Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Και ήρθε η Ώρα της Γης για το 2010: Σβήνουμε τα φώτα στις 27 Μαρτίου το βράδυ

Το Σάββατο στις 27 Μαρτίου στις 8,30 το βράδυ σβήνουμε τα φώτα για μία ώρα και μεταδίδουμε το μήνυμα για την αναγκαιότητα της καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του το WWF Ελλάς.

Ήδη 206 δήμοι και κοινότητες της χώρας έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του WWF Ελλάς, ενώ τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει 232 σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί και 733 φορείς και επιχειρήσεις.

Επιπλέον, περισσότεροι από 16.000 ιδιώτες έχουν εγγραφεί στον επίσημο δικτυακό τόπο της Ώρας της Γης www.wwf.gr/earthhour, ενώ οι συμμετοχές σε σχετικές ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.


Κατά την Ώρα της Γης 2010 παγκοσμίως ... αναγνωρίσιμα μνημεία όπως η Ακρόπολη, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Λευκός Πύργος και η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου θα παραμείνουν στο σκοτάδι.

Η Ώρα της Γης 2010 δίνει φωνή και δύναμη πίσω στον καθένα από εμάς. Είναι μια συμβολική κίνηση για να εντείνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Σε αυτόν τον αγώνα, η συμμετοχή και η υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών είναι η πλέον σημαντική.

Για μια ώρα θα σβήσει τα φώτα του το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Σάββατο 27 Μαρτίου, στις 8,30 το βράδυ, στα 24 κτίρια των υπηρεσιών του, στους εποπτευόμενους φορείς και στους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, προκειμένου να συμμετάσχει στην εκστρατεία «Η Ώρα της Γης».

Η συμμετοχή της χώρας μας στην εν λόγω δράση γίνεται κάθε χρόνο ισχυρότερη, αποδεικνύοντας ότι μπορεί έμπρακτα να περιορίσει το ενεργειακό της αποτύπωμα.

Συμβολικές κινήσεις, όπως η Ώρα της Γης ,αποτελούν καθημερινές ενέργειες που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον περιορισμό εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Επίσης, ο Δήμος Αθηναίων καλεί τους δημότες της πόλης να συμμετάσχουν και φέτος στην παγκόσμια εκστρατεία «Ώρα της Γης 2010», και να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα.

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχοντας στην εν λόγω εκστρατεία, θα σβήσει τα φώτα, για μία ώρα: στο Λόφο του Λυκαβηττού, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά, στο Δημαρχείο της οδού Λιοσίων, σε όλα τα δημοτικά κτίρια (γυμναστήρια του ΟΝΑ, Πολιτιστικά Κέντρα, γραφεία των επτά Δημοτικών Διαμερισμάτων, Λέσχες Φιλίας κα.) και στις καμινάδες της «Τεχνόπολις».

Πηγή: http://www.econews.gr

Μαθητική εφημερίδα, "τελευταίο θρανίο" από παιδιά του Πρώτου Δημοτικού Ιτέας

Η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας γράφτηκε εξ ολοκλήρου από εμάς.
Χίλια συγγνώμη, υποσχόμαστε να
μην το ξανακάνουμε!
Στόχος αυτού του εντύπου είναι η επικοινωνία, η διασκέδαση, η ανταλλαγή
απόψεων και γενικότερα
η ζωή μέσα από τη δική μας ματιά.
Υποσχόμαστε ότι σε αυτό το έντυπο ο καθένας απο εσας θα έχει τη δική του γωνιά για να εκφράζει ελεύθερα τους προβληματισμούς
του. Οι απόψεις όλων σας είναι πολύ σημαντικές για τη μικρή κοινωνία
της πόλης μας, γιαυτό η
συμμετοχή σας είναι αναγκαία προκειμένου να ακουστεί δυνατά η δική μας φωνή, η φωνή των παιδιών.
Φυσικά, η συμμετοχή των δασκάλων μας σε αυτό είναι απολύτως απαραίτητη αφού όπως όλοι γνωρίζουμε είναι μετά τους γονείς μας το
πιο σημαντικό κομμάτι στην διαμόρφωση του χαρακτήρα μας και στην εξέλιξή μας ως άνθρωποι. Τα θέματα της εφημερίδας μας θα αφορούν την καθημερινότητα μας στο σχολείο, τις πολιτιστικές... μας δραστηριότητες, τις αθλητικές μας δραστηριότητες, το περιβάλλον και τα κοινωνικά προβλήματα που μας απασχολούν. Παρακαλούμε να συγχωρήσετε τυχόν λάθη μας. Περιμένουμε τις συμβουλές σας για να γίνουμε καλύτεροι.
Όσο για εσάς τους μεγάλους, που με τις αποφάσεις σας επηρεάζετε αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας να είστε σίγουροι ότι θα μας βρείτε απέναντί σας και να ξέρετε ότι η φωνή των παιδιών είναι πολύ δυνατη.
Ελπίζουμε να σας έχουμε όλους συνοδοιπόρους σ’ αυτό το όμορφο και μεγάλο ταξίδι που ξεκινάμε σήμερα!
ΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΩΤΗΣ ΑΜΑΡΙΛΝΤΟ ΤΖΟΥΡΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΤΖΗΣ και ΦΟΙΒΗ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΩΤΗ
Θα θέλαμε πολύ να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail της εφημερίδας : teleftaiothranio@gmail.com
Στα επόμενα τεύχη της μικρής μας εφημερίδας Θα Θέλαμε να συμπεριλάβουμε προτάσεις, ιδέες, άρθρα και γνώμες, παρατηρήσεις, διορθώσεις, υποδείξεις και απορίες από εσάς τους αναγνώστες μας καθώς επίσης και ζωγραφιές, σκίτσα, τυχόν νέα σας και ότι άλλο θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας.
Γι’ αυτό σας παρακαλούμε να μας στείλετε τα έργα σας επισυνάπτοντας τα με e-mail . Επίσης, μπορείτε να μας βρείτε στην ΣΤ Τάξη του Πρώτου Δημοτικού Σχολείου Ιτέας. Σας περιμένουμε!

Παράσταση Καραγκιόζη στην Άμφισσα


Το

Θέατρο Σκιών Αθανασίου

θα δώσει παράσταση


σήμερα


Παρασκευή 26 Μαρτίου


στο Πνευματικό Κέντρο


του Δήμου Άμφισσας


στις 6:30

Μια σημαντική έκδοση για τα παραδοσιακά ελαιοτριβεία, αποθήκες εμπορίας βρώσιμης ελιάς και βαρελοποιεία του Νομού Φωκίδος

Η έκδοση της παρούσας μελέτης χρηματοδοτήθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας. Η μελέτη πραγματεύεται την καταγραφή των μορφολογικών και τυπολογικών στοιχείων των ελαιοτριβείων, εμπορικών οίκων της ελιάς και των βαρελοποιείων
στο Νομό Φωκίδας. Η καταγραφή πραγματοποιείται με φωτογραφική αποτύπωση και σχεδιασμό σκαριφημάτων όλων των σωζόμενων και μη, κτιριακών εγκαταστάσεων των παραδοσιακών ελαιοτριβείων, εμπορικών οίκων της ελιάς και των βαρελοποιείων του Νομού.
Παρουσιάζεται ο κύκλος παραγωγής της ελιάς σε κάθε ιστορική περίοδο, από τη ζωοκίνητη λιθοληψία της ελιάς στο μύλο, στη βιομηχανική έκρηξη της ατμοκίνησης και του υδραυλικού πιεστηρίου στις αρχές του 20ου αιώνα, και τέλος στην παραγωγή του λαδιού με τη βοήθεια μηχανημάτων, όπως ηλεκτροκίνητοι σπαστήρες, μαλακτήρες και φυγοκεντρικοί διαχωριστήρες. Επίσης πραγματοποιείται ιστορική αναφορά
για την επίδραση του προϊόντος της ελιάς στην τοπική κοινωνία.
Για την επίτευξη της μελέτης διεξήχθη αρχικά έρευνα πεδίου διαγνωστικού χαρακτήρα. Η διαπίστωση της μη ύπαρξης καταγεγραμμένων πληροφοριών για τις μονάδες παραγωγής και ... εμπορίας ελιάς και λαδιού στο νομό κατά τον 19ο και μέχρι τον όψιμο 20ο, επέβαλε τη συλλογή του πρωτογενούς υλικού μέσω επιτόπιας έρευνας στους οικισμούς καλλιέργειας της ελιάς. Οι προφορικές μαρτυρίες και συνεντεύξεις, μεθόδευσαν την πορεία της έρευνας και τον εντοπισμό των μονάδων.
Ακολούθησε η φωτογραφική αποτύπωση, ο σχεδιασμός των σκαριφημάτων και η καταγραφή των ιστορικών πληροφοριών της εξελικτκής πορείας της παραγωγής. Η έρευνα υποστηρίχθηκε από
βιβλιογραφικές πηγές όπου αυτό υπήρξε δυνατό.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να ευχαριστήσω θερμά το Νομάρχη Φωκίδας Νικόλαο Φουσέκη για την πολύτιμη βοήθειά του στην υλοποίηση της έκδοσης. Την Αιμιλία Στεφανίδου για την καθοδήγηση και τις εύστοχες παρατηρήσεις της. Το Γεώργιο Σκυλογιάννη για τη σημαντική παρέμβασή του στην καλλιτεχνική επιμέλεια του βιβλίου καθώς και τους γονείς μου Πηνελόπη Πασαλιμανιώτη και Γεράσιμο Αραβαντινό για την υποστήριξη τους και την ενεργή συμμετοχή τους κατά τη διαδικασία εκπόνησης της έρευνας.
Επίσης ευχαριστώ θερμά την αδελφή μου Χλόη Αραβαντινού για τη φιλολογική επιμέλεια του κειμένου, το Νέστορα Μολυβόπουλο για τη βοήθεια στη ζωγραφική απόδοση των σκίτσων των μηχανημάτων και το Στέλιο Κυριζάκη για τις γραφιστικές συμβουλές του. Όπως επίσης ευχαριστώ όλους τους γηγενείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό κατά τη συλλογή των στοιχείων της μελέτης και την παραχώρηση φωτογραφιών από το προσωπικό τους αρχείο. Ιδιαίτερα τους: Ζ.
Ζαφειρόπουλο, Γ. Τσατσαρώνη, Θ. Τσατσαρώνη, Ν. Αράχωβα, Γ. Καΐλη, Μ. Καραμέρη, Η. Ρεκαΐτη, Σ. Τραχανά, Λ. Κονίακο, Π. Βαρζούκα, Η. Δημητρίου, Θ. Λέκκο, Θ. Πανουργιά, κα. Ζαχαροπούλου, Β. Κρίκου, Π. Μαμαρέλη, Γ. Μηνά, Μ. Μηνά, Ε. Κατσούλη, κα. Σταματογιάννη, Α. Γκανιάτσο, Δ. Κουτσουλιούτσο, Σ. Δελή, Γ. Μαδούρα, Σ. Ραπτόπουλο, Γ. Κατσαρέλη, Γ. Αλαγοσκοσκούφη, Σ. Ντόσκουρη, Χ. Γκανιάτσου, Θ. Μέρμιγκα, Ε. Μοσκχαλαϊδή, Α. Πασαλιμανιώτη, Π. Πασαλιμανιώτη, Ε. Ράπτη, Ν. Ταλαρούγκα, Μ. Ταλαρούγκα, Π. Εξηντάρη, Γ. Ελμαλή, Τ.
Φρετζαλά, Κ. Μητσομπόνου, Π. Παπαλεξανδρή, Λ. Κατόπη, Γ. Τριάντη, Ν. Ευθυμίου, Π. Κοττορού, Ρ. Σταθάκη-Κούμαρη, Κ. Παπαλάϊο, Γ. Τζαβάρα, Γ. Δημητρίου και Ε. Κατσαρέλη-Παπαλάϊου. Επίσης τη Βιβλιοθήκη Ιτέας και Άμφισσας, τη Δημαρχία Ιτέας και Άμφισσας, τη
Διεύθυνση Γεωργίας Φωκίδας, τη Νομαρχία Φωκίδας, την Εταιρία Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Άμφισσας, την Αναπτυξιακή Άνδρου και το Υπουργείο Χωροταξίας Αθήνας.
Τέλος, θερμές ευχαριστίες οφείλονται στο φωτογράφο Γιάννη Κουλελή για την ευγενική παραχώρηση φωτογραφιών του καθώς και στην εταιρεία «Πρωτοβουλία Φωκίδα», για την παραχώρηση φωτογραφιών από το αρχείο της.
Ιτέα, Φεβρουάριος 2010
Πέγκυ Αραβαντινού-Τζε

Η Πέγκυ Αραβαντινού-Τζε μεγάλωσε στην Ιτέα Φωκίδος.
Σπούδασε Οικονομικά και Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απέκτησε τα αντίστοιχα διπλώματα το 2001 και 2007, καθώς και δύο μεταπτυχιακούς τίτλους με
ειδίκευση τη Δασική Βιομετρία και τη Διοίκηση Τουριστικώv Επιχειρήσεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2003 και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο το 2008.
Εκπονεί τη διδακτορικής της διατριβή με θέμα «Συστήματα Περιφερειακής Ανάπτυξης: προς μια Βιώσιμη Ενεργειακά και Περιβαλλοντικά Θεώρηση της Χωρικής Ανάπτυξης».
Από το 2003 διδάσκει ως εργαστηριακός συνεργάτης στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2007 έχει προσωπικό τεχνικό γραφείο με ειδίκευση στη Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική. Ασχολείται με ερευνητικά προγράμματα και έχει δημοσιεύσεις σε
ξένα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Ο Νομάρχης Φωκίδας για το έργο
H κεντρική και η παραλιακή Φωκίδα, έχουν άρρηκτα συνδεδεμένη την οικονομική και κοινωνική διαδρομή τους, με την Ελιά και το Λάδι. Από χρόνων αρχαιοτάτων. Ιδιαίτερα η κεντρική Φωκίδα, με τον περίφημο ελαιώνα της Άμφισσας. Που έδωσε και δίνει τον ξακουστό καρπό του, την Ελιά Αμφίσσης.
Ολόκληρο τον 19ο αιώνα αλλά και μέχρι τα μισά του 20ου, με βασικό άξονα την Ελιά αλλά και το Λάδι του κάμπου της Άμφισσας, αναπτύχτηκε στη Φωκίδα μια ιδιότυπη Αμφισσοκεντρική Φωκική οικονομία.
Εν πολλοίς κλειστή και αυτοδιαχειριζόμενη. Πού κάηκε όμως στις φλόγες της κατοχής και του εμφυλίου. Και που ουδέποτε ανέκαμψε έκτοτε
με την αστυφιλία και την αστικοποίηση του πληθυσμού της χώρας τη δεκαετία του 1950. Μια οικονομία προπολεμική, που έφερε στην περιοχή πλούτο σημαντικό και ευημερία ζηλευτή. Για την Άμφισσα και τα ελαιοπαραγωγικά χωριά του κάμπου της. Την Ιτέα, το Σερνικάκι, τον Ελαιώνα (Τοπόλια), το Χρισσό, το Καστρί (Δελφοί), τον Αη Γιώργη και τον Άγιο Κωνσταντίνο (Σεργούνι). Η ίδια η δημιουργία και η ανάπτυξη της πόλεως της Ιτέας, υπαγορεύτηκε από την ανάγκη της εμπορίας της βρώσιμης Ελιάς του κάμπου της Άμφισσας. Αλλά και των επεξεργασμένων, στα ταμπάκικα της Χάρμαινας, δερμάτων. Που πήγαιναν από το λιμάνι της Ιτιάς, διά μέσου της θάλασσας, στα πέρατα της οικουμένης. Κι ενώ αρνήθηκαν την πρόταση του Κυβερνήτη Καποδίστρια οι πρόσφυγες του Μεσολογγίου – κυρίως Ηπειρώτες Σουλιώτες – να εγκατασταθούν στον ελώδη τόπο της «Σκάλας των Σαλώνων», προτιμώντας τα ενδότερα της Φωκίδας, κάποιοι διορατικοί παραγωγοί και
έμποροι ελιάς, Αμφισσείς κυρίως αλλά και άλλοι από τους γύρω οικισμούς, ζήτησαν και πέτυχαν από τον Κυβερνήτη την ίδρυση της πόλεως της Ιτέας. Με το εξαιρετικό, από τότε παραδομένο, ρυμοτομικό της σχέδιο.
Η επεξεργασία της Ελιάς αλλά και του Λαδιού ακολούθησε και στη Φωκίδα στη μεταποίηση της, τη συσκευασία αλλά και την εμπορία της, από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, την εξελικτική διαδικασία που υπαγορεύτηκε από τη βιομηχανική ανάπτυξη. Έτσι τα φημισμένα βαρελάδικα της Ιτέας όπου κατασκευάζονταν οι ξύλινες κάδες αποθήκευσης του ελαιοκάρπου και τα ξύλινα βαρέλια συσκευασίας και εμπορίας της Ελιάς, έκλεισαν το βιολογικό κύκλο τους στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Παρέδωσαν το ρόλο τους στη νέα, καλπάζουσα και πανεπικρατούσα βιομηχανία του πλαστικού. Τα αρχέγονα λιοτρίβια με τις μυλόπετρες και το γαϊδουράκι, παρέδωσαν τη σκυτάλη στα ατμοκίνητα λιοτρίβια με τα εντυπωσιακά φουγάρα. Και αυτά με τη σειρά τους αργότερα στα πετρελαιοκίνητα. Τέλος, η εποχή του ηλεκτρισμού κατήργησε όλα τα προηγούμενα και τα φυγοκεντρικά ηλεκτροκίνητα ελαιοτριβεία κυριαρχούν μέχρι τα σήμερα.
Αυτή τη βιομηχανική ιστορία του Νομού μας παρουσιάζει με σημαντική συνέπεια, το Βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου αγαπητέ Αναγνώστη. Τη συνδεδεμένη με το ευλογημένο προϊόν της Φωκικής μας γης.
Που έζησε γενιές ολόκληρες των προγόνων μας. Αυτήν την προσπάθεια διασώζει εις το διηνεκές και παρουσιάζει ενώπιον της κρίσης Σου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας.
Καλήν ανάγνωση…
Άμφισσα, Φεβρουάριος 2010 Νικόλαος Δημ. Φουσέκης Νομάρχης Φωκίδας

***Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ ΚΥΠΕΛΟΥΧΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ 2010

Με το τραγούδι “σήκωσέ το, το τιμημένο, δεν μπορώ ,δεν μπορώ να περιμένω” οι ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα πήραν το Κύπελλο Φωκίδας 2010 , από τα χέρια του Νομάρχη Φωκίδας, χειροκροτούμενοι από φίλους και αντιπάλους καθώς και μια πλειάδα επισήμων που παρακολούθησαν τον τελικό Κυπέλλου Φωκίδας στο Ενωσιακό Στάδιο της Άμφισσας.


Ο αγώνας, που διεξήχθη κάτω από συνεχές με μικρές διακοπές ψιλόβροχο και παγερό αέρα, σε γενικές γραμμές ήταν λίγο πάνω του μετρίου, χωρίς να παρουσιάσει ... κάτι το ιδιαίτερο.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝ, ΧΡ.ΣΕΡΕΝΤΕΛΟΣ

ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ-ΚΥΠΕΛΟΥΧΟΣ

Ουσιαστικά η διαφορά κλάσης των δύο ομάδων ήταν εμφανής με τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού σε όλον τον αγώνα, έχοντας την εδαφική υπεροχή και χωρίς να κινδυνεύσει η εστία του. Αντίθετα οι χαμένες ευκαιρίες από πλευράς ΑΠΟΛΛΩΝΑ ξεπέρασαν τις δεκαπέντε !

Το πρώτο γκολ πέτυχε ο Παπακωστόπουλος με απ ευθείας χτύπημα φάουλ λίγα μέτρα έξω από την περιοχή στο 30΄λεπτό . Ήταν ένα θαυμάσιο γκολ όπου η μπάλα περνώντας πάνω από το τοίχος κατέληξε στο αριστερό παραθυράκι του τερματοφύλακα του ΚΡΙΣΣΑΙΟΥ.

Το δεύτερο γκολ μπήκε στο 60΄από τον Γιάννη Φλέγγα.Ήταν ένας θαυμάσιος συνδυασμός των επιθετικών με ένα σλάλομ από δεξιά του Αδραχτά που πέρασε τρείς αντιπάλους, σέντρα αριστερά στον Γιάννη Φλέγγα, που στοπάρισε, τρίπλαρε τον προσωπικό του αντίπαλο και κεραυνοβόλησε μέσα από την μεγάλη περιοχή . Όλη η δημιουργία και εκτέλεση του γκολ ήταν από αυτά που χαίρεσαι να απολαμβάνεις και ομορφαίνουν το ποδόσφαιρο, από ποδοσφαιριστές ομάδας ανώτερης κατηγορίας.

Μετά την επιτυχία του δεύτερου γκολ και για ένα τέταρτο ο ΑΠΩΛΛΩΝΑΣ ανέβασε στροφές , έκανε επίδειξη τεχνικής , αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι να ανεβάσει ακόμα πιο πολύ τον δείκτη του σκορ, χάνοντας μοναδικές ευκαιρίες.

Στα τελευταία λεπτά ο προπονητής Στ. Σταύρου αντικατέστησε τον γκολτζή και πρώτο σκόρερ του 5 ου ομίλου της Δ΄Εθνικής Χρήστο Φλέγγα, που ήταν και αρχηγός της ομάδας του ΑΠΟΛΛΩΝΑ , με τον βετεράνο Χρήστο Σερεντέλλο, που τόσα έχει προσφέρει για πολλά χρόνια στην ομάδα, ώστε να παραλάβει και να σηκώσει αυτός πρώτος ως αρχηγός το κύπελλο. Μάλιστα το κύπελλο την πρώτη βραδιά … διανυκτέρευσε στο σπίτι του !

Στον αγώνα παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Νομάρχης Φωκίδας Νίκος Φουσέκης ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Φωκίδας Δ. Καλύβας , ο Δήμαρχος Ευπαλίου Τάσος Παγώνης η Αντιδήμαρχος Δελφών , οι αντινομάρχες Λαϊνη Καλιαλή και Δημήτρης Ιντέρνος οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Μπάμπης Κατσαρός και Κώστας Τσάρας , ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ευπαλίου Βαγγέλης Καραϊνδρος , ο Πρόεδρος της Ένωσης Ευπαλίων Δωρίδας Περικλής Λουκόπουλος και δεκάδες φίλαθλοι παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες ενώ πάρα πολλοί μεταξύ αυτών είχαν έρθει και από το Ευπάλιο , ενώ ο Πρόεδρος της ομάδας Δημήτρης Σπυρόπουλος δεν προλάβαινε να δέχεται συγχαρητήρια από όλους.

Φανερά ικανοποιημένοι, ο προπονητής Σταύρος Σταύρου και ο Τεχνικός Σύμβουλος της ομάδας Καθηγητής Μενιος Σωτηρόπουλος δήλωναν ότι η επιτυχία αυτή είναι μια επιβράβευση των παιδιών , για την συνεχή προσπάθεια που κάνουν όλο το χρόνο, με επαγγελματική συνείδηση και αμοιβή την ηθική ικανοποίηση . Είναι κρίμα τόνισαν και οι δύο που όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν όλο το χρόνο, δεν θα έχει και την ανάλογη επιτυχία με μια καλή θέση στο πρωτάθλημα, που τους το στερούν εξωαγωνιστικοί παράγοντες, υπονοώντας σαφώς την έλλειψη έδρας, που στέρησε πάρα πολλούς βαθμούς από την ομάδα, και άλλα πολλά .

Το πούλμαν που μετέφερε τους ποδοσφαιριστές και το προπονητικό τιμ συνοδευόμενο από δεκάδες Ι.Χ. σήκωσαν το Ευπάλιο στο πόδι όταν έφτασαν αργά τη νύχτα με τα κορναρίσματα και κατέληξαν για επινίκια στη κεντρική πλατεία με ποτά στα καφενεία κι όσοι άντεχαν τα μεσάνυχτα για κρασί και φαγητό στην ταβέρνα ¨Κατσαράκια¨. Στιγμιότυπα και πλάνα από τους εορτασμούς πήρε το τηλεοπτικό κανάλι LEPANTO της Ναυπάκτου που κυριάρχησαν στα νυχτερινά του Δελτία Ειδήσεων.

Όπως ανακοινώθηκε στους ποδοσφαιριστές από τον Γενικό αρχηγό Κώστα Τσιούστα, μετά από απόφαση της Διοίκησης του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, τα επινίκια θα γιορτάσει σύσσωμη η οικογένεια του ΑΠΟΛΛΩΝΑ μαζί με τους φίλους, το Σαββατοκύριακο του Πάσχα στο κοσμικό κέντρο ΦΛΟΓΕΣ.

Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ στον ιστορικό αγώνα πού κέρδισε το πρώτο του κύπελλο, αγωνίστηκε με τους Χασαπογιάννη, Καραμπουλάη, Κωτσικογιάννη, Βασ Φλέγγα, Κοντό, Ν. Θανασιό, ( 68΄Ζαχαρόπουλος ), Αδραχτά (73΄Μπακούλας ), Γ. Φλέγγα , Χρ .Φλέγγα ( 78΄Σερεντέλλος ), Παπακωστόπουλος και Ι. Φλέγγα , ενώ τη δεκαεπτάδα συμπλήρωναν οι Ανδρεόπουλος, Χριστόπουλος και Αδρασκέλας.

Από efpalio.wordpress.com

Παρέλαση μίσους και προκλήσεων στην Αθήνα

Φασιστική πρόκληση στην παρέλαση στην Αθήνα απο οργανωμένα στρατιωτικά τμήματα πραγματοποιήθηκε χθές κατα την διάρκεια της παρέλασης .
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την λειτουργία φασιστικού κέντρου μέσα στον στρατό που δεν διστάζει να προκαλεί τους Έλληνες πολίτες ακόμα και κατά την ημέρα της παρέλασης.
«Ελληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ». Αυτό και άλλα παρόμοια ανατριχιαστικά ακούστηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας, όχι από μέλη της Χρυσής Αυγής που διαδήλωναν, αλλά από βατραχανθρώπους των Ειδικών Δυνάμεων που παρήλαυναν στην Πανεπιστημίου και στην Αγίου Κωνσταντίνου στο πλαίσιο της επίσημης στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου.


Αμέσως μόλις άφησαν τις εξέδρες των επισήμων στο Σύνταγμα κι έστριψαν στην Πανεπιστημίου, τα παλικάρια της ΟΥΚ μετέτρεψαν την παρέλαση σε εκδήλωση που θύμιζε πορεία μίσους ακροδεξιών, με συνθήματα που υπόσχονταν την αιματηρή σφαγή κάθε γειτονικού μας λαού κι αποφάσιζαν ποιος ... δικαιούται να λέγεται Έλληνας και ποιος όχι.

Οι συνήθεις ύποπτοι «Σκοπιανοί», Αλβανοί και Τούρκοι είχαν την τιμητική τους, σε συνθήματα όπως το ακόλουθο: «Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό».

Ή αυτό το ανατριχιαστικό: «Τους λένε "Σκοπιανούς", τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματ' απ' αυτούς».

Ρατσιστικά συνθήματα από μέλη των ειδικών δυνάμεων στη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα Γραμμή στα συνθήματα έδιναν μάλιστα άντρες με πολιτικά, οι οποίοι ακολουθούσαν την παρέλαση από την πλευρά των θεατών. Ενας από αυτούς πηγαινοερχόταν με άνεση μεταξύ των θεατών και αυτών που παρήλαυναν, φωνάζοντας πρώτος τα συνθήματα που επαναλάμβαναν οι καταδρομείς.

Κι αυτά ενώ την παρέλαση παρακολουθούσαν δεκάδες οικογένειες μεταναστών, που θα κληθούν στη συνέχεια να απαντήσουν στην εύλογη απορία των παιδιών τους «Γιατί τόσο μίσος;». Λες και δεν ψήφισε πρόσφατα η Βουλή τον νόμο για την απόδοση της ιθαγένειας στους μετανάστες. Λες και δεν έχουμε αποφασίσει από καιρό σ' αυτή τη χώρα ότι μετανάστες μπορούν να συμμετέχουν στις αντίστοιχες μαθητικές παρελάσεις, και μάλιστα ως σημαιοφόροι.

Αναρωτιέται κανείς: Πώς είναι δυνατόν ο ελληνικός στρατός, παρελαύνοντας επισήμως και συντεταγμένα στο κέντρο της πόλης, να προσβάλλει την ανθρωπιά μας, να εκθέτει τη χώρα μας και να παραβιάζει κατάφωρα τον αντιρατσιστικό νόμο, ο οποίος διώκει αυτεπάγγελτα τη ρητορική μίσους; Ζούμε στο 2010, και μάλιστα με κυβέρνηση σοσιαλιστών, ή σε αλήστου μνήμης εποχές, όπου ο στρατός διεκδικούσε και είχε άλλο ρόλο στα πράγματα της χώρας;

Πιστώσεις στην Νομαρχία Φωκίδος

Κατανεμήθηκε στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας για το μήνα Μάρτιο έτους 2010, από το λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων» ποσό 9.072.266 €, αποκλειστικά και μόνο προς κάλυψη επενδυτικών δαπανών τους, από τα οποία στον Νομό ΦΩΚΙΔΑΣ 142.135ευρώ
Με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς ...Πόροι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων», προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους, ποσό 9.235.089 € που αποδίδεται ως τακτική επιχορήγηση σε όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Νομαρχιακά Διαμερίσματα της χώρας, από τα οποία στον Νομό ΦΩΚΙΔΑΣ 81.959ευρώ
Ενώ με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων» συνολικό ποσό 8.556.667 €, αποκλειστικά και μόνο προς κάλυψη δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου τους, από τα οποία στον Νομό ΦΩΚΙΔΑΣ 147.943ευρώ