Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Τριήμερο Σεμινάριο στο ΚΠΕ Άμφισσας

Το ΚΠΕ Άμφισσας διοργανώνει τριήμερο Σεμινάριο διάρκειας 30ωρών στις 27-28-29 Μαρτίου στο κτίριο του ΚΠΕ Άμφισσας με θέμα "κλιματικές αλλαγές και περιβάλλον".
Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν θα επιλεγούν απο τους Υπεύθυνους περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης από τους Νομούς Βοιωτίας Ευβοίας , Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Γρεβενών, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και έχουν περιθώριο να δηλώσουν τα ονόματα τριών (3) τακτικών εκπαιδευτικών και αναπληρωματικών τους το αργότερο μέχρι 16 Μαρτίου 2009
Στο σεμινάριο θα συμμετάσχει με ομιλία του με θέμα "Μια από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής οι ανθρωπογενείς σεισμοί" ο Μανώλης Γλέζος Συγγραφέας και Αντιστασιακός .
Η ομιλία του θα γίνει το Σάββατο 28-3-09 στις 20:40
Το υπόλοιπο πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ

Ημερίδα απο τον Σύλλογο ΕΛΙΑ για την πρόληψη και αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών

Ο Σύλλογος ¨ΕΛΙΑ¨ σας προσκαλεί σε ημερίδα με θέμα «Δασικές Πυρκαγιές – Πρόληψη και Αντιμετώπιση», την Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009 και ώρα 18:15 στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

* 18:30. «Κοινωνικές, Οικονομικές και Πολιτιστικές Θέσεις για τις Πυρκαγιές των Δασών της Χώρας μας».

Εισηγητής: Αναστάσιος Παπασταύρου - Καθηγητής Δασικής Πολιτικής, πρώην Πρόεδρος Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., Μέλος Διοικούσας Επιτροπής Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

* 18:50. «Σύστημα Προστασίας των Δασών από τις Πυρκαγιές. Τα Μαθήματα του ... 2007 και Ανάγκη για Βελτίωσή του».

Εισηγήτρια: Εύη Κορακάκη – Δασοπόνος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δασική Οικολογία και Διαχειριστική και Διδακτορικό στη Δασική Οικοφυσιολογία. Συντονίστρια WWF Ελλάς στο πρόγραμμα ¨Το Μέλλον των Δασών¨.

* 19:10. «Πυρκαγιές Δασών – Ορθή Πρόληψη και Αντιμετώπιση».

Εισηγητής: Ευθύμιος Ιωάννου – Επιπυραγός Πυροσβεστικού Σώματος, Διοικητής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Φωκίδας και Διοικητής Π.Υ. Ιτέας.

* 19:30. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ.

* 19:50. «Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Κρίσεων Δασικών Πυρκαγιών».

Εισηγητής: Βασίλειος Βεσκούκης – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ Ε.Μ.Π., Επίκουρος Καθηγητής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Ε.Μ.Π.

* 20:10. «Εθελοντισμός, Δασοπροστασία και Δασοπυρόσβεση σε Τοπικό Επίπεδο. Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης».

Εισηγητής: Κίμων Παντελίδης – Απόφοιτος London School of Economics and Political Science, Εθελοντής Αρχιπυροσβέστης Π.Σ., Υπεύθυνος Ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης.

* 20:30. Ανοιχτή Συζήτηση.

Το αίτημα για λιμάνι στην Ιτέα πιο επίκαιρο απο ποτέ

Τι να μας κάνει ο άξονας Πάτρα-Λαμία τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει. Το βάρος πρέπει να το ρίξουμε στο λιμάνι. Με καράβι θα συμφέρει πλέον καλύτερα να πάμε στην Αθήνα.
Οι κλεφταράδες που μας κυβερνάνε μέχρι και τους δρόμους που τους έχουμε χρυσοπληρώσει τους δώσανε δήθεν για να τους ανακατασκευάσουν και να πληρώνονται για 32 χρόνια.

Εννέα νέοι σταθμοί διοδίων ώς τον Αύγουστο
Χρέωση με το χιλιόμετρο στη διαδρομή από Μεταμόρφωση έως Σκάρφεια

Του Γιωργου Λιαλιου

Εννέα νέοι σταθμοί διοδίων πρόκειται να δημιουργηθούν έως τον Αύγουστο στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, από τη Μεταμόρφωση έως τη Σκάρφεια. Οι σταθμοί θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της "σύμβασης παραχώρησης " (δηλ. αφού αρμέξατε το κράτος τώρα που τέλειωσαν τα χρήματα αρμέξτε απευθείας τους πολίτες) και θα χρεώνουν διόδια με το χιλιόμετρο. Ωστόσο, παρά τη σπουδή της να δημιουργήσει τους νέους σταθμούς, η υπεύθυνη κοινοπραξία έχει δείξει μάλλον ραθυμία στις υπόλοιπες υποχρεώσεις της, δηλαδή την ανακατασκευή του συγκεκριμένου τμήματος της ... εθνικής οδού. Το ΥΠΕΧΩΔΕ απειλεί με πρόστιμα σε περίπτωση που οι εργασίες δεν ολοκληρωθούν έως τον Αύγουστο.(σιγά τα αίματα)

Η ανακατασκευή του τμήματος Μεταμόρφωσης - Σκάρφειας (175 χλμ.) περιλαμβάνεται στη σύμβαση για την κατασκευή της Ιονίας Οδού στην Ηπειρο (Αντίρριο - Ιωάννινα, 196 χλμ.).
(πληρώστε Ιτιώτες για τον δρόμο στην Ήπειρο, αυτή είναι η ανταποδοτικότητα)
Η ολοκλήρωση των εργασιών έως τον Αύγουστο είναι η πρώτη συμβατική υποχρέωση της παραχωρησιούχου εταιρείας «Νέα Οδός Α.Ε.», η οποία θα εκμεταλλεύεται για 32 χρόνια τα διόδια. Αρχικά (14 Μαρτίου 2007) το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε ανακοινώσει περιορισμένες αλλαγές στα διόδια του συγκεκριμένου τμήματος της εθνικής οδού, στη συνέχεια όμως αποκαλύφθηκε ότι η σύμβαση έδινε το δικαίωμα στην παραχωρησιούχο να «κλείσει» όλες τις εισόδους από τους κόμβους, ακόμα και μέσα στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, η Νέα Οδός Α.Ε. έχει ανακοινώσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ την κατασκευή νέων σταθμών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης, Μπογιατίου, Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Οινοφύτων, Θήβας, Αρκίτσας, Λογγού και Χαλκίδας (στο τμήμα Σχηματαρίου - Χαλκίδας, πριν από τη νέα γέφυρα). Μάλιστα αρχικά επρόκειτο να κατασκευαστούν διόδια και στους κόμβους Πύρνας και Καλυφτάκη, αλλά η κατασκευή τους ακυρώθηκε λόγω της επέκτασης της λεωφόρου Κύμης έως την εθνική οδό. Οι σταθμοί θα χρεώνουν διόδια με το χιλιόμετρο, λ.χ. τα διόδια Βαρυμπόμπης θα είναι σε πρώτη φάση 0,40-0,45 ευρώ, ενώ τα διόδια Αγίου Στεφάνου 0,60-0,65 ευρώ. Αυτό ήταν όπως αποδείχθηκε και το «φιλέτο» της σύμβασης παραχώρησης, καθώς το ΥΠΕΧΩΔΕ δημιούργησε και παραχώρησε δικαίωμα είσπραξης διοδίων σε ένα τμήμα της εθνικής μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, με κίνηση δεκάδων χιλιάδων οχημάτων ημερησίως. «Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει την κατασκευή διοδίων σε όλους τους κόμβους της περιοχής ευθύνης μας», λέει στην «Κ» ο κ. Σέργιος Λαμπρόπουλος, τεχνικός σύμβουλος της Νέας Οδού. «Οι σταθμοί θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον Αύγουστο».

Ωστόσο, ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες αντιδράσεις από κατοίκους των βορείων προαστίων της Αττικής που βλέπουν τα διόδια ως εμπόδιο στις καθημερινές μετακινήσεις τους. «Η επιβολή διοδίων θα συμβάλει στην επιδείνωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, καθώς θα ωθήσει τις τοπικές μετακινήσεις μέσα στις πόλεις», λέει στην «Κ» ο κοινοτάρχης Κρυονερίου κ. Γιάννης Καλαφατέλης. «Ταυτόχρονα παρεμποδίζει την κίνηση των πολιτών σ' έναν δρόμο, που έχουν πληρώσει «χρυσό» όλα αυτά τα χρόνια». Οι θιγόμενοι δήμοι (Αγίου Στεφάνου, Ανοιξης, Εκάλης, Ερυθραίας, Κρυονερίου) δημιούργησαν συντονιστικό όργανο προκειμένου να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο ενάντια στα διόδια και αύριο στις 6.30 μ.μ. θα έχουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στο πολιτιστικό κέντρο Αγίου Στεφάνου.

Εντονες πιέσεις

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Νέα Οδός σε αντίθεση με την ταχύτητα που επιδεικνύει στην κατασκευή των νέων σταθμών, δεν έχει προχωρήσει καθόλου στις εργασίες ανακατασκευής του τμήματος Μεταμόρφωση - Σκάρφεια ως όφειλε. Το γεγονός έχει εξοργίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ που ασκεί έντονες πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, προειδοποιώντας ότι από την 1η Αυγούστου θα επιβάλει «καμπάνα» 80.000 ευρώ ημερησίως στην εταιρεία (σιγά τα λεφτά, συμφέρει την εταιρία να μην κάνει κανένα έργο να εισπράττει από τα διόδια για να πληρώνει το πρόστιμο.) . «Είναι αλήθεια ότι τα έργα δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών», υποστηρίζει ο κ. Λαμπρόπουλος. «Ομως τώρα οι εργασίες θα επισπευσθούν και εκτιμάμε ότι θα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας».
Το κείμενο είναι απο την Καθημερινή και οι χρωματιστές παρενθέσεις σχόλια είναι από το Iteanet

Δεν υπάρχει κανένας να ελέγξει τα μεταλλεία

“Αναρμόδια” η Επιθεώρηση Μεταλλείων για τον έλεγχο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ - Ανοικτή καταγγελία του διευθυντή της!
ΜΕ ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΕΝΗ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ!

Έγγραφο της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος (ΕΜΒΕ) προς το Δήμαρχο Σταγείρων-Ακάνθου αποκαλύπτει, για πρώτη φορά επισήμως, πώς διαστρεβλώνεται ο Νόμος για χάρη μιας ιδιωτικής εταιρείας, της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Με το έγγραφο αυτό (2430πε/12.02.2009) που κοινοποιείται και στην Προϊσταμένη Αρχή, το Υπουργείο Ανάπτυξης, ο Διευθυντής της ΕΜΒΕ μεταλλειολόγος-μηχανικός κ. Ιωάννης Αποστόλου καταγγέλει ευθέως ότι:

Η κατά το νόμο αρμόδια Υπηρεσία για τον έλεγχο της τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων και των όρων του ΚΜΛΕ (Κώδικα Μεταλλευτικών-Λατομικών Εργασιών) σε όλα τα μεταλλεία και λατομεία Μακεδονίας και Θράκης, η ΕΜΒΕ, έχει υποστεί από το ΥΠΑΝ ειδικό ευνουχισμό και δεν έχει καμία αρμοδιότητα ελέγχου της ... ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ των Μπόμπολα-Κούτρα!

Το έγγραφο αυτό ήρθε σε απάντηση εγγράφου του Δημάρχου Σταγείρων-Ακάνθου με το οποίο κοινοποιήθηκε στην ΕΜΒΕ, ως τη μόνη αρμόδια Υπηρεσία, καταγγελία του Δημοτικού Συμβούλου Τόλη Παπαγεωργίου για σωρεία παραβιάσεων των εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Ο Δήμαρχος κάνει ειδική αναφορά στην 2η Τεχνική Έκθεση της ΕΠΙΤΗΡΩ, όπου διαπιστώνεται ότι η εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη γίνεται αποκλειστικά με εκρηκτικά αντί της μηχανικής εκσκαφής (”μετροπόντικα”) και ότι το σύνολο σχεδόν των υγρών και στερεών αποβλήτων της μεταλλευτικής δραστηριότητας είναι υψηλής επικινδυνότητας.

Η απάντηση του Επιθεωρητή Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος έπεσε σαν βόμβα.Η ΕΜΒΕ είναι “στο ψυγείο”, κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία κρατική υπηρεσία που να ελέγχει για την ασφάλεια της Στρατονίκης από τα φουρνέλα, την απόθεση των αποβλήτων, την προστασία της περιοχής και των κατοίκων της! Όπως αναφέρει το έγγραφο της ΕΜΒΕ:

“Για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων του υπόψη μεταλλείου που εγκρίθηκαν με την ΚΥΑ…… συστάθηκε με την απόφαση 1243/20-3-3006 του Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επιστημονική επιτροπή (ΕΠΙΤΗΡΩ).

Τα αποτελέσματα του ελέγχου εφαρμογής των περιβαλλοντικών Όρων της ΚΥΑ, η εξέταση θεμάτων περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη μεταλλευτική δραστηριότητα και η εκτίμηση της περιβαλλοντικής κατάστασης της περιοχής των Μαύρων Πετρών και των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου παρατίθενται αναλυτικά στις σχετικές εκθέσεις της επιτροπής και ειδικότερα στην τελευταία από το Μάιο 2008, 2η Τεχνική Έκθεση της υπόψη επιτροπής καθώς και το από 22-9-2008 σχετικό της έγγραφο που σας έχει στείλει.

Όσον αφορά την παρακολούθηση του έργου και τον έλεγχο της τήρησης των ειδικών όρων της εγκεκριμένης Τεχνικής Μελέτης εκμετάλλευσης του μεταλλείου Μαύρων Πετρών, έχει συσταθεί με την αριθ. Δ8/Φ12.7/8141/30-4-2007 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης δεκαμελής επιτροπή όπως προβλέπεται στον ειδικό όρο Β.13 της απόφασης έγκρισης της Τεχνικής Μελέτης και στην οποία συμμετέχουν, εκτός των άλλων, εκπρόσωποι του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, του ΙΓΜΕ, του Εργατικού Κέντρου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Χαλκιδικής. Η προαναφερόμενη επιτροπή πρόκειαται να συνεδριάσει εντός του Φεβρουαρίου 2009 και η σχετική έκθεση θα υποβληθεί αρμοδίως”.

Συμπέρασμα πρώτο: Ο Επιθεωρητής κάνει ξεκάθαρο ότι η ΕΜΒΕ έχει μόνοδιακοσμητικό ρόλο στον έλεγχο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Συμπέρασμα δεύτερο: Η ΕΠΙΤΗΡΩ είναι μεν “αρμόδια” για τον έλεγχο τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων, όπως όμως δηλώνει καθαρά στην 2η Τεχνική Έκθεση του Μαϊου 2008, είναι αναρμόδια για οτιδήποτε πέραν της διαπίστωσης των παραβάσεων. Δεν μπορεί ούτε να επιβάλει μέτρα, ούτε κυρώσεις, ούτε βέβαια να σταματήσει μια παράνομη δραστηριότητα. Την εξουσία αυτή την έχει μόνο η ΕΜΒΕ … αλλά της έχει αφαιρεθεί.

Συμπέρασμα τρίτο: Η δεκαμελής επιτροπή του όρου Β.13 της έγκρισης της Τεχνικής Μελέτης θα έπρεπε να έχει συσταθεί από τον Απρίλιο του 2005 που αδειοδοτήθηκε η εξόρυξη κάτω από τα σπίτια της Στρατονίκης. Όμως συστήθηκε δύο χρόνια μετά, ήταν σε αδράνεια άλλα δυο χρόνια και θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2009. Η άδεια λειτουργίας της δραστηριότητας που υποτίθεται ότι θα ελέγχει λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2009!

Το έγγραφο της Επιθεώρησης Μεταλλείων επιβεβαιώνει για πρώτη φορά επίσημα ότι, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, το Κράτος υποθάλπει παράνομες δραστηριότητες και η Υπηρεσία παρεμποδίζεται συστηματικά να ασκήσει τα καθήκοντά της. Με την γραπτή πλέον απόδειξη της διαστρέβλωσης του νόμου για χάρη μιας ιδιωτικής εταιρείας, πώς μπορεί ο πολίτης να είναι ήσυχος ότι σε όλα τα άλλα μεταλλεία της χώρας οι νομοι τηρούνται κανονικά;

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΜΒΕ είναι αρμόδια για την τήρηση του νόμου σεόλα τα μεταλλεία και ορυχεία Μακεδονίας και Θράκης, όπου συγκεντρώνεται το μεταλύτερο μέρος των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της Ελλάδας. Και μόνο για τις τεράστιες σε μεγεθος δραστηριότητες εξόρυξης λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία θα απαιτούνταν μια πλήρως αφιερωμένη Επιθεώρηση Μεταλλείων, όπως επανειλημμένως έχουν ζητήσει οι φορείς του Νομού Κοζάνης (και τους το έχουν αρνηθεί). Όμως μια επίσκεψη στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου Ανάπτυξης, τομέας “Ενέργεια-Φυσικοί Πόροι”, φανερώνει ότι ενώ η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος (ΕΜΝΕ) διαθέτει δικές της σελίδες με στοιχεία επικοινωνίας και πολλά άλλα, για την ΕΜΒΕ δεν υπάρχει τίποτα πέραν του τίτλου της.

Συμπέρασμα τέταρτο: Δεν υπάρχει έλεγχος γιατί ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ!
Μαρία Καδόγλου

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
http://antigoldgreece.wordpress.com
www.antigold.gr