Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΑΣΥΔΟΤΗ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΠΡΑΒΩΝ


Ένα συγκλονιστικό γεγονός ξύπνησε σήμερα τα ξημερώματα τους λιγοστούς κατοίκους της Καλοσκοπής Γραβιάς Φωκίδας, που είναι χτισμένη στις πλαγιές της Γκιώνας. Θρασύδειλοι εμπρηστές, κρυμμένοι στο σκοτάδι, έβαλαν για δεύτερη φορά φωτιά στο σπίτι του δραστήριου ακτιβιστή του περιβάλλοντος, Στέφανου Κόλλια για να ολοκληρώσουν την καταστροφή του πρώτου εμπρησμού.

Οι φλόγες τύλιξαν γρήγορα το σπίτι και λίγες ώρες ήταν αρκετές για να καταστραφεί ολοσχερώς. Η καταστροφή, που ξεκίνησε σήμερα τα χαράματα, έγινε αντιληπτή τυχαία από κάτοικο της περιοχής, που εκείνη της ώρα είχε βγει από το σπίτι του. Έντρομος ενημέρωσε την πυροσβεστική, ξύπνησε και ... κινητοποίησε αμέσως τους περίοικους, ενώ γρήγορα όλο το χωριό έσπευσε επί τόπου για να βοηθήσει στο σβήσιμο της πυρκαγιάς. Έτσι, αποτράπηκε τουλάχιστον η επέκταση στα γύρω σπίτια, κάποια εκ των οποίων είχαν στην αυλή δεξαμενές πετρελαίου και γκαζιού, αποσοβήθηκε ένα άλλο ολοκαύτωμα της ηρωικής «Κουκουβίστας», σαν αυτό που είχαν κάνει οι φασίστες κατακτητές το 1944.

Ευτυχώς, κανείς δεν ήταν μέσα στο σπίτι, καθώς ο Στέφανος έλειπε για λόγους υγείας στην Αθήνα. Όπως φαίνεται όμως ο αγώνας του για την σωτηρία της Γκιώνας από την αλόγιστη εκμετάλλευση των μεταλλείων ήταν σημαντικός για να θελήσουν κάποιοι να τον εκφοβίσουν για να του κλείσουν το στόμα.

Η Πυροσβεστική και η αστυνομία, που ειδοποιήθηκαν, έφτασαν όταν ήταν πια αργά, γιατί τα οχήματα ξεκίνησαν από την Άμφισσα και το Πολύδροσο. Η Αστυνομία διενεργούσε και διενεργεί έρευνα για την ταυτότητα των δραστών. Οι έρευνες όμως αυτές δεν πλησίασαν κανέναν από τους φυσικούς τρομοκράτες, που αποθρασύνθηκαν και ξαναχτύπησαν ολοκληρώνοντας την καταστροφή.
Όμως για μας είναι γνωστοί... Τουλάχιστον οι ηθικοί αυτουργοί.

Δεν είναι τυχαίο, που οι τρομοκράτες θρασύδειλοι εμπρηστές «χτύπησαν» μετά από συγκεντρώσεις των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην ασυδοσία των μεταλλείων.
Δεν είναι τυχαίο, που πριν μερικές μέρες η «Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας» κατέθεσε ένσταση κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.» συμφερόντων Βαρδινογιάννη

Φυσικοί αυτουργοί είναι εκείνοι οι θρασύδειλοι τρομοκράτες, που πιστεύουν ότι οι αγώνες σταματούν με μια πυρκαγιά. Πως πάνω από τα συντρίμμια των πατρογονικών εστιών τα στόματα σφραγίζουν και δεν είναι η οργή αυτή που δυναμώνει την πάλη.
Όμως οι κάτοικοι της Καλοσκοπής και των χωριών της Γκιώνας έχουν διαφορετική άποψη. Μιά βουβή οργή έχει ήδη ξεσπάσει, που θα γίνει αγανάκτηση και αγώνας. Ήδη πολλοί προτρέπουν την «Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας» να οργανώσει πορεία διαμαρτυρίας. Γι αυτούς τους λόγους συνεδριάζει απόψε η συντονιστική επιτροπή των χωριών.

Γκιώνα, 30 Μαρτίου 2009

Η Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας

Nέος εμπρησμός για τον ακτιβιστή Στέφανο Κόλλια- Αλληλεγγύη και συμπαράσταση για να μην περάσει ο εκφοβισμός, να μην δικαιωθούν οι τραμπούκοι

Nέος εμπρησμός για τον ακτιβιστή Στέφανο Κόλλια- Αλληλεγγύη και συμπαράσταση για να μην περάσει ο εκφοβισμός, να μην δικαιωθούν οι τραμπούκοι
Δεύτερος και τελειωτικός αυτή φορά, εμπρησμός στο σπίτι του Στέφανου Κόλλια, μέλους της Κίνησης για τη Σωτηρία του περιβάλλοντος στη Γκιώνα, στην Καλοσκοπή Φωκίδας. Το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ ο ίδιος απουσίαζε. Ο προηγούμενος εμπρησμός, είχε γίνει στις 26 Δεκέμβρη, μετά απο συγκέντρωση κατά των αυθαιρεσιών των μεταλλείων στον Αποστολιά Φωκίδας.
Πρόσφατα :
- Το Πολιτιστικό κέντρο Στρώμης Δ.Δ. Στρώμης Δήμου Καλλιέων Ν. Φωκίδας
- Η κίνηση για τη σωτηρία του περιβάλλοντος στην Γκιώνα
- Οι Πολίτες Φωκίδας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό,
υπέβαλλαν ένσταση κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της εταιρείας «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.» για την έρευνα βωξιτικών κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Γκιώνας και εντός των ορίων των Δήμων Καλλιέων, Γραβιάς και Αμφισσας Ν. Φωκίδας.
Η εταιρεία «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.», με βάση την υποβληθείσα Μ.Π.Ε., πρόκειται να πραγματοποιήσει 600 περίπου ερευνητικές γεωτρήσεις σε βάθος άνω των 100 μ. έως μέγιστο τα 300 μ. Από τα στοιχεία της μελέτης, προκύπτει ότι το σύνολο σχεδόν της περιοχής (πλήν ενός μικρού τμήματος), που θα γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, βρίσκεται εντός των ορίων των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 με τον κωδικό GR2450002 και GR2450007. Οι περίπου 600 αυτές ερευνητικές γεωτρήσεις, μαζί με τις περίπου 21.000 άλλες ερευνητικές γεωτρήσεις, που προγραμματίζονται απο την άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται μεταλλευτικά στην περιοχή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της στον τοπικό
τύπο, δημιουργούν ένα μεγάλο θέμα όσον αφορά τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της περιοχής. Απο αυτά τα νερά, αφενός μεν υδροδοτούνται τα τοπικά Δημοτικά Διαμερίσματα της περιοχής της Γκιώνας και αφετέρου συμβάλλουν και κατά ένα τμήμα τους στην υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αττικής μέσω του Βοιωτικού Κηφισού και του Μόρνου.
Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλλιέων εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Ο δεύτερος εμπρησμός, ήρθε μετά τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων που υποκινήθηκαν απο ενεργούς πολίτες όπως ο Στέφανος Κόλλιας.
ΣΗΜΕΡΑ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ, ΑΥΡΙΟ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ

Αστέρας Ιτέας Τρίκαλα 0-0

Ισόπαλος 0-0 έληξε ο αγώνας ανάμεσα στην Ιτέα και τον ΑΟΤ. Ένα αποτέλεσμα το οποίο έφερε την ομάδα στην δεύτερη θέση. Η ομάδα των Τρικάλων δεν ήταν αυτή που έπρεπε σε αυτό το παιχνίδι και δυστυχώς δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη και να διατηρηθεί στην κορυφή. Το αποτέλεσμα έφερε κατήφεια στον Τρικαλινό φίλαθλο κόσμο αλλά απομένουν ακόμη έξι αγωνιστικές και η αγωνία στη μάχη για την άνοδο είναι μεγάλη πλέον.

Α΄ ημίχρονο

Η πρώτη καλή ευκαιρία για τους γηπεδούχους με τον ...Σαχινίδη στο 3΄ να δίνει στον Πιπινίκα, αυτός σούταρε η μπάλα όμως πέρασε άουτ. Ακολούθησε μια καλή ευκαιρία με τον Βαγγέλη Τσιούκα στο 8΄ αλλά η μπάλα πέρασε άουτ στο σουτ που επιχείρησε.
Στο 12΄ ένα πολύ σκληρό μαρκάρισμα του Πέττα στον Στεφανίδη είχε σαν αποτέλεσμα ο παίκτης της Ιτέας να δεχτεί την κίτρινη κάρτα.
Στο 17΄ ο Διαμάντης από πλευράς ΑΟΤ είχε ένα δυνατό σουτ με την μπάλα να περνά λίγο άουτ.
Στο 26΄ μετά από ένα κόρνερ του Καρδαρά, ο Νικολαϊδης έδιωξε δύσκολα την μπάλα.
Στο 28΄ νέα κίτρινη κάρτα για την Ιτέα στον Γουβαλάρη για αντιαθλητικό μαρκάρισμα στον Στεφανίδη.
Στο 35΄ ένα φάουλ χτύπησε ο Τσούκλης ο Γεωργίου δεν πρόλαβε την μπάλα και την μπλόκαρε ο Καρανάσιος.
Μεγάλη ευκαιρία για τον ΑΟΤ στο 40΄. Σε φάουλ του Στεφανίδη ο Μπαντάς με κεφαλιά έστρωσε στον Τεντολούρη αλλά ο νεαρός παίκτης αστόχησε από πλεονεκτική θέση.

Β΄ ημίχρονο

Ο Νίκος Χατζηκυριακίδης πέρασε τον Καλόγηρο στο παιχνίδι στην θέση του Διαμάντη.
Στο 53΄ καλοχτυπημένο κόρνερ από τον Τσούκλη η μπάλα πέρασε ελάχιστα πάνω από τα δοκάρια της εστίας του Καρανάσιου. Στο 54΄ την κίτρινη κάρτα δέχεται ο Τσιούκας.
Αλλαγή για τους γηπεδούχους στο 60΄. Ο Ξαγοράρης άφησε την θέση του στον Ιωάννου.
Στο 61΄ νέα καλή στιγμή για την ομάδα των Τρικάλων. Ο Γεωργίου έδωσε στον Στεφανίδη αυτός πλάσαρε στον Τσιούκα όμως ο τελευταίος με προβολή έστειλε την μπάλα άουτ από πολύ καλή θέση.
Στο 67΄ ο Βαλτογιάννης της Ιτέας πήγε να περάσει την μπάλα πάνω από τον Νικολαϊδη με την μπάλα να περνά πάνω από τα δοκάρια.
Στο 69΄ κίτρινη κάρτα βλέπει ο Στεφανίδης.
Στο 72΄ στην θέση του Τσιούκα μπήκε ο Ντάμτσιος.
Δοκάρι ο ΑΟΤ στο 73΄ μετά από φάουλ του Τσούκλη και κεφαλιά του Καλόγηρου.
Στο 75΄ κίτρινη κάρτα δίνει ο διιατητής Διώτης και στον Ντάμτσιο του ΑΟΤ.
Ο Παπαστεριάδης περνά στο 76΄ στον αγώνα στην θέση του Στεφανίδη.

Νέα αλλαγή για τους γηπεδούχους. Στο 84΄ στην θέση του Καρδαρά μπήκε ο Κουτσοκώστας.
Στο 89΄ σε σέντρα του Παπαστεριάδη ο Μπαντάς με κεφαλιά έστειλε την μπάλα άουτ.
Αποβλήθηκε στο 93΄ με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Πέττας της Ιτέας.


Οι συνθέσεις των ομάδων:

Αστέρας Ιτέας: Καρανάσιος,Αραμπατζής,Γουβαλάρης,Πέττας,Καρτσακλής,Βαλτογιάννης ,Ζούρκος,Πιπινίκας,Ξαγοράρης(60΄ Ιωάννου),Καρδαράς(84΄Κουτσοκώστας),Σαχινίδης.


Α.Ο. ΤΡΙΚΑΛΑ: Νικολαϊδης,Αντωνιάδης,Μουρκάκης,Μπαντάς,Σαββίδης,Γεωργίου,Τεντολούρης,Στεφανίδης(76΄ Παπαστεριάδης),Τσιούκας Ευαγ(72΄ Ντάμτσιος).,Τσούκλης,Διαμάντης(46΄ Καλόγηρος)

Η διοίκηση του Α.Ο. Τρίκαλα θα καταθέσει ένσταση την Δευτέρα 30 Μαρτίου για αντικανονική συμμετοχή του ποδοσφαιριστή Ιωάννου της ομάδας της Ιτέας στον αγώνα Αστέρας Ιτέας-Α.Ο. Τρίκαλα της 29ης Μαρτίου 2009. Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν στην ομάδα ΠΑΟ ΡΟΥΦ και τον περασμένο Δεκέμβριο έκανε δύο μετεγγραφές πρώτα στον Ατρόμητο Αθηνών και κατόπιν στον Αστέρα Ιτέας.

Το Δ.Σ. του ΑΟΤ
Από ΑΟ Τρίκαλα

Η δύναμη της Άνοιξης

Μετά από καιρό καταφέραμε να πάμε αυτό το Σαββατοκύριακο στα Καστέλλια. Γυρνάω πίσω έχοντας απολαύσει την ανοιξιάτικη φύση, αλλά και με πολλές σκέψεις για όσα είδα και όσα άκουσα, που δεν είναι και τόσο ευχάριστες…
Ας ξετυλίξουμε όμως πρώτα ένα μέρος από το φιλμ του τριημέρου…
Φωτογραφία 1η

Από τις πιο ωραίες βόλτες που μπορείς να κάνεις στο χωριό είναι να κατηφορίσεις προς το ποτάμι. Στη διαδρομή συναντάμε τον παλιό νερόμυλο, που έχει και μεγάλη ιστορική σημασία. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει ούτε μια μικρή ταμπελίτσα που να ενημερώνει τον επισκέπτη… Σύμφωνα με μαρτυρία του Περικλή Χουλιάρα (καπετάν- Περικλής) από εδώ ξεκίνησε η Αντίσταση κατά την περίοδο της κατοχής!
Ο Άρης Βελουχιώτης (τότε Θανάσης Κλάρας) κρυβόταν σε συγγενικό του ...σπίτι στο χωριό και συγκάλεσε μια μικρή σύσκεψη με έμπιστούς του ανθρώπους, όπου τους ανακοίνωσε την πρόθεση του να βγει στο βουνό και τους κάλεσε να τον ακολουθήσουν. Αυτός ήταν ο πρώτος πυρήνας του μετέπειτα Ε.Λ.Α.Σ.
Μέσα στο ωραίο τοπίο γεμάτο αρώματα και χρώματα της άνοιξης, με τον ήχο του νερού και τα κελαηδίσματα των πουλιών, σκέφτομαι πως όλα αυτά θα εξαφανισθούν στη λήθη…
Πίσω φαίνεται η χιονισμένη κορυφή της Γκιώνας, το «Μ΄τσέσι», για όσο οι βωξίτες δεν έχουν απλώσει κι εκεί τα αρπακτικά τους χέρια…

Φωτογραφία 2η

…Και προχωράω πιο κάτω στο μαγικό ποτάμι των παιδικών μας χρόνων, που έχει δεθεί με τόσα και τόσα. Η πρώτη εικόνα είναι η μαγεία που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Τα παιδιά με ρωτάνε για την παλιά ξύλινη γέφυρα και θέλουν να μάθουν να έχω κολυμπήσει ποτέ εκεί. Τους λέω ιστορίες περασμένες που τους εξάπτουν το ενδιαφέρον και την επιθυμία να επαναλάβουν τις δικές μας τρέλες!

Φωτογραφία 3η

….Η αθλιότητα των ανθρώπων που δεν σέβονται το περιβάλλον. Δυστυχώς πολλοί συγχωριανοί μας, βρίσκουν ωραίο το να πετάνε τα σκουπίδια τους στο ποτάμι και να λερώνουν τον παράδεισο. Εδώ βλέπετε ένα μικρό μέρος από το έργο αυτών των ανθρώπων. Αποφασίσαμε με τα παιδιά, τώρα που έρχεται το Πάσχα, να προτείνουμε να κατέβουμε όλοι οι Καστελλιώτες και να καθαρίσουμε το ποτάμι. Ας μην κρατάμε μόνο τα σπίτια μας καθαρά τώρα τη Λαμπρή.

Φωτογραφία 4η …

Στο λιβάδι δίπλα στη βρύση της Μπαρούκας ανθίζουν χιλιάδες μανουσάκια. Κόβουμε λίγα για να μεταφέρουμε την λεπτή ομορφιά τους και το μεθυστικό τους άρωμα στο σπίτι μας.

Φωτογραφία 5η, 6η …


Από το λιβάδι μπορείς να πάρεις μια μικρή γεύση για ό,τι συμβαίνει στο βουνό. Οι βωξίτες σιγά- σιγά, ανοίγοντας πληγές μέσα σε δασικές εκτάσεις –όπως μπορείτε να διαπιστώσετε παρατηρώντας προσεκτικά το κέντρο της φωτογραφίας- πλησιάζουν προς το χωριό μας. Το βλέπουμε και στη δεύτερη φωτογραφία τραβηγμένη από την παιδική χαρά

Ευτυχώς, την ίδια μέρα και ώρα, πάνω στις Βρύζες συγκεντρώθηκε ένα μικρό πλήθος ανθρώπων, που αγωνίζονται για τη σωτηρία της Γκιώνας. Όμως γι’ αυτά θα γράψουμε συντόμως…

…συνεχίζεται
Απο Ημερολόγιο ενός Πατέρα

Τα γουρούνια των Δελφών αντί των ...ταύρων της Παμπλόνα!

Κωμικοτραγικά γεγονότα εξελίχθηκαν κατά την διάρκεια της Παρέλασης της 25 Μαρτίου στους Δελφούς.
Ένα φορτηγό μπαίνει στον κεντρικό δρόμο και σηκώνει την ανατροπή του , αμέσως ξεχύνονται στον δρόμο γουρούνια μεγάλων διατάσεων που αρχίζουν να τρέχουν τρομαγμένα στα στενά των Δελφών. Αν δεν υπήρχε ο φόβος πως θα αντιδράσουν τα γουρούνια και ο φόβος στα μάτια των μικρών παιδιών, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα κωμικό γεγονός.
Η πράξη του κτηνοτρόφου της περιοχής έχει να κάνει με την κόντρα του με την τοπική Δημοτική Αρχή που αρνείται να του δώσει άδεια να κάνει στάβλο στην περιοχή των Δελφών. Οι υποσχέσεις των τοπικών αρχόντων ότι θα "τακτοποιήσουν" τις οποιεσδήποτε αξιώσεις των δημοτών τους, νόμιμες ή όχι, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης για αυθαίρετη κατασκευή Ξενοδοχείου στην περιοχή συμφερόντων της κόρης του Δημάρχου δείχνει την έκταση του προβλήματος.
Πάντως για να γίνουμε πιο ουσιαστικοί και να λύσουμε το πρόβλημα το Iteanet βρήκε την λύση....
Να δώσει άδεια για στάβλο ο Δήμαρχος στο ισόγειο του ξενοδοχείου της κόρης του αυτό να το εντάξει στο πρόγραμμα οικοτουριστικής, οικολογικής, βιολογικής και κοντοσουβλικής ανάπτυξης της περιοχής με έξτρα ατραξιόν γουρουνο-παρελέσεις.
Όπως τα στενά της Παμπλόνας είναι γνωστά για τις ταυροδρομίες, τα στενά των Δελφών να γίνουν γνωστά για τις γουρουνο-παρελάσεις.

Δείτε το δημοσίευμα της Espresso
Γουρούνια αντί για μαθητές παραλίγο να παρελάσουν στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, στους Δελφούς! Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και κάτοικοι της περιοχής δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν ξαφνικά είδαν να ξεπροβάλλουν από το… πουθενά πέντε χοίροι και να εισβάλλουν στη γραμμή της μαθητικής παρέλασης, λίγα λεπτά πριν από την έναρξή της.

Ανδρες της αστυνομίας που παρευρίσκονταν στο σημείο κινητοποιήθηκαν άμεσα και με τη βοήθεια κάποιων κατοίκων απώθησαν τα -συμπαθέστατα κατά τα άλλα- γουρουνάκια. Κατόπιν συνέλαβαν τον κτηνοτρόφο στον οποίο ανήκαν τα ζώα. Ο βοσκός οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν κατέθεσε κανείς μήνυση εναντίον του.

Ο ίδιος ο κτηνοτρόφος παραδέχτηκε ότι η κατάσταση με τα γουρούνια του (τα οποία ξεπερνούν τα 1.000) είναι ανεξέλεγκτη, αλλά τόνισε ότι δεν φταίει εκείνος γι’ αυτό, αλλά ο δήμος Δελφών, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν του δίνει άδεια να περιφράξει το χώρο όπου εκτρέφει τα ζωντανά του. Από την πλευρά του, ο δήμος ρίχνει το «μπαλάκι» στη Νομαρχία και στη Αγορανομία, ζητώντας τους να επιληφθούν της κατάστασης. Οπως είπε στην «Espresso» η αντιδήμαρχος Δελφών Λέλα Μπακολουκά: «Αρμόδιοι για το συγκεκριμένο θέμα και την επίλυσή του είναι η νομαρχία».