Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Ο Διάπλους το καράβι και το Άλας της Ζωής στη Ιτέα

Ο Δήμος Ιτέας σε συνεργασία με Φορείς, και Συλλόγους που προσφέρουν θεραπευτικό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό έργο, σε άτομα και ομάδες της κοινότητας, θα πραγματοποιήσουν δύο εκδηλώσεις του κύκλου των Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών Δρώμενων της πόλης, με την επωνυμία «Ο Διάπλους, το Παλιό Καράβι και το Άλας της Ζωής)

Τα Δρώμενα στόχο έχουν την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κατοίκων, όλων των ηλικιακών ομάδων, σε δράσεις που αξιοποιούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό για την προαγωγή της υγείας.
Σαν κεντρικό σύμβολο τίθεται, π διεργασία της μεταμόρφωσης μιας παλιάς ξεχασμένης βάρκας, που με την φροντίδα και την περιποίηση των συμμετεχόντων (σε βάθος χρόνου) θα σβήσει τα σημάδια εγκατάλειψης. Η μεταμόρφωσή μας παραπέμπει αλληγορικά στην αδιάκοπη... φροντίδα που χρειάζεται να δώσει ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί, στον εσωτερικό κι εξωτερικό εαυτό, προκειμένου να αποφευχθούν, οι σύγχρονοι κίνδυνοι που πλήττουν την ανθρώπινη ψυχή και ταράζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις, την υγεία και την ισορροπία μας.
Αναλυτικό πρόγραμμα για την περίοδο των Χριστουγέννων
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009, ώρα 12.00
Εγκαίνια του δρώμενου « 0 Διάπλους, το Παλιό Καράβι και το Άλας της Ζωής»
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από το αύλιο χώρο της Λέσχης «Αύρας», (Σκαρίμπα 9, πρώην αγροτικό Ιατρείο), με την μεταφορά της παλιάς βάρκας, μέσα από εορταστική πομπή, στην παραλία του Δήμου Ιτέας (πλατεία Μαϊάμι). Θα ακολουθήσει ο στολισμός της βάρκας, μουσική, Χορός και τραγούδι.
Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009, ώρα 19.00
Χριστουγεννιάτικη Γιορτή για μικρούς και μεγάλους στο παλιό Δημαρχείο Ιτέας.
Πληροφορίες: ΔΗΜΟΣ ΙΤΕΑΣ Τηλ: 22653 51134 — ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ τηλ:2265022924/22600 — ΚΑΠΗ ΙΤΕΑΣ τηλ: 2265034177
- ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙ0ΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ Τηλ: 22650 23590 / 23837
Η Συντονιστική Επιτροπή
ΔΗΜΟΣ ΙΤΕΑΣ / ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ / ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ / ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΩΚΙΔΑ 2000» / ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΤΕΑΣ / ΛΥΚΕΙΟ ΙΤΕΑΣ / ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΤΕΑΣ / ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΔΕΣΜΟΣ» / ΚΑΠΗ ΙΤΕΑΣ /
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΕΙΟ, ΜΠΑΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΡΙΓΚΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΙΤΕΑΣ / ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΤΕΑΣ / ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΣΦΙΝΑΣ /
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι
Στις 20 του Μηνός και μέρα Κυριακή, στις 7 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση του Δήμου Ιτέας με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής και της παιδικής χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Κυριακοπούλειο-Ηλιοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιτέας και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Χριστουγεννιάτικου παραμυθιού, θα ακουστούν Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τραγούδια από τη Φιλαρμονική του Δήμου και την παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου.
Τη Διεύθυνση της χορωδίας έχει η καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου κα. Βαλεντίνη Παλάντζα ενώ τη Φιλαρμονική του Δήμου διευθύνει ο Αρχιμουσικός της κ. Στέργιος Χατζής.

Πρέπει να σταματήσει η εγκατάσταση Ανεμογεννητριών.

Ανοιχτή Επιστολή προς τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

J.-L. Butré, Πρόεδρος της EPAW
3 rue des Eaux – 75016 Paris – France
Tel.: +33 (0)6 80 99 38 08
Email: contact@epaw.org
26 Μαΐου 2009
Προς τους Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,Προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Αξιότιμη κυρία, Αξιότιμε κύριε,

Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Κατά Των Αιολικών Πάρκων (European Platform Against Windfarms - EPAW) ιδρύθηκε στο Παρίσι στις 4 Οκτωβρίου 2008 και αποτελεί πρωτοβουλία γαλλικών, γερμανικών, ισπανικών και βελγικών οργανώσεων. Από τότε, έχουν ενώσει δυνάμεις με πάνω από 300 ευρωπαϊκές και πανευρωπαϊκές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, την Ρουμανία, την Δανία, την Βουλγαρία, την Ελλάδα καθώς και από δύο εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες, τη Νορβηγία και την Ελβετία.
Ένας κατάλογος αυτών των οργανώσεων είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της EPAW: http://www.epaw.org/.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η EPAW έχει λάβει μηνύματα υποστήριξης από χώρες όπως τον Καναδά, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, το Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο. Αυτά τα μηνύματα μπορείτε επίσης να τα βρείτε στην ιστοσελίδα της EPAW.
Η EPAW υποστηρίζει τα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όταν μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικά καθώς και κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά αποδεκτά. Προκειμένου να ικανοποιηθούν αυτά τα κριτήρια, είναι επιτακτική η ανάγκη για σωστή και πλήρη... ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για κάθε σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
Η EPAW θεωρεί λυπηρό το γεγονός ότι οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης ανανεώσιμών πηγών ενέργειας εγκαθίστανται συχνά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από την πίεση οικονομικών ή ιδεολογικών ομάδων συμφερόντων. Η ενοχλητική συνέπεια είναι ότι αυτού του είδους σχέδια εγκατάστασης δεν εκπληρώνουν καν τα βασικά κριτήρια για την βιώσιμη ανάπτυξη.
Η EPAW υποστηρίζει ότι τα αιολικά πάρκα (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας - ΑΣΠΗΕ) αντιπροσωπεύουν το χειρότερο σενάριο. Η αποτελεσματικότητά τους παραμένει μη αποδεδειγμένη και όμως για δεκαετίες τώρα έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της χρηματοδότησης που χορηγείται από τις κυβερνήσεις για έργα εκμετάλλευσης ανανεώσιμών πηγών ενέργειας. Και ακόμα χειρότερα, συμβάλλουν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Η EPAW επιθυμεί να εστιάσει την προσοχή σας στο γεγονός ότι τα αιολικά πάρκα έχουν αποδειχθεί επανειλημμένα ότι βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη, από την στιγμή που:
*Η συμβολή των αιολικών πάρκων στη μείωση των εκπομπών του CO2 είναι ασήμαντη λόγω της ανάγκης εφεδρικής λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να εξισορροπήσουν στο δίκτυο την μεταβαλλόμενη τάση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η αιολική ενέργεια δεν μειώνει σημαντικά τη δαπανηρή εισαγωγή ορυκτών καυσίμων, που αποτελεί ένα όλο και πιο λεπτό πολιτικό ζήτημα.
*Ο αυξανόμενος αριθμός αιολικών πάρκων καθιστά απαραίτητη την αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς και την κατασκευή περισσότερων κέντρων ελέγχου του δικτύου μιας και η εμπειρία δείχνει ότι η σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου μεταφοράς απειλείται από την μη ελέγξιμη φύση της αιολικής ενέργειας. Οι νέες γραμμές υψηλής τάσης σημαίνουν υψηλές δαπάνες και προκαλούν περαιτέρω απαράδεκτη καταστροφή στο περιβάλλον.
*Ακόμα και μετά από αρκετές δεκαετίες τεχνολογικής ανάπτυξης, η αιολική ενέργεια παραμένει οικονομικά μη βιώσιμη. Κατά συνέπεια, τα αιολικά πάρκα καταβροχθίζουν κολοσσιαία ποσά δημοσίου χρήματος κάτι που οδηγεί στην εξάρτησή τους από μια τεχνητή αγορά για την ίδια την ύπαρξή τους. Επιπλέον, οι υπερβολές αυτής της τεχνητής αγοράς επιτρέπουν την συσσώρευση προσωπικού πλούτου σε βάρος των φορολογούμενων και των καταναλωτών χωρίς κανένα περιβαλλοντικό όφελος.
Στην πραγματικότητα, επιφέρει πραγματική καταστροφή:
*Τα αιολικά πάρκα αλλοιώνουν σημαντικά την φυσική και την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης μέσω της επιβλαβούς επίδρασής τους στα τοπία και τα ιστορικά μνημεία. Καταστρέφουν θέσεις εργασίας στον τουρισμό, στον τομέα των δραστηριοτήτων στη φύση κλπ. και περιορίζουν σοβαρά τη δυνατότητα της ανάπτυξης τους. Έχουν επίσης σοβαρό αντίκτυπο στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που συχνά εκπροσωπούν για τους ιδιοκτήτες τους κόπους μιας ζωής.
*Τα αιολικά πάρκα υποβαθμίζουν τη ποιότητα ζωής των τοπικών κατοίκων, σε σημείο να προσβάλουν ακόμη και την υγεία τους.
*Τα αιολικά πάρκα θέτουν σε κίνδυνο την άγρια φύση και καταστρέφουν τους φυσικούς βιότοπους που μέχρι σήμερα είχαν σωθεί από τις καταστρεπτικές δυνάμεις των χωματουργικών εργασιών, της τσιμεντοποίησης και άλλων εντατικών ανθρώπινων επεμβάσεων.
Αντιμέτωπη με τις κραυγαλέες αντιφάσεις μεταξύ των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης της Ε.Ε. και των ανησυχητικών αποτελεσμάτων της τρέχουσας πολιτικής για τα αιολικά πάρκα που ακολουθεί, η EPAW ζητά επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση:
-Να προχωρήσει άμεσα στην προσωρινή αναστολή (μορατόριουμ) όλων των σχεδίων και έργων εγκατάστασης αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν ήδη χορηγηθεί σχετική άδεια.
-Να αναθέσει την διεξαγωγή έρευνας από μια επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να ερευνηθούν οι επιπτώσεις της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα αιολικά πάρκα και που θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα εξής σημεία:
Εξοικονόμηση εκπομπών ρύπων:
Η επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια της κατασκευής, της συντήρησης, της επιτήρησης και της αποσυναρμολόγησης των αιολικών πάρκων. Πρέπει επίσης να αξιολογήσει τις έμμεσες επιπτώσεις της σύνδεσής τους με το διασυνδεδεμένο και μη δίκτυο μεταφοράς, όπως η ποσότητα του πρόσθετου CO2 που εκπέμπεται ως αποτέλεσμα της ανάγκης να αντισταθμιστούν οι διακυμάνσεις στην τάση της ηλεκτροπαροχής που απορρέουν από την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας. Η εφεδρική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους συμβατικούς σταθμούς οδηγεί στην αναπόφευκτη μείωση της απόδοσης των συγκεκριμένων σταθμών.
Η πραγματική συμβολή της πολιτικής της Ε.Ε. για τα αιολικά πάρκα στους στόχους του πρωτοκόλλου του Κιότο θα πρέπει έπειτα να εκτιμηθεί και να παρουσιαστεί σε περιληπτική μορφή.
Οικονομικός αντίκτυπος:
Η επιτροπή πρέπει να αξιολογήσει το άμεσο και έμμεσο κόστος τις εξάπλωσης των αιολικών πάρκων, απαριθμώντας τον αντίκτυπο στις γενικές δημόσιες δαπάνες και, μακροπρόθεσμα, στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, τους βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές.
Η ανάλυση δαπανών θα πρέπει να περιλάβει ειδικά:
*Τις επιχορηγήσεις, τις φορολογικές ελαφρύνσεις, και τις εγγυημένες τιμές πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος που είναι σε όφελος της βιομηχανίας της αιολικής ενέργειας.
*Τις πρόσθετες δαπάνες, όπως το κόστος της κατασκευής επιπλέον συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα για να ρυθμίσει την μεταβαλλόμενη αιολική ενέργεια στο φορτίο, της εγκατάστασης γραμμών υψηλής τάσης για την σύνδεση των αιολικών πάρκων με το δίκτυο, της κατασκευής επιπλέον κέντρων ελέγχου για την ρύθμιση του δικτύου και της αναβάθμισης των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεδομένου ότι τα αιολικά πάρκα απορροφούν τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος, η EPAW απαιτεί να διεξαχθεί από την Ε.Ε. ένας δημοσιονομικός έλεγχος των οικονομικών συναλλαγών και πρακτικών που σχετίζονται με την αιολική ενέργεια. Ο δημοσιονομικός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει μια έρευνα σχετικά με τις δομές των επιχειρήσεων και το βαθμό στον οποίο υιοθετούνται από αυτές πρακτικές φοροδιαφυγής, όπως π.χ. οι φορολογικοί παράδεισοι κλπ.
Κοινωνικός αντίκτυπος:
Η επιτροπή πρέπει να ερευνήσει σε βάθος τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στην ανθρώπινη υγεία. Μια ομάδα αντιπροσώπων από τοπικές κοινωνίες που ζουν κοντά σε ανεμογεννήτριες θα πρέπει να κληθεί για να συμμετάσχει.
Η επιτροπή πρέπει να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία από τις αλλαγές στο περιβάλλον και να αξιολογήσει τον αντίκτυπο που έχει η ύπαρξη των αιολικών πάρκων στην αξία της γης και των ακινήτων καθώς και στον τουρισμού με την πάροδο του χρόνου.
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις:
Η έρευνα θα πρέπει να περιλάβει μια καταγραφή και έναν απολογισμό των υποβιβασμένων φυσικών βιότοπων και των τοπίων που θυσιάστηκαν ως αποτέλεσμα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε παραβίαση της ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου, η οποία ορίζει: «ότι το τοπίο αποτελεί ένα βασικό συστατικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, συνεισφέροντας στην ανθρώπινη ευημερία και παγίωση της Ευρωπαϊκής ταυτότητας και ότι είναι ένα σημαντικό μέρος της ποιότητας ζωής των ανθρώπων οπουδήποτε, σε αστικές περιοχές και στην ύπαιθρο, σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως και σε περιοχές υψηλής ποιότητας και αναγνωρισμένες ως εξαιρετικού φυσικού κάλλους.»
Η EPAW θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά όργανα προωθούν την σύληση του Ευρωπαϊκού τοπίου μέσω μιας διαδικασίας ομογενοποίησης σε μια βιομηχανική περιοχή με χιλιάδες αιολικά πάρκα που θα εκτείνονται από την Λαπωνία ως το Γιβραλτάρ, μερικά από τα οποία φυτεύονται ακόμα και μέσα στους πυρήνες προστατευόμενων περιοχών της φύσης, που καθιερώθηκαν με μεγάλο κόστος μέσω του προγράμματος Natura 2000 της Ε.Ε.
Επομένως η Ε.Ε θα πρέπει να δημιουργήσει μια επιτροπή ανεξάρτητων Ορνιθολόγων και Βιολόγων η αμεροληψία των οποίων θα αναγνωρίζεται από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Η επιτροπή αυτή θα πρέπει αντικειμενικά να αξιολογήσει τις μεμονωμένες αλλά και αθροιστικές επιπτώσεις των ήδη υπαρχόντων και των υπό σχεδιασμό αιολικών πάρκων και των σχετικών γραμμών μεταφοράς ενέργειας υψηλής τάσης στην ευρωπαϊκή χλωρίδα και πανίδα και στους βιότοπους.
Τέλος, η έρευνα θα πρέπει να περιλάβει έναν απολογισμό σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η κατασκευή και η λειτουργία των αιολικών πάρκων προκαλούν τη ρύπανση και μόλυνση της εδαφοκάλυψης, της φυτικής γης, των ρευμάτων, των ποταμών και των υπόγειων υδάτων. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις επιπτώσεις στο περιβάλλον της μόλυνσης ως αποτέλεσμα της διαρροής λιπαντικών, αλλά κυρίως στις επιπτώσεις από την μεγάλης κλίμακας χρήσης του σκυροδέματος για τα θεμέλια των ανεμογεννητριών και στις επιπτώσεις από τα συνοδευτικά έργα όπως την κατασκευή των οδών πρόσβασης.
Η EPAW επιθυμεί να υπογραμμίσει ότι η εν ενεργεία και πρόχειρα σχεδιασμένη πολιτική της Ε.Ε. για την εξάπλωση των αιολικών πάρκων, ρίχνει λάδι στη φωτιά στο θέμα του Ευρωσκεπτικισμού. Πολλοί καλά πληροφορημένοι άνθρωποι με περιβαλλοντική συνείδηση στην Ε.Ε. έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ευρωπαϊκά όργανα προωθούν την βιομηχανική εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας χωρίς να έχουν αναλογιστεί και προσδιορίσει που βρίσκονται τα αποδεκτά όρια της βιομηχανικής εκμετάλλευσης και ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Εν όψη του κρίσιμου ζητήματος της επίλυσης του ενεργειακού της Ευρώπης, κάποιοι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν ασύλληπτο το γεγονός ότι η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. θεμελιώνεται κατά μεγάλο μέρος στο μύθο της δήθεν καθαρής και πράσινης αιολικής ενέργειας που προωθεί το λόμπι της αιολικής ενέργειας.
Οι αρνητικές επιπτώσεις των βιομηχανικών ανεμογεννητριών στους ανθρώπους, στα τοπία, στον τουρισμό, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στην άγρια φύση, στους εθνικούς προϋπολογισμούς, και στη ανταγωνιστικότητα είναι πλέον ευρέως κατανοητές και αποδεκτές. Θα ήταν καταστρεπτικό εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνηθεί να ερευνήσει σε βάθος την πραγματικότητα όσον αφορά την πολιτική της για τα αιολικά πάρκα.
Με εκτίμηση,
J.-L. Butré, Πρόεδρος της EPAW.
Από konstantinosdavanelos.blogspot.com

Η απεργία της 17 Δεκέμβρη

Με επιτυχία έγινε η απεργία της 17 Δεκεμβρίου.
Τρεις ήταν οι συγκεντρώσεις, μία στα Προπύλαια (ΟΛΜΕ-ΕΣΥΕΑ, Φοιτητικοί Σύλλογοι και η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ με συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ), μία στο Μουσείο (συμβασιούχοι ΥΠΠΟ, σωματείο Ιντρακόμ, σωματείο από το Αττικό νοσοκομείο, Σωματείο μισθωτών τεχνικών, κλπ καθώς και δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), και μία από το ΠΑΜΕ.
Διαβάστε το δελτίο τύπου του ΠΑΜΕ...

"Η επιτυχημένη απεργία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη, παρακαταθήκη στην παραπέρα ανάπτυξη και την οργάνωση της πάλης των εργαζόμενων, έδωσε ισχυρό χαστούκι στο μαύρο αντεργατικό μέτωπο κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Με πρωτοβουλία και ευθύνη του ΠΑΜΕ πολλές ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, επιτροπές αγώνα, οργάνωσαν αυτή τη σημαντική απεργιακή κινητοποίηση, κόντρα στη νέα έφοδο στα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα. Η επιτυχημένη απεργία της Πέμπτης 17 Δεκέμβρη είναι σημαντικό γεγονός που αφορά το σύνολο των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Βάζει ακόμα πιο ισχυρά θεμέλια για την ανασύνταξη, την ισχυροποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, τον αγωνιστικό και ταξικό προσανατολισμό του. Το καθιστά πιο ικανό και ώριμο να χαράσσει το δικό του δρόμο με βάση τα συμφέροντα του λαού, ξεχωριστά και σε αντίθεση από το δρόμο των δυνάμεων των μονοπωλίων.

Χιλιάδες χώροι δουλειάς νέκρωσαν, εργοστάσια, γιαπιά, καράβια, γραφεία. Η απεργία είχε επιτυχία κόντρα σε "θεούς και δαίμονες", στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, στην πιο άθλια και αισχρή απεργοσπασία, στην οποία πρωτοστάτησε η ΓΣΕΕ και στις δικαστικές απαγορεύσεις. Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι απήργησαν, πήραν μέρος στα μαζικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες 63 πόλεις. Αψήφησαν το μαύρο μέτωπο του κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ένωσης - της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και ενώθηκαν σε ένα αγωνιστικό ταξικό ποτάμι.

Ο βιομηχανικός εργάτης, ο οικοδόμος, ο ναυτεργάτης, ο ξενοδοχοϋπάλληλος, ο εμποροϋπάλληλος, ο εργαζόμενος με stage, ο συμβασιούχος, ο δημόσιος υπάλληλος έγιναν μια ενωμένη αγωνιστική γροθιά, οικοδομώντας την πιο ισχυρή, σταθερή, την πιο πλατιά ενότητα που έχει ανάγκη η πάλη των εργαζομένων, κόντρα στην υποταγή και το συμβιβασμό. Χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και νέες, αψήφησαν την εργοδοτική τρομοκρατία και βρέθηκαν από τα χαράματα έξω από τις πύλες των επιχειρήσεων, περιφρουρώντας την απεργία.

Μαζί τους βρέθηκαν στον κοινό αγώνα αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, σπουδαστές, μαθητές, μετανάστες. Έκλεισαν τα αυτιά τους στις σειρήνες της κοινωνικής συναίνεσης, των κοινωνικών διαλόγων. Δεν έπεσαν στην καλοστημένη παγίδα να γίνουν συνένοχοι στις αντεργατικές πολιτικές. Απέρριψαν τις τρομοκρατικές εκκλήσεις του τύπου "τώρα όχι αγώνες τα κεφάλια μέσα", "όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη για να ξεπεραστεί η κρίση". Γιατί ξέρουν πως ένας είναι ο στόχος και ο σκοπός του μαύρου μετώπου των δυνάμεων του κεφαλαίου, να αξιοποιήσουν την κρίση για να δώσουν αποφασιστικό χτύπημα στους εργαζόμενους και στο κίνημα τους.

Στην απεργία αναμετρήθηκαν δύο κόσμοι, δύο στρατηγικές. Από τη μία ο κόσμος των μονοπωλίων με τα στηρίγματά του και από την άλλη ο κόσμος της δουλειάς με τα συνδικάτα του και τα συνθήματά του, που γράφουν με μεγάλα γράμματα ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Δίνουμε απάντηση με οργάνωση, αγώνα, αγώνα αντεπίθεσης ως την τελική νίκη του λαού. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος. Καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός.

Η επίθεση του κεφαλαίου βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κλιμακωθεί. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Παλεύουμε για τα δικαιώματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αντιστεκόμαστε και απορρίπτουμε τα αντεργατικά σχέδια που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση με το ολοκληρωτικό χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης, των μισθών, των εργασιακών δικαιωμάτων, της δημόσιας δωρεάν υγείας- πρόνοιας και παιδείας.

Τώρα είναι πιο αναγκαία η προετοιμασία της επόμενης απάντησης, της παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα. Οι εργαζόμενοι είναι πιο ώριμοι, μπορούν και πρέπει να κάνουν βήματα στην οργάνωση του αγώνα τους, πρώτα από όλα μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Με συσπείρωση στα συνδικάτα, με δημιουργία σωματειακών επιτροπών, με έκφραση αλληλεγγύης, πρώτα από όλα εκεί που γίνονται απολύσεις. Η υπεράσπιση των απολυμένων είναι υπόθεση όλων.

Το σύνθημα και ο στόχος δουλειά για όλους με δικαιώματα αφορά όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Να γίνουν βήματα συντονισμού του αγώνα με την αγροτιά, τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, που πλήττονται και αυτοί από την επίθεση των μονοπωλίων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την κλιμάκωση του αγώνα είναι να καταδικαστούν και να απομονωθούν παντού από όλους τους εργαζόμενους οι προδοτικές και απεργοσπαστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που είναι από τα πιο βασικά εμπόδια στην οργάνωση και την ανάπτυξη της πάλης. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα να εκφράσουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους σε εκείνους τους εργαζόμενους που απήργησαν και πιθανά να δεχτούν πολύμορφες διώξεις ακόμα και απολύσεις.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και την εργοδοσία να μην τολμήσουν να σηκώσουν χέρι σε απεργούς. Θα έχουν να αντιμετωπίσουν το εργατικό κίνημα".

Απόπειρα αυτοκτονίας από τον γιο του εισαγγελέα Διώτη που είχε διοριστεί σαν νομικός χωρίς να έχει πάρει πτυχίο

Θυμόμαστε όλοι τον Εισαγγελέα Διώτη που έχει εμπλακεί σε μια σειρά γνωστές υποθέσεις, απο την 17 Νοέμβρη και την ανάκριση του Σάββα Ξηρού μέχρι την αυτοκτονία του Τσαλικίδη για την γνωστή υπόθεση των υποκλοπών.
Ο γιος του διορίστηκε με ΦΕΚ σαν δικηγόρος Σύμβουλος στο γραφείο του Χρυσοχοίδη (δίπλα Φωτο) αλλά έπεσε από τον 7ο όροφο γιατί ... αισθανόταν άσχημα που δεν είχε πτυχίο.
Απο αυτό το γεγονός προκύπτουν κάποια ερωτήματα
Γιατί διορίστηκε ο γιος του Διώτη στα γραφείο του υπουργού σαν Νομικός χωρίς να έχει τελειώσει καν την Νομική;
Τι οφείλει να ξεπληρώσει ο Υπουργός στον Εισαγγελέα Διώτη;
Πόσο μακρυά και πόσο αμοιβαίες ήταν οι υποχρεώσεις του μεν προς τον δε και αντίστροφα, που επέβαλαν αυτού του είδους τα ανταλλάγματα;
Ο Χρυσοχοϊδης λέει για να καλυφθεί ότι τον είχε σύμβουλο, δεν ήταν στην μισθοδοσία αλλά τον πλήρωνε από τον μισθό του.
Η διαπλοκή δικαστικής και πολιτικής εξουσίας δίνει μια πολύ άσχημη εικόνα για το τι αποφασίζουν τα δικαστήρια στην χώρα μας.
Διαβάστε και την απάντηση του Χρυσοχοϊδη και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

«Από χθες το πρωί και με αφορμή μια τραγική ανθρώπινη ιστορία που αφορά σε συνεργάτη μου, επιχειρείται ένας «μιντιακός» κανιβαλισμός κυρίως μέσω ίντερνετ, που προκαλεί πολλά ερωτήματα. Προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν νοσηρά σενάρια εκεί που η πραγματικότητα μιλά από μόνη της και δεν επιδέχεται απολύτως καμία αμφισβήτηση.

Επέλεξα να δώσω μια ευκαιρία σε ένα νέο άνθρωπο με ικανότητες, εντιμότητα και ευαισθησία, περιμένοντας καλή τη πίστη να μου προσκομίσει το πτυχίο του, χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό κόστος για το Δημόσιο.

Καλώ όλους να σεβαστούν το νέο που ευτυχώς βρίσκεται στη ζωή και χρειάζεται τη στήριξη όλων μας για να βγει πιο δυνατός από αυτήν την περιπέτεια, όπως και την οικογένειά του που αυτές τις ώρες δοκιμάζεται. Επιτέλους, να σταματήσει τώρα η συνωμοσιολογία και τα αρρωστημένα σενάρια».
Κρίμα για έναν υπουργό να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το γεγονός της απόπειρας αυτοκτονίας για να μην δώσει απαντήσεις για τα πεπραγμένα του.

Το πρόγραμμα Εκδηλώσεων του Συλλόγου Γυναικών Καστελίων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2010
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΣΤΕΛΛΙΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ:
 Κοπή της Βασιλόπιτας και κλήρωση της Λαχειοφόρου Αγοράς.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ:
 Παρακολούθηση θεατρικής Παράστασης.
 Διοργάνωση αποκριάτικου χορού....
 Διάλεξη ιατρικού περιεχομένου.

ΜΑΡΤΙΟΣ:
 Εκδήλωση για τη γιορτή της Γυναίκας.
 Επίσκεψη σε Μοναστήρι για παρακολούθηση Χαιρετισμών.
 25/3/2010 Εκκλησιασμός και αρτοκλασία στην κεντρική εκκλησία του χωριού μας.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ:
 Έκθεση από παλιές φωτογραφίες.
 Δευτέρα του Πάσχα μετά τη λειτουργία θα δοθούν γλυκά και κόκκινα αυγά στους παρευρισκόμενους ενώ θα υπάρχει και παζάρι γλυκών του κουταλιού.
 Διοργάνωση εκδρομής στο εξωτερικό.

ΜΑΙΟΣ:
 Μονοήμερη εκδρομή.
 Εκδήλωση για τη γιορτή της Μητέρας.

ΙΟΥΝΙΟΣ:
 Διοργάνωση γιορτής Γευσιγνωσίας.
 Ομιλία γενικού περιεχομένου.

ΙΟΥΛΙΟΣ:
 Διήμερη εκδρομή.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ:
 13 του μηνός θα γίνει ο ετήσιος χορός μας με Δημοτική Μουσική και παραδοσιακά φαγητά προσφορά του Συλλόγου Γυναικών.
 Διοργάνωση παιδικής εορτής.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ:
 Μονοήμερη εκδρομή.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ:
 Διάλεξη με ιατρικό θέμα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ:
 Ο Σύλλογος Γυναικών Καστελλίων τυπώνει τα ημερολόγια του 2011.
 Επίσκεψη σε Γηροκομείο ή Ορφανοτροφείο.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ:
 Χριστουγεννιάτικο παζάρι με παραδοσιακά προϊόντα, λικέρ και γλυκά κουταλιού.
 Προσφορά γλυκών στους ηλικιωμένους του χωριού μας.


Οι παραπάνω εκδηλώσεις θα ανακοινώνονται εγκαίρως για το χρόνο, το τόπο και τον τρόπο που θα γίνονται.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

Λευκαδίτη Ελένη
Ζαγγανά Αργυρώ
Χουλιάρα Χρυσούλα
Μακρή Αφροδίτη
Πέτρου Ευθυμία
Σταματέλου Βιολέτα
Κάσιου Μαρία
Κουτσουβέλη Αθανασία
Τελέντη Δροσούλα

Η φάτνη στην Ιτέα


Το δένδρο δεν φωτογραφίζεται την ημέρα

Το Δημοτικό Συμβούλιο για την Μεταμορφώσεως στην Ιτέα απο το Lepanto