Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ... ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ !

Του Ευθύμη Παπαδημητρίου

Κάποιοι ξαφνιάστηκαν δυσάρεστα με την πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης Ερντογάν για την υπογραφή συμφωνίας με τη ρωσσική κυβέρνηση για την κατασκευή, απο όμιλο ρωσικών εταιρειών, του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, απέναντι απο τη Ρόδο. Η υπογραφή του συμβολαίου κατασκευής του εργοστασίου, μαζί με άλλες 20 συμφωνίες , με κόστος 16 περίπου δις. ευρώ, έγινε σε ειδική επίσκεψη του ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ στην Αγκυρα.
Το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας προγραμματίζεται να αρχίσει τη λειτουργία του το ...2017. Σύμφωνα με ...σχετικές ανακοινώσεις οι ρωσικές εταιρείες θα αναλάβουν το 75% των εργασιών.Οι τέσσαρες αντιδραστήρες θα έχουν συνολική απόδοση 4.800 μεγαβάτ. Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει την κατασκευαή περισσότερων πυρηνικών εργοστασίων για να ελευθερώσει τη χώρα απο την εξάρτηση της απο τις αγορές αερίου .. της Ρωσσίας.
Εννοείται οτι οι τουρικές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος διαμαρτύρονται για τα σχέδια αυτά της κυνέρνησης και τονίζουν τους κινδύνους καταστροφών απο σεισμούς. Ηδη 700 κάτοικοι της περιοχής Ακούγιου έχουν εγκαταλείψει την κωμόπολη απο το φόβο πιθανών ατυχημάτων απο το σχεδιαζόμενο πυρηνικό εργοστάσιο.
Στην Ελλάδα το πυρηνικό λόμπυ δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Για την ώρα οι κερδοσκόποι στο πεδίο της ενέργειας έχουν στραφεί, με επιθετικό τρόπο, προς τις κερδοφόρες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εννοείται οτι τα πρώτα προσεκτικα βήματα προετοιμασίας της κοινής γνώμης έχουν αρχίσει.... Οι ενεργοί πολίτες της χώρας μας οφείλουν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να ετοιμάζουν τα επιχειρήματα και τις αντιστάσεις τους.
Οσοι όμως νομίζουν οτι η απειλή κρύβεται μόνο απο τα ανατολικά μας κάνουν λάθος. Στην αλλη πλευρά της Αδριατικής αναμένεται επίσης η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίωνγια παραγωγή ενέργειας. Ο Μπερλουσκόνι και ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν για σχετικά έργα , με πιθανή χρονολογία έναρξης των εργασιών το 2013. Οπως είναι γνωστό η Ιταλία χρησιμοποιούσε αυτήν τη μορφή παραγωγής ενέργειας μέχρι το 1987, οπότε με δημοψήφισμα είχε αποφασιστεί το πάγωμα των σχετικών πρωτοβουλιών. Η συνεργασία Μπερλουσκόνι - Πούτιν στον ενεργειακό τομέα πρόκειται να συνοδευτεί απο σχετική εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης της Ιταλίας, που ήδη φαίνεται να δέχεται τη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων !
Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ελπίζει να ενισχύσει την ιταλική βιομηχανία ΕΝΕΛ με τη συμμετοχή της σε ανάλογο πρόγραμμα πάνω σε ρωσσικό έδαφος. Στην περιοχή Καλίνινγκραντ ενεργειακοί όμιλοι ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν πυρηνικό εργοστάσιο που θα τροφοδοτεί με ενέργεια και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης...
Την ίδια στιγμή στη Γερμανία αποφασίστηκε απο την κυβέρνηση Χριστιανοδημοικρατών- Φιλελευθέρων η παράταση λειτουργίας των παλαιών εργοστασίων, μέχρι εξήντα χρόνια συνολικής λειτουργίας, παρόλο που είχε αποφασιστεί η διακοπή λειτουργίας τους. Εχει ξεσπάσει μεγάλη πολιτική, και νομική συζήτηση αν μπορεί η κυβέρνηση να αποφασίσει μόνη της την παράταση λειρουργίας ή απαιτείται η έγκριση της Ανω Βουλής, στην οποία πρόσφατα έχασε την πλειοψηφία η κυβερνητική συμμαχία. Στις πρόσφατες εκλογές στη Ρηνανία – Βεστφαλία το μόνο κόμμα που είχε εντυπωσιακή άνοδο ήταν το κόμμα των Πράσινων, που έχει ταχτεί κατα της παράτασης λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων.
Το περίφημο γερμανικό κίνημα ενάντια στα πυρηνικά, με το γνωστό μότο «ατομκράφτ ναϊν ντάνκε!», έκανε, πριν απο τις εκλογές, μιαν εντυπωσιακή διαδήλωση σχηματίζοντας μιαν ανθρώπινη αλυσσίδα μήκους 120 χιλιομέτρων !
Οσο για την Β. Αμερική ο πρόεδρος Ομπάμα, ελπίζοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη συγκατάθεση των ρεμπουπλικανών για το νομοσχέδιο του για μια νέα ενεργειακή πολιτική, υποχώρησε στις σχετικές πιέσεις , απογοητεύοντας όλες τις περιβαλλοντικές οεργανώσεις της χώρας του. Υποσχέθηκε, τράντα ένα χρόνια μετά το μεγάλο ατύχημα σε πυρηνικο εργοστάσιο της χώρας του, την αναβίωση και επέκταση της ατομικής βιομηχανίας. Υποσχέθηκε κρατική εγγύηση ύψους 8.3 δις. δολλαρίων για τη κατασκευή των δυό πρώτων πυρηνικών αντιδραστήτων στην νοτιοδυτική πολιτεία της Γεωργίας. Παράλληλα ενέκρινε πρόγραμμα γεωτρήσεων για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε παράλιες περιοχές ...έγκριση που έδειξε τους κινδύνους για το περιβάλλον με την πρόσφατη διαρροή και καταστροφική ρύπανση στον Κόλπο του Μεξικού.
Εκτός απο την Β. Αμερική η άλλη υπερδύναμη η Κίνα ετοιμάζει πληθώρα εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Το ίδιο ισχύει για την Ιαπωνία που κατασκευάζει 14 νέα πυρτηνικά εργοστάσια, ενώ προσδοκά μεγάλα κέρδη απο την εξαγωγή πυρηνικής τεχνολογίας. Τα εργοστάσια της Νίπον, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ατσαλιού και αυτοκινήτων και η Τοσίμπα, μαζί με την Χιτάτσι, ειδικευμένες στην κατασκευή αντιδραστήρων, είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση και να αρχίσουν εξαγωγές στην Αμερική, στις χώρες του Κόλπου ακόμη και σε αναδυόμεννες οικονομικά χώρες, οπως είναι η Ινδία και το Βιετνάμ.
Στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας παρατηρήθηκε γενικά , μεταξύ του 1973 και 2007 μια αύξηση 5% στην παγκόσμια προμήθεια ενέργειας. Εννοείται οτι πρωτοστατούν οι χώρες του ΟΟΣΑ με αύξηση 9.6% φτάνοντας στο 92.8% της παγκόσμιας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Στο ίδιο διάστημα η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατα 185% , εμφανίζοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3.4%..
Το πρόβλημα της ενέργειας, που συνδέεται με την αποσταθεροποίηση του κλίματος, βρίσκεται στον πυρήνα του κυρίαρχου αναπτυξιακού μοντέλου διεθνώς και συνδέεται άρρηκτα με το εντατικό και ενεργειοβόρρο πρότυπο καπιταλιστικής ανάπτυξης. Με πρόφαση την κλιματική αλλαγή το πυρηνικό λόμπυ υποστηρίζει οτι η μόνη καθαρή μορφή ενέργειας είναι η πυρηνική ενέργεια, αποσιωπώντας φυσικά τους κινδύνους ατυχημάτων, αλά Τσερνομπιλ, και το πρόβλημα της αδυναμίας ασφαλούς εναπόθεσης των πυρηνικών αποβλήτων.
Ενα άλλο θέμα που αποσιωπάται είναι η σύνδεση των πυρηνικών εργοστασίων με την κατασκευή πυρηνικών όπλων...Ειναι αστείο το επιχείρημα της αναθεώρησης της θέσης των ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα. Πρόσφατα υπογράφηκε , με τη Ρωσσία, συνθήκη στην Πράγα με το ειρωνικο όνομα ΣΤΑΡΤ, για ...τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων! Η προσπάθεια δημιουργίας συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών μοιάζει αστεία μετά τη νέα εξάπλωση πυρηνικών εργοστασίων και τη διάδοση της σχετικής τεχνογνωσίας ...
Σε περίοδο πολύπλευρης και γενικευμένης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και με εμφανείς τις συνέπειες απο την απαπειλούμενη κλιματική αλλαγή έχει αναπτυχθεί ένα παγκόσμιο κίνημα αντίστασης, με κεντρικό αίτημα την αλλαγή του τεχνοκρατικού μοντέλλου ανάπτυξης και της αντικατάστασης του με ένα άλλο τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, που να στηρίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη και σε μια άλλη σχέση της κοινωνίας με το φυσικό περιβάλλον.
Στο 6ο Ευρωπαϊκο Κοινωνικό Φόρουμ, που θα γίνει 1-4 Ιουλίου στην Ιστανμπούλ-Κωνσταντινούπολη, η νεολαία της Ευρώπης θα έχει την ευκαιρία να συντονίσει τις δράσεις, τις αντιστάσεις και τους αγώνες της ενάντια στην παγκόσμια οικονομική και κοινωνική κρίση που αμφισβητεί τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματά της. Θα έχει επίσης την ευκαιρία να διαμαρτυρηθεί και για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, που εκθέτει σε κίνδυνο όλη την ευρύτερη περιοχή. Τα πυρηνικά εργοστάσια δεν είναι η λύση αλλά μέρος του ενεργειακού, οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος της εποχής μας.
Από oikophilosophiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου