Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΝΟΧΩΡΙΟΥ


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΝΟΧΩΡΙΟΥ


Ολοκληρώθηκε η έκδοση του βιβλίου « Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΝΟΧΩΡΙΟΥ» του Επίτ.Γεν. Δ/ντού Παιδ. Ακαδημίας Λαμίας και συγχωριανού μας κ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΑΡ. ΠΟΛΙΤΟΥ.
Η Παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από το Δήμο Γραβιάς, σε τόπο και χρόνο που θα αποφασιστεί από το Δήμο.
Την απόφαση αυτή του Δήμου, θα σας την ανακοινώσουμε έγκαιρα, μόλις ληφθεί.
Από oinoxori.gr

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΜΑΗ 2010

Οι συνδικαλιστικές κινήσεις των εργαζομένων των Δήμων, των Νομαρχιών και των Περιφερειών, που κινούνται στο χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., Συσπείρωση Εργαζομένων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και Εναλλακτική Συσπείρωση Εργαζομένων στις Περιφέρειες, με αφορμή την κατάθεση του σχεδίου νόμου «Καλλικράτης» στη Βουλή καλούν όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές και συντονισμένες κινητοποιήσεις με στόχο την απόσυρση του νσχ και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων που εργάζονται σε Δήμους , Νομαρχίες και Περιφέρειες. Καλούν επίσης όλους τους εργαζομένων στις... απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 26 Μάη 2010. (Η Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α. Στάση εργασίας 11πμ, συγκέντρωση στις 12μ και πορεία στη βουλή, ενώ οι άλλες Ομοσπονδίες 24ωρη απεργία).
Το σχέδιο αυτό, όπως επανειλημμένα τονίσαμε κινείται σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, ενταγμένο στο περιβόητο πρόγραμμα σταθερότητας που μας επέβαλαν το Δ.Ν.Τ. και η Ε.Ε. , ακόμη περισσότερου περιορισμού του αναδιανεμητικού ρόλου και των κοινωνικών υποχρεώσεων του κράτους και διευκολύνει την εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες και το κεφάλαιο. Αποκλειστικός του στόχος η μετακύλιση της κρίσης στους εργαζόμενους και μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση
Απομακρύνει ακόμη περισσότερο την τοπική εξουσία απ’ όποια δυνατότητα λαϊκού ελέγχου και δημιουργεί Ο.Τ.Α. προέκταση της κρατικής εξουσίας για την εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών και για την αναπαραγωγή ενός διεφθαρμένου δικομματικού συστήματος εξουσίας.
Μέσω του «Καλλικράτη» η κυβέρνηση βοηθούμενη από ΛΑ.Ο.Σ και Ν.Δ. επιδιώκει την δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο.

«Καλλικράτης» για τους εργαζόμενους σημαίνει:

50 χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων στους Δήμους τις Δημοτικές Επιχειρήσεις στις Νομαρχίες και τις Περιφέρειες αφού καμιά σύμβαση δεν θα ανανεωθεί.
Κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσω της συγχώνευσης ή κατάργησης Δήμων, Νομαρχιών, υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου.
Απολύσεις ακόμη και μόνιμων αφού όλο το προσωπικό θα μεταφερθεί αρχικά σε προσωποπαγείς θέσεις. Στη συνέχεια θα συσταθούν νέοι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) με θέσεις που μπορεί να είναι λιγότερες από το προσωπικό που υπηρετεί. Άρα απολύσεις όσων περισσεύουν.
Δεν είναι τυχαίο που κορυφαίοι υπουργοί (Πάγκαλος, Παπακωνσταντίνου) προλειαίνουν το έδαφος λέγοντας ότι μονιμότητα υπάρχει εφόσον υπάρχει οργανική θέση, καθώς και ότι προβλέπεται «ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης» για υπερχρεωμένους Ο.Τ.Α., δηλ. για την πλειοψηφία τους.
Υποχρεωτικές μετατάξεις χιλιάδων εργαζομένων ανατρέποντας την κοινωνική και προσωπική τους κατάσταση αφού αυτές μπορούν να γίνονται και εκτός Νομού.
Κατάργηση θέσεων και αλλαγή εργασιακής σχέσης για τους εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα αφού κάθε Δήμος θα τα συγχωνεύσει υποχρεωτικά ώστε να έχει μόνο δύο εκ των οποίων το ένα θα είναι κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση, εφόσον υπάρχει. Κινδυνεύουν δηλ κυρίως εργαζόμενοι των βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΑΠΗ κλπ να μεταταχθούν σε δημοτικές επιχειρήσεις.
Κατάργηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α., και της αποκλειστικής αρμοδιότητας των ΟΤΑ να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα απορρίμματα και μεταφορά της στην Περιφέρεια ώστε να διευκολυνθεί το πέρασμα στους ιδιώτες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους για το αν χρειάζονται και πού συνενώσεις, οι οποίες πρέπει να έχουν εθελοντικό χαρακτήρα, καθώς και για το νομοθετικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη διοικητική οργάνωση της χώρας, τις αρμοδιότητες, τους πόρους κλπ
Καμιά απόλυση εργαζομένου Περιφέρειας, Νομαρχίας, Δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών με οποιαδήποτε σχέση εργασίας που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Παροχή δυνατότητας επιλογής του φορέα μετάταξης σε όλους τους εργαζόμενους των υπό κατάργηση η συγχώνευση υπηρεσιών.
Συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες σύνταξης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των νέων αυτοδιοικητικών φορέων.
Απόδοση στους Δήμους των παρακρατημένων πόρων και μεταφορά των απαραίτητων κονδυλίων. Με κούφια λόγια δεν γίνονται αλλαγές.
Ο «Καλλικράτης» δεν κρατεί καλά. Το παράδειγμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του «Καποδίστρια» είναι ενδεικτικό.
Δεν θα αποδεχτούμε ένα σχέδιο που στηρίζεται σε περικοπές θέσεων εργασίας, σε αναγκαστικές και βίαιες μεταθέσεις προσωπικού, που περιορίζει τη δημοκρατία στις τοπικές κοινωνίες όσο όμορφο όνομα και αν του φορέσανε.
Ο «Προκρούστης» με το όνομα «Καλλικράτης» πρέπει και θα μας βρει αντίθετους.
Λεφτά υπάρχουν για υποβρύχια και την αστυνομία, αλλά δεν υπάρχουν για τους εργαζόμενους, την παιδεία, την υγεία και τις κοινωνικές δαπάνες του κράτους και για την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των Ο.Τ.Α.

1.ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α.
2.ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ
3.ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ MARFIN ΚΑΙ ... ΤΑ ΓΑΡΔΟΥΜΠΑΚΙΑ

Σε αυτή την ανάρτηση δημοσιεύω ένα email που έστειλε κάποιος φοιτητής στον Κ. Χαρδαβέλα. Αυτά που γράφει αντικατροπτίζουν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας και είναι πράγματι τόσο αληθινό που ένιωσα την ανάγκη να το μοιραστώ μαζί σας. Την ημέρα που τρεις συνάνθρωποί μας (για την ακρίβεια τέσσερις) άφηναν τη τελευταία τους πνοή στο υποκατάστημα της Marfin, κάποιοι άλλοι τρώγανε γαρδουμπάκια σε μεζεδοπωλείο της Γλυφάδας ...

"κ. Χαρδαβέλλα,


ονομάζομαι Λάμπρος και είμαι φοιτητής Πληροφορικής στο Πα.Πει (Πανεπιστήμιο Πειραιώς). Κατάγομαι από τον Βόλο και είμαι παιδί αγροτικής οικογενειας. Ο πατέρας μου είναι συνταξιούχος και ... ...καρκινοπαθής - μάλλον από την καλοπέραση τόσα χρόνια στα χωράφια- και η μητέρα μου εργάζεται σε ξενοδοχείο της περιοχής!
Για να βγάζω τα έξοδα των δωρεάν (!) σπουδών μου, εργάζομαι σε ένα μεζεδοπωλείο στη Γλυφάδα! Την Τετάρτη - ημέρα κινητοποιήσεων για τους υπόλοιπους έλληνες- ήμουν υποχρεωμένος να βρίσκομαι στη δουλειά μου!

Ηταν περίπου 1 το μεσημέρι, όταν μπήκε στο μαγαζί μια τετραμελής οικογένεια. Δυο γονείς μεταξύ 40 και 45 ετών και δυο αγόρια 16 με 18. Αυτά που ακολούθησαν, με κάνουν να σας γράφω αυτό το email!

Από τις μεγαλόφωνες συζητήσεις τους κατάλαβα αμέσως ότι ο σύζυγος ήταν αξιωματικός της τροχαίας ή κάτι τέτοιο- δημόσιος υπάλληλος πάντως. Ηταν και οι 4 τόσο μα τόσο ενθουσιασμένοι, που η χαρά τους δεν κρυβόταν! Είχαν μόλις βγει από κάποιο συμβολαιογραφικό γραφείο, έχοντας πουλήσει "το προικώο του Λουτρακίου", όπως έλεγε η μητέρα της οικογένειας!

Το βασικό πρόβλημα τους, πλέον, ήταν η μεταφορά των χρημάτων που πήραν, στο εξωτερικό! Υπήρχε μία γκρίνια μεταξύ τους γιατί ο μεγάλος γιος της οικογένειας, πίστευε ότι έπρεπε "να βρουν άκρη" να τα πάνε σε κάτι νησιά - που δεν συγκράτησα το όνομά τους-! Η μητέρα της οικογένειας, επαναλάμβανε διαρκώς "πρέπει να δούμε τι θα γίνει και με τις καταθέσεις. Δραχμή δραχμή τα μαζέψαμε, με στερήσεις, δεν θα μας τα φάνε οι κερατάδες".

Από τις ψυθιριστές αναφορές σε νούμερα, σχημάτισα την εντύπωση ότι τα λεφτά από το "προικώο του Λουτρακίου" μαζί με "τους κόπους μιας ζωής" είχαν σίγουρα επταψήφιο αριθμό!! Μπήκα στον τρελό πειρασμό να ρωτήσω πως στο διάολο μαζέψανε τόσα λεφτά , γιατί στη δική μου οικογένεια το "στερήσεις" είναι πλέον το επίθετό μας! Αν με ρωτήσει κάποιος ξαφνικά "πώς λέγεσαι", "Λάμπρο Στερήσεις", θα του απαντήσω!

Την ώρα που τους πήγα την - τεράστια- παραγγελία, η κυρία ξεφυσούσε αγχωμένη : "Θα πάρω την Ελένη να της πω να το συντομεύουμε! Άλλιώς θα παρουμε τα λεφτά μας να τα πάμε αλλού! Κρα κάνουνε οι τράπεζες για τέτοια ποσά!". Αθελά μου, ήρθαν στο μυαλό μου ελληνικές ταινίες με μαυραγορίτες λαδέμπορους στην κατοχή, που μόλις έμαθαν ότι πλησιάζουν τα κατοχικά στρατεύματα, έσπευσαν να κρύψουν λάδι στα υπόγεια, ώστε να εξασφαλίσουν ότι τα τομάρια τους θα περνούσαν καλά!

Στη συνέχεια, η οικογένεια άρχισε να κάνει φιλοσοφικές αναλύσεις για το πόσο λάθος κάνανε όσοι κατέβηκαν στην πορεία στο Σύνταγμα! "Εμείς στο Πολυτεχνείο, είχαμε όραμα, δεν είμαστε αγέλη", επανέλαβε περίπου 124 φορές ο "αντιστασιακός" πατέρας. "Αλητάμπουρες είναι ρε μπαμπά, που νομίζουν ότι έτσι θα αλλάξουν την Ελλάδα", απαντούσε το "καμάρι" της οικογένειας, στέλνοντας sms στο τελευταίας τεχνολογίας κινητό του. Ενας υπερφυσικός μπεμπές, που αντί να βρίσκεται μέσα στη φωτιά, έτρωγε γαρδουμπάκια με τη μαμά και τη μπαμπά, τέτοια μέρα!

Το μικρότερο αγόρι της οικογένειας, μιλούσε ελάχιστα. Το κοίταξα και σκέφτηκα μέσα μου "μπορεί αυτό τουλάχιστον να ντρέπεται", αλλά τσάμπα η χαρά μου! "Το Πλαίσιο είναι ανοιχτό σήμερα;", ρώτησε μπουκωμένο με πατατοσαλάτα. "Θέλω να παρω μια επέκταση για το pc".

Κάποια στιγμή, άκουσα μήνυμα στο κινητό μου! Το κοίταξα βιαστικά. Ηταν από έναν κολλητό που βρισκόταν στην πορεία. "Malaka, lene gia nekrous!", διάβασα. Ετρεξα προς στο αφεντικό μου. Τον ρώτησα αν έχει ακούσει κάτι. Εντάξει τύπος, αγωνιστής της ζωής, ομολογω! Πήγε στο γραφείο του να δει τι λένε τα blogs.

"Τρεις νεκροί σε τράπεζα από μολότωφ", είπε φωναχτά. Ο σύζυγος, της οικογένειας, πετάχτηκε σαν να τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα "Σας τα είπα! Δεν ακούτε", θριαμβολόγησε δείχνοντάς μου παράλληλα το μπουκάλι με τη μπύρα για να του πάω άλλη μία! Η κυρία άναψε πουράκι : "Πού φτάσαμε! Ζούγκλα και αναρχία! Καλά που τελειώσαμε με τo Λουτράκι", αναστέναξε ανακουφισμένη!

Με έλουσε κρύος ιδρώτας! Η είδηση για τους νεκρούς στην τράπεζα, της θύμισε αυτόματα τα λεφτά που μόλις εισέπραξε! Μου ήταν αδύνατο να τους πάω την μπύρα! Ηθελα τόσο να τους την πετάξω στα μούτρα! Ο μεγάλος γιος, ούρλιαξε από ικανοποίηση "Να δω τώρα τι θα μου πουν, όσοι πήγαν! Οι ηλιθιοι!", αναφερόμενος προφανώς στους φίλους τους που πήγαν στην πορεία. Οι ΜΑΛΑΚΕΣ!

Ευτυχώς, μου έκαναν νόημα για λογαρισμό! Τους τον πήγα μαζί με τη μπύρα! "Ασε κάτι στο παιδί", διέταξε η κυρία, ενώ την ίδια στιγμή μιλούσε στο κινητό της! "Ασε με είναι να σκάσω! Ακούς τους αλήτες να σκοτώνουν τον κόσμο. Συνάδελφοί σου, τραπεζικοί υπάλληλοι, σου λέω! Πού ζεις, χαμπάρι δεν έχεις πάρει;", έκανε παρατήρηση σε κάποια γυναίκα που προφανώς εραζόταν εκείνη την ώρα. " Πρεπει να τελειώνουμε με τα λεφτά γιατί είναι ανίκανοι, Ελένη μου! ΑΝΙΚΑΝΟΙ", κατέληξε.

Μου άφησαν ένα νόμισμα των 2 ευρώ και ένα των 50 λεπτών και έφυγαν! Υποθέτω πως πήγαν στο σαλόνι τους να αράξουν μπροστα στην plasma τηλεόρασή τους κουνώντας με νόημα τα κεφάλια τους, για την κατάντια της κοινωνίας μας! Το πιθανότερο είναι πως θα θα πιούν και 2-3 σόδες, για να ρευτούν τα γαρδουμπάκια του μεσημεριού!

Δεν μου περισσεύουν, τα 2,50 ευρω κ. Χαρδαβέλλα, αλλά ΔΕΝ τα πήρα! Δεν είχα τη δύναμη να τους τα πετάξω στα μούτρα! Εχω ανάγκη από αυτη τη δουλειά! Ομως είμαι περήφανος, γιατι ΔΕΝ τα πήρα!

Ακούω μέρες τώρα, για τους κακούς πολιτικούς και τους αδίστακτους πλούσιους που "πίνουν το αίμα του εργαζόμενου και του συνταξιούχου". Αυτοί πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Το "νέο φρούτο", η ΚΑΤΑΡΑ αυτής της χώρας, που μας οδήγησε εδώ, είναι η οικογένεια που συνάντησα σήμερα!

Οι "παρτάκηδες" , βολεμένοι έλληνες, που αντί να ξεχυθούν στους δρόμους "κρύβουν το λάδι στο υπόγειο". Κι αν στην κατοχή, ήταν λίγοι και δαχτυλοδειχτούμενοι, φοβάμαι πως σήμερα είναι εκατομμύρια και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Μεταμφιεσμένοι στο πρότυπο της καλής οικογένειας, που ο μπαμπάς αγωνίστηκε και στο Πολυτεχνείο!

Θα με ρωτήσετε τώρα "εσύ ρε φίλε αν είχες τόσα λεφτά, θα τα άφηνες να χαθούν;". Στην κατοχή δεν έγιναν όλοι οι έμπορες ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ, θα σου απαντήσω! Ευχαριστώ πάντως το Θεό, που δεν τα έχω! Γιατί ΠΙΣΤΕΥΩ στον Θεό και ξέρω ότι θα φτάσει για όλους μας η ώρα του "ταμείου"!

Συγγνώμη για το μεγάλο μέγεθος του mail μου, αλλά είναι ανάλογο της οργής και της θλίψης μου! Αν το δημοσιεύσετε -γιατί φοβάμαι πως σε κανέναν δεν θα αρέσει να το διαβάσει- είναι αφιερωμένο στους 3 που έφυγαν και στους 120.000 διαδηλωτές, που ΔΕΝ έφαγαν γαρδουμπάκια, την Τετάρτη 5 Μαίου! Για τους υπόλοιπους εύχομαι να λειτουργήσει ως καθρέφτης και να δουν μέσα τα μούτρα τους!

Ευχαριστώ
Λάμπρος Στερήσεις"

Από aliartos-city.