύπνημα του ρήγματος του Ξυλοκάστρου, το οποίο τις τελευταίες ημέρες καθημερινά «χορεύει» τους κατοίκους των γύρω περιοχών στους ρυθμούς των Ρίχτερ! Προχθές, μάλιστα, σε λιγότερο από ένα 24ωρο το συγκεκριμένο ρήγμα έδωσε δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις. Στις 14.59 της Κυριακής 4,5 Ρίχτερ, ενώ στη 01.39 τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας οι σεισμογράφοι κατέγραψαν στην ίδια περιοχή 4,2 Ρίχτερ.


Πολλοί επιστήμονες έσπευσαν να ... καθησυχάσουν λέγοντας ότι πρόκειται για συνηθισμένες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού κόλπου, τονίζοντας μάλιστα ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό των Αλκυονίδων, που το Φεβρουάριο του 1981 είχε δώσει τα 6,7 φονικά Ρίχτερ.

Ωστόσο, από την πλευρά του ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δήλωσε στην «Espresso» «αρκετά προβληματισμένος» για την ανησυχία που παρατηρείται στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας: «Δεν επιτρέπεται να γίνουν εδώ τα λάθη που έγιναν στη Λ' Ακουίλα της Ιταλίας».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το ρήγμα του Ξυλοκάστρου έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του τις τελευταίες δύο εβδομάδες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχουν εκδηλωθεί περισσότερες από δεκαπέντε σεισμικές δονήσεις με μεγέθη από 2,5 έως 4,5 Ρίχτερ. «Η μεγαλύτερη σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και ακολούθησε άλλη μία με μέγεθος 4,2 Ρίχτερ» σημείωσε και πρόσθεσε: «Οταν παρατηρείται επιμονή του Εγκέλαδου σε μια συγκεκριμένη περιοχή, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα ήσυχοι. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Είμαι προβληματισμένος... Χρειάζεται λεπτομερέστατη καταγραφή και παρακολούθηση του φαινομέένου, που αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν υπάρχει. Το κεντρικό σεισμογραφικό δίκτυο που παίρνουμε τα δεδομένα δεν είναι επαρκές».

Μάλιστα, όπως τόνισε ο επιστήμονας, θεωρείται αναγκαίο στην περιοχή να τοποθετηθούν φορητά σεισμικά όργανα τα οποία θα καταγράφουν κάθε «ανάσα» του ρήγματος. «Στη Λ' Ακουίλα της Ιταλίας κουνούσε επί τρεις μήνες και όλοι οι σεισμολόγοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Και έπειτα έγινε το κακό με τόσους νεκρούς» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε με νόημα: «Τα λάθη που έγιναν εκεί δεν πρέπει να γίνουν και εδώ. Χρειάζεται προσοχή. Προσωπικά δεν μπορώ να είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αυτό που συμβαίνει στο ρήγμα του Ξυλοκάστρου δεν είναι προ-σεισμοί. Δεν μπορώ να το βεβαιώσω».


Το ιστορικό και ο εφιάλτης των Αλκυονίδων

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Ξυλοκάστρου έχει ξυπνήσει εφιάλτες στους κατοίκους της περιοχής, που φοβούνται τα χειρότερα καθώς κανείς τους δεν έχει ξεχάσει το φονικό σεισμό των Αλκυονίδων το 1981.

Τόσο το ρήγμα των Αλκυονίδων όσο και αυτό του Ξυλοκάστρου φαίνεται πως έχουν βγει από τη χειμερία νάρκη τους. Οι κάτοικοι του οικισμού Βένιζα στα Βίλια Αττικής νιώθουν καθημερινά τους τελευταίους μήνες τη γη να τρέμει κάτω απ’ τα πόδια τους από ασθενείς δονήσεις που προέρχονται από το ανατολικό τμήμα της ζώνης του Κορινθιακού, που το 1981 έδωσε το σεισμό των Αλκυονίδων.

Με την ίδια αγωνία ζουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και οι κάτοικοι της Κορινθίας, μιας και το ρήγμα του Ξυλοκάστρου έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς. «Το συγκεκριμένο ρήγμα έδωσε το 1402 σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ, ενώ το 1888 6,6 Ρίχτερ» σημείωσε ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Τα δύο ρήγματα έχουν σχέση μεταξύ τους, καθώς το ένα είναι συνέχεια του άλλου. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή και μελέτη».


«Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα»

Για μικροδιέγερση ρήγματος του Ξυλοκάστρου έκανε λόγο μιλώντας στην «Espresso» ο κ. Μανόλης Σκορδίλης, επίκουρος καθηγητής Σεισμολογίας του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οπως ανέφερε ο κ. Σκορδίλης, «όντως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, όπου εκδηλώνονται μικροσεισμοί. Δεν γνωρίζουμε αν οι δονήσεις εστιάζονται σ’ ένα μεγάλο ρήγμα ή σε μικρότερα. Παρακολουθούμε το φαινόμενο» τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Πρέπει όμως να πούμε ότι η εκδήλωση μικρών σεισμών σε συγκεκριμένες περιοχές αποτελεί συχνό φαινόμενο και συνεπώς δεν μας ξαφνιάζει».

Πάντως, «οι τελευταίες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν δυτικότερα από την περιοχή που έδωσε το σεισμό των Αλκυονίδων το 1981», τόνισε ο ίδιος και κατέληξε λέγοντας: «Η περιοχή του Κορινθιακού είναι η δεύτερη υψηλότερη σε σεισμικότητα μετά τα Ιόνια νησιά και πάντα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων».
Espresso News