Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

O ΦΩΚΙΚΟΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΝΙΚΗ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ο Φωκικός στην τελευταία αγωνιστική μιας πολύ επιτυχημένης ιστορικά χρονιάς, έκλεισε το φετινό πρωτάθλημα με νίκη μέσα στην Άμφισσα, απέναντι στον επίσης βαθμολογικά αδιάφορο Εθνικό Φιλιππιάδας. Το νικητήριο γκολ σημειώθηκε από τον αρχηγό Νεκτάριο Σκαρίμπα στο 3΄ λεπτό της αναμέτρησης με ένα εξαίσιο σουτ. Ο αγώνας συνεχίστηκε σε χαλαρό τέμπο, με πολύ καλό ποδόσφαιρο και χωρίς σκληρές φάσεις, και στο τέλος του αγώνα ο Μιχάλης Κασάπης δήλωσε: "Νοιώθω μεγάλη συγκίνηση, που τελειώνει μια σημαντική χρονιά που για μένα ήταν και η η πρώτη μου επαγγελματική προσπάθεια, στον πάγκο μιας ομάδας. Βρήκα καλό κλήμα από πλευράς παιχτών και διοίκησης και είμαι πολύ ... ευχαριστημένος. Δυστυχώς, ο Φωκικός φέτος τα έβαλε με όλους και με όλα, και βρήκε απέναντί του πολλά εμπόδια."
Την Πέμπτη, όπως γράφει το http://www.fokikos.gr προπονητής, παίχτες και διοίκηση θα παρευρεθούν σε γεύμα για να αποχαιρετίσουν όλοι μαζί μια πετυχημένη χρονιά για τον Σύλλογο.

Η σύνθεση του Φωκικού: (Μιχάλης Κασάπης), Καντιμοίρης (57′ Πάππος), Κωστακιώτης, Ζυγογιάννης, Δήμας, Τερζής, Σκαρίμπας, Στεργίου, Φονσέκα (73′ Νικολάου), Γέλοβατς (76′ Σορόκος), Τζέκος, Βαβάτσικος.

H ΤΕΛΙΚΗ βαθμολογία του Β΄Ομίλου μετά την 34η αγωνιστική:

1. Βέροια 65
--------------------------------------------------------------
2. Τρίκαλα 64
--------------------------------------------------------------
3. Αναγέννηση Επανωμής 61
4. Αναγέννηση Γιαννιτσών 58
5. Εορδαϊκός 56
6. Μακεδονικός 52
7. Εθνικός Φιλιππιάδας 48
8. Φωκικός 47 βαθμοί, 13-8-11 αγώνες, 31-27 γκολ. <------------ 9. Πυρσός Γρεβενών 46 10. Δ όξα Κρανούλας 39 11. Οδυσσέας Αναγέννησης 39 12. Νίκη Βόλου 37 -------------------------------------------------------------- 13. Κοζάνη 36 14. ΠΑΟΝΕ 36 15. Βισαλτιακός 28 16. Θερμαϊκός 20 17. Καστοριά 4* *Η ομάδα που τερμάτισε στη 2η θέση του Βόρειου Ομίλου, θα παίξει αγώνα μπαράζ (νοκ άουτ) με την δεύτερη ομάδα του Νότιου ομίλου, για μια θέση στη Β’ Εθνική κατηγορία. *Η Βέροια έχει -2 βαθμούς, λόγω τιμωρίας που της επέβαλε η ΕΕΠ, από την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. *Η Καστοριά αποβλήθηκε βάση κανονισμού από το πρωτάθλημα, λόγο μη διεξαγωγής πολλών αγώνων με δική της υπαιτιότητα.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΚΙΚΟΣ - FOKIKOS Fans Club μετά το τέλος του πρωταθλήματος… - Την γνώμη μας για την εμφάνιση του Φωκικού φέτος! - Την ανασκόπηση της πορείας του Φωκικού στο φετινό πρωτάθλημα! - Την θέση του ΦΩΚΙΚΟΣ - FOKIKOS Fans Club στα group στο facebook των ομάδων του Β΄Ομίλου της Γ΄Εθνικής και την τελική βαθμολογία των μελών! Και μην ξεχνάτε... Mπείτε στο παρακάτω blog και δείξτε την δύναμη του Φωκικού, ψηφίζοντας την σημαία την ομάδας μας!!! Δείξτε σε όλους το μέγεθος των φίλων του Φωκικού! Ψηφίστε τώραααα!!! http://www.facebook.com/l/d14d8;www.pasionporlacamiseta.com/search/label/Ελλάς ή http://www.facebook.com/pages/Pathos-gia-te-mplouza-tou-FOKIKOS/113378112016704?ref=mf Επίσης... Δείτε την νέα σελίδα στο facebook των παλαίμαχων του Φωκικού, γίνετε μέλη και απολαύστε τις ενδοξότερες ενδεκάδες της ομάδας μας! ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΦΩΚΙΚΟΥ -> http://www.facebook.com/pages/AMPHISSA/PALAIMACHOI-PHOKIKOU/312716469530?ref=ts

Προτείνετε...
Βοηθήστε το ΦΩΚΙΚΟΣ - FOKIKOS Fans Club να φτάσει στην πρώτη θέση στα πολυπληθέστερα group στο facebook των ομάδων του Β΄Ομίλου της Γ΄Εθνικής και να αποδείξει σε όλους ότι ο λαός του Φωκικού δεν είναι μόνο μεγάλος, αλλά ο μεγαλύτερος. Γι’αυτό προσκαλέστε όλους τους φίλους σας στο γκρουπ μας, από το παρακάτω μπλε link.
Kλικ εδώ -> http://www.facebook.com/groups/edit.php?members&gid=48018388994

Τέλος...
Δείτε τη καλύτερη σελίδα για τον Φωκικό -> www.fokikos.gr/
…και ενημερωθείτε καθημερινά για τα νέα της ομάδας μας!

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΦΩΚΙΚΟΥ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΑΝ!!! ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΖΙ, ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ…

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΩΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΩΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Με αφορμή την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το Δ.Σ. της Εταιρείας Φωκικών Μελετών προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της, να παρακολουθήσουν εκδήλωση με θέμα «ΘΡΑΚΗ – ΠΟΝΤΟΣ –ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ- Οδοιπορικό στις εστίες του Ελληνισμού» με ομιλητή τον κ. Σάββα Καλεντερίδη αξιωματικό ε.α. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άμφισσας (πάνω πλατεία) Την 26η Μαΐου 2010 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30μ.μ.
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Κουτσοκλένης
Ο Γραμματέας

Δημήτριος Σανιδάς

Κατέλαβαν τελικά τις Δασικές Υπηρεσίες της Φθιώτιδας οι εργαζόμενοι στις υπόγειες στοές των μεταλλείων βωξίτου

Κατέλαβαν τελικά τις Δασικές Υπηρεσίες της Φθιώτιδας οι εργαζόμενοι στις υπόγειες στοές των μεταλλείων βωξίτου

Όπως από το πρωΐ σας ενημερώσαμε οι 200 περίπου εργαζόμενοι, στις υπόγειες στοές των μεταλλείων βωξίτου της ΕΛΜΙΝ στη Φθιώτιδα, προχώρησαν σε κατάληψη των Δασικών Υπηρεσιών της Φθιώτιδας.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται γιατί εδώ και 4 χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν χορηγήσει τις προβλεπόμενες άδειες, παρά το γεγονός ότι τα μεταλλεία λειτουργούν από το 1964. Μάλιστα το περασμένο Σάββατο με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή της Φθιώτιδας που εξεδόθη μετά από εντολή των Δασικών Υπηρεσιών της Φθιώτιδας, ανακλήθηκε η άδεια εκρηκτικών που κατείχε η εταιρία με συνέπεια να κλείσει το μεταλλείο και ήδη απειλούνται τουλάχιστον 160 απολύσεις [...]...


Όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, εδώ και 4 χρόνια έχουν υποβληθεί οι σχετικοί φάκελοι για να δοθούν οι εγκρίσεις, έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι δασικές υπηρεσίες αποφεύγουν να αποφανθούν περί της νομιμότητας ή μη της άδειας επέμβασης, παρά το γεγονός ότι στοές υπήρχαν από τη δεκαετία του 1960.

Μάλιστα ζητούν να διακόψουν την λειτουργία τους μέχρι να πάρουν τις σχετικές άδειες χωρίς ωστόσο να προσδιορίσουν χρονικά πότε θα μπορούσε αυτό να γίνει.

Σύμφωνα με τα διευθυντικά στελέχη των Δασικών Υπηρεσιών οι εγκαταστάσεις των μεταλλείων είναι οι ίδιες από το 1966, γίνεται υπόγεια εκμετάλλευση με στοές χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις. Μάλιστα τα συγκεκριμένα μεταλλεία τα έχει πάρει η συγκεκριμένη επιχείρηση από το ελληνικό δημόσιο, αφού πρόκειται για τα παλιά μεταλλεία Σκαλιστήρη που είχαν εγκαταλειφθεί στη δεκαετία του 1980 ως προβληματική επιχείρηση.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΛΜΙΝ καταλογίζουν σκοπιμότητα και παρελκυστική τακτική στις Δασικές Υπηρεσίες που κρατά όπως υπογραμμίζουν 4 ολόκληρα χρόνια.

Από τη δική τους πλευρά οι Δασικές Υπηρεσίες θεωρούν πως υπάρχει ασάφεια στη νομοθεσία γιατί το συγκεκριμένο μεταλλείο μπορεί να βρίσκεται έξω από τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, θεωρούν όμως ότι επηρεάζεται ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης αφού η εξόρυξη γίνεται στο υπέδαφος του και μάλιστα υπογραμμίζουν στα σχετικά έγγραφα με έμφαση πως «το βάθος του υπεδάφους είναι απεριόριστο».

Από τη δική τους πλευρά οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι αυτές οι αναφορές από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν εγκλωβίσει την έκδοση των σχετικών αδειών και υπογραμμίζουν πως «σκόπιμα οι δημόσιες υπηρεσίες αυτοσχεδιάζουν αφού κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από διάταξη νόμου».

Τέλος οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν έχοντας κυκλώσει τις Δασικές Υπηρεσίες μέχρις ότου ανακληθούν τα σχετικά έγγραφα.

Διαμαρτυρία των εργαζομένων στην ΕΛΜΙΝ έξω από το Δασαρχείο Λαμίας (αυτή την ώρα)

Έξω από το Δασαρχείο Λαμίας βρίσκονται από το πρωΐ της Δευτέρας, εργαζόμενοι της εταιρείας ΕΛΜΙΝ, απειλώντας το Δασαρχείο με κατάληψη αν δεν δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα του κλεισίματος της εξόρυξης, στη θέση Κοκκινόβραχος.
Οι ίδιοι, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες μιλάνε για παιχνίδια σε βάρος τους και ότι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, ενώ εκφράζουν συνολικότερο φόβο ότι θα κλείσει η ΕΛΜΙΝ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων [...]


Για ακόμη μια φορά εμείς οι εργαζόμενοι της ΕΛΜΙΝ γινόμαστε θύματα ύποπτων και σκοτεινών διαδρομών μέρους της δημόσιας διοίκησης και συγκεκριμένα του Δασαρχείου Λαμίας και της Διεύθυνσης Δασών Ν. Φθιώτιδας, οι οποίοι εξακολουθούν να παίζουν πονηρά στις πλάτες μας. Επανειλημμένως έχουν γίνει άδικες μηνύσεις από την πλευρά τους που έχουν οδηγήσει σε επ’ αυτοφώρω συλλήψεις εργαζομένων. Παρά τις αθωωτικές αποφάσεις των δικαστηρίων, συνεχίζουν να μην ακολουθούν νόμους και διατάξεις, να μην εκτελούν το χρέος τους, εφευρίσκοντας προφάσεις, καταστρέφοντας το μέλλον των εργαζομένων και οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια 200 οικογένειες στο ταμείο ανεργίας και την εξαθλίωση.

Σε μια ελληνική κοινωνία που βουλιάζει, η ανεργία εκτινάσσεται και οι παραγωγικές μονάδες κλείνουν η μία μετά την άλλη, κάποιοι ελαφρά τη καρδία καταστρέφουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Σε ένα κράτος που δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις παραγωγικές τάξεις και έφτασε να ζητιανεύει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανατρέποντας εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και η σήψη της δημόσιας διοίκησης αδιαφορούν όχι μόνο για το μέλλον των εργαζομένων που απασχολούνται σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και για την προσφορά τους προς την κοινωνία.

Όλα αυτά, την ώρα που πρέπει περισσότερο από κάθε άλλη φορά να δουλέψουμε όχι μόνο για να πληρωθούν τα χρέη αλλά και να εξασφαλίσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, ακόμη και κάποιων που ουδέποτε δούλεψαν παρά μόνο κρύβονταν πίσω από την ευθυνοφοβία, για να εμποδίζουν και να συρρικνώνουν με κάθε τρόπο ό,τι εξακολουθεί ακόμη να παράγει σε αυτό τον τόπο.

Τον Οκτώβριο του 2008 χτύπησε και την πόρτα μας η παγκόσμια οικονομική κρίση. Για να κρατηθούμε ζωντανοί όλο αυτό τον καιρό παλεύουμε σκληρά στα μεταλλεία για να διασφαλίσουμε τη δουλειά μας. Παλεύουμε σκληρά για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία και να φέρνουμε συνάλλαγμα στην πατρίδα μας.

Γύρω από αυτή τη δουλειά έχει χτιστεί ένα δίκτυο συνεργατών, το οποίο στηρίζει και στηρίζεται από την εργασία μας (μηχανουργεία, μεταφορείς, προμηθευτές και άλλοι συνεργάτες). Ζούμε και δουλεύουμε στην πόλη της Λαμίας και ξοδεύουμε τις αποδοχές μας σε αυτόν τον τόπο. Είμαστε νέοι άνθρωποι, οικογενειάρχες με όνειρα για μια καλύτερη ζωή, εργαζόμενοι που προσδοκούν να συνταξιοδοτηθούν από αυτή τη δουλειά. Δύο μισθοί μας συντηρούν έναν υπάλληλο του δημοσίου και ένα συνταξιούχο.

Το Δασαρχείο και η Διεύθυνση Δασών σκόπιμα δημιουργούν προβλήματα στην εργασία μας. Ξεκαθαρίζουμε:
- Ουδέποτε δουλέψαμε στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Οίτης. Αποδεικνύεται από όλα τα δημόσια έγγραφα.
- Έχουμε όλες τις νόμιμες άδειες λειτουργίας.
- Σαν εργαζόμενοι σεβόμαστε το περιβάλλον.
- Δεν έχουμε καμιά σχέση με επιφανειακές εκμεταλλεύσεις - νταμάρια βωξίτη ή αδρανών υλικών. Σε μας η εξόρυξη γίνεται αποκλειστικά υπόγεια προκειμένου να προστατευθεί η χλωρίδα και η πανίδα.
- Η δραστηριότητα μας δεν παράγει βιομηχανικά απόβλητα, αέριους, υγρούς ρύπους ή άλλα χημικά.

Το Δασαρχείο και η Διεύθυνση Δασών παραπλάνησαν τους πάντες περί δήθεν εξόρυξης στον Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης. Διαβάζουμε στα επίσημα έγγραφά τους ότι η δικαιοδοσία τους επεκτείνεται απεριόριστα στο υπέδαφος του πλανήτη Γη. Eπίμονα το Δασαρχείο απαίτησε την ανάκληση της άδειας εκρηκτικών στο σημαντικότερο μεταλλείο μας, αυτό του Κοκκινόβραχου, με αποτέλεσμα να το κλείσει.

Όλα αυτά τα χρόνια κατ’ εξακολούθηση το Δασαρχείο και η Διεύθυνση Δασών του Νομού, εφευρίσκουν γελοίες, επιστημονικά και νομικά μη τεκμηριωμένες προφάσεις ώστε να αρνούνται τη νομιμότητά μας. Βρίσκουμε πολύ σκοτεινή αυτή τη συμπεριφορά και δεν ανεχόμαστε άλλο τον εμπαιγμό σε βάρος του μεροκάματου και των οικογενειών μας.

Η ύποπτη στάση τους έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο το κλείσιμο ενός μεταλλείου αλλά το κλείσιμο όλης της δραστηριότητας. Αλήθεια, ποια συμφέροντα εξυπηρετούν;

ΚΑΛΟΥΜΕ: όλους τους εργαζομένους, το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας, τις παραγωγικές τάξεις του νομού και της χώρας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Στερεάς, την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδος, την Επιστημονική Επιτροπή Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών του ΤΕΕ, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ν. Φθιώτιδας

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ
1. Την άδεια επέμβασης για το μεταλλείο του Κοκκινόβραχου.
2. Την ανάκληση των ατεκμηρίωτων εγγράφων του Δασαρχείου προς τις Αστυνομικές Αρχές που ακυρώνουν την άδεια εκρηκτικών.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ


Από lamianews.blogspot.com

Ερχεται Πανευρωπαικός ξεσηκωμός;

Γράφει ο Γιώργος Σαρρής

Στο ίδιο έργο θεατές με πρωταγωνιστές την Ισπανία, την Πορτογαλία και τα άλλα παιδιά του Νότου και οχι μόνο, έχουν γίνει πια οι Ευρωπαίοι.Οι ανησυχίες εξαπλώνονται σε όλη την ευρωζώνη και η συνέχεια του γνωστού ράβε ξήλωνε των αγορών και των αφεντικών τους θα έχει ανατριχιαστικό ενδιαφέρον.
Γράφουν οι Financial Times:
FT(editorial που αναδημοσιεύεται στο euro2day 13/5/2010)Η Ισπανία, η οποία εδώ και πολύ καιρό διατείνεται ότι δεν είναι Ελλάδα, επιτέλους κατάλαβε ότι αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι αγορές(!), όχι οι πολιτικοί. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη θα βοηθήσουν ώστε να πειστούν οι επενδυτές για την δέσμευση της Μαδρίτης να μειώσει το έλλειμμά της και να μην φοβηθεί να λάβει επώδυνα μέτρα. ...Δεν είναι βέβαιο ότι τα νέα μέτρα θα δουλέψουν.....
Kαί μόλις μια μερα μετα πάλι οι FT σε άρθρο του Robert Budden λένε:
"Οι φόβοι αποπληθωρισμού στην .............
Ισπανία και η επανεμφάνιση της ανησυχίας ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη θα περιορίσουν την ανάπτυξη, στοίχειωσαν τους επενδυτές, πιέζοντας το ευρώ σε νέο χαμηλό 18 μηνών, τα χρηματιστήρια σε κάθετη πτώση και τον χρυσό σε νέο υψηλό."
Τα μέτρα δηλαδή που ανάγκασαν την Ισπανία να πάρει χθες,σήμερα κιόλας δημιουργούν φόβους αποπληθωρισμού!Σε μια μέρα μέσα!
Και πιο κάτω..
"Οι φόβοι αποπληθωρισμού «φούσκωσαν» τις ανησυχίες για τα χρέη της Ισπανίας, πιέζοντας σε κάθετη πτώση τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο στα χρηματιστήρια (-3,4%)."
Τα μέτρα για το χρέος δηλαδή δημιουργούν μεγαλύτερο χρέος;Ακριβώς έτσι.
Αλλά για σιγά, γιατί σε ένα άλλο άρθρο οι FT λένε:
"by Lex: Ήταν καιρός. Η Πορτογαλία και η Ισπανία επιτέλους «έπιασαν τον ταύρο από τα κέρατα», ανακοινώνοντας πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας για να τιθασεύσουν τα αυξανόμενα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς. Και οι δύο χώρες υποχρεώθηκαν να κινηθούν γρήγορα για να προλάβουν τις εξελίξεις."
Aλλά πιο κάτω...
"Πρόκειται, οπωσδήποτε, για βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο άμεσος κίνδυνος είναι ότι τα περαιτέρω μέτρα λιτότητας απειλούν να σπρώξουν την ιβηρική χερσόνησο πίσω στην ύφεση. Και επιπλέον, δεν αναιρούν την ανάγκη αντιμετώπισης των διαρθρωτικών αιτιών για τη χρόνια έλλειψη ανταγωνιστικότητας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας."
Κάτι μου θυμίζει αυτό.Και βέβαια μυρίζει αίμα μισθών εργαζομένων!
Kαι μερικές ειδησεις από έγκυρο οικονομικό site.
Ισπανία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης φόρων
Μέρκελ: Έρχονται δύσκολες μέρες
Κύπρος: Νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης
Πορτογαλία: Νέα σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση!

Και κάτι για να γελάσουμε από άλλο σοβαρό site:
"Ο φόβος μετάστασης της Ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ πίεσε σημαντικά χαμηλότερα για δεύτερη σερί συνεδρίαση, τη Wall"!Eυρωπαική η κρίση λοιπόν;Να δεις στο τέλος θα φταίει η Ελλάδα κι όχι τα golden boys(τι θυμήθηκα τώρα, πάνω που κανείς πια δεν μιλάει γι αυτό)

Από την άλλη διαβάζω στα ΝΕΑ δηλώσεις Μερκελ!
"Στην ομιλία της, που είχε ως θέμα «Ελπίδα σε αβέβαιους καιρούς», η καγκελάριος υποστήριξε ότι επί πολλές δεκαετίες η Γερμανία ζούσε υπερβαίνοντας τα μέσα που διέθετε(!!!)"(Οπως Ελλάδα δηλαδή!Ασωτοι και οι Γερμανοί;;)Και συνεχίζει το άρθρο...
"Για να επιτευχθεί η μείωση του χρέους το κράτος θα πρέπει να εξοικονομήσει 60 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2011-15, τόνισε. Η Γερμανία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το υψηλότερο χρέος της, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, από το 1949"
Χριστός και Παναγία!Η ηγέτις Γερμανία, με το τόσο πλεόνασμα;ΜΕ την βαριά βιομηχανία;Η πρώτη εξαγωγική δύναμη στην Ευρώπη και 2η στον κόσμο;ΜΑ ΤΙ ΓΊΝΕΤΑΙ ΕΔΏ;Καλά εμείς οι άχρηστοι, τεμπέληδες που δεν παράγουμε τίποτα(!), όπως λένε και τα δικά μας και τα παγκόσμια κανάλια για να μας δώσουν κουράγιο(που κακοχρονονάχουνε πού έλεγε κι η γιαγια η Πολίτισσα).Αυτοί; Οι εργατικοί, πειθαρχημένοι, σώφρονες και οικονόμοι Γερμανοί;Κι αυτοί πάνω από τις δυνατότητές τους;
ΜΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ;; Περιμένετε και θα δείτε!Τι τους ετοιμάζουν και τι μας περιμένει όλους.
Το πακέτο "σωτηρίας" των 750 δις ετοιμάζεται να απλώσει τα βρώμικα χέρια του στις τσέπες των Ευρωπαίων εργαζόμενων και να μοιράσει χαρτί στις τράπεζες μπας και τις σώσει στέλνοντας στην κόλαση όλους τους λαούς πακέτο!.Κι αυτό με την υποστήριξη των ΜΜΕ που θα προσπαθήσουν να πείσουν τους λαούς πως δεν γίνεται αλλιώς!
Μεχρι που κάποιοι δεν θα το αντέξουν.
Μεχρι που κάποιοι δεν θα το φάνε πια.
Μέχρι που κάποιος θα κάνει το σωστό βήμα εξόδου προς το φως. Και τότε όλα μπορούν να αλλάξουν.
Μεχρι που όλοι μα όλοι εκτός από αυτούς που έχουν λόγο σοβαρό, θα δουν καθαρά πως οι κυβερνήσεις ξεβρακώνονται καθημερινά προσπαθώντας να κάνουν το άσπρο μαυρο,για τα 30 αργύρια της εξουσίας και κάτι επιταγές, που όμως δεν θα εισπράξουν ποτέ γιατί δεν θα προκάμουν.Δεν θα τους αφήσουν οι οργισμένοι λαοί που οδηγούνται ομαδόν στη σφαγή!
Αυτή τη στιγμή οι δήθεν απρόσωπες αγορές και από πίσω οι επώνυμοι και συγκεκριμένοι "διεθνείς επενδυτές", ισχυριζόμενοι οτι εκπροσωπούν το συμφέρον της παγκοσμιας οικονομίας (μέγας είσαι Κυριε) , προσπαθούν να ξεπεράσουν τη δική τους κρίση κάνοντας έφοδο εναντίον των λαών και βυθίζοντας τον κόσμο στη φτώχεια γιατί απλά αυτός είναι ο καπιταλιστικός μονόδρομος.
Η απάντηση όμως είναι ο δικός μας μονόδρομος.Μια απάντηση που θα γίνει ο εφιάλτης τους, αφού θα αρνείται να πληρώσει και θα διεκδικήσει αυτό που είναι έτσι κι αλλιώς αυτονόητα δικό μας.Την ύπαρξή μας, τη ζωή μας, τη δουλειά, το ψωμί, την μόρφωση ,την ελπίδα για έναν διαφορετικό και καλύτερο κόσμο.Όλα αυτά που τώρα κάποιοι για το καλό μας έχουν το θράσος να θεωρούν ανέφικτα και εξωπραγματικά.
ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!Να ζητάνε δικαιοσύνη, ανακατανομή, και διαγραφή χρεών όπως πρέπει!Χρεών που τους φόρτωσαν ύπουλα οι τράπεζες ονομάζοντας τότε τη διαδικασία αέναη ανάπτυξη και τώρα ασωτία.

Αυτή η κρίση δεν είναι των λαών.Δεν είναι των "τεμπέληδων","άχρηστων" εργαζόμενων,των "βολεμένων" Δ.Υ. Δεν είναι καν αυτών που αναγκάζονται να κρύψουν 1000 η 2000ευρώ από τα ετήσια έσοδά τους για να πληρώσουν τα φροντιστήρια , τα φάρμακα, τα φακελάκια, την "δωρεάν" άθληση και το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος.
Όσο κι αν συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα πάλι σε λάθος τσέπες θα πάνε τα λεφτά.
Αυτή η κρίση είναι του καπιταλισμού που πλέον έχει φτάσει στο σημείο που "τρώει" τον ίδιο τον εαυτό του, καταστρέφοντας τα πάντα στην απελπισμένη του προσπάθεια να σωθεί.
Εφτασε λοιπόν η στιγμή να το δούμε καθαρά.Χωρίς προκαταλήψεις και παλιά κολλήματα σε πρόσωπα, αντιλήψεις, θεωρίες και χρεοκοπημένες προπαγάνδες που οδηγούν σε απογοητευτικά σχήματα του τύπου "δεν γίνεται τίποτα".Δεν έχουμε την πολυτέλεια της απογοήτευσης.
Ολα γίνονται και όλα αλλάζουν. Αρκεί να το νοιώσουμε πως αυτό που ζουμε απλά ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
Αρκεί εμείς όλοι, να αποφασίσουμε συνειδητά να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές της δικής μας ζωής!
Από giorgossarris

“Προστατέψτε μας από τα αιολικά”

Όλγα Λαθύρη

Τις ενστάσεις του στο σχέδιο νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατέθεσε στη βουλή σε έντονο ύφος ο βουλευτής Ευρυτανίας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Καρανίκας.
Αναφορικά με τον αριθμό των αιολικών πάρκων και των υδρουλεκτρικών που προβλέπονται για τον νομό του, απαίτησε από την αρμόδια Υπουργό Περιβάλλοντος αλλαγές και διεμήνυσε ότι προτεραιότητα για αυτόν έχει ο τόπος του και όχι η βουλευτική του ιδιότητα.
Από:Lamiastar
Από oinoxori.gr

Δελτίο τύπου για τους "Ήχους του Δάσους"


9ο Φεστιβάλ “Ήχοι του δάσους”

Ποιος είπε ότι για να απολαύσεις την ομορφιά της φύσης πρέπει να κάνεις ησυχία? Το κατασκηνωτικό φεστιβάλ “Ήχοι του Δάσους” έρχεται για μία ακόμη χρονιά να μας ξεσηκώσει με υπέροχες μουσικές, σημαντικούς καλλιτέχνες και πολλές παράλληλες δραστηριότητες!

Και φέτος, επί τρεις ολόκληρες ημέρες, από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου, το οροπέδιο της Αγίας Τριάδας Καλοσκοπής στη Φωκίδα θα γεμίσει με νέους από όλη την Ελλάδα που έρχονται να ...διασκεδάσουν αυθεντικά και να απολαύσουν ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

Ήδη από πέρυσι το Φεστιβάλ έδειξε σε όλους μας ένα ακόμα πιο φρέσκο πρόσωπο και κατάφερε να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες, ενώ όλα δείχνουν ότι φέτος η επιτυχία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα από το χώρο της μουσικής θα δώσουν το “παρών”, όπως: Γιάννης Ζουγανέλης, Λάκης Παπαδόπουλος, Locomondo, Ραλλία Χρηστίδου κ.α

Το φεστιβάλ διοργανώνεται για ακόμα μία χρονιά από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας και τον Σύλλογο Αναπτυξιακού Προβληματισμού «Ελιά», με την ευγενική υποστήριξη και συμμετοχή του Δήμου Γραβιάς, του Δήμου Άμφισσας, του Δήμου Δεσφίνας, της εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Πρωτοβουλία Φωκίδα» καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Φωκίδας.

Η Live2, η οποία δημιουργήθηκε από την ένωση της «On Stage» της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής Ελληνικών μουσικών γεγονότων με παρουσία στην ελληνική αγορά περισσότερων από 25 χρόνια και της «People Entertainment Group», της νεότερης αλλά ήδη γνωστής εταιρίας που μετρά 8 χρόνια παρουσίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας, αναλαμβάνει τη διεξαγωγή του φεστιβάλ και υπόσχεται σε όλους μας ένα αξέχαστο τριήμερο γεμάτο μουσική και όχι μόνο!

Όταν τα μικρόφωνα σβήνουν, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε περιβαλλοντικές δράσεις, να παρακολουθήσουν βιντεοπροβολές, θεατρικές παραστάσεις, μαθήματα κεραμικής, και πολλά ακόμα που θα προσφέρει το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Άμφισσας, αλλά και να απολαύσουν τη φύση μέσα από δραστηριότητες όπως paintball, αναρρίχηση, τοξοβολία, ποδηλασία βουνού, flying fox, τραμπολίνο κ.ά. Επιπλέον, τα ειδικά προγράμματα για παιδιά φέρνουν το φεστιβάλ, κοντά σε όλες τις ηλικίες.

23 – 25 Ιουλίου. Οι “Ήχοι του Δάσους” μας περιμένουν. Όχι μόνο για να τους ακούσουμε, αλλά για να τους ζήσουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο: http://www.forestsounds.gr/

 ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ- ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΡΑΛΛΙΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ
 ΖΑΚ ΣΤΕΦΑΝΟΥ & μΠΑΝΤΑ ΚΟΑΛΑ
 LOCOMONDO
 ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ - ΠΑΝΟΣ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ
 ANNA MAΡΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ (DJ SET)
 ΜATISSE
 ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ
 ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ
 ΟNE HOUR BEFORE THE TRIP

Η πώληση εισιτηρίων θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου 2010. Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν! Μείνετε συντονισμένοι!Τα σημεία προπώλησης και οι τιμές εισιτηρίων θα ανακοινωθούν σύντομα!


Ιnfo:

• Live2,

τ. 2103629246

• Σύλλογος Αναπτυξιακού Προβληματισμού ΕΛΙΑ,

m. 6945466287 και 6988341812, email: info@eliafestival.gr URL: www.eliafestival.gr



Επικοινωνία-promotion:
Mrs BROWN

Χαρά Ζούμα m.6944 783722 czouma@gmail.com
Μάρω Παναγιωτακοπούλου m. 6976 672466 maropan@yahoo.com

Γάμοι μιας άλλης εποχής στην Φωκίδα

Με αφορμή τις παλιές φωτογραφίες που μας συλλέγουμε αυτό τον καιρό για να δημιουργήσουμε μια μικρή φωτογραφική έκθεση στο μέλλον ενδιαφέρθηκα να μάθω κάποια πράγματα για το μυστήριο του γάμου και την διαδικασία τέλεσής του στο χωριό μας κατά τις δεκαετίες 1950-1960 ή και νωρίτερα. Πηγή των όσων γράφω είναι τα πεθερικά μου.

Οι γάμοι κυρίως γίνονταν από προξενιό το οποίο αναλάμβαναν οι συγγενείς του γαμπρού που έπρεπε να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση πριν αποφασίσουν να στείλουν το προξενιό ...στην νύφη. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές νύφες του χωριού είναι από γειτονικά χωριά όπως τα Μαραζιά ή η Μακρυνή.
Κατά την διάρκεια του αρραβώνα το ζευγάρι έμενε ο καθένας στο σπίτι του και οι επαφές περιορίζονταν μόνο στις τυχόν επισκέψεις του γαμπρού στο σπίτι της νύφης. Η και σε κλεφτά μυστικά ραντεβού.

Την Τετάρτη το βράδυ πριν τον γάμο «έπιαναν τα προζύμια». Έβαζαν δηλαδή στην μέση του κεντρικού δωματίου του σπιτιού ένα σκαφίδι και δίπλα ένα τσουβάλι με αλεύρι και μία σήτα. Ο καθένας κοσκίνιζε λίγο αλεύρι μέσα στο σκαφίδι έριχνε και κέρματα και ευχόταν στο ζευγάρι. Από το αλεύρι αυτό γίνονταν οι «πρεβέδες» , τα ψωμιά του γάμου.

Την Παρασκευή γίνονταν τα προικιά της νύφης όπου ιδιαίτερη σημασία έδιναν στο μπαούλο με τα «ασπρικά» , τα εσώρουχα της νύφης. Εκεί κατά τα έθιμο όποιος από την οικογένεια του γαμπρού πήγαινε να πάρει το μπαούλο, έπρεπε και να πληρώσει και μάλιστα γίνονταν και ένα μικρό παζάρι. Μέσα στις υποχρεώσεις της νύφης ήταν και κάποια λευκά είδη για την οικογένεια του γαμπρού, ασπρόρουχα , κάλτσες, σεντόνια. Τα προικιά τα έπαιρναν την Παρασκευή ή ακόμη και ανήμερα του γάμου.

Το Σάββατο το βράδυ η κάθε οικογένεια γλεντούσε στο σπίτι της με τους συγγενείς της.

Ο γάμος γινόταν πάντα Κυριακή πρωί. Ο γαμπρός με την συνοδεία των συγχωριανών του πήγαιναν στο χωριό της νύφης για να τελεστεί το μυστήριο. Ο γαμπρός και η συνοδεία του ήταν επάνω σε άλογα που ήταν σκεπασμένα με ολόλευκα σεντόνια και στα χαλινάρια τους ήταν δεμένα λευκά μαντίλια. Έτσι κατευθύνονταν προς το χωρίο της νύφης. Όσο περισσότερα άλογα συμμετείχαν στην πομπή του γάμου τόσο μεγαλύτερο κύρος προσέδιδαν στον γάμο.
Κάποιος από την συνοδεία του γαμπρού, που τον ονόμαζαν «συγχαρικιάρη» πήγαινε στο σπίτι της νύφης και έπαιρνε ως δώρο ένα μαξιλάρι που το πέταγε η νύφη βγαίνοντας από το πατρικό της σηματοδοτώντας το ότι έφευγε από τους γονείς της και πήγαινε στο νέο της σπιτικό.
Τα γλυκά και οι μπομπονιέρες ήταν προετοιμασία της νύφης και εννοείται πως όλα ήταν χειροποίητα. Αμέσως μετά το μυστήριο ακολουθούσε χορός έξω από το προαύλιο της εκκλησίας και μετά φαγητό στο σπίτι της νύφης. Το απόγευμα γινόταν η επιστροφή στο χωριό και μάλιστα η νύφη ήταν πάντα επάνω σε λευκό άλογο του οποίου το χαλινάρι το κρατούσε κάποιος πεζός κατά την διάρκεια όλης της διαδρομής.
Μπαίνοντας η νύφη στο σπίτι του συζύγου της την περίμενε ένα μικρό αγόρι στο οποίο περνούσε γύρω από το λαιμό του μια κουλούρα, ένδειξη γονιμότητας και αντανακλούσε βέβαια και την αντίληψη της εποχής το πρώτο παιδί να είναι αγόρι. Στην πόρτα του σπιτιού η μητέρα του γαμπρού μέλωνε το νεόνυμφο ζευγάρι και έδινε στην νύφη να πετάξει τέσσερα μήλα προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Στα μήλα είχαν μπήξει κέρματα που συμβόλιζαν την γονιμότητα και την ευδαιμονία. Το γλέντι συνεχιζόταν όλο το βράδυ μέχρι το πρωί. Τα δώρα ήταν είτε κάποια χρηστικά αντικείμενα ή ακόμη παλιότερα συνέβαλαν οι χωριανοί για το φαγητό και το κρασί της γιορτής.

Την επόμενη του γάμου πολλά ζευγάρια συνήθιζαν να πηγαίνουν στο Αίγιο ή την Ναύπακτο για να βγάλουν την νυφική τους φωτογραφία.

Ο τελευταίος παραδοσιακός γάμος που έγινε στο χωριό, τουλάχιστον με την συνοδεία αλόγων , που ήταν περίπου 60, ήταν του Ευθυμίου και την Αικατερίνης Κούτρα το 1968 μιας και μετά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα αυτοκίνητα.

Σας επισυνάπτω σχετική φωτογραφία από γάμο του 1962

http://www.elea-fokidos.gr/forum/viewtopic.php?f=3&t=31

ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ... ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ !

Του Ευθύμη Παπαδημητρίου

Κάποιοι ξαφνιάστηκαν δυσάρεστα με την πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης Ερντογάν για την υπογραφή συμφωνίας με τη ρωσσική κυβέρνηση για την κατασκευή, απο όμιλο ρωσικών εταιρειών, του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, απέναντι απο τη Ρόδο. Η υπογραφή του συμβολαίου κατασκευής του εργοστασίου, μαζί με άλλες 20 συμφωνίες , με κόστος 16 περίπου δις. ευρώ, έγινε σε ειδική επίσκεψη του ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ στην Αγκυρα.
Το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας προγραμματίζεται να αρχίσει τη λειτουργία του το ...2017. Σύμφωνα με ...σχετικές ανακοινώσεις οι ρωσικές εταιρείες θα αναλάβουν το 75% των εργασιών.Οι τέσσαρες αντιδραστήρες θα έχουν συνολική απόδοση 4.800 μεγαβάτ. Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει την κατασκευαή περισσότερων πυρηνικών εργοστασίων για να ελευθερώσει τη χώρα απο την εξάρτηση της απο τις αγορές αερίου .. της Ρωσσίας.
Εννοείται οτι οι τουρικές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος διαμαρτύρονται για τα σχέδια αυτά της κυνέρνησης και τονίζουν τους κινδύνους καταστροφών απο σεισμούς. Ηδη 700 κάτοικοι της περιοχής Ακούγιου έχουν εγκαταλείψει την κωμόπολη απο το φόβο πιθανών ατυχημάτων απο το σχεδιαζόμενο πυρηνικό εργοστάσιο.
Στην Ελλάδα το πυρηνικό λόμπυ δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Για την ώρα οι κερδοσκόποι στο πεδίο της ενέργειας έχουν στραφεί, με επιθετικό τρόπο, προς τις κερδοφόρες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εννοείται οτι τα πρώτα προσεκτικα βήματα προετοιμασίας της κοινής γνώμης έχουν αρχίσει.... Οι ενεργοί πολίτες της χώρας μας οφείλουν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να ετοιμάζουν τα επιχειρήματα και τις αντιστάσεις τους.
Οσοι όμως νομίζουν οτι η απειλή κρύβεται μόνο απο τα ανατολικά μας κάνουν λάθος. Στην αλλη πλευρά της Αδριατικής αναμένεται επίσης η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίωνγια παραγωγή ενέργειας. Ο Μπερλουσκόνι και ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν για σχετικά έργα , με πιθανή χρονολογία έναρξης των εργασιών το 2013. Οπως είναι γνωστό η Ιταλία χρησιμοποιούσε αυτήν τη μορφή παραγωγής ενέργειας μέχρι το 1987, οπότε με δημοψήφισμα είχε αποφασιστεί το πάγωμα των σχετικών πρωτοβουλιών. Η συνεργασία Μπερλουσκόνι - Πούτιν στον ενεργειακό τομέα πρόκειται να συνοδευτεί απο σχετική εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης της Ιταλίας, που ήδη φαίνεται να δέχεται τη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων !
Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ελπίζει να ενισχύσει την ιταλική βιομηχανία ΕΝΕΛ με τη συμμετοχή της σε ανάλογο πρόγραμμα πάνω σε ρωσσικό έδαφος. Στην περιοχή Καλίνινγκραντ ενεργειακοί όμιλοι ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν πυρηνικό εργοστάσιο που θα τροφοδοτεί με ενέργεια και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης...
Την ίδια στιγμή στη Γερμανία αποφασίστηκε απο την κυβέρνηση Χριστιανοδημοικρατών- Φιλελευθέρων η παράταση λειτουργίας των παλαιών εργοστασίων, μέχρι εξήντα χρόνια συνολικής λειτουργίας, παρόλο που είχε αποφασιστεί η διακοπή λειτουργίας τους. Εχει ξεσπάσει μεγάλη πολιτική, και νομική συζήτηση αν μπορεί η κυβέρνηση να αποφασίσει μόνη της την παράταση λειρουργίας ή απαιτείται η έγκριση της Ανω Βουλής, στην οποία πρόσφατα έχασε την πλειοψηφία η κυβερνητική συμμαχία. Στις πρόσφατες εκλογές στη Ρηνανία – Βεστφαλία το μόνο κόμμα που είχε εντυπωσιακή άνοδο ήταν το κόμμα των Πράσινων, που έχει ταχτεί κατα της παράτασης λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων.
Το περίφημο γερμανικό κίνημα ενάντια στα πυρηνικά, με το γνωστό μότο «ατομκράφτ ναϊν ντάνκε!», έκανε, πριν απο τις εκλογές, μιαν εντυπωσιακή διαδήλωση σχηματίζοντας μιαν ανθρώπινη αλυσσίδα μήκους 120 χιλιομέτρων !
Οσο για την Β. Αμερική ο πρόεδρος Ομπάμα, ελπίζοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη συγκατάθεση των ρεμπουπλικανών για το νομοσχέδιο του για μια νέα ενεργειακή πολιτική, υποχώρησε στις σχετικές πιέσεις , απογοητεύοντας όλες τις περιβαλλοντικές οεργανώσεις της χώρας του. Υποσχέθηκε, τράντα ένα χρόνια μετά το μεγάλο ατύχημα σε πυρηνικο εργοστάσιο της χώρας του, την αναβίωση και επέκταση της ατομικής βιομηχανίας. Υποσχέθηκε κρατική εγγύηση ύψους 8.3 δις. δολλαρίων για τη κατασκευή των δυό πρώτων πυρηνικών αντιδραστήτων στην νοτιοδυτική πολιτεία της Γεωργίας. Παράλληλα ενέκρινε πρόγραμμα γεωτρήσεων για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε παράλιες περιοχές ...έγκριση που έδειξε τους κινδύνους για το περιβάλλον με την πρόσφατη διαρροή και καταστροφική ρύπανση στον Κόλπο του Μεξικού.
Εκτός απο την Β. Αμερική η άλλη υπερδύναμη η Κίνα ετοιμάζει πληθώρα εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Το ίδιο ισχύει για την Ιαπωνία που κατασκευάζει 14 νέα πυρτηνικά εργοστάσια, ενώ προσδοκά μεγάλα κέρδη απο την εξαγωγή πυρηνικής τεχνολογίας. Τα εργοστάσια της Νίπον, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ατσαλιού και αυτοκινήτων και η Τοσίμπα, μαζί με την Χιτάτσι, ειδικευμένες στην κατασκευή αντιδραστήρων, είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση και να αρχίσουν εξαγωγές στην Αμερική, στις χώρες του Κόλπου ακόμη και σε αναδυόμεννες οικονομικά χώρες, οπως είναι η Ινδία και το Βιετνάμ.
Στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας παρατηρήθηκε γενικά , μεταξύ του 1973 και 2007 μια αύξηση 5% στην παγκόσμια προμήθεια ενέργειας. Εννοείται οτι πρωτοστατούν οι χώρες του ΟΟΣΑ με αύξηση 9.6% φτάνοντας στο 92.8% της παγκόσμιας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Στο ίδιο διάστημα η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατα 185% , εμφανίζοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3.4%..
Το πρόβλημα της ενέργειας, που συνδέεται με την αποσταθεροποίηση του κλίματος, βρίσκεται στον πυρήνα του κυρίαρχου αναπτυξιακού μοντέλου διεθνώς και συνδέεται άρρηκτα με το εντατικό και ενεργειοβόρρο πρότυπο καπιταλιστικής ανάπτυξης. Με πρόφαση την κλιματική αλλαγή το πυρηνικό λόμπυ υποστηρίζει οτι η μόνη καθαρή μορφή ενέργειας είναι η πυρηνική ενέργεια, αποσιωπώντας φυσικά τους κινδύνους ατυχημάτων, αλά Τσερνομπιλ, και το πρόβλημα της αδυναμίας ασφαλούς εναπόθεσης των πυρηνικών αποβλήτων.
Ενα άλλο θέμα που αποσιωπάται είναι η σύνδεση των πυρηνικών εργοστασίων με την κατασκευή πυρηνικών όπλων...Ειναι αστείο το επιχείρημα της αναθεώρησης της θέσης των ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα. Πρόσφατα υπογράφηκε , με τη Ρωσσία, συνθήκη στην Πράγα με το ειρωνικο όνομα ΣΤΑΡΤ, για ...τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων! Η προσπάθεια δημιουργίας συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών μοιάζει αστεία μετά τη νέα εξάπλωση πυρηνικών εργοστασίων και τη διάδοση της σχετικής τεχνογνωσίας ...
Σε περίοδο πολύπλευρης και γενικευμένης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και με εμφανείς τις συνέπειες απο την απαπειλούμενη κλιματική αλλαγή έχει αναπτυχθεί ένα παγκόσμιο κίνημα αντίστασης, με κεντρικό αίτημα την αλλαγή του τεχνοκρατικού μοντέλλου ανάπτυξης και της αντικατάστασης του με ένα άλλο τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, που να στηρίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη και σε μια άλλη σχέση της κοινωνίας με το φυσικό περιβάλλον.
Στο 6ο Ευρωπαϊκο Κοινωνικό Φόρουμ, που θα γίνει 1-4 Ιουλίου στην Ιστανμπούλ-Κωνσταντινούπολη, η νεολαία της Ευρώπης θα έχει την ευκαιρία να συντονίσει τις δράσεις, τις αντιστάσεις και τους αγώνες της ενάντια στην παγκόσμια οικονομική και κοινωνική κρίση που αμφισβητεί τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματά της. Θα έχει επίσης την ευκαιρία να διαμαρτυρηθεί και για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, που εκθέτει σε κίνδυνο όλη την ευρύτερη περιοχή. Τα πυρηνικά εργοστάσια δεν είναι η λύση αλλά μέρος του ενεργειακού, οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος της εποχής μας.
Από oikophilosophiko

Τα θέματα και οι απαντήσεις στην Βιολογία στη Φυσική στα Μαθηματικά και στην Ιστορία

ΘΕΜΑΤΑ και ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Σήμερα οι υποψήφιοι εξετάζονται στη ΒΙΟΛΟΓΙΑ, (ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ), στη ΦΥΣΙΚΗ (ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ), στα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ (ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) και στην ΙΣΤΟΡΙΑ (ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ). Δείτε τώρα τα θέματα και τις απαντήσεις.


Απεργία πείνας κατά του Καλλικράτη

Την ημέρα που ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο νόμου Καλλικράτης, περιφρονώντας τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών του Ελληνικού που είναι αντίθετοι στην αναγκαστική συνένωση του δήμου τους, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελληνικού, Βασίλης Βάσσιος, ξεκίνησε απεργία πείνας μαζί με το δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη που διανύει την 18η ημέρα.
Ένας δήμος της Αθήνας αν και έχει χιλιάδες κατοίκους είναι προβληματικός γιατί ...... επιλέγει την αριστερά, γιατί οι κάτοικοι με τις κινητοποιήσεις τους επέβαλαν την απελευθέρωση και την δωρεάν χρήση των παραλιών του Δήμου τους.
Το χωροταξικό είναι οικονομικό και πολιτικό ζήτημα πολύ μεγάλης σημασίας για να αφήσουν ελεύθερη την δυνατότητα στους κατοίκους για να αποφασίζουν.
Δύο παρατάξεις που να λένε και να κάνουν τα ίδια πράγματα, είναι αρκετές για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των λίγων. Οι κάτοικοι που επιλέγουν αριστερά και που επιλέγουν να ρυθμίζουν μόνοι την ζωή τους δεν φέρνουν κέρδη για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και πρέπει να απομονωθούν .
Σε συνθήκες κρίσης και ΔΝΤ θα ψάχνουμε να βρούμε την δημοκρατία και δεν θα την βρίσκουμε, δεν είναι τυχαίο πόσες χούντες έχουν γίνει σε όσες χώρες ανέλαβε την βοήθεια το ΔΝΤ.
Ξεκινάν την χούντα με τον Καλλικράτη και συνεχίζουν με τον νέο εκλογικό νόμο που ότι και να ψηφίζεις πάντα τα δύο κόμματα που κατάκλεψαν το κράτος θα εκλέγονται για να συνεχίζουν οι πλούσιοι το φαγοπότι τους ανενόχλητοι.
Θα τους αφήσουμε;


Η επιστολή του Χρήστου Κορτζίδη προς την ΤΕΔΚΝΑ και η ανοιχτή επιστολή προς τους δημότες

Μουσική καλημέρα με 700 ευρώ τον μήνα

Καλημέρα ακούστε το τραγούδι...