Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Αιτήσεις ΟΣΔΕ και εξισωτικής αποζημίωσης στην Ένωση Αμφισσας

Ξεκίνησαν απο σήμερα οι Αιτήσεις για ΟΣΔΕ, και για εξισωτική αποζημίωση στην Ένωση Άμφισσας.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 15η Μαΐου 2009, ημέρα Παρασκευή ενώ η τελευταία προθεσμία υποβολής αιτήσεων με ποινή καθυστέρησης ορίζεται η 9η Ιουνίου 2009 ημέρα Τρίτη.

Όλα τα δικαιολογητικά για τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2009

Το ίδιο έργο σε επανάληψη προβλέπεται να δούμε και φέτος με τις αιτήσεις για την ενιαία ενίσχυση του 2009, αφού το έργο ανατέθηκε με άκρα μυστικότητα και πάλι απευθείας στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις. Η μόνη διαφορά είναι ότι φέτος προβλέπεται να μην πληρώσουν το κόστος της υποβολής των δηλώσεων οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, εκτός αν η ελληνική κυβέρνηση βρει τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης, για να ξαναφορτώσει στις πλάτες των αγροτών το κόστος.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η παραλαβή και η μηχανογραφική καταχώρηση των αιτήσεων - δηλώσεων 2009 των γεωργών θα γίνει με τη συνδρομή των κατά τόπους Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίες για τον σκοπό αυτό θα προεκτυπώσουν τις αιτήσεις του 2008, βάσει των ήδη διαθέσιμων στοιχείων των γεωργών, τα οποία θα χορηγήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επίσης, το υπουργείο ελπίζει φέτος να δουλέψει το σύστημα της ψηφιακής απεικόνισης των αγροτεμαχίων, προκειμένου να ... συμμορφωθεί με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό τον λόγο έχει αποστείλει σχετικές οδηγίες προς τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών: Άλλο ένα αποδεικτικό στοιχείο για την ανάθεση του έργου κατάθεσης και υποβολής των δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης (για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου - ΟΣΔΕ) στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ο εντοπισμός, η κωδικοποίηση και η ταυτόχρονη ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, για πρώτη χρονιά φέτος θα πραγματοποιείται από τα συνεργεία των ΕΑΣ με βάση το νέο χαρτογραφικό υπόβαθρο που διέθεσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις ΕΑΣ με τη χρήση συγκεκριμένου GIS λογισμικού που έχει επίσης εγκαταστήσει στους τοπικούς servers των ΕΑΣ.

Τα δικαιολογητικά

Ο γεωργός κατά την υποβολή της αίτησης υποχρεούται να υποβάλει μαζί και τα παρακάτω παραστατικά:.

* Φωτοτυπία και των δύο όψεων της αστυνομικής του ταυτότητας.

* Φωτοτυπία της 1ης σελίδας του βιβλιαρίου Τράπεζας με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου του.

* Φωτοτυπία εκκαθαριστικού εφορίας ή δήλωσης ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του.

* Αποδεικτικά χρήσης πιστοποιημένου σπόρου (καρτέλες και σχετικά τιμολόγια).

* Παραστατικά νομής ενοικιαζόμενων τεμαχίων. Η αναγραφή του ΑΦΜ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή είναι απαραίτητη.

* Παραστατικά αγοράς λιπασμάτων. Στις περιπτώσεις που ο γεωργός χρησιμοποιεί κοπριά και εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση στη οποία αναγράφεται η ακριβής ποσότητα κοπριάς και η προέλευση αυτής.

* Αντίγραφο του μητρώου κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

* Πιστοποιητικά έγγραφα κατά περίπτωση για την ελαιοκαλλιέργεια (σχετικά με τη χορήγηση του ποιοτικού παρακρατήματος).

* Συμβάσεις για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, καπνού, βάμβακος, ζαχαρότευτλων, βάμβακος και γεώμηλων αμυλοποιίας, ντομάτα προς μεταποίηση, εσπεριδοειδή προς μεταποίηση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις σχετικές ΚΥΑ.

Αν επιθυμεί επιπλέον δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα 2009 υποβάλλει επιπροσθέτως τα εξής:

*Αντίγραφο της απόφασης ένταξης στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών στα πλαίσια του Καν. (ΕΚ) 1257/99.

* Αντίγραφο της απόφασης έγκρισης του Σχεδίου Βελτίωσης στα πλαίσια του Καν (ΕΚ) 1257/99.

* Βεβαίωση έναρξης γεωργικής δραστηριότητας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

* Πιστοποιητικά έγγραφα που τεκμηριώνουν την πραγματοποιηθείσα αύξηση της εκμετάλλευσης.

Η δήλωση

Επισημαίνεται ότι ο γεωργός υποβάλλει μία ενιαία αίτηση ετησίως, η οποία αποτελεί:

α) Δήλωση του συνόλου της γεωργικής του εκμετάλλευσης, η οποία περιλαμβάνει, ανάλογα με την περίπτωση, τα ακόλουθα: i) όλα τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης είτε αφορούν το καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης είτε λοιπά καθεστώτα ενίσχυσης και το μέτρο χορήγησης πρόσθετης ενίσχυσης είτε σχολάζουσα γεωργική γη ή/και ii) το ζωικό κεφάλαιο ανά είδος, φύλλο, κατηγορία ζώου και πλήθος.

β) Αίτηση χορήγησης ενίσχυσης για το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης.

γ) Αίτηση χορήγησης ενίσχυσης για τα μη αποσυνδεδεμένα καθεστώτα στήριξης του τίτλου ΙV του Καν. (ΕΚ)1782/2003 (αροτραία).

δ) Αίτηση χορήγησης πρόσθετης ενίσχυσης για καθορισμένους τύπους γεωργίας, στα πλαίσια του άρθρου 69 του Καν. (ΕΚ)1782/2003 (ποιοτικό παρακράτημα) και

ε) αίτηση χορήγησης ενίσχυσης στα πλαίσια των καθεστώτων στήριξης των Μικρών Νησιών του Αιγαίου Πελάγους.

στ) Αίτηση χορήγησης ενίσχυσης των καθεστώτων του Άξονα 2 του Π.Α.Α 2007-2013 (γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα).

Προσοχή

* Η αίτηση υποβάλλεται από τον ίδιο τον γεωργό ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του στην οικεία Ε.Α.Σ.

* Πραγματοποιείται προεκτύπωση της αίτησης με τα στοιχεία που δηλώθηκαν και τις εκτάσεις που καθορίστηκαν στο Ο.Σ. 2008, γίνονται οι σχετικές μεταβολές των διαφοροποιημένων στοιχείων, εφόσον υπάρχουν, ώστε να απεικονίζεται η υφιστάμενη κατάσταση της εκμετάλλευσης του παραγωγού το 2009, και συμπληρώνονται τα επί πλέον απαιτούμενα στοιχεία κατά περίπτωση.

* Σε περίπτωση που ο παραγωγός δηλώνει έκταση μικρότερη από τα δικαιώματά του και είναι κάτοχος περισσοτέρων της μιας κατηγορίας δικαιωμάτων, κατά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να υποδείξει τα δικαιώματα που επιθυμεί να ενεργοποιήσει το έτος 2009.

* Πραγματοποιείται ο εντοπισμός, η κωδικοποίηση και η ταυτόχρονη ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

* Εφόσον συμπληρωθεί πλήρως και οριστικοποιηθεί η αίτηση, εκτυπώνεται και υπογράφεται από τον παραγωγό.

* Η αίτηση καταχωρείται στην τοπική βάση δεδομένων της ΕΑΣ και μετά τους αναγκαίους ελέγχους επιβεβαίωσης της ορθότητας των περιλαμβανόμενων στοιχείων αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. όπου μετά τη διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων λαμβάνει ηλεκτρονικά αριθμό πρωτοκόλλου, μοναδικό σε επίπεδο επικράτειας.

* Η αίτηση υποβάλλεται σε 3 αντίγραφα, από τα οποία ένα παραλαμβάνει και τηρεί ο γεωργός, ένα διαβιβάζεται στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ συνοδευόμενο από τα πρωτότυπα παραστατικά που υπέβαλλε ο γεωργός και ένα τηρείται στην οικεία ΕΑΣ.

* Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 15η Μαΐου 2009, ημέρα Παρασκευή ενώ η τελευταία προθεσμία υποβολής αιτήσεων με ποινή καθυστέρησης ορίζεται η 9η Ιουνίου 2009 ημέρα Τρίτη.

Πηγή: Agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου