Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Ανακοίνωση της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον

Απαντάμε στην μήνυση που κατέθεσε ο όμιλος Μυτιληναίου κατά πολιτών και επιστημόνων- Ενημερώνουμε για τις επιπτώσεις από τις δραστηριότητες του ομίλου στον Κορινθιακό

Η οικολογική κίνηση Αντίκυρας “η ΑΡΤΕΜΙΣ” (μέλος του δικτύου της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον), σε συνεργασία με το Δίκτυο κινήσεων πολιτών Κορινθιακού, οργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στην Αντίκυρα, το Σάββατο 9 Μαΐου, στις 7.00 το απόγευμα, στην πλατεία της Αντίκυρας με θέμα:

“ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ
ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ”

Να θυμίσουμε ότι ο κλειστός κόλπος της Αντίκυρας είναι το πεδίο δράσης του ομίλου Μυτιληναίου, στο οποίο λειτουργούν οι εγκαταστάσεις αλουμίνας και αλουμινίου (από το 1965), με παραγωγή 800.000 τόνων ετησίως κόκκινης λάσπης (που ... απορρίπτονταν στο σύνολό της στον Κορινθιακό, ενώ και τώρα ένα μεγάλο μέρος της έχει την ίδια τύχη). Στην τεράστια έκταση των εγκαταστάσεων αυτών (σημειώνουμε ότι απαλλοτριώθηκε με δαπάνη του ελληνικού δημοσίου για τον ειδικό σκοπό της εγκατάστασης μονάδων αλουμίνας και αλουμινίου) επιχειρείται, τα τελευταία χρόνια, να εγκατασταθεί ένα ενεργειακό κέντρο, σε συνεργασία με την ισπανική ENDESA.

Έχει, ήδη, κατασκευαστεί η πολυσυζητημένη μονάδα συμπαραγωγής με φυσικό αέριο, 334 MW (χωρίς να έχει τεθεί σε λειτουργία ακόμη), κατασκευάζεται δεύτερη μονάδα φυσικού αερίου, 412 MW (έχουν γίνει προσφυγές για την αποτροπή της), υπάρχει διατυπωμένη σκέψη για τρίτη μονάδα φυσικού αερίου, ενώ εκεί σχεδιάζονταν και η μονάδα λιθάνθρακα των 600 MW, που προς το παρόν έχει ανασταλεί.
Το καθεστώς αυτό της πλήρους υποβάθμισης, αμφισβητούν μαχητικά τα τελευταία χρόνια οι πολίτες της Αντίκυρας και ολόκληρης της Βοιωτίας, μέσα από τη δράση της Οικολογικής κίνησης Αντίκυρας και του δικτύου της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον, δίνοντας καθημερινά πραγματικές μάχες, μέσα σε ένα περιβάλλον διαβρωμένο από την οικονομική κυριαρχία στην περιοχή του συγκεκριμένου ομίλου.
Στην εκδήλωση θα παρουσιασθούν για πρώτη φορά τα πορίσματα δυο μελετών που εκπονήθηκαν πρόσφατα για την περιοχή από τους ειδικούς επιστήμονες που είχαν την ευθύνη.
“Αποτίμηση περιβαλλοντικών μελετών για την κατασκευή και λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών στην περιοχή του όρμου της Αντίκυρας» Παπανίκας Δημήτριος, ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.

«Επιπτώσεις στο χερσαίο και παράκτιο χώρο της ευρύτερης περιοχής της λειτουργίας του βιομηχανικού συγκροτήματος της ¨Αλουμίνιον της Ελλάδος¨ Χρ. Αναγνώστου. Δ/ντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ. Δρ. Ι. Χατζηανέστης. Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δεύτερη μελέτη, έγινε αντικείμενο σφοδρής επίθεσης από τον όμιλο Μυτιληναίου, που προσπάθησε να την παρουσιάσει σαν πλαστή, καταφεύγοντας, μάλιστα, σε μήνυση κατά της Οικολογικής Κίνησης Αντίκυρας και των ερευνητών του ΕΛΚΕΘΕ. Η σπασμωδική αυτή ενέργεια του ομίλου Μυτιληναίου εξηγείται και από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μελέτη θα αποτελέσει βασικό όπλο στην εκδίκαση της προσφυγής κατά της δεύτερης μονάδας, αλλά και στην αμφισβήτηση της εγκυρότητας των περιβαλλοντικών όρων , που εγκρίθηκαν πρόσφατα.
Η δημόσια εκδήλωση – παρουσίαση στην πλατεία της Αντίκυρας, έχει διπλό στόχο: να ενημερώσει όλους τους πολίτες της περιοχής αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο για τα πολύ σοβαρά ευρήματα της έρευνας και την μελλοντική επιδείνωση από την λειτουργία των νέων μονάδων.
να απαντήσει στην απόπειρα συκοφάντησης και σπίλωσης του αγώνα των πολιτών που το τελευταίο διάστημα και ενόψει της εκδίκασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει προσλάβει οργανωμένα χαρακτηριστικά
Η συμμετοχή σας θα υποστηρίξει τον αγώνα μας και θα ενισχύσει το αίτημα για τον έλεγχο της βιομηχανικής ρύπανσης και την διάσωση του Κορινθιακού.
Περισσότερα για τις τελευταίες εξελίξεις, στην ιστοσελίδα της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον εδώ και εδώ
τηλέφωνα επικοινωνίας: Λουκάς Σαμουήλ: 6940775549
Δέσποινα Σπανούδη 6972850659
--
Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον
http://symparataxi.blogspot.com/
symparataxi@gmail.com

Η ιστοσελίδα του Ορειβατικού Καταφυγίου Βαρδουσίων

Ορειβατικό καταφύγιο Βαρδουσίων

Λίγα στοιχεία για το καταφύγιο:

Ιδιοκτήτης: Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης.

Βουνό : Βαρδούσια

Θέση: Πιτιμάλικο.

Υφόμετρο: 2000 μέτρα.

Δυναμικότητα: 60 άτομα.
Κουζίνα: Οργανωμένη με ... φαγητό.
Θέρμανση: Καλοριφέρ - σόμπες πετρελαίου, τζάκι στο καθιστικό
Τουαλέτες: Εσωτερικές.

Πρόσβαση:

α) Απο δασικό δρόμο με αυτοκίνητο απο το χωριό Αθ. Διάκος, απόσταση 11 χιλ.

β) Απο το μονοπάτι Ε4, Αθ. Διάκος - καταφύγιο, ώρες 3

Τηλ. καταφυγίου 22650-62195 και 22650-62484

Υπεύθυνος καταφυγίου: Κων/νος Παπαγεωργίου

Κινητό τηλ. 6974824456

To Iteanet στο twitter


Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας: Δεν πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ για ταυτοποιήσεις και ενεργοποίηση δικαιωμάτων.

Η φωνή της λογικής από την Μεσσηνία

Από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας, ανακοινώνεται ότι δεν προτιθέμεθα να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ για ταυτοποιήσεις και ενεργοποιήσεις δικαιωμάτων.

Η απόφαση που πάρθηκε από την ομοσπονδία είναι η εξής:

“Εδώ και καιρό παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται με το θέμα των ταυτοποιήσεων αγροτεμαχίων και ενεργοποιήσεων των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. Καλούμαστε ως αγρότες - δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης - να σπεύσουμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε πολύ στενά χρονικά όρια μέσα στα οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι λένε ότι είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε να λειτουργήσει επιτέλους αξιόπιστα το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ).
Δηλαδή να αποκτήσει η χώρα μας αξιόπιστο ΟΣΔΕ, η αναξιοπιστία του οποίου μας έχει .......

ήδη στοιχίσει πρόστιμα ύψους 1,28 δισ. ευρώ και απειλείται και μάλιστα άμεσα περικοπή των επιδοτήσεων κατά 10%!

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες μας, σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας είναι η έλλειψη έμπειρων υπαλλήλων οι οποίοι θα μπορούσαν να χειριστούν με αξιόπιστο τρόπο την ταυτοποίηση των αγροτεμαχίων.
Συνεπώς κύριε υπουργέ επιτρέψτε μας να μην είμαστε αισιόδοξοι και να εκφράζουμε βάσιμους φόβους ότι από όλη αυτή την ιστορία το μόνο που θα μείνει είναι η ταλαιπωρία σε μας τους αγρότες και το ίδιο αναξιόπιστο ΟΣΔΕ στη χώρα μας.
Εκτιμάμε ότι θα γνωρίζετε την απίστευτη ταλαιπωρία που έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια για να συνταχθεί το περίφημο ΟΣΔΕ.

Οπως πάντα με διαδικασίες κατεπείγοντος και με την απειλή “τρέξτε και πληρώστε για να μη χάσετε την επιδότησή σας” έχουμε σταθεί περιμένοντας στις ουρές και για ώρες στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για να δώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες ή να κάνουμε ενστάσεις επί ενστάσεων για τα λάθη και τις παραλείψεις που διαπιστώνονταν κάθε φορά με κύρια ευθύνη των ενώσεων ή του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι κατά το κλασικό ελληνικό σύστημα ο ένας έριχνε το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλον.
Και πάντα με το αζημίωτο βέβαια.

Αναφορικά με τα ως άνω λοιπόν έχουμε τα εξής ερωτήματα:

α. Γιατί κάτι το οποίο δεν μπόρεσε να γίνει εδώ και τόσα χρόνια και έχει στοιχίσει στον Ελληνα φορολογούμενο 1,28 δισ. θα τελειώσει μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια επιτυχώς;
β. Τι σκοπιμότητες υπάρχουν και γίνονται όλα στο πόδι και την τελευταία στιγμή;
Και εν πάση περιπτώσει πού πηγαίνουν τα χρήματα που έχουμε καταβάλει τόσα χρόνια και πώς έχουν αξιοποιηθεί;
γ. Γιατί καλούμαστε με διαδικασίες κατεπείγοντος -και με το αζημίωτο πάντα- να κλείνουμε λογαριασμούς ανεπιτυχώς όταν αυτά τα ζητήματα απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο και πολύ καλύτερο σχεδιασμό και οργάνωση;
δ. Πώς μπορείτε να εγγυηθείτε -με δεδομένο το βεβαρημένο παρελθόν- ότι τουλάχιστον αυτή τη φορά η υπόθεση ΟΣΔΕ θα στεφθεί από επιτυχία και θα σταματήσουμε να επιβαρυνόμαστε ως παραγωγοί αλλά και ως Ελληνες φορολογούμενοι με πρόστιμα;

Αναφορικά τώρα με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων η οποία έπεται των ταυτοποιήσεων, από την πλευρά μας έχουμε να πούμε τα εξής:
Εως τώρα και μάλιστα σε αντίθεση απ ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στις οποίες το κόστος των ενεργοποιήσεων καταβάλλεται από το κράτος, στη χώρα μας το κόστος ενεργοποιήσεων καταβάλλεται από εμάς τους αγρότες.
Αναφορικά με το κόστος οι πληροφορίες μας λένε ότι έχει γίνει με υπολογισμούς της ΠΑΣΕΓΕΣ και κινείται στα 50 εκ. ευρώ ετησίως.
Η δημοσιοποίηση βέβαια του κόστους, δεν έχει γίνει ποτέ.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ μάλιστα ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να κάνει διακρίσεις, όλοι δηλαδή θα πληρώσουν για να κάνουν την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.
Συνεπώς έχουμε κάθε δίκιο να πιστεύουμε ότι χρησιμοποιούμαστε ως χρηματοδότες ενός συστήματος το οποίο έχει λειτουργήσει από καθόλου έως ελάχιστα ανταποδοτικά προς εμάς και μάλιστα με τις ευλογίες όλων, του υπουργείου σας, των πολιτικών κομμάτων, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων κ.λπ.

Γι’ αυτό κύριε υπουργέ από την πλευρά μας ζητάμε:
- Να τηρήσετε αυτά που υποσχεθήκατε, δηλαδή το κόστος των ενεργοποιήσεων, τουλάχιστον για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους συνταξιούχους αγρότες να το αναλάβει το κράτος, όπως συμβαίνει και με τις άλλες ελαιοκομικές χώρες της ΕΕ και μάλιστα άμεσα.
Για κόστος ταυτοποιήσεων από την πλευρά μας δεν τίθεται καν θέμα, από το να πληρωθεί από αυτούς που απέτυχαν να το φτιάξουν παρά τον πακτωλό χρημάτων που εισέπραξαν.
- Να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός προληπτικού ελέγχου της δραστηριότητας των ΕΑΣ που θα το αναλάβουν (αναγκαστικά, αφού δεν υπάρχει και άλλος) ώστε να μην γίνουν λάθη πάλι και ξαναταλαιπωρούμεθα στο μέλλον, αλλά και ούτε να καταλήξουμε σε περιοχές της χώρας τα αγροτεμάχια να επεκτείνονται πέρα από τις ακτές προς τη θάλασσα.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην καταβάλουμε ούτε ένα ευρώ για τις ταυτοποιήσεις και τις ενεργοποιήσεις.
Μας έχουν κοστίσει ήδη πολύ, τόσο σε χρήματα όσο και σε ταλαιπωρία”.

Από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας.

Εκδηλώσεις των εν Αθήναις φίλων της Γκιώνας

Στην σύσκεψη των εν Αθήναις φίλων της Γκιώνας αποφασίστηκε

Εκδήλωση στην Αθήνα για την Γκιώνα

Την Παρασκευή 29 Μαΐου το απόγευμα θα γίνει συγκέντρωση αλληλεγγύης στους υπερασπιστές της Γκιώνας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο κέντρο της Αθήνας (Στουρνάρη και Πατησίων), σε τρείς άξονες - στόχους:

*Συμπαράσταση στον Στέφανο Κόλλια οικονομική, συμμετοχική και ηθική.
*Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την Γκιώνα και τα δάση της Ρούμελης. Αποκατάσταση παλιών εκμεταλλεύσεων.
*Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το νερό του Μόρνου και του Βοιωτικού Κηφισσού.

Οργανώνονται:....

*Έκθεση φωτογραφίας
*Προβολές βίντεο και εικόνων
*Συζητήσεις
*Δρώμενα
*Μουσική

Θα τυπωθούν

*Αφίσες
*Τρίπτυχο με συνοπτική αναφορά στις θέσεις μας
*Κονκάρδες
* Καπέλα

Δημιουργήθηκαν επιτροπές για την καλύτερη διοργάνωση των εκδηλώσεων. Όποιος μπορεί να βοηθήσει σε κάποιο από τα προηγούμενα να στείλει εκδήλωση ενδιαφέροντος στο giona.oros@yahoo.gr

Τι ζητάει να πληρώσουν οι παραγωγοί για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων η ΠΑΣΕΓΕΣ

Από 10 μέχρι 280 ευρώ θα πληρώσουν φέτος όλοι οι παραγωγοί για να ενεργοποιήσουν το δικαίωμα επιδότησης. Αυτό προκύπτει από τον κατάλογο που προτείνει η ΠΑΣΕΓΕΣ στις Ενώσεις που ανεβάζει το κόστος ανά 100 ευρώ μέχρι τα 800 ευρώ επιδότηση και ανά 1.000 ευρώ μέχρι τα 5.000 ευρώ επιδότηση. Πάνω από 10.000 ευρώ πληρώνουν όλοι το ίδιο. Η πρόταση έφθασε χθες στην ΕΑΣ Μεσσηνίας και από την πρώτη εκτίμηση φαίνεται “αλμυρή” ιδιαίτερα στις ενδιάμεσες κατηγορίες. Το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα το απόγευμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης που θα κληθεί να αποφασίσει αν θα προχωρήσει με αυτό τον κατάλογο ή αν θα κάνει διαχωρισμούς με βάση τούς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Σε επιστολή που συνοδεύει τον τιμοκατάλογο, η ΠΑΣΕΓΕΣ κάνει γνωστό ότι πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία και εφόσον τελικά η ενεργοποίηση γίνει δωρεάν για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τότε το ποσό που έχουν καταβάλει θα επιστραφεί στο λογαριασμό τους. Πηγή . Εφ. Ελευθερία.

Αιτήσεις ΟΣΔΕ και εξισωτικής αποζημίωσης στην Ένωση Αμφισσας

Ξεκίνησαν απο σήμερα οι Αιτήσεις για ΟΣΔΕ, και για εξισωτική αποζημίωση στην Ένωση Άμφισσας.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 15η Μαΐου 2009, ημέρα Παρασκευή ενώ η τελευταία προθεσμία υποβολής αιτήσεων με ποινή καθυστέρησης ορίζεται η 9η Ιουνίου 2009 ημέρα Τρίτη.

Όλα τα δικαιολογητικά για τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2009

Το ίδιο έργο σε επανάληψη προβλέπεται να δούμε και φέτος με τις αιτήσεις για την ενιαία ενίσχυση του 2009, αφού το έργο ανατέθηκε με άκρα μυστικότητα και πάλι απευθείας στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις. Η μόνη διαφορά είναι ότι φέτος προβλέπεται να μην πληρώσουν το κόστος της υποβολής των δηλώσεων οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, εκτός αν η ελληνική κυβέρνηση βρει τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης, για να ξαναφορτώσει στις πλάτες των αγροτών το κόστος.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η παραλαβή και η μηχανογραφική καταχώρηση των αιτήσεων - δηλώσεων 2009 των γεωργών θα γίνει με τη συνδρομή των κατά τόπους Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίες για τον σκοπό αυτό θα προεκτυπώσουν τις αιτήσεις του 2008, βάσει των ήδη διαθέσιμων στοιχείων των γεωργών, τα οποία θα χορηγήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επίσης, το υπουργείο ελπίζει φέτος να δουλέψει το σύστημα της ψηφιακής απεικόνισης των αγροτεμαχίων, προκειμένου να ... συμμορφωθεί με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό τον λόγο έχει αποστείλει σχετικές οδηγίες προς τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών: Άλλο ένα αποδεικτικό στοιχείο για την ανάθεση του έργου κατάθεσης και υποβολής των δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης (για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου - ΟΣΔΕ) στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ο εντοπισμός, η κωδικοποίηση και η ταυτόχρονη ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, για πρώτη χρονιά φέτος θα πραγματοποιείται από τα συνεργεία των ΕΑΣ με βάση το νέο χαρτογραφικό υπόβαθρο που διέθεσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις ΕΑΣ με τη χρήση συγκεκριμένου GIS λογισμικού που έχει επίσης εγκαταστήσει στους τοπικούς servers των ΕΑΣ.

Τα δικαιολογητικά

Ο γεωργός κατά την υποβολή της αίτησης υποχρεούται να υποβάλει μαζί και τα παρακάτω παραστατικά:.

* Φωτοτυπία και των δύο όψεων της αστυνομικής του ταυτότητας.

* Φωτοτυπία της 1ης σελίδας του βιβλιαρίου Τράπεζας με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου του.

* Φωτοτυπία εκκαθαριστικού εφορίας ή δήλωσης ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του.

* Αποδεικτικά χρήσης πιστοποιημένου σπόρου (καρτέλες και σχετικά τιμολόγια).

* Παραστατικά νομής ενοικιαζόμενων τεμαχίων. Η αναγραφή του ΑΦΜ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή είναι απαραίτητη.

* Παραστατικά αγοράς λιπασμάτων. Στις περιπτώσεις που ο γεωργός χρησιμοποιεί κοπριά και εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση στη οποία αναγράφεται η ακριβής ποσότητα κοπριάς και η προέλευση αυτής.

* Αντίγραφο του μητρώου κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

* Πιστοποιητικά έγγραφα κατά περίπτωση για την ελαιοκαλλιέργεια (σχετικά με τη χορήγηση του ποιοτικού παρακρατήματος).

* Συμβάσεις για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, καπνού, βάμβακος, ζαχαρότευτλων, βάμβακος και γεώμηλων αμυλοποιίας, ντομάτα προς μεταποίηση, εσπεριδοειδή προς μεταποίηση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις σχετικές ΚΥΑ.

Αν επιθυμεί επιπλέον δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα 2009 υποβάλλει επιπροσθέτως τα εξής:

*Αντίγραφο της απόφασης ένταξης στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών στα πλαίσια του Καν. (ΕΚ) 1257/99.

* Αντίγραφο της απόφασης έγκρισης του Σχεδίου Βελτίωσης στα πλαίσια του Καν (ΕΚ) 1257/99.

* Βεβαίωση έναρξης γεωργικής δραστηριότητας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

* Πιστοποιητικά έγγραφα που τεκμηριώνουν την πραγματοποιηθείσα αύξηση της εκμετάλλευσης.

Η δήλωση

Επισημαίνεται ότι ο γεωργός υποβάλλει μία ενιαία αίτηση ετησίως, η οποία αποτελεί:

α) Δήλωση του συνόλου της γεωργικής του εκμετάλλευσης, η οποία περιλαμβάνει, ανάλογα με την περίπτωση, τα ακόλουθα: i) όλα τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης είτε αφορούν το καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης είτε λοιπά καθεστώτα ενίσχυσης και το μέτρο χορήγησης πρόσθετης ενίσχυσης είτε σχολάζουσα γεωργική γη ή/και ii) το ζωικό κεφάλαιο ανά είδος, φύλλο, κατηγορία ζώου και πλήθος.

β) Αίτηση χορήγησης ενίσχυσης για το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης.

γ) Αίτηση χορήγησης ενίσχυσης για τα μη αποσυνδεδεμένα καθεστώτα στήριξης του τίτλου ΙV του Καν. (ΕΚ)1782/2003 (αροτραία).

δ) Αίτηση χορήγησης πρόσθετης ενίσχυσης για καθορισμένους τύπους γεωργίας, στα πλαίσια του άρθρου 69 του Καν. (ΕΚ)1782/2003 (ποιοτικό παρακράτημα) και

ε) αίτηση χορήγησης ενίσχυσης στα πλαίσια των καθεστώτων στήριξης των Μικρών Νησιών του Αιγαίου Πελάγους.

στ) Αίτηση χορήγησης ενίσχυσης των καθεστώτων του Άξονα 2 του Π.Α.Α 2007-2013 (γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα).

Προσοχή

* Η αίτηση υποβάλλεται από τον ίδιο τον γεωργό ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του στην οικεία Ε.Α.Σ.

* Πραγματοποιείται προεκτύπωση της αίτησης με τα στοιχεία που δηλώθηκαν και τις εκτάσεις που καθορίστηκαν στο Ο.Σ. 2008, γίνονται οι σχετικές μεταβολές των διαφοροποιημένων στοιχείων, εφόσον υπάρχουν, ώστε να απεικονίζεται η υφιστάμενη κατάσταση της εκμετάλλευσης του παραγωγού το 2009, και συμπληρώνονται τα επί πλέον απαιτούμενα στοιχεία κατά περίπτωση.

* Σε περίπτωση που ο παραγωγός δηλώνει έκταση μικρότερη από τα δικαιώματά του και είναι κάτοχος περισσοτέρων της μιας κατηγορίας δικαιωμάτων, κατά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να υποδείξει τα δικαιώματα που επιθυμεί να ενεργοποιήσει το έτος 2009.

* Πραγματοποιείται ο εντοπισμός, η κωδικοποίηση και η ταυτόχρονη ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

* Εφόσον συμπληρωθεί πλήρως και οριστικοποιηθεί η αίτηση, εκτυπώνεται και υπογράφεται από τον παραγωγό.

* Η αίτηση καταχωρείται στην τοπική βάση δεδομένων της ΕΑΣ και μετά τους αναγκαίους ελέγχους επιβεβαίωσης της ορθότητας των περιλαμβανόμενων στοιχείων αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. όπου μετά τη διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων λαμβάνει ηλεκτρονικά αριθμό πρωτοκόλλου, μοναδικό σε επίπεδο επικράτειας.

* Η αίτηση υποβάλλεται σε 3 αντίγραφα, από τα οποία ένα παραλαμβάνει και τηρεί ο γεωργός, ένα διαβιβάζεται στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ συνοδευόμενο από τα πρωτότυπα παραστατικά που υπέβαλλε ο γεωργός και ένα τηρείται στην οικεία ΕΑΣ.

* Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 15η Μαΐου 2009, ημέρα Παρασκευή ενώ η τελευταία προθεσμία υποβολής αιτήσεων με ποινή καθυστέρησης ορίζεται η 9η Ιουνίου 2009 ημέρα Τρίτη.

Πηγή: Agronews

Στην Άμφισσα...

Σας παρουσιάζουμε την ανάρτηση που έκανε ο Κώστας Στοφόρος σε σχέση με την παρουσίαση του βιβλίου του στην Άμφισσα, νομίζω ότι η ματιά του ξεπερνάει την παρουσίαση ενός βιβλίου, ή καλύτερα σε προδιαθέτει για το βιβλίο που έχει γράψει.

Από το Ημερολόγιο ενός πατέρα
Το Σάββατο το μεσημέρι ξεκίνησα τελικά να πάω στην Άμφισσα, όπου με αφορμή την κυκλοφορία του τρίτου βιβλίου της σειράς «Το Ημερολόγιο Ενός Πατέρα», με τίτλο «Μπαμπά τι είναι το σεξ; …και άλλες ιστορίες οικογενειακής τρέλας» (εκδόσεις Κριτική), θα γινόταν στο Πνευματικό Κέντρο σχετική εκδήλωση, όπου εκτός από τον υπογράφοντα θα μιλούσαν:
-Η σχολική ψυχολόγος και εκπαιδεύτρια των Σχολών Γονέων Θεοδοσία Καραγιάννη
-Η εκπαιδευτικός πληροφορικής Ειρήνη - Αγάπη Κορφιά

Στόχος ήταν η εκδήλωση να πάρει τη μορφή μικρής ημερίδας. Τα βασικά θέματα που θα συζητούσαμε ήταν:
-τα ζητήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης του παιδιού και η προστασία του από τους κινδύνους της κακοποίησης
-η σχέση του παιδιού με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο
-η διαφορετικότητα των παιδιών και πώς να την διαπραγματευθούν οι γονείς

Νάμαι λοιπόν στο αυτοκίνητο... Η μέρα συννεφιασμένη, αλλά καθώς εγκαταλείπω την Αττική ο καιρός αλλάζει. Ανεβαίνω τον Παρνασσό με λιακάδα. Περνάω από την μποτιλιαρισμένη και γεμάτη καυσαέριο Αράχοβα και μετά διασχίζω το μαγικό Δελφικό Τοπίο.
Σταματάω λίγο μετά τους Δελφούς να τραβήξω ......κάποιες φωτογραφίες. Ιτέα και Γαλαξείδι λούζονται στο φως. Δίπλα μου ένας ξένος κύριος εκστατικός.
"Ωραία θέα!" του λέω
"Όχι απλώς ωραία" μου απαντά...
Που να φανταστεί ο άνθρωπος ότι εδώ στην Ελλάδα δεν εκτιμούμε και δεν σεβόμαστε ούτε την ιστορία, ούτε τον πολιτισμό, ούτε το φυσικό περιβάλλον.
Δεν θέλησα να τον κακοκαρδίσω και να του πω για τους Βωξίτες και την αποικιακή τους πολιτική που έχει κρατήσει τη Φωκίδα πίσω.
Ένας νομός με πλούσιες δυνατότητες συνεχώς συρρικνώνεται και φτωχαίνει...

Στην 1η φωτογραφία ο ελαιώνας της Άμφισσας με την Ιτέα και το Γαλαξείδι στο βάθος. Στη 2η η Γκιώνα τραβηγμένη από το ίδιο σημείο)


Αποφασίζω να κάν μια στάση στην Ιτέα, καθώς έχω φτάσει νωρίς. Συναντιόμαστε με τη Θεοδοσία Καραγιάννη να συζητήσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες πίνοντας καφεδάκι δίπλα στη θάλασσα (οι φωτογραφίες αφιερώνονται στους φίλους του Iteanet. Στην 1η η παραλία της Ιτέας, στη 2η η ψυχολόγος και στην 3η ο υπογράφων )




Η μέρα σε ταξίδευε. Αποφάσισα πως δεν ήταν ακόμη η ώρα της Ιτέας. Με περίμενε η Άμφισσα. Νάμαι λοιπόν και πάλι στο αυτοκίνητο...

Στην πλατεία με περιμένουν ήδη ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Δημήτρης Νικολάου και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Σπυριδούλα Καστανιώτη. Με λίγα λόγια οι δυο άνθρωποι που κινητοποίησαν τα πάντα και οδήγησαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Νιώθω ότι έκανα δυο νέους φίλους στην πόλη...
(Στις φωτογραφίες το Πνευματικό Κέντρο και η πλατεία της Άμφισσας, όπως φαίνεται
από το παράθυρό του)


Μέχρι να αρχίσουμε αγχώθηκα: Θα έρθει κανείς, ή θα μας... "φάει" το τριήμερο; Δεν ήξερα ότι βρισκόμουνα λίγο πριν την πιο επιτυχημένη εκδήλωση που έχουμε κάνει εκτός Αθηνών!
Να μιλήσω πρώτα απ' όλα για τις δυο κυρίες που μίλησαν και είπαν πολύ σημαντικά πράγματα, η κάθε μια στον τομέα της. Και με τη Θεοδοσία Καραγιάνη έχω συνηθίσει των ωραίο τρόπο που έχει να επικοινωνεί με το κοινό και να λέει με απλό τρόπο πολύ σημαντικά πράγματα. Η Ειρήνη -Αγάπη Κορφιά που τη γνώριζα μόνον από ένα άρθρο της στην ιστοσελία "Πολίτες της Φωκίδας", ήταν πραγματική αποκάλυψη. Μάθαμε μέσα σε λίγη ώρα πάρα πολλά για το διαδίκτυο και τα παιδιά (στο σημείο αυτό θα πρέπει αν πω ότι η ιδέα γι' αυτή την εκδήλωση, έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι από τους "Πολίτες της Φωκίδας", ξεχωριστούς συμπατριώτες αμς που δίνουν μεγάλες μάχες για το περιβάλλον και τον πολιτισμό).




Πέρα από τους ομιλητές θα πρέπει να πω ότι ήταν εξαιρετικά τιμητική για μένα η συμμετοχή στην εκδήλωση του σημαντικότερου πνευματικού ανθρώπου της Φωκίδας Δρόσου Κραβαρτόγιαννου, συγγραφέα, ιστορικού και εκδότη του περιοδικού τετράμηνα. ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση και χιούμορ που έκανε τις πλέον εύστοχες παρεμβάσεις στη συζήτηση.
Το Δήμο της Άμφισσας εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Ευθύμιος Λαζογιώργος, που μας προσκάλεσε για ημερίδα που θα διοργανωθεί προς το φθινόπωρο για θέματα που αφορούν σε γονείς και παιδιά.
Η συζήτηση που ακολούθησε και κράτησε αρκετή ώρα έγινε σε υψηλό επίπεδο και ειπώθηκαν πολλά και σημαντικά πράγματα από όλους. Εξαιρετικές και εξομολογητικές οι παρεμβάσεις της Αμαλίας Παπαϊωάννου, διευθύντριας του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας, μητέρας τριών παιδιών και συζύγου του βουλευτή Φωκίδας Ιωάννη Μπούγα... Δώσαμε ξανά ραντεβού για επόμενες εκδηλώσεις...

Και μετά; Μετά Καστέλλια! Φοβερό φαγητό στου Θανάση (Σέρτη) και ... τελικός κυπέλλου. Η βραδιά έκλεισε με θρίλερ. Στο τέλος πανηγυρίσαμε! (ομολογώ) Ο Γιώργος από απέναντι κρέμασε και την ανάλογη σημαία... (Στη φωτογραφία το μαγαζί του Θανάση και η σημαία στο μαγαζί του Γιώργου)



Το άλλο πρωί ξύπνησα μέσα στην Άνοιξη. Τράβηξα λίγες φωτογραφίες, ρούφηξα τα μοναδικά αρώματα και έφυγα για Αθήνα...


ΥΓ Δεν ξέρω ποιούς να πρωτοευχαριστήσω γαι όλα αυτά: Ξεχωρίζω τον διευθυντή του 1ου Δημοτικού και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, τους φίλους από το Iteanet, τους Πολίτες της Φωκίδας, το Lamianews, το Kastellia.gr την εφημερίδα "Ώρα της Φωκίδας", το Δήμο και το Πνευματικό Κέντρο της Άμφισσας, τη βιβλιοθήκη της πόλης και τον κύριο Παλούκη, το Θανάση Σέρτη για όλη τη βοήθεια (ελπίζω να μην ξεχνάω κανέναν- ας με συγχωρήσουν!) Και όλους τους συγχωριανούς μου που με τίμησαν με την παρουσία τους...