Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Ανοικτή επιστολή του Γιάννη Νικηφ. Πάλλα προς την βουλευτή του Νομού


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ κ. ΑΦΡ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλίας σας της 19-5-10 στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης με θέμα τον Καλλικράτη. Με το ίδιο ενδιαφέρον παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα τις δημόσιες τοποθετήσεις σας για το ίδιο θέμα τοπικά και γενικά.
Με το δικαίωμα που μου δίνει ο θεσμικός μου ρόλος στα όργανα της αυτοδιοίκησης αλλά και ως απλός πολίτης αυτού του τόπου παρακαλώ να μου επιτρέψετε να εκφράσω την αντίθεσή μου στον τρόπο με τον οποίο το Κυβερνών κόμμα και εσείς προσωπικά προσπαθείτε να επιβάλλετε την νέα Διοικητική δομή της Χώρας.
Στην ομιλία σας αναφέρεστε σε μικροπολιτικό περιβάλλον και στην ανάγκη εξάλειψής του αλλά ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης σας διαψεύδει. Μια απλή ματιά αν ρίξει κάποιος στο χωροταξικό χάρτη του Καλλικράτη θα αντιληφθεί την κοπτοραπτική και ... τον κομματικό καιροσκοπισμό που διακατέχει το πνεύμα του Νομοσχεδίου.
Δεν είναι λοιπόν αυτή η Διοικητική Μεταρρύθμιση που όλοι οι αυτοδιοικητικοί, παλιοί και νέοι, οραματιστήκαμε διαμέσου του διαλόγου που αναπτύχθηκε στα Συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και τις ομόφωνες αποφάσεις που πήραμε τα τελευταία χρόνια. Φοβάμαι ότι η Διοικητική αλλαγή που όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι επιθυμούσαμε απέτυχε πριν καν εφαρμοστεί.
Στις μέχρι τώρα τοποθετήσεις μου για το θέμα προσπάθησα και συνεχίζω να προσπαθώ να μην βλέπω αποσπασματικά και μεμονωμένα το χωροταξικό αλλά να αναδείξω τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία του εγχειρήματος ανεξάρτητα του προτεινόμενου χάρτη που εύλογα δημιουργεί διαφωνίες τις οποίες βλέποντας τον πολιτικό χάρτη τις Φωκίδας, σας εξυπηρετεί, για τα μικροκομματικά σας οφέλη να ενδυναμώνετε με τις παλινδρομήσεις στην χωροταξική πρόταση.
Αναφέρεστε στην ομιλία σας για φόβο της Νέας Δημοκρατίας διαχρονικά να προχωρήσει η νέα δομή. Για μένα η στάση αυτή της ΝΔ αναδεικνύει την υπευθυνότητα και την σοβαρότητα που πρέπει να διέπει μια τέτοια αλλαγή στη Διοικητική δομή της Χώρας. Θα συμφωνούσα μαζί σας αν η Κυβέρνηση έδινε πειστικές απαντήσεις ή αν ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάριζε την οικονομική «προίκα» της νέας δομής. Τότε πιθανότατα να μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε και τις προτάσεις μας για το χωροταξικό.
Έχετε απάντηση κ. Παπαθανάση στα αμείλικτα και σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν και είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην Διοικητική αναδιάρθρωση της Χώρας ?
Ποιός εγγυάται και πώς θα υποστηριχθούν οι νέες δομές στο ευάλωτο και ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον που ζούμε ?
Με ποια συγκεκριμένα ποσά θα συνοδεύεται η κάθε μεταβιβαζόμενη αρμοδιότητα ?
Μελέτη κοστολόγησης των αρμοδιοτήτων έχει γίνει ? Τι προβλέπει για κάθε Δήμο ?
Το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ τι ποσό περιλαμβάνει ? Πως γίνεται η κατανομή ανά νέο Δήμο ? Υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και αν ναι ποιο είναι αυτό ?
Πως θα γίνει η συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων και τι οικονομικό πρόγραμμα εξυγίανσης υπάρχει ?
Ποια συγκεκριμένη πολιτική θα ακολουθηθεί στους Δήμους που χρωστάνε και ποιος θα πληρώσει για την εξυγίανση ?
Υπάρχει πρόγραμμα και ποιό για την υποστήριξη των νέων υποδομών που χρειάζονται στις έδρες των νέων Δήμων για την ομαλή λειτουργία και στέγαση των Υπηρεσιών που προβλέπονται ? Αναφέρεται συγκεκριμένο κονδύλι για την βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων και την δημιουργία νέων ?
Μέσα σε 15 ημέρες ο κ. Ραγκούσης άλλαξε το ποσό της εξοικονόμησης που θα επέλθει από την νέα δομή και το 1,8 δις ευρώ έγινε 1,2 δις ευρώ εξαιτίας της αιτιολογικής εκθέσεως του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ! Τι έγιναν τα 600 εκ ευρώ ? Διαβάσατε ως οικονομολόγος την αιτιολογική έκθεση ? Σας καλύπτει ? Το σύνολο των αυτοδιοικητικών πάντων όχι.
Στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ της Κυλλήνης ομόφωνα (και η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ ) κοστολόγησαν την νέα δομή στα 6 δις ευρώ μετά από σχετική μελέτη και μάλιστα μόνο για τον ένα βαθμό αυτοδιοίκησης. Σήμερα ο Υπουργός μας λέει ότι η κοστολόγηση της νέας δομής είναι 4 δις και για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης ! Τι απαντάτε σε αυτό ?
Τί απάντηση δίνεται στην αβεβαιότητα και το θολό τοπίο που δημιουργήσατε στο εργασιακό μέλλον όλων των εργαζομένων και στους τρεις βαθμούς της σημερινής δομής ? Πως αυτοί οι άνθρωποι θα είναι μέσα σε έξι μήνες οι στυλοβάτες της οργανωτικής αναδιάρθρωσης και του προγραμματισμού της νέας δομής όταν το μέλλον τους δεν έχει διευκρινισθεί επακριβώς και διαταράσσετε τον οικογενειακό τους προγραμματισμό με αοριστολογίες ?
Αναφέρεστε στην ομιλία σας για γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του Νομού μας αλλά η δική σας πρόταση είναι επιλεκτική. Άλλες γεωγραφικές ιδιαιτερότητες έχει η Νησιωτική Ελλάδα που δημιουργείτε μικρούς Δήμους και άλλες ο Νομός μας που δημιουργείται υπερτροφικός Δήμος ?
Πως αντιλαμβάνεστε τον χαρακτηρισμό Ορεινού Δήμου ?
Μήπως η Αντίκυρα είναι σε βουνό και η Αγόριανη έχει θάλασσα ?
Έχουν τηρηθεί τα ίδια κριτήρια σε όλη την Ελλάδα ? Ασφαλώς όχι ! Τα μικροπολιτικά και τα κομματικά τηρήθηκαν! Ο χάρτης της Ελλάδας είναι μάρτυρας ! Εκεί που δημιουργούνται ορεινοί θα είναι εξασφαλισμένες οι Υπηρεσίες και στον Νομό μας δεν μπορούσε να γίνει ?
Θα μπορούσα να σας αναφέρω περισσότερα για να σας αποδείξω ότι η Κυβέρνηση και σεις που υποστηρίζετε το Νομοσχέδιο αυτοαναιρείστε, αρκεί όμως κανείς να κάνει μια απλή ανάγνωση του περιεχομένου του !
Ο τρόπος που εκφράζετε την θέση σας είναι γλυκός στο να «χαϊδεύει» αυτιά και γενικά και αόριστα να εκφράζει το όραμα της νέας δομής.
Όμως έχουμε φτάσει μερικές μέρες πριν το σχέδιο γίνει Νόμος του Κράτους και οι πολίτες θέλουν συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις στα θεσμικά, τα οικονομικά και τα χωροταξικά ! Αντί όμως της ίσης μεταχείρισης, η Κυβέρνησή σας επιλέγει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για τον Νομό μας σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδος.
Μέσα σε λίγες μέρες «εξευτέλισε» την έννοια της διαβούλευσης την οποία η ίδια περήφανα διατυμπάνιζε.
Με όλα όσα σας προανέφερα πιστεύω ότι το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει και κακώς μέχρι τώρα όλοι μας έχουμε πέσει στην παγίδα να αναδεικνύουμε μόνο το χωροταξικό. Για μένα προσωπικά το μείζον πρόβλημα είναι το οικονομικό και γι αυτό αρνούμαι να δεχθώ χωρίς διαβούλευση και εξηγήσεις να οδηγήσουμε τον τόπο μας σε ένα μέλλον αβέβαιο και καταστροφικό.
Λέω ναι στην ανάγκη της νέας Διοικητικής Δομής αλλά όχι στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο ! Κάνω έκλυση έστω και την τελευταία στιγμή να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε με το μέλλον του τόπου μας και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναλάβετε το κόστος μιας ακόμη αποτυχημένης Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Με εκτίμηση

Γιάννης Νικηφ. Πάλλας
Μέλος Επιτροπής Οικονομικών ΚΕΔΚΕ
Μέλος Δ.Σ. ΤΕΔΚ Φωκίδας
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Παρνασσού

Δεν θα περάσει το πραξικόπημα” Φωνάζει το Ευπάλιο

Ως “πραξικόπημα” χαρακτηρίζουν σε Ευπάλιο και Τολοφώνα, την απόφαση, στο παραπέντε, της αλλαγής της έδρας του νέου Δήμου Δωρίδας.
Κλειστή έμεινε η εθνική οδός στο Μοναστηράκι για μια περίπου ώρα, ενώ, για αύριο το πρωί στις 9, είναι προγραμματισμένο έκτακτο κοινό δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα αλλά και να ... συντονιστούν οι από εδώ και πέρα ενέργειες.

<


Από nafpaktia.com

ΣΟΚ στο Ευπάλιο! Η έδρα πάει στο Λιδωρίκι. Κλείνουν την Εθνική οδό, στο Μοναστηράκι

Σε κατάσταση... σοκ, βρίσκονται στο Ευπάλιο, καθώς, όπως έγινε γνωστό αργά σήμερα το απόγευμα, ο κ. Ραγκούσης έκανε δεκτό το αίτημα του Λιδωρικίου για αλλαγή έδρας στο νέο Δήμο Δωρίδας και το Ευπάλιο μένει με την... ιστορική έδρα!

Αν και τόσο στο προσχέδιο νόμου, όσο και στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το Ευπάλιο είχε την έδρα του Δήμου Δωρίδας και το Λιδωρίκι την ιστορική έδρα, τελικά, στο παραπέντε, τα πράγματα ήρθαν... τούμπα!


Ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης έκανε τελευταία στιγμή δεκτό το αίτημα του Δήμου Λιδωρικίου (όπου να σημειώσουμε ότι είχαν γίνει σειρά κινητοποιήσεων, ενώ είχε παραιτηθεί και το δημοτικό συμβούλιο) και ...η έδρα μεταφέρεται από το Ευπάλιο (παραμένει ιστορική έδρα) στο Λιδωρίκι.

Αναβρασμός, μετά το σοκ, στο Ευπάλιο, ενώ αυτή τη στιγμή όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευπαλίου βρίσκονται στο δημαρχείο, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για το πως θα αντιδράσουν...

Να σημειώσουμε, ότι απ’ τις μέχρι στιγμης πληροφορίες, η περίπτωση του Δήμου Δωρίδας είναι μια εκ των δύο στην Ελλάδα που έγινε κάτι τέτοιο. Ή άλλη είναι στο δήμο Βοίου (η Σίατιστα) στο νομό Κοζάνης.




Κλείνουν την Εθνική οδό, στο Μοναστηράκι

Ύστερα από ολονύκτια σύσκεψη στο δημαρχείο Ευπαλίου, αποφασίστηκε ως μέτρο πίεσης για την αλλαγή της τελευταίας στιγμής που αφαιρεί την έδρα του Δήμου Δωρίδας από το Ευπάλιο, ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Ναυπάκτου- Άμφισσας στο ύψος της διασταύρωσης στο Μοναστηράκι.

Στις 11 το πρωί θα κλείσει ο δρόμος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα μείνει κλειστός τουλάχιστον για δύο ώρες.
Από http://www.nafpaktia.com

Επιστολή προς τον κ. Ραγκούση, υπουργό εσωτερικών, αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Το παρακάτω είναι ένα κείμενο που μας έστειλε ο Στέργιος Μπακολουκάς και δημοσιεύθηκε στον Ντελάλη της Αράχωβας.


Σήμερα (σ.σ. χθες) ημέρα Πέμπτη 20/5/2010 με αφορμή ένα παλιότερο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, που είχα δημοσιεύσει στον Ντελάλη και εκπροσωπώντας μόνο τον εαυτό μου και κανένα άλλο, έστειλα στον κ. Ραγκούση, την πιο κάτω επιστολή. Σας την παραθέτω αυτούσια....

Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση που έστειλα στο προσωπικό του e- mail και που αφορά το σχέδιο Καλλικράτης.
Κ. Ραγκούση την 6/4/2010 στο τοπικό blog της Αράχοβας Ντελάλης, δημοσίευσα ένα οικονομικό κείμενο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αράχοβας και των Δελφών. ntelalis-arahovas.blogspot.com/2010/04/blog-post_4807.html
Διάβασε αυτό το κείμενο, μπας και σε βοηθήσει ο θεός της οικονομίας, που απ’ ότι βλέπω στο βιογραφικό σου σπούδασες και μας δώσεις κάποια λύση στο τεράστιο πρόβλημα που δημιούργησες, με την κακή εφαρμογή του πνεύματος του σχεδίου «Καλλικράτης».
  • Αφορά, την ανάπτυξη της χώρας.
  • Αφορά, την ανάπτυξη της περιοχής μου.
  • Αφορά την βασική ανάπτυξη του μέρους, που είναι ο θεμέλιος λίθος του όλου.
  • Αφορά, το όραμα που εμείς οι απλοί εργαζόμενοι, αλλά πάνω απ’ όλα ΠΟΛΙΤΕΣ κ. Ραγκούση, έχουμε όχι μόνο για την ιδιαίτερη Πατρίδα μας αλλά και για την γενική Πατρίδα όλων, την Ελλάδα δηλαδή.
  • Αφορά, την προσπάθεια, την «πλάτη» που πρέπει να βάλουμε δηλαδή, για να πληρώσουμε όλα αυτά τα χρέη που εσείς οι πολιτικοί και ΔΕΝ σας εξαιρώ κ. Ραγκούση, συσσωρεύσατε εν αγνοία μας στις πλάτες τις δικές μας και των παιδιών μας.
Με μία ματ’ αρχήν, ερώτηση κ. Υπουργέ: Εσύ, ως πρώην Δήμαρχος της Πάρου, θα ένωνες σε ένα Δήμο την Πάρο με το Πέραμα; Ελπίζω πώς όχι.
Τότε γιατί ενώνεις την Τουριστική Αράχοβα με την βιομηχανική ζώνη των χωριών του Αλουμινίου της Ελλάδος;
Τότε γιατί αποκόπτεις την Αράχοβα από την φυσική της θέση που είναι το πνευματικό ιερό των Δελφών, με τους οποίους καθώς και τις παραθαλάσσιες πόλεις της Ιτέας και του Γαλαξιδίου, θα μπορούσαν να γίνουν ένας Δήμος Πρότυπο για τα τουριστικά δεδομένα της χώρας;
Τότε γιατί στέλνεις τους Δελφούς την Ιτέα και το Γαλαξίδι...

στην Άμφισσα και τη ορεινή Παρνασσίδα που καμία οικονομική –παραγωγική σχέση δεν έχουν μαζί τους και την Τουριστική Αράχοβα στον εργοστασιακό κυκεώνα του Διστόμου και του Αλουμινίου της Ελλάδος;
Σας ρωτώ: Κάποιοι κακοί ή υστερόβουλοι συμβουλάτορες, σε έπεισαν για τη δημιουργία αυτών των δύο εκτρωματικών Δήμων σε Βοιωτία και Φωκίδα; Ή έκανες χρήση των γνώσεων που απεκόμισες από το πανεπιστήμιο όταν σπούδαζες οικονομικά;
Γιατί αν συμβαίνει το πρώτο, έχεις τη δυνατότητα να διορθώσεις τώρα στα στερνά το λάθος των κακών συμβούλων και των επίβουλων κανθάρων της πολιτικής καμαρίλας που σε πλαισιώνουν και να αποκαταστήσεις την τάξη και την αρμονία της ανάπτυξης της περιοχής, εφαρμόζοντας το Σύνταγμα που ορκίστηκες να σέβεσαι και να υπηρετείς, δημιουργώντας ένα Δήμο με τις Πόλεις: Δελφοί, Χρισσό, Αράχοβα, Ιτέα, Δεσφίνα, Γαλαξίδι.
Αν όμως αυτή σου η απόφαση στηρίζεται σε δική σου οικονομική γνώση, πολύ φοβάμαι ότι τα λεφτά του πατέρα σου για τις όποιες οικονομικές σπουδές σου ΔΕΝ έπιασαν τόπο, γιατί το αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτού του οικονομικού μοντέλου που πας να επιβάλλεις στην περιοχή μας είναι πέραν οποιασδήποτε απλοϊκής οικονομικής γνώσης. Αυτό καθ’ εαυτό το εγχείρημα με αναγκάζει να σκεφτώ, ότι μάλλον με... μερικούς ντενεκέδες λάδι αγόρασες το πτυχίο σου ή ίσως – ίσως και με κάποια κομματική βοήθεια, γιατί απ’ ότι βλέπω στο βιογραφικό σου, έχεις τελειώσει το οικονομικό τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Για το μεταπτυχιακό σου στην οικονομική ανάπτυξη, που απ’ ότι βλέπω στο βιογραφικό σου το έκανες στο Εξωτερικό, η απορία μου και η έκπληξή μου είναι χαώδης. Δεν μου είναι δυνατόν να φανταστώ ότι διδάχτηκες ποτέ, την συνύπαρξη αλληλοαναιρούμενων οικονομικών μονάδων σε ένα ενιαίο μοντέλο ανάπτυξης.
Ο επίσης οικονομολόγος νεαρός γιός μου και μάλιστα με πτυχίο από την ίδια σχολή με σένα και κατά δήλωσή του απολιτικός (έτσι τους καταντήσατε τους νέους) ως προς την περίεργη, όπως λέει, ιδεολογία που πρεσβεύετε, όπως δυστυχώς όλοι οι νέοι που σέβονται τον εαυτό τους και την επιστημονική τους επάρκεια σήμερα, σε ανάλογη συζήτηση, μου επιβεβαίωσε την άποψη ότι αυτή την εκτρωματική Δημοτική σύνθλιψη δεν την διανοείται ούτε πρωτοετής φοιτητής οποιασδήποτε οικονομικής σχολής.
Αν έχεις, ως οικονομολόγος, αντιληφθεί αυτή την οικονομική κατάντια, ξεφτίλα και Εθνική υποτέλεια, που εσείς οι πολιτικοί, οδηγήσατε τη χώρα, σκύψε στο πρόβλημα των εκτρωματικών Δήμων που κατασκεύασες στη περιοχή μας και ανασκεύασε επιτέλους τις λαθεμένες αποφάσεις που, για όποιους λόγους επήρες και δώστε μας την δυνατότητα να συμβάλουμε με την εργατικότητα τον μόχθο και την επιχειρηματική μας τόλμη, στην έξοδο του τόπου από την κρίση. Ακόμα ίσως προλαβαίνεις.
Μην καταδικάζεις, προς χάριν πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων κάποιων απαράδεκτων γνωστών συμφεροντολόγων της περιοχής, μια ολόκληρη περιφέρεια.
Επιτέλους πάρε ένα χάρτη στα χέρια σου και δες την περιοχή μας. Άνοιξε ύστερα το κομπιούτερ σου και αναζήτησε το όνομα ΔΕΛΦΟΙ. Είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβεις και θα ανατρέψεις όλη αυτή την οικονομική και Ιστορική αδικία που συντελείται στην περιοχή μας. Είμαι σίγουρος επίσης ότι όταν αντιληφτείς όλα αυτά που σου λέω, θα καταχεριάσεις όλους αυτούς τους περίεργους συμβουλάτορες που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Είμαι σίγουρος επίσης για το αποτέλεσμα. Εμείς μεν θα διαπρέψουμε οικονομικά ως τοπική κοινωνία, εσύ δε θα δικαιούσαι τιμητικής θέσης στην Ιστορία της περιοχής, θα δικαιούσαι ίσως και ανδριάντα. Το σίγουρο όμως είναι ένα, ο Πατέρας σου θα είναι υπερήφανος για σένα, γιατί θα γνωρίζει ότι ο κόπος του και οι στερήσεις του για τις δικές σου οικονομικές σπουδές, έπιασαν τόπο.

ΥΣ.
  1. Ομιλώ στον ενικό, όχι από έλλειψη σεβασμού, αλλά από συναδελφική (του οικονομολόγου) οικειότητα.
  2. Ομιλώ στον ενικό επίσης, νιώθοντας συντροφική ταύτιση μαζί σου, όχι μόνο γιατί κατά καιρούς υπήρξα ψηφοφόρος του κόμματος που υπηρετείς, αλλά σίγουρα ιδεολογικός συνοδοιπόρος σου.
  3. Ελπίζω ότι θα διαβάσεις το κείμενό μου και δεν θα επικαλεστείς έλλειψη χρόνου λόγω δουλειάς.
  4. Συγχώρησέ μου το σκωπτικό ύφος αυτής της επιστολής, αλλά είμαι θυμωμένος μαζί σου, όπως και πάρα πολλοί άλλοι συμπολίτες μου.
  5. Μην πιστεύεις, ότι επιβάλλοντας την κομματική πειθαρχία θα έχεις αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί. Αυτό αν συμβεί θα είναι πρόσκαιρο, διαχρονικά θα αποδειχτεί μπούμερανγκ.
  6. Και κάτι τελευταίο, δυστυχώς οι αντίστοιχοι βουλευτές της περιοχής μας δεν κατάφεραν να αφουγκραστούν τα προβλήματα του τόπου, ορισμένοι από πολιτική σκοπιμότητα και άλλοι από αδυναμία κατανόησης των δεδομένων. Όμως στην Πατρίδα μου λέμε την παροιμία: « Όποιος κατουράει στη θάλασσα, θα το βρει στο αλάτι»
  7. Δεν αναφέρομαι στο συνεργάτη σου υφυπουργό κ. Ντόλιο, γιατί αυτός είναι... οδοντίατρος και μάλλον δεν σκαμπάζει από οικονομική ανάπτυξη, άρα είναι περιττό να του αποδώσω ευθύνες.
  8. Την επιστολή αυτή που σου αποστέλλω, θα την δημοσιεύσω στο ίδιο blog που σας παραπέμπω.
Σ’ Ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Στέργιος Μπακολουκάς
Οικονομολόγος

Δείτε τα σημερινά θέματα και τις απαντήσεις για την Ιστορία, την Βιολογία, την Χημεία και την Διοίκηση Επιχειρήσεων


ΘΕΜΑΤΑ και ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Σήμερα, Παρασκευή 21 Μαΐου οι υποψήφιοι εξετάζονται στα μαθήματα, ΙΣΤΟΡΙΑ (ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ), ΒΙΟΛΟΓΙΑ (ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ), ΧΗΜΕΙΑ–ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) και ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ). Δείτε ΤΩΡΑ τα θέματα και τις απαντήσεις

Οι αλλαγές στον Καλλικράτη, στις μετατάξεις , στο ασυμβίβαστο, στο χωροταξικό

Χωρίς αλλαγές στο χωροταξικό, όπως είχε γράψει η αυτοδιοίκηση gr (http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6785) και με τροποποιήσεις στο ασυμβίβαστο, την αποκομιδή απορριμμάτων, τις μετατάξεις και τις ονομασίες και τις έδρες ορισμένων δήμων, ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία (υπέρ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τα κόμματα της αντιπολίτευσης) αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη».

Όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί στην ομιλία του υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία αλλαγή στο χωροταξικό, παρά μόνο σε κάποιες νέες τροποποιήσεις εδρών και ονομασιών δήμων, εφόσον υπάρξει ομόφωνο αίτημα των βουλευτών του νομού. «Η πρόταση για το χωροταξικό είναι διαμορφωμένη μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Άρα έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Δεν είναι το τέλειο αλλά είναι η καλύτερη δυνατή πρόταση, είναι η χρυσή τομή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης. Πρόσθεσε δε ότι οι ονομασίες και οι έδρες των δήμων «δεν αποτελούν δομικά χαρακτηριστικά αυτής της αρχιτεκτονικής γιατί μπορούν να αλλάξουν με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων τους» (σ.σ. με πλειοψηφία 2/3 ή 66,7%).(Οι ψήφοι μόνο της πλειοψηφίας είναι 3/5 ή 60% !!!!)

Όσον αφορά τις αλλαγές έδρας, οι δύο περιπτώσεις είναι οι εξής: Στο δήμο Βοίου του νομού ...Κοζάνης, όπου έδρα αντί για τη Νεάπολη ορίζεται η Σίατιστα (για τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Σιάτιστας κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6693 και εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6768) και στο δήμο Δωρίδας του νομού Κοζάνης όπου η έδρα μεταφέρεται από το Ευπάλιο (παραμένει ιστορική έδρα) στο Λιδωρίκι (ήταν αρχικά ιστορική έδρα).

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε και σε μια σειρά αλλαγών σε ονομασίες και ορισμό ιστορικών εδρών: ( Για τον πλήρη κατάλογο κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6788).

Αλλαγές σε ασυμβίβαστο, αποκομιδή, μετατάξεις

Επιπλέον ο Γιάννης Ραγκούσης έκανε δεκτό το αίτημα της ΚΕΔΚΕ να μην ισχύει το επαγγελματικό ασυμβίβαστο για δήμους κάτω των 25.000 κατοίκων, μόνο, όμως, για την περίοδο 2011 - 2014 (δηλαδή, μόνο για τις εκλογές του Νοεμβρίου). Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό όριο που έθετε το νομοσχέδιο ήταν για δήμους άνω των 10.000 κατοίκων (δηλαδή, για το σύνολο, σχεδόν, των νέων δήμων της χώρας), ενώ ΚΕΔΚΕ ζητούσε να καταργηθεί πλήρως η συγκεκριμένη διάταξη. Όπως εξήγησε ο υπουργός παρότι πιστεύει ακράδαντα ότι «είναι απαραίτητο οι δήμαρχοι να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης το υπουργείο προβληματίστηκε με τους μη αστικούς δήμους, καθώς εκεί δεν υπάρχει απεριόριστος πλούτος αυτοδιοικητικού δυναμικού που να μπορεί να πάρει στις πλάτες του την μεταρρύθμιση». Για το λόγο αυτό κατέληξε στην συγκεκριμένη μεταβατικού χαρακτήρα ρύθμιση. Πάντως ο κ. Ραγκούσης διευκρίνισε ότι το ασυμβίβαστο του δημάρχου δεν έχει καμία σχέση με αυτό του βουλευτή, γιατί ο δήμαρχος είναι εκτελεστική εξουσία (όπως, κατ’ αναλογία, ο υπουργός, που έχει ασυμβίβαστο) και όχι νομοθετική, όπως είναι ο βουλευτής ή, κατ’ αναλογία, ο δημοτικός σύμβουλος.

Επίσης, έγινε αποδεκτό ένα ακόμη αίτημα των δημάρχων για παράταση της προθεσμίας που αφορά την ανάθεση αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες μέχρι τις 31/12/2010. Για το συγκεκριμένο θέμα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα πολλοί, κυρίως, μικρομεσαίοι δήμοι που, λόγω έλλειψης προσωπικού, έχουν αναθέσει την καθαριότητα σε ιδιώτες, ωστόσο οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Υπάρχουν εκατοντάδες δήμοι σε όλη την χώρα που δεν εχουν οραγνωμένη υπηρεσία καθαριότητας. Τους είχε δοθεί μία διορία μέχρι 31.12.2009. Τώρα όμως με τις συνενώσεις είναι η τελευταία τους ευκαιρία. Δεν πρόκειται να τους δοθεί καμία άλλη δυνατότητα μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2010», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Ραγκούσης, με βάση τις παρατηρήσεις όλων των πτερύγων της Βουλής και των ενδιαφερόμενων φορέων - τους οποίους ακροάστηκε η Επιτροπή (Τζανακούλης - αντιπρόεδρος ΚΕΔΚΕ, Σπ. Παπασπύρου - ΑΔΕΔΥ, Θ. Μπαλασόπουλος - ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ. Πετράκος - ΠΟΣΥΠ, Χρ. Ντάης, Ιω. Σωτηρίου - ΟΚΕ) προχώρησε και σε άλλες αλλαγές που αφορούν: Την δυνατότητα μετάταξης των υπαλλήλων των υπό κατάργηση νομαρχιών όχι μόνο στους δήμους των πρωτευουσών των νομών όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο αλλά και στο αντίστοιχο δήμο όπου λειτουργούσε η αποκεντρωμένη νομαρχιακή υπηρεσία, Την δυνατότητα των δήμων μπορούν να πληρώνουν τα μισθώματα για την στέγαση των πυροσβεστικών κλιμακίων κλπ

Επιπλέον, στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών εξήρε το έργο της Επιτροπής κατά την τριήμερη επεξεργασία του «Καλλικράτη» και των βουλευτών των κομμάτων για τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις τους, λέγοντας μάλιστα ότι αν παρουσιάσει και η Ολομέλεια αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά θα είναι πολύ καλή στιγμή του Κοινοβουλίου. «Το ερώτημα που μένει είναι γιατί μας αφήνετε να πάμε μόνοι μας;», κατέληξε, θέτοντας το ερώτημα ο κ. Ραγκούσης.

Τι είπε η αντιπολίτευση

Ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Ζώης, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του για τις τροποποιήσεις που αφορούν στη Σιάτιστα και το Λιδορίκι, είπε όμως πως είναι ελάχιστες στο σύνολο των 25 αιτημάτων για αλλαγές. «Δυστυχώς επιβεβαιώνεται αυτό που σας καταλόγισα υποθετικά ότι η συζήτηση ήρθε στο χωροταξικό με ευθύνη δική σας. Δεν συζητήσαμε οικονομικά και θεσμικά θέματα που αφορούν στην βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Δεν ψηλαφίσαμε καν τα ζητήματα που σας θέσαμε. Θα σας συνοδεύει αυτή η τακτική κι αν δεν την αλλάξετε στην Ολομέλεια δεν θα μείνουμε στις παρατηρήσεις, θα σας καταλογίσουμε πρόθεση», είπε. Έθεσε τέλος το ερώτημα αν γίνουν κοινές δηλώσεις από τους βουλευτές των νομών για ρύθμιση θεμάτων για το χωροταξικό αν θα δείξει την ίδια ευαισθησία.

«Εργαλείο αντιλαϊκής πολιτικής» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού και του ΔΝΤ, το χαρακτήρισε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του θα αποφέρει υπηρεσίες χειρότερες και ακριβότερες για τον πολίτη. Ο Π. Μαρκάκης (ΛΑΟΣ) επισήμανε ότι ο υπουργός αρκέστηκε να ευχαριστήσει τους βουλευτές για τις προτάσεις τους, αλλά δεν τις έκανε δεκτές, συμπληρώνοντας ότι οι βελτιώσεις που έγιναν έχουν νομοτεχνικά χαρακτηριστικά, δεν είναι ουσίας. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Τσούκαλης, έκανε λόγο για συζήτηση υψηλών προδιαγραφών, είπε ωστόσο ότι θα αναμένει να διαπιστώσει στην Ολομέλεια αν ο υπουργός θα αποδείξει ότι πράγματι θα κάνετε θεσμικές και γενναίες τροποποιήσεις, γιατί - όπως είπε - αυτές που προκάλεσε σήμερα είναι «διαχειριστικού χαρακτήρα».

Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια την Τρίτη και η συζήτησή του αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε ή έξι συνεδριάσεις (Για να διαβάσετε σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6781).

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΠΟΥ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΑΝΕΚΔΟΤΟ

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου από τα αιολικά πάρκα που πληρώνουν ενοίκιο στο κράτος το «αντάλλαγμα του μελισσοκόμου»: 50 ευρώ το στρέμμα ετησίως!!!


Αφορμή για την έρευνά μας στάθηκαν οι σφοδρές καταγγελίες τριών Δημάρχων Νοτίου Ευβοίας, οι οποίοι έφτασαν έως τη Βουλή εξουσιοδοτημένοι για να διαμαρτυρηθούν για τη φωτογραφική και αντισυνταγματική ... ρύθμιση της παρ. 11, του άρθρου 12 του ν/σ της κας Μπιρμπίλη. Με τη ρύθμιση αυτή θα χαρακτηρίζονται κατά προτεραιότητα ως δημόσιες δασικές, οι εκτάσεις που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και θα υποχρεούνται όλες οι Υπηρεσίες να αδειοδοτούν τα αιολικά πάρκα , ασχέτως αν υπάρχουν νόμιμες ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές από τους ιδιοκτήτες γης

http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=5225

Αναρωτηθήκαμε ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της άθλιας ρύθμισης, με την οποία κυριολεκτικά θα «κατάσχονται» ιδιωτικές περιουσίες χωρίς αντάλλαγμα για τους ιδιοκτήτες και θα παραδίδονται πλέον από το κράτος στις εταιρείες ΑΠΕ.

Σε επικοινωνία μας με έναν Δήμαρχο της Ευβοίας (που είναι και του ΠΑΣΟΚ) πληροφορηθήκαμε πως αυτή η αντισυνταγματική διάταξη εξυπηρετεί την ΤΕΡΝΑ και τον Κοπελούζο, διότι έχουν αιτήσεις για 100δες ανεμογεννητριες αιολικά πάρκα στη Νότιο Εύβοια. Όπως μας είπε ο Δήμαρχος, οι εταιρείες θέλουν να αποφύγουν να αποζημιώσουν τους νόμιμους ντόπιους ιδιοκτήτες, οι οποίοι τους έχουν ζητήσει ενοίκιο 500-1000 ευρώ ανά στρέμμα. Με αυτή τη φωτογραφική διάταξη, «πετούν έξω τους ντόπιους ιδιοκτήτες» και εξασφαλίζουν να παίρνουν τσάμπα τα οικόπεδα από το Δημόσιο!!! Στην ερώτησή μας «τι εννοείτε τσάμπα», μας παρέπεμψε στο Υπουργείο Γεωργίας για τις λεπτομέρειες , λέγοντάς μας πως έχει στηθεί ένα νομικό γαϊτανάκι αλά Βατοπέδι και πως οι Δασάρχες έχουν αηδιάσει με τις εταιρείες αυτές, αλλά είναι δεμένα τα χέρια τους από τους νόμους και τις Αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό το «παίρνουν τσάμπα οικόπεδα από το Δημόσιο» του Δημάρχου, μας κίνησε το ενδιαφέρον και ξεκινήσαμε αμέσως έρευνα. Είναι βλέπετε πρόσφατο το Βατοπέδι, όπου το Δημόσιο αντάλλασε εκτάσεις με τη Μονή αντί «πινακίου φακής».

Μετά από έρευνα ανακαλύψαμε ένα σκάνδαλο άνευ προηγουμένου, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου που ουσιαστικά χαρίζει , έναντι αστείου μισθώματος των 50ευρώ/στρεμμα ετησίως (ή 1000 ευρώ/στρέμμα την 20ετία εφάπαξ) οικόπεδα στις ιδιωτικές εταιρείες αιολικών πάρκων. Καλά ακούσατε και όπως αντιλαμβάνεστε η ζημία για το κράτος και το κοινωνικό σύνολο ανέρχεται σε 100αδες εκατομμύρια ευρώ , αφού το 99% των αιολικών πάρκων που λειτουργούν ανά τη χώρα έχει εγκατασταθεί με αυτό το διακομματικό «κόλπο» , που χρίζει Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή!

Δείτε πως στήθηκε το κόλπο από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ & ΝΔ. (καλούμε τον οποιοδήποτε να διαψεύσει εάν τολμά):

Με το Νόμο 2941/2001 επί Υπουργίας Ανωμερίτη, τα αιολικά πάρκα χαρακτηρίστηκαν ως «δημόσιας ωφέλειας» και συμπεριελήφθησαν στη δασική νομοθεσία ως ισότιμα με τα στρατιωτικά έργα. Έτσι επιτράπηκε να εγκαθίστανται νόμιμα σε δημόσιες δασικές εκτάσεις. Ο νόμος αυτός έγινε για να θεραπευτούν Αποφάσεις ΣτΕ κατά πολλών αιολικών πάρκων που είχαν ήδη εγκατασταθεί σε δημόσιες εκτάσεις : με Υπ. Απόφαση του 1998 Βάσως Παπανδρέου και δωρεάν,.. ενώ απαιτούνταν Νόμος και αποζημίωση του Δημοσίου!!!! Ορίστηκε λοιπόν με το Ν. 2941/2001 και η αποζημίωση-έσοδο του κράτους από τις εταιρείες ΑΠΕ, που ανερχόταν σε 1% του προϋπολογισμού του έργου. Για τις λεπτομέρειες της καταβολής του εσόδου από το Δημόσιο εξουσιοδοτήθηκαν οι Υπουργοί Γεωργίας & Οικονομίας για έκδοση Υπουργικής Απόφασης. Αυτή η Υπουργική Απόφαση δεν εκδόθηκε ποτέ!!! Δηλαδή ποτέ δεν πληρώθηκε το κράτος για την παραχώρηση των εκτάσεων, ενώ τα αιολικά πάρκα συνέχιζαν κανονικότατα να κατασκευάζονται χωρίς να πληρώνουν ούτε 1 ευρώ!!! Οι ευθύνες των τότε Υπουργών Ανωμερίτη και Παπαντωνίου είναι τεράστιες.

Με το Νόμο 3208/2003 επί Υπουργίας Δρυ, καθορίστηκε (άσχετα από τις ΑΠΕ) ότι για επεμβάσεις σε εκτάσεις που διαχειρίζεται η Δασική Υπηρεσία , θα καταβάλλεται «αντάλλαγμα χρήσης». Το αντάλλαγμα χρήσης είναι ένα τυπικό αντίτιμο: κόστος αναδάσωσης επί 2 (50ευρω ανά στρέμμα/έτος) και αφορά μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους, όπως αποδεικνύει και επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Γεωργίας που παραθέτουμε!

Οι εταιρείες με τα αιολικά πάρκα συνέχιζαν να μην πληρώνουν ούτε ευρώ, ενώ εισέπρατταν κανονικότατα και τις επιδοτήσεις και τα τιμολόγια τους από τη ΔΕΗ, μέχρι το 2006.

Λόγω του ότι οι Υπηρεσίες είχαν αρχίσει να αντιδρούν κατά των εταιρειών που δεν πλήρωναν ούτε 1 ευρώ στο κράτος, με το Ν. 3377/2005 και συγκεκριμένα το άρθρο 19, επί Υπουργίας Μπασιάκου, το σκάνδαλο ολοκληρώθηκε! Τα αιολικά πάρκα συμπεριλήφθηκαν στη σχετική ρύθμιση του Ν. 3208/2003 ώστε να πληρώνουν κι αυτά….το τυπικό «αντάλλαγμα χρήσης του μελισσοκόμου» των 50ευρώ/στρεμμα ετησίως (ή 1000ευρώ εφάπαξ στην 20ετια), το οποίο είναι αστείο μπροστά στο 1% του προϋπολογισμού (που κι αυτό είναι μηδαμινό τίμημα)!

Αυτό το άθλιο καθεστώς σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ισχύει από το 2006 (όπως είπαμε από το 1998 ως το 2006 δεν πλήρωσαν ούτε ευρώ!) έως σήμερα και κανενός πολιτικού το αυτί δεν ιδρώνει, για το αστείο μίσθωμα, παρά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου που ανέδειξε την ανάγκη να προστατεύει και να εκμεταλλεύεται το Δημόσιο την περιουσία του .

Για να αντιληφθείτε δε πόσο άθλιες είναι οι εταιρείες των αιολικών πάρκων, διαμαρτυρήθηκαν κιόλας τον Ιαν 2006, ότι το «αντάλλαγμα χρήσης του μελισσοκόμου» είναι υψηλό και ζήτησαν τόσο τη μείωση του τιμήματος, όσο και τον υπολογισμό λιγότερων στρεμμάτων για τα έργα!!! Και για να τραβάτε τα μαλλιά σας, ο κος Περιστέρης της ΤΕΡΝΑ που υπογράφει την επιστολή, καλεί τους Υπουργούς να χαρακτηρίσουν τα αιολικά πάρκα «ιδιαίτερου κοινωνικού χαρακτήρα» προκειμένου να μειωθεί το αντάλλαγμα χρήσης!!! (βλεπε αναρτημένη την επιστολή). Σα δε ντρέπεται ο κύριος που κυκλοφορεί με ελικόπτερο και που 12 μήνες μετά την επιστολή του αυτή, εισήγαγε την εταιρεία του με τα αιολικά πάρκα, στο Χρηματιστήριο αποκομίζοντας μετρητά 300 εκατομμύρια ευρώ! Για ποια ποιον «ιδιαίτερο κοινωνικό χαρακτήρα» ομιλεί; Μήπως θέλει και «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης»;

Η απάντηση του υπουργείου Γεωργίας (Φεβ 2006) ήταν σχεδόν ειρωνική και αποστομωτική. Του απαντά η υπηρεσιακός παράγοντας ουσιαστικά ότι: «κύριε, αυτό το αντάλλαγμα είναι πολύ μικρό και τυπικό γιατί αφορά μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους, ασχέτως που εσείς (με τα αιολικά πάρκα) καταφέρατε να συμπεριληφθείτε»

Είμαστε εξοργισμένοι με αυτά τα αίσχη και την καταλήστευση του Ελληνικού Δημοσίου. Τα 100δες εκατομμύρια ευρώ που στέρησαν και στερούν οι εταιρείες αυτές από το Δημόσιο, με τις ευλογίες των διεφθαρμένων πολιτικών, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβίωση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων που σχεδόν «πεινούν» στις μέρες μας.

Σήμερα πρέπει να ντρέπεται και η Κα Μπιρμπίλη και η Κα Μπατζελή, όχι μόνο γιατί αποκρύπτουν κι αυτές με τη σειρά τους αυτό το σκάνδαλο της τεράστιας απώλειας εσόδων για το Δημόσιο. Αλλά και γιατί με περισσό θράσος διογκώνουν το σκάνδαλο, βάζοντας κρυφά αντισυνταγματική ρύθμιση υφαρπαγής των ιδιοκτησιών φτωχών ανθρώπων, ώστε να πληρώνουν οι μεγαλοεργολάβοι και οι πολυεθνικές, το «αντάλλαγμα χρήσης του μελισσοκόμου» των 50ευρώ/στρεμμα πλέον και στις ιδιωτικές εκτάσεις! Και είναι ντροπή της Κυβέρνησης που δήθεν κόπτεται για τον ελληνικό λαό και τα τιμολόγια ρεύματος και χτυπά μόνο τα φωτοβολταικά υποκριτικά. Τα φωτοβολταικά που τόσο πολέμησε η Κα Μπιρμπίλη και οι σύμβουλοί της και το λόμπυ των αιολικών, δεν εγκαθίστανται σε δημόσιες εκτάσεις για 50 ευρώ/στρέμμα. Οι ιδιοκτήτες φωτοβολταικών πληρώνουν κανονικά και υψηλά ενοίκια για τα οικόπεδα των έργων τους. Και τα οικόπεδά τους είναι 15 φορές μεγαλύτερα σε έκταση, των αντιστοίχου ισχύος αιολικών πάρκων.

«Αγαπητοί» μας πολιτικοί, να την χαίρεστε την πράσινη ανάπτυξη της αθλιότητας, της οικονομικής ζημίας του Δημοσίου και με το νέο ν/σ ΑΠΕ της αρπαγής ιδιωτικών περιουσιών.

ΥΓ1: Κα Μπιρμπίλη, σας προτείνουμε το πρόσφατο μήνυμά σας προς το λαό: «δεν αρκεί μόνο να πολεμούμε το λιθάνθρακα, αλλά πρέπει να αγαπάμε και τα αιολικά πάρκα», να πάτε να το πείτε στους φτωχούς ανθρώπους της Νοτίου Ευβοίας.

ΥΓ2: Κατανοούμε τη δυσκολία επαγγελματιών δημοσιογράφων του ενεργειακού ρεπορτάζ, που μας είπαν πως θα χάσουν τη δουλειά τους αν αναδείξουν το θέμα. Μας αρκεί που συμφώνησαν μαζί μας πως είναι σκάνδαλο μεγέθους Βατοπεδίου.
Από kafeneio-gr.

Οι νέες προθεσμίες των φορολογικών δηλώσεων

H ώρα με την εφορία έφθασε για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, που για τελευταία χρονιά εφέτος, θα καταθέσουν με τον παραδοσιακό τρόπο τη φορολογική τους δήλωση, καθώς από το 2011, για τα εισοδήματα του 2010, οι δηλώσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά.
Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για τα ΑΦΜ που λήγουν στο 1. Συγκεκριμένα [...]


Το ΑΦΜ με λήγοντα αριθμό το 1, πρέπει να καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι αύριο Παρασκευή 21 Μαϊου.
Το 2, την Τρίτη 25 Μαΐου,
Το 3, την Πέμπτη 27 Μαΐου,
Το 4, τη Δευτέρα 31 Μαΐου,
Το 5, την Τετάρτη 2 Ιουνίου,
Το 6, στις 4/6,
Το 7, στις 8/6,
Το 8, στις 10/6,
Το 9, στις 14/6,
Το 0, από 10-50 στις 16/6,
Και από 50-00 στις 18/6.

Στο σκαμνί οι Κατσαρέλης, Καλτσής και Τσέλλος

Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας (9-3-2010), όπως αναφέρει η καθημερινή εφημερίδα Ώρα της Φωκίδας, στο ειδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει ο τέως αντινομάρχης Γεώργιος Κατσαρέλης και νυν Νομαρχιακός σύμβουλος, μιας και διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για 17 ψευδείς αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων σύμφωνα με το νόμο 1608/50. Mαζί του θα καθίσει στο ειδώλιο και ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Καλτσής επειδή διώκεται για βλάβη του δημοσίου που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για την... υπόθεση Τουμπανάρια καθώς και για ανέγερση οικίας στο Κρόκι χωρίς οικοδομική άδεια.
Η αξία των παραπάνω εκτάσεων αγγίζουν την αξίας των περίπου 5 εκατομυρίων ευρώ. (4.779.900)
Το άρθρο 146 του Κώδικα Δήμων και κοινοτήτων προβλέπει ότι όταν γίνεται παραπομπή για κακούργημα με αμετάκλητο βούλευμα ή με απευθείας κλήση, ο Γενικός γραμματέας οφείλει να θέσει τον εγκαλούμενο σε κατάσταση αργίας. Άν εκδοθεί αθωωτική απόφαση ο η αργία αίρεται αυτοδικαίως και η διοικητική ποινή θεωρείτε μηδέποτε επιβληθείσα. Αυτά ισχύουν για τον Δήμαρχο Δελφών αλλά τα ίδια προβλέπονται και από τον Νομαρχιακό Κώδικα.
Γιατί λοιπόν μένουν ακόμα στις θέσεις τους οι δύο κατηγορούμενοι;
Δεν θα έπρεπε να τεθούν σε Αργία όπως προβλέπει ο κώδικας για τους δυο άντρες της Αυτοδιοίκησης;

Μαζί τους διώκονται 28 συνολικά άτομα μεταξύ των οποίων και ο υπάλληλος του Δασαρχείου Κος Τσέλλος που διώκεται για βεβαίωση με ψευδή στοιχεία που έδωσε στον Δήμαρχο Δελφών κο Καλτσή καθώς και σε άλλους ιδιοκτήτες της περιοχής των Τουμπαναρίων.
Και άλλα πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται στην υπόθεση μιας και συμβολαιογράφος στο συμβόλαιο πώλησης της κόρης του Καλτσή των επίδικων εκτάσεων εμφανίζεται να είναι ο Δήμαρχος Ιτέας Αριστείδης Παπαλάιος.
Το καλύτερο θα ήταν να δοθεί σύντομα απάντηση απο την δικαιοσύνη για τα παραπάνω θέματα και να εφαρμοστούν όλοι οι Νόμοι που πρέπει να διασφαλίσουν το κύρος αυτής της διαδικασίας, μιας και τα πρόσωπα αυτά είναι θεσμικοί παράγοντες του τόπου μας και το γρήγορο ξεκαθάρισμα της υπόθεσης είναι θέληση όλων μας.